Episodes
-
Vi har alle noen typiske kilder vi blir inspirert av. Mange henter eksempelvis tips og ideer fra blader og sosiale medier, eller blir inspirert av filmer og serier. I tillegg finnes det en rekke enkeltmøter, kanskje med en bok, et bilde, et rom eller et sted som bidrar til å forme smak og avgjøre valg. I denne episoden unner vi oss, Birgit og Kriss, oss et tilbakeblikk på podkastepisoder vi har laget og mennesker vi har snakket med. Samtidig ser vi litt på hva som gjør og har gjort inntrykk på oss og er en inspirasjonskilde i det store og det hele.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Arkitekten Camilla Dalen Moneta og hennes arkitektmann bor i et klassisk funkishus fra 1930-tallet. Det ble tegnet av arkitekt Arne Korsmo og var en skikkelig godbit for paret som trengte større plass til seg og sine to små barn. Nå har det gått nærmere 20 år, men huset har de tatt vare på slik det var. Planløsningen fra 1930-tallet har et relativt lite bad og kjøkken som dessuten er et eget rom, og store oppholdsrom. Ikke slik en planløsning gjerne utformes i dag, men den har sine klare fordeler, bare hør Camilla fortelle om hva hun setter pris på i murhuset sitt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episodes manquant?
-
Selv vokste hun opp i landlige omgivelser utenfor Oslo, men elsket å komme til boligblokken der bestemoren bodde langs en av byens mest trafikkerte gater. Hun ville bare bo i by, og flyttet allerede som 19-åring til leilighet sentralt i hovedstaden. Der bor hun ennå, mens venninner, familiemedlemmer og hund har flyttet inn og ut. Hun er kunst- og arkitekturhistoriker og ekspert på hvordan boliger og samspillet mellom beboere og boliger har utviklet seg i årenes løp. Hun deler også sin egen brokete bolighistorie, beskriver hjemmet sitt og hva hun har fylt det med.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ikke bare er det gøy, men også nyttig å prøve å tenke alternativt om bruk av rommene i en bolig. Må alle soverommene være soverom? Kanskje ett av dem kunne blitt kombinert gjesterom/kontor/tv-rom dersom barna kan dele rom istedenfor å ha hver sitt? Og trenger man egentlig stue med sofagruppe hvis kjøkkenet kan bli et allrom med spisesofa der det også er godt å sitte med kaffekoppen? Du har antakeligvis ulike behov i en periode av livet enn i neste, og kan få mye igjen for ikke å tenke tradisjonelt!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De ville skape noe unikt og flyttet tilbake til naturen og røttene i Gudbrandsdalen. For rundt ti år siden startet gründerne Sidsel og Ingvill Hemma sin virksomhet i den gamle treskifabrikken på Fåberg. De ville utvikle og håndlage vakre bruksting av porselen. Ingen av dem var keramikere, Sidsel hadde bakgrunn som blomsterdekoratør og produktdesigner, Ingvill som stylist. Veien har vært bratt, krevende og lærerik. Kommer du dit på besøk kan du få se både galleri, butikk og produksjon. Her kan du høre Sidsel fortelle om erfaringene de har gjort seg og hva de drømmer om fremover. Sidsel har dessuten utviklet en flott hage rundt fabrikken, og har også et spennende hus ved Maihaugen på Lillehammer der hun bor.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Økte priser, strømkrise, vannmangel, politisk uro. Vi lever i omskiftelige tider og spillereglene endres stadig. Hva får det å si for hvordan vi lever, hvilke valg vi tar og hva vi vil omgi oss med? Birgit Torkildsby har tatt frem trendanalytikeren i seg og sett på hvilke trender og tendenser som tegner seg for tiden som kommer. Kriss Daatland bare spør.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er viktig å vite hvorfor! Hva er årsaken til at en stol er god å sitte i? Hvorfor finnes det standard mål på en seng? Vi har alle glede av at det er meislet objektive kriterier for hva som skal til for at møbler om innredning fungerer, noe som igjen fører til god bostandard og høy kvalitet i Skandinavia. Frida har skrevet en bok tidligere, en håndbok i innredning og styling, og nå kommer det snart en ny bok om hvorfor alt er som det er. Innholdet i bøkene blir til fordi Frida vil til bunns i alle antakelser og spør og analyserer til hun har kartlagt. Vi spør henne også om hvordan hun har hatt glede av dette i sitt eget hjem, og får et bilde av hva hun legger vekt på og hvordan hun må ha det selv for å trives hjemme.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Historien begynner med det nye huset Jarl Bomann skulle innrede til seg og familien. Det ble nemlig først innredet med bare nytt, men da alt var på plass opplevde han det som sjelløst og sterilt. Han gjorde helomvending, solgte det han hadde og begynte å lete etter unike, eldre objekter. På få år har han bygget en butikk der han formidler alt fra 1800-talls gjenstander til 1950- og -60 talls møbler til et internasjonalt marked av samlere og innredere! Opptatt som han er av et bredt spekter av innredning og norske og utenlandske designere, har han de herligste historier om funn har gjort og mennesker han har møtt underveis.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nesten alle kjenner vi Luxolampen, den såkalte Arkitektlampen, i hvert fall når vi får se den. Ellen kjenner den bedre enn de fleste, hun vokste opp med den nærmest som et familiemedlem, en fetter! Det var morfaren hennes, ingeniør Jac. Jacobsen, som designet den og brukte store deler av sitt liv til å markedsføre og gjør den kjent over hele verden. Den var naturligvis i utgangspunktet skapt som et rent funksjonelt objekt, i dag kan den regnes som et designikon. Ellen som er grafisk designer og fotograf har skrevet en bok om lampeeventyret. Her kaster hun lys over den historien og sin egne tanker om det å bo.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Haakon Laastad driver en bilforretning i Haugesund der han vil at alle skal føle seg hjemme. Den er innredet som en stue og byr på opplevelser som strekker seg ut over et bilkjøp. Han samler både på møbler og gamle biler, bilene står blant de nye som en del av utstillingen og sender de besøkende ut på en nostalgitripp. Under filmfestivalen forvandles kjellerlokalene til en kinosal, og bilene blir brukt til å frakte festivaldeltakerne rundt i byen. Det arkitekttegnede huset han bor i har han overtatt etter besteforeldrene og fornyet og gjort til sitt ved å innrede med samle- og designobjekter. Tv-stuen minner om en av Arne Jacobsen-suitene på Scandinavia-hotellet i København, og gjennom et stort vindu ser han rett ut i garasjen der klenodiene på fire hjul står parkert. Haakon er opptatt av livsstils-konsepter og skaper opplevelser for seg selv og andre rundt dem!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Her får du vite hva som kler bordet og hva du kan kle bordet med! Vi snakker med Norges ukronede borddekkerdronning Marianne Stensrud om hva som skaper stemning og setter gjestene i sentrum. Hos Marianne selv er det alltid mengder av glass på bordet. Ved hver kuvert står det alltid tre, fire til å drikke av, men i tillegg er det oppmarsjert en hærskare av ymse varianter med blomster som pynt. Nå nærmer det seg 17.mai og da vil glassene være fylt med hvitveis, så klart! Hun dekker blant annet bord for artistene i programmene Hver gang vi møtes og Paradise hotel, og elsker å ta utgangsgpunkt i de som skal sitte der. Det gir inspirasjon til særpregede borddekkinger. Til sønnens konfirmasjon for noen år tilbake var temaet Moods of Norway med grønnprikkede plastduker og sparymalte leketraktorer som pynt! Hvordan bordet ditt skal bli bestemmer du, men det er fint å få med seg tipsene til hvordan å tenke utenfor boksen, velge riktig høyde på dekorasjonene og bruke servietter og bestikk både til hygge og nytte!
Vi tar en pause i Bonytts interiørprat nå, men vil være tilbake med et knippe episoder til høsten med start fra midten av september.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sara Larsdotter Bendiksen bor i en fantastisk rødmalt sveitservilla fra slutten av 1800-tallet med hage og garasje der det en gang var stall. Sara og familien bor i leiligheten på toppen, den har 150 kvm grunnflate som resten av huset, men skråtak som skaper særpreg og byr på noen utfordringer for de som bor der. Da de flyttet inn for 15 år siden var meningen bare å leie for en kortere periode, men de trives så godt her at de ikke har sett noen grunn til å flytte. Sara har flyttet mye hele livet, og er god på å skape hjem der hun er med tingene og møblene hun har med seg i livet. Hun forteller med glede og entusiasme og fordelene, utfordringene, prioriteringene og mulighetene med skråtak, det å leie, og innredning på tilmålt plass i et gammelt hus. Sara lever av samle innsikt om hvordan folk bor og å formidle kunnskap om hjemmeinnredning i ordets videste forstand, bare hør hva hun har av tanker!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hos Astrid er det høyt under taket og god plass til en fransk-norsk stil og et fransk-norsk familieliv. Med mann, tre døtre og en hund bor hun veldig sentralt i Oslo, men gaten er stille og har fine forhager med trær og blomster som de deler med naboene. Kjærligheten til godt håndverk og kvalitet preger innredningen. Hun liker å blande det moderne med det klassiske, antikviteter har også fått plass og bidrar til en stil som er personlig og beskriver familien godt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alt du kan gjøre i hagen i april vil gjøre sommerstellet lettere og hagen ekstra fin! Mange steder i landet er det allerede mulig å lage fine kanter langs bed og gangveier, luke litt og se etter partier av mose du vil fjerne. Er plenen blitt tørr er det på tide å lufte den, med en jernrive eller en plenlufter. Espen Skarhagen er autodidakt gartner og hageekspert, her får vi gode tips til en god start på sesongen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hva er en god bolig? Svaret vil naturligvis være avhengig av hvem du spør, for behovene og preferansenen vil variere. Likevel finnes det en del universelle kriterier som er viktige og vil påvirke livskvaliteten. Tilgang på dagslys er et eksempel på det. De fleste av oss velger bolig for å skape et hjem i det minste et par ganger i løpet av livet, og det finnes flere kriterier det kan være fint å være bevisst på for å ta et valg man vil trives med. Er det høy kvalitet på materialene i boligen, hvordan er rommene utformet, gjør planløsningen det mulig å få både privatliv og mulighet for å være sosial? En del av det vi snakker om har du kanskje selv erfart og vil ta med i prosessen når du skal velge bolig neste gang, med det kan også tenkes at du lærer noe ved å lytte til denne episoden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Marianne og mannen Morten kjente behov for å gi sine fem barn et nytt oppvekstmiljø. Slik ble det til at de byttet ut sitt liv i et veletablert villastrøk i Oslo med en gård i Skåne, i sør-Sverige. Eiendommen har flere hus, enorm hage og enda mer jord. Stedet er blitt et livsprosjekt og en livsstil for ekteparet. De er nå i store trekk i mål med å pusse opp hovedhuset der de bor. Valgene de har gjort bærer preg av omsorg for å ta vare på det gamle samtidig som det skal være et hjem for en moderne familie. Det er fylt med klassiske designmøbler og gjenstander kjøpt på nettsteder som finn.no og blocket.se og markeder og bragt hjem på ulike vis. Nå står uthusene for tur, her er det planer om både treningsrom og gjesteleilighet. Og hvem vet om det kan bli et badebasseng i det gamle drivhuset en gang? Mengden ideer er det i hvert fall ikke noe å si på! Bilder fra Mariannes hjem kan du se i Bonytt nr 4-22
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Birgit innrømmer at hun føler seg litt rusten når det gjelder det å ha gjester i huset, særlig overnattingsgjester. Hva skal til for å ta imot på en god måte slik at gjesten føler seg velkommen og du kan kose deg og slappe av med besøket? Det er mange veier å gå og måter å gjøre det på, men å planlegge og begynne forberedelsene i god tid er uansett ikke dumt. Her snakker vi om ulike typer av gjester og besøk, og alt fra hva som i det minste bør være på plass til noen prikken over i-en tips.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Åsne Hjukse har bodd i Ullevål hageby siden før hun fikk barn, men har i årenes løp flyttet hele tre ganger. Nå er begge sønnene og datteren ute av redet, og siste gang de flyttet sørget Åsne og arkitektmannen for at de fikk en leilighet de kunne helrenovere og forme etter sine behov. De 110 kvadratmeterne er et lite eventyr for den som liker finesser og overraskelser. Vinduer mellom to rom, glassdører, en lønndør, et mellomrom fullt av gitarer, plassbygde, engelskrøde skap i en gang fylt med bladverk. Og et smakfullt kjøkken uten overskap og med kjøleskapet i en skuff. Hvordan det er å såkalt downsize fra en stor bolig for fem til en mindre for to og hvorfor den på sett og vis er 150 kvm selv om den er 110 kvm, det kan hun forklare deg selv. Bare hør!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Amar Bokhari og hans kone Noor Khan har røtter både i Norge og i utlandet og har bodd mange ulike steder rundt omkring i verden. Der de har oppholdt seg har de leid bolig som de har forlatt når det har flyttet videre. Da de kom hjem til Norge igjen sist gang, ønsket de imidlertid å finne et sted å slå seg ned og skape et hjem de kunne beholde. De rakk akkurat å bo seg inn før de for litt siden flyttet til Islamabad i Pakistan for noen år, Amar, Noor og de tre døtrene. Vi rakk å besøke Amar hjemme i den hyggelige leiligheten før de reiste, og fikk et innblikk i hva som er et hjem for dem, hvordan det er å bo og flytte rundt omkring i hele verden, og hva det vil si å ha hjemmet de nå har skapt å komme tilbake til.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Innerst i en blindvei ligger det som engang var en gammel eplehage. På tomten er det kommer mange nye boliger, men i midten troner fremdeles herskapshuset fra begynnelsen av 1900-tallet. Her banker vi på hos Stine Odland. Hvordan er det å bo i og ta vare på et gammelt hus? Villaen var svaret på alle drømmer for familien om noe gammelt og sjelfullt da det ble til salgs for 10 år siden. Boligen var da ikke pusset opp eller oppgradert på 50 år, så det har tatt tid og vært mye jobb å få satt det i stand. Taket og alt det elektriske er skiftet og loftet er bygget ut. Ønsket å bevare mest mulig av husets opprinnelige kvalitet og originale detaljer samtidig som de skulle modernisere det. Det gamle 50-talls kjøkkenet levde de med i tre år før det nye kom på plass. Kjøkken og mat er viktig for hele familien, så det var verdt å vente på gode arbeidsflater og en innredning med et klassisk uttrykk som matcher huset. Oppgraderingen har tatt tid, men så har de også skap et hjem de trives i, både Stine, mannen og de tre døtrene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus