Episodes
-
Pensionhoudster Marjan van der E. zou bij beide moorden een handlanger hebben ingeschakeld: Pieke H. moest haar helpen Herman Sonnemans te begraven, ze riep de hulp in van Ernst B. om het lijk van Louw de Jong weg te werken. In deze laatste aflevering proberen we contact te leggen met deze handlangers om uit hún mond te horen wat er nu precies is gebeurd. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.
-
In aflevering vijf komen nabestaanden van één van beide slachtoffers aan het woord en ook gaan we dieper in op het lijk van Louw de Jong. Heeft dat echt een etmaal onopgemerkt in de voortuin van het pension gelegen zoals altijd door politie en justitie is beweerd? Dat is heel onwaarschijnlijk blijkt uit een reconstructie.
-
Episodes manquant?
-
In deze voorlopig laatste aflevering blikken we terug op het destijds gevoerde proces en met advocaat Paul Acda bespreekt Margriet de mogelijkheid om de zaak te heropenen. Acda is de laatste advocaat die Marjan, tot aan haar onverwachte dood begin 2020, terzijde stond. Ze stierf, volgens de officiële verklaring een natuurlijke dood, maar nogal wat van haar vrienden twijfelen daaraan. Het feit dat Marjan niet meer leeft, maakt een herziening van het proces niet eenvoudiger. Maar de nieuwe feiten en verklaringen die in het boek en de podcast naar voren zijn gekomen, schreeuwen om actie en reactie vanuit politie en justitie.
-
De derde aflevering gaat grotendeels over deze man, over Jaap K. In haar boek 'De Heks van Anjum' beschrijft Margriet Brandsma hoe hij van twee walletjes eet: hij is actief in het criminele circuit in Fryslân én is informant voor de politie. Het is ook de man die de hennepkwekerij op het terrein van het pension exploiteerde. Over deze Jaap K krijgt de journaliste veel tips. Zo is er die vrouw uit zijn verleden die vertelt over een bekentenis die hij haar deed: hij zou in de jaren '70 een vrouw vermoord hebben. Een andere vrouw schrijft dat ze meermalen mishandeld is door hem. Ook kinderen van Jaap K melden zich: hun vader zou hen misbruikt hebben. Jaap K. zelf komt ook aan het woord. Hij ontkent alle aantijgingen en zegt ook niet bang te zijn voor gerechtelijke vervolging.
-
In deze tweede aflevering aandacht voor de hennepkwekerij op de zolder van de schuur van het pension die een week voor de ontdekking van de moorden wordt opgerold. Margriet Brandsma spreekt de man die de hennepkwekerij opzette en die er een tijdje goed geld verdiende. Hij wordt zonder pardon aan de kant geschoven door twee Friezen die de lucratieve hennepkwekerij willen overnemen. Met medeweten van Marjan? Ook dat heeft ze altijd ontkend, maar feit is dat ze verstrikt raakte in een crimineel circuit onder aanvoering van een man die voor niets terugdeinsde.
-
In de eerste aflevering staat Marjan van der E. centraal. Margriet Brandsma spreekt mensen die het boek over de pensionmoorden hebben gelezen en die meer weten over de pensionhoudster. Onder meer een oud-collega uit de horeca meldt zich: tegen hem heeft Marjan opvallende dingen gezegd, vlak voordat de moorden aan het licht kwamen.
-
'De Heks van Anjum' is de titel van het boek van journalist Margriet Brandsma over de beruchte pensionmoorden in het Friese Anjum. Het roept zoveel reacties op dat er nu een vervolg is in de vorm van een podcast. De zaak in het kort: in de tuin van pension 'Het Station' wordt op kerstavond 1997 na een tip het lichaam van een vermoorde man gevonden. Twee dagen later graaft de politie op het terrein van het pension een tweede lijk op, deze man is een half jaar eerder met geweld om het leven gebracht. Pensionhoudster Marjan van der E. wordt voor de moorden veroordeeld maar heeft altijd ontkend. De ongewone moordzaak leidt tot veel ophef en publiciteit. Waarom sloeg de 52-jarige vrouw twee mannen die veel jonger, groter en sterker waren dan zijzelf de schedel in? Welke rol speelt de hennepkwekerij die een week eerder werd opgerold? Waarom is die rol nooit meegenomen in het onderzoek naar deze zaak? Is de onverwachte dood van Marjan vlak voor de verschijning van het boek toeval of speelt er meer? In de podcast ' De heks van Anjum' spreekt Margriet Brandsma met mensen die reageerden op haar boek. Dat leidt tot weer nieuwe bevindingen over de moordzaak, tot (nog meer) verbazing over de manier waarop politie en justitie te werk zijn gegaan. In de podcast leren we Marjan van der E. beter kennen, horen we belastende verklaringen over een van de mannen die de hennepkwekerij in haar schuur exploiteerde en vertelt de advocaat van de pensionhoudster over de mogelijkheden deze zaak heropend te krijgen.