Episodes
-
I dag har vi besøg af Tobias Fonsmark, som er stifter af virksomheden Semaphor og medstifter af en af nordens største udendørs IT-festivaler: BornHack. Tobias tror at OpenSource IT er det bæredygtige valg, som vil give os magten tilbage fra BigTech.PODCAST INFO:Hjemmeside: CyberSundhed.dkSpotify: https://open.spotify.com/show/0FcZl71yvg2RVkfwumQMo9Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/cybersundhed/id1683826930RSS: https://anchor.fm/s/8479af84/podcast/rssFacebook: https://www.facebook.com/cybersundhedLinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/cybersundhedKAPITLER:00:00 - Start01:50 - Hvordan bygger man noget uden BigTech i dag?03:17 - BornHack05:02 - Tobias tur i Folketinget09:31 - At bruge skat til at hjælpe techgiganter15:19 - Der er et alternativ19:22 - Kontorpakker?21:32 - Lavalder på Google vs Instagram24:26 - Lovgivning passer på os?29:25 - Det er ikke højteknologisk30:33 - Vi kan sagtens bygge en AI selv34:07 - OpenSource35:42 - Sælge sin IP42:46 - Hvordan kommer vi ud af kløerne?54:07 - Nemme løsninger
-
Jan Trzaskowski er jurist og han underviser i markedsføringsret og e-handel på CBS. Men han mener ikke, at lovgivning og jura er nok til at beskytte mennesket i den digitale verden.
Traditionelt er markedsføring til for at oplyse forbrugere, så vi kan tage et rationelt valg på baggrund af konkret information. Men fungerer det sådan i virkeligheden? Er vi faktisk frie, rationelle og oplyste, når vi lever i en verden, hvor profitmaksimering er målet?
PODCAST INFO:
Hjemmeside: CyberSundhed.dk
Spotify: https://open.spotify.com/show/0FcZl71yvg2RVkfwumQMo9
Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/cybersundhed/id1683826930
RSS: https://anchor.fm/s/8479af84/podcast/rssFacebook: https://www.facebook.com/cybersundhedLinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/cybersundhed
KAPITLER:
00:00 - Start01:30 - Virksomhedernes incitamenter05:25 - Demokrati vs. markedskræfter09:26 - Illusionen om frihed10:56 - Lovlig påvirkning af adfærd15:29 - Digital Market Act16:57 - Hvad er prisen, når produktet er gratis?23:09 - Vi forsvinder, hvis ikke vi spiller med27:04 - Alt er designet28:46 - Lovgivning er baseret på intentioner (suk)29:22 - Design af lufthavne33:21 - Informations asymmetri46:47 - Ikke alle kan være lige informerede49:55 - Retsusikkerhed54:34 - Bæredygtighed i tech
-
Episodes manquant?
-
I dag har vi besøg af Jacob Ørmen, som er lektor i Digital Økonomi og Digitale Medier. De digitale medier har enorm indflydelse på, hvordan nogle kan tjene styrtende med penge - men dette foregår ikke altid lovligt. Derfor handler episoden også om, hvor lette vi danskere er at snyde.REFERENCER:Kinesiske svindelhjemmesider: https://www.theguardian.com/money/article/2024/may/08/chinese-network-behind-one-of-worlds-largest-online-scamsFacebooks feed (folk gider det mindre, hvis det er kronologisk organiseret end algoritmisk kurateret:https://www.science.org/doi/10.1126/science.abp9364Reddits r/wallstreetbets (GameStop-Sagaen):https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/PODCAST INFO:Hjemmeside: CyberSundhed.dkSpotify: https://open.spotify.com/show/0FcZl71yvg2RVkfwumQMo9Apple: https://podcasts.apple.com/us/podcast/cybersundhed/id1683826930RSS: https://anchor.fm/s/8479af84/podcast/rssFacebook: https://www.facebook.com/cybersundhedLinkedIn: https://www.linkedin.com/showcase/cybersundhedKAPITLER:00:00 - Start02:28 - Folk deler ikke det de læser03:54 - Jacobs baggrund04:03 - Er avisen død?04:54 - Dårlige nyheder13:13 - Dine venner er for kedelige15:21 - TikTok kontra Facebook20:07 - YouTube30:52 - GameStop35:34 - Danmark bliver svindlet40:52 - Multi Level Marketing (MLM)43:29 - Skam44:09 - Andrew Tate45:40 - iGenius MLM48:47 - Gaming scams?53:05 - Engager dig
-
Mads Henrichsen har udviklet DanskGPT - Altså en ChatGPT som snakker dansk. Simpelt nok, ikke? Hundredevis af timer, milliarder af parametre, historiske tekster og minutiøs forbedring på enorme mængder data. Ikke så simpelt. I denne episode fortæller han, hvorfor han lavede DanskGPT, hvordan det startede som en idé til en dommer, og han fortæller dig, hvordan man bedst begynder at træne sin egen sprogmodel.
-
I dag har vi Simon Skov Fougt på besøg - han er det, man kalder ekspert i didaktik, eller, som vi andre siger det: ekspert i læring. Simon er lektor på DPU, og med sine 12 år som folkeskolelærer samt en ph.d. i lærerkompetenceudvikling, scenariedidaktik og it, er der noget om snakken. Teknologi bliver en større og større del af hverdagen - men det betyder ikke, at vi kan finde ud af at bruge den. Simon giver sit besyv på, hvordan vi lærer den nye generation at bruge teknologi med omtanke. Kordeordet er tvang.
-
I dag har vi besøg af Morten Fenger, som har været psykolog igennem mere end 20 år. Vi har ikke fundet ud af, hvordan hele psykologien hænger sammen - derfor er Morten begyndt at kigge andre steder hen, for at kortlægge og forklare, hvordan menneskets psyke hænger sammen. Det fører os blandt andet ind til de små hjerneceller, videre til epigenetik, rundt om moderniteten og op til gud.
-
Mathias Nimgaard er uddannet psykolog, og arbejder med børn, unge og digitale medier. Mathias kommer på en prøve i dag, da han skal snakke til forældre og til menigmand, og altså ikke til fagpersoner. Han og Jakob kommer med et godt bud på, hvordan vi som helt almindelige mennesker, kan mødes om musik, idoler og lege. Både IRL og online.
-
I dag har vi besøg af forsker og psykolog Aida Bikic, som har specialiseret sig i ADHD. Specifikt har hun forsket i interaktionen mellem skærm og ADHD. Er der overhoved en sammenhæng? Har skærmtid en betydning, eller er det nærmere skærmindhold?
-
I dag er Andreas Lieberoth med i studiet. Han er forfatter, forældre, forsker... og statistiker. Jakob og Andreas snakker om illusionen om, hvor meget kontrol man har over sine børns fremtid. Hvor alvorligt er det, de oplever online? Og hvordan undgår man at føle sig magtesløs?
-
I dag tager vi på en rejse ind i menneskets og maskinens neurale netværk med Thomas Bolander. Han er professor på DTU, og har over 20 års erfaring med kunstig intelligens. Lad os kigge på, hvordan neurale netværk, neuroner og symbolsk kunstig intelligens hænger sammen med Daniel Kahnemans System 1 og System 2 tænkning.
-
Today we are talking with Kiran Vas, who is a good combination of Indian Jugaas and Danish Hygge. Originally an Indian sailor, Kiran joined Mærsk to become an IT Management Consultant. Until he burned out, that is. Kiran then got diagnosed with ADHD, and his vision for his life changed. "One Billion Smiles" became his goal, and now, after pondering for years and writing a book, he might have found a path using deep-tech, Danish ingenuity, and Indian willpower.
-
I dag har vi besøg af serieiværksætteren Werner Valeur. Han er en af de personer, man måske kunne komme i kassen "krøllede hjerner". Måske er det nærmere et sammenkrøllet samfund? Jakob snakker med ham om, hvordan man med ægte nysgerrighed kan overvinde frygt, hvordan vi kan bevare vores frihed, og hvordan man kan lære filosofien "f*ck hvad andre tænker".
-
I dag har vi en af Danmarks største YouTubere på besøg i studiet: Morten Münster. Hvad gør det ved en person, når man har 100.000vis af øjne på sig hver eneste dag? Hvordan har Content Creator industrien udviklet sig, og hvad er egentlig lovligt nu om dage? Hvordan kan man lave sjovt indhold, når alting skal planlægges? Kort og godt, hvordan bibeholder vi barnets glæde i en voksenverden?
-
I dag har vi Nicola Nyhave på besøg, og hun er autoriseret psykolog, samt specialist i børne- og ungdomspsykologi. Primært arbejder Nicola som debattør, foredragsholder og projektleder. Men i dag har hun en anden agenda: hun har nemlig opskriften med på det dårlige liv og på at ødelægge en generation. REFERENCER:Anna Lembke, MD - Dopamine Nation
-
I dag har vi besøg af Anne Mette Thorhauge, som er lektor på instituttet for kommunikation på Københavns Universitet. Anne Mette forsker i gaming og platformsøkonomi, hvilket handler om hvordan børn, unge og voksne bruger deres penge online - og hvordan nogle af dem bliver groft udnyttet. Der er ofte rigtig mange tabere og kun én vinder. Find ud af hvordan internettet og dets aktører opdrager os alle sammen til at forblive forbrugere.
-
I dag har vi Sonja Hovmand Steffensen i studiet, som har sat sig for at gøre arbejdslivet bare lidt nemmere. Men hvordan? Sonja er uddannet markedsføringsøkonom med speciale i HR og ledelse. Det handler lige så meget om, hvad man siger NEJ til, som hvad man siger ja til. Jo færre beslutninger vi skal tage, desto bedre - eller hvad? Vi skal i hvertfald lære at have en åben dialog, hvor vi ikke frygter for det ene eller det andet. Og for at det kan ske, skal ledere parkere deres ego i porten.
-
I dag har vi Gitte Winter Graugaard på besøg - hun arbejder med trivsel og livsmestring! Gitte er forfatteren bag 'Hjertebøgerne' - hun har nu udgivet 9 bøger! Heriblandt findes 'Hjerternes Dal' og 'Monstermanualen'.
Udover det er hun coach og TEDx gæst!
Gitte og Jakob snakker i dag om hjertet - mere specifikt om den lille ven inde i hjertet, som man kalder sjælen. For at møde mennesker med hjertet - med sjælen - det er der ingen teknologi eller kunstig intelligens, der kan erstatte.
-
I dag har vi besøg af Bent Meier Sørensen, som er professor på CBS. Men hvordan forener vi egentlig CBS, teknologi og filosofi? Det vil vi gøre i dag ved at kigge på tusinde år gammel visdom, lytte til Bents fantastiske fortæller om aktiv dødshjælp for børn - børn hvis liv foregår i en teknologisk kiste. Lad os vende blikket væk fra skyggebillederne på væggen, komme ud ad hulen, og begynde at rulle stenen op ad bjerget.
-
I dag har vi to vidt forskellige mennesker med i studiet - nemlig Pia Tesdorf, der beskæftiger sig med Databeskyttelse og risk management med en forkærlighed for GDPR og Thomas Steinthal, en ung mand der er ved at skrive bachelor i Cognitive Science. Men måske er de ikke så forskellige. Det der forener dem i dag, er deres store interesse for AI: machine learning, statistisk intelligens, hvad end du vil kalde det. Og hvad denne intelligens - eller mangel deraf - vil betyde for os som mennesker, for virksomheder, og for samfundet som helhed.
-
For små ti år siden der hackede Jakob og Henrik Kramselund en bank. Bare rolig, det var aftalt spil - Henrik er nemlig det man kalder 'white hat hacker'. I dag er han her for at fortælle om store hackervirksomheder som sælger pakkeløsninger til phishing-angreb, internettets historie, og om dengang politiet ransagede hans bolig, på grund af én af de mange Tor servere han hoster.
- Montre plus