Episodes
-
I dette afsnit taler vi om TYK-bogen, som udkom i august 2023. Vi kommer rundt om de mange emner som bogen dækker – alt fra feminisme over sex til diskrimination i sundhedsvæsnet. Lyt med og få en mundsmag på hvad bogen har at byde på.
-
Sommeren er forbi og på uni er et nyt semester begyndt. Maj er kommet tilbage fra sin barsel – og alle de ting har vi hos De Fede Feminister fejret med et live-afsnit, hvor vi har haft besøg af to studerende: Mie Kirstine Andersen og Linnea Elisabeth Allesøe Hansen. Vi havde en spændende samtale om hvordan det er at være tyk og ung. Og hvordan studielivet og ungdomslivet udfolder sig, når man er tyk.
-
Episodes manquant?
-
I dette afsnit har Lene besøgt Dorthe Kandi, der i mange år har arbejdet som chef i mediebranchen og som senest har været med til at reformere magasinet femina, som i de sidste år har gået foran i branchen med flere feministiske tiltag. I dette afsnit taler vi om mode, skønhedsidealer og en skønheds- og modeindustri, der godt kunne åbne mere op for diversitet.
-
I dette afsnit af De Fede Feminister tager vi et følsomt emne op: Vi skal tale om de mange følelser og dilemmaer, der opstår når man er tyk og vover sig ud i den tynde verden for at være sammen med sine venner, sin familie eller fremmede mennesker. Jeg har fået besøg af Katrine Arnfred, som er en fabelagtig feminist– en kvinde, der har en skarp pen og en skarp hjerne. Sammen vil vi udforske nogle af de svære følelser, der opstår når ens feministiske idealer møder ens følelser.
-
I dette afsnit kaster vi os over maden! Lektor ved IT Universitetet Katrine Meldgaard Kjær giver os en grundig indføring i madens sociale og kulturelle aspekter. Vi kommer både omkring diætkulturen, den religiøse betydning af maden, fællesskabet og så alle de følelser som vi forbinder med mad.
-
I dette afsnit skal vi tale om Sex! Vi mangler desværre stadig Maj, som er på barsel. Så denne gang har Lene besøg af sexologen Marie Landberg, som skal guide os igennem spørgsmål om kropsutilfredshed, selvtillid og internaliseret tykfobi i forhold til kærlighed, parforhold og sex. Og så kan du også finde nogle gode tips og tricks til at få god tyk sex.
-
Endelig er De Fede Feminister tilbage med et nyt afsnit. Vi kører med halv besætning – for Maj har produceret et nyt menneske, så hun er på barsel. Men til gengæld har vi hjælp af Ditte Obeling som er Ph.d.-stipendiat på RUC og har rigtigt meget indsigt i temaet for det her afsnit – som er Tyk og Trans! Ditte har inviteret sin partner Maia Linnet, som er transkønnet, og aktivist og har en stor viden om transpersoners vilkår, adgang til vores sundhedsvæsen og rettigheder. Der er overraskende mange krydsfelter mellem det at være tyk og trans! Lyt med og bliv meget klogere.
-
Dette afsnit tager fat i det svære spørgsmål: Kan man føle sig tyk? Vi taler med andre ord om det som man kalder internaliseret tykfobi. Vi kigger i populærkulturen og i litteraturen for at finde ud af hvordan vi får internaliseret hadet mod den tykke krop i vores hoveder, i vores idealer og i kulturen. Vi skal undersøge den afsky, og skam og frygt for fedtet, som vi alle sammen er opvokset med – både de tykke og de tynde. Og så skal vi kigge på hvad forskellen er på at føle sig tyk og at være tyk.
-
Hvad vil det sige at være marginaliseret på mere end en måde – altså at være tyk OG…? Dette afsnit handler om intersektionalitet – som er den måde man indenfor feministisk forskning taler om det at leve med mere en undertrykkende samfundsstruktur på sine skuldrer. Vi har besøg af Carmina Guldmann i dette afsnit. Carmina er tyk, og så er hun også grønlænder, og netop kombinationen af de to ting har betydning for Carminas liv og aktivistiske arbejde. Få en introduktion til hvad intersektionalitet betyder – både i teori og i praksis - og mød en meget sej tyk kvinde!
-
I denne del af afsnittet Tyk i TV skal vi tale om feminisme, og vi spørger Morgan og Ida om hvordan det de har lavet på TV kan ses som en del af nogle større feministiske bevægelser i Danmark i dag. Og så svarer Ida og Morgan på spørgsmål fra publikum på Cap30. En stor tak til kollektivet Af.Sporet og teatret Cap30.
-
Dette afsnit er optaget live på teatret Cap30. Vi har været en tur i Kødbyen i København sammen med journalist Ida Rud og Morgan til en snak om at være Tyk på TV - I i denne omgang første del af vores samtale med Ida og Morgan, hvor vi blandt andet skal tale om, hvad der fik dem til at melde sig til programmerne ’Tykke Ida’ og ’Idas Fede Fatcamp’. Vi skal snakke om, hvad det betyder at være nøgen – både fysisk men også mentalt – på landsdækkende TV og så skal vi tale lidt om følelser og den rolle de har, når vi taler om tykke kroppe. En stor tak til kollektivet Af.Sporet og teatret Cap30.
-
Er det altid usundt at være tyk, og hvad forstår vi egentlig ved ordet ’sundhed’? Hvad dækker det over og hvem skylder egentligt vi at være sunde? Os selv? Vores omverden? Statskassen eller de tynde? Det er nogle af de spørgsmål som vi tager op i dette afsnit af podcasten sammen med vores gæst Klinisk Diætist Inger Bols, som fra et sundhedsfagligt perspektiv ved rigtigt meget om, hvad det betyder at have en tyk krop.
-
Hvorfor bruger vi ordet tyk? I dette afsnit taler vi om hvorfor det netop er det ord og ikke alle mulige andre ord som fx ’overvægtig’ eller ’fed’ som vi foretrækker at bruge. Hvorfor er det vigtigt hvilke ord man bruger i det hele taget? Disse og mange andre spørgsmål taler vi med vores gæst Dina Amlund om i dette afsnit.
-
Hvad er tykfobi? Hvad har tykhed med feminisme at gøre? Og er der forskel på tykaktivisme og kropspositivitet? Få svar på disse og mange flere spørgsmål i podcast-serien De Fede Feminister. Med afsæt i egne erfaringer diskuterer kulturforskerne Lene Bull Christiansen og Maj Heiselberg hvordan den tykke krop fremstilles, opleves og problematiseres i et moderne velfærdssamfund som Danmark. Med hjælp fra deres gæster stiller værterne skarpt på emner såsom sundhedsvæsenet, slankeindustrien og medierne i forsøget på at blive klogere på fænomenet ’tykhed’. Podcasten er en del af forskningsprojektet FAT (Feminist Activism in Transition) og er finansieret af Danmarks Frie Forskningsfond.