Episodes
-
In deze aflevering duiken we in de wereld van biodiversiteit. Fabrice Ottburg, onderzoeker en dierecoloog aan Wageningen Universiteit, vindt dat het tijd is voor een wake-up call. We moeten anders omgaan met de natuur om ons heen. Hij is vastbesloten dat het beter moet – én hij heeft ideeën over hoe dat kan. Maar waarom is het behoud van biodiversiteit eigenlijk zo cruciaal? En hoe kunnen we nieuwbouw realiseren zonder de natuur uit het oog te verliezen? Je hoort het in aflevering 7.
-
In deze aflevering van Bouwen aan het Betere, de podcast praat Dolf met Laetitia Ouillet, expert op het gebied van energie. De warmte- en energietransitie om precies te zijn. Moeilijkheden én mogelijkheden, ze komen allemaal voorbij. Kortom: een inhoudelijke aflevering waar je energie van krijgt!
-
Episodes manquant?
-
Dolf praat in deze aflevering met Jeroen Rijsdijk, senior adviseur Stedelijke Ontwikkeling & Klimaatadaptatie bij Arcadis. Jeroen is specialist op het gebied van klimaatadaptief bouwen en watermanagement. En dat is nodig, want we ontkomen niet aan de klimaatverandering die steeds merkbaarder wordt. Jeroen is helder: "Als we nu niet investeren in op de juiste manieren klimaatadaptief bouwen en gedegen watermanagement, dan betalen we de prijs sowieso later."
-
In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van Artificial Intelligence, oftewel AI. Wat is AI precies en hoe werkt het? Is onze angst voor AI gegrond, en zullen robots echt onze banen overnemen? Zo ja, is dat eigenlijk goed of slecht nieuws? We onderzoeken ook wat AI betekent voor de bouw- en vastgoedsector.
Onze gast is niemand minder dan Prof. dr. Max Louwerse, expert in Cognitive Psychology en Artificial Intelligence aan Tilburg University en Scientific Director van het DAF Technology Lab. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring beantwoordt Max vragen waarvan je niet eens wist dat je ze had... maar AI wel! Mis deze boeiende aflevering niet!
(Je raadde het misschien al.. Zowel de titel als deze introtekst zijn geschreven door AI.)
-
Noor Huitema - oprichter van Copper8 – is een rasoptimist. Waar Noor voor gaat? Impact maken! Door vragen te stellen, te onderzoeken, te verbinden én te adviseren helpt ze bedrijven en overheden meer circulair te worden.
Waarom? Omdat het anders moet. Grondstoffen raken op en het klimaat verandert. We consumeren (te) veel, en doen dat veelal zonder er écht bij na te denken. Tijd voor actie, tijd voor verandering. Of zoals Noor zegt: ‘Vooruit naar het verleden!’ Wat ze daarmee precies bedoelt, hoor je in deze aflevering.
-
Dacht je dat een gebouw 3d printen knap was? Jos Malda, hoogleraar biofabricage, print menselijk weefsel! Wat dacht je bijvoorbeeld van een hartpleister van kloppende (!) hartspieren?
Jos opereert met zijn team op het snijvlak van biologie en technologie. Door mensen uit verschillende disciplines samen te brengen ontstaan de meest uitzonderlijke dingen. Of zoals Jos zelf zegt: That’s where the magic happens!
-
Biobased bouwen is hot. Maar waarom eigenlijk? Heeft bouwen met hout de toekomst? Wat is er allemaal mogelijk? En wat klopt er van de vooroordelen over houtbouw?
Pablo van der Lugt is expert op het gebied van biobased bouwen én zelfbenoemd houtbouw-influencer. Hij legt ons uit waarom hij pleit voor een nieuwe biobased bouwcultuur.