Episodes
-
Kees Verhoeven was Tweede Kamerlid voor D66 en ondervond aan den lijve hoe in Den Haag het spel wordt gespeeld, hoe je tot resultaten komt, hoe je in de media komt, en hoe dingen niet altijd met elkaar overeen komen. Als Kamerlid, als campagneleider, als vice-fractievoorzitter, als IT politicus van het jaar.
Zijn analyse: onze democratie is aan het crashen.
Daarom schreef hij het boek "De Democratie crasht" waarin hij beschrijft hoe onze democratie moeite heeft zich aan te passen aan alle digitale innovaties die de afgelopen decennia erbij zijn gekomen. Ik ga met hem in gesprek daarover, over komende digitale revoluties en over werken als kamerlid. -
We leven in een tijd waarin radicale flanken en splinterpartijen steeds vaker politieke successen behalen en een belangrijke plek innemen in het publieke debat. Gevestigde middenpartijen verlieven langzaam terrein. Matthijs Rooduijn - politicoloog aan de UvA - schreef een opiniestuk waarin hij betoogt dat middenpartijen zichzelf heel snel opnieuw moeten uitvinden als zij nog relevant willen bellen. Wij gingen met hem in gesprek. Waar zit de aantrekkingskracht van radicalere flankpartijen? Is het erg dat kiezers gevoelig zijn voor deze partijen? Als middenpartijen nog een toekomst willen hebben in een snel polariserende samenvatting, hoe moeten zij zichzelf dan opnieuw uitvinden? Deze en andere vragen bespreken Erik Verweij en Matthijs Rooduijn in een nieuwe aflevering van Nieuwe Vrije Praat.
Link naar opiniestuk: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/05/12/de-middenpartij-is-uitgespeeld-a4164532 -
Episodes manquant?
-
Sinds het einde van de coronapandemie zitten de stadions weer vol. En er lijkt een verbazingwekkende opleving van het hooliganisme gaande, zoals we die de afgelopen decennia niet gezien hebben. Zelfs in de stadions is geweld terug. En ook geweldsloze incidenten zien we wekelijks terug: spreekkoren, bier op het veld.
De KNVB besloot dat het tijd was voor drastische maatregelen: wanneer er iets op het veld terecht komt, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Met als gevolg: wekelijks wedstrijden die gestaakt worden. Ook worden uitsupporters vaker geweerd.
Het zijn straffen voor het collectief voor het gedrag van een enkeling of een kleine groep. Maar is dat eigenlijk wel zo handig (en uberhaupt ok)? -
Onze levens staan op het punt onherkenbaar te veranderen. Met de opkomst van super AI gaan we een periode in van grote verandering. En van onzekerheid, want niemand weet precies hoe heftig de gevolgen op korte en lange termijn gaan zijn.
In de woorden van Yuval Noah Harari: “We have just encountered an alien intelligence, here on Earth. We don’t know much about it, except that it might destroy our civilisation.”
In deze podcast bespreken Erik en Mark wat we daarvan moeten vinden, wat dat gevaar nou eigenlijk is en of we er bang voor moeten zijn (Mark wel, Erik niet zo).
De podcast van 80.000 hours met Tom Davidson waar Mark het over heeft kun je hier beluisteren:
https://open.spotify.com/episode/1w0NlzSNeRtllsfuFZC8RU?si=F2Vk2MibR5Cg10yhJkZ-mA&context=spotify%3Acollection%3Apodcasts%3Aepisodes
De nieuwsbrief van vorige week over AI kun je hier vinden:
https://denieuwevrijeeeuw.substack.com/p/wat-je-moet-lezen-en-luisteren-om -
De afgelopen tijd zijn er verschillende, belangrijke gevallen geweest van (extreemrechtse) nieuwsmedia gedonder hebben gekregen vanwege hun werk. Twee recente voorbeelden hebben veel met elkaar gemeen. Omroep Nederland raakt mogelijk haar tijdelijke vergunning kwijt vanwege het verspreiden van desinformatie en complottheorieën. FOX News heeft een megaboete moeten betalen vanwege het promoten van desinformatie. Eindelijk lijkt de rechtsstaat terug te vechten tegen de tsunami aan onzin en haatzaaierij van ver-rechtse media.
Mark Thiessen en Erik Verweij bespreken deze ontwikkeling. -
Vorige week verscheen het rapport "Kracht zonder tegenkracht" over de sociale veiligheid in de Tweede Kamer. Oftewel: een onderzoek naar hoe het is om in de Tweede Kamer te werken en of het wel een goede werkomgeving is. De Tweede Kamer is de afgelopen jaren bekend komen te staan als burnoutfabriek. Ook in de ambtenarij, de lokale politiek en de journalistiek worstelen mensen met de werkdruk, de werkwijze, het constant "aan" moeten staan en de cultuur van zero/sum-strijd.
Ik bespreek dit onderwerp met Kiki Bakker. Kiki coacht politici en andere mensen die werken in bestuur, maatschappij of ambtenarij. Zij schreef diverse keren over wat er schort aan onze politieke cultuur en wat we eraan moeten doen om het een betere werkomgeving voor iedereen van te maken.
Kiki in NRC over werkdruk in de politiek: https://www.nrc.nl/nieuws/2022/10/17/te-hoge-werkdruk-in-de-politiek-is-ook-een-cultureel-probleem-a4145399
De website van Kiki: https://www.kikibakker.nl
Het rapport Kracht zonder Tegenkracht: https://www.uu.nl/sites/default/files/Compressed_Kracht%20zonder%20Tegenkracht%20-%20Sociale%20veiligheid%20in%20de%20Tweede%20Kamer%20der%20Staten-Generaal.pdf -
Demonstraties zijn weer hip. Aan alle kanten van het spectrum laten mensen hun mening horen en zien. Soms op een rustige manier en soms niet. Tegelijk zien we dat er behoorlijk giftig gereageerd wordt op demonstraties. Mensen zijn boos dat andere mensen demonstreren. En laten zich daarbij vaak leiden door of ze de demonstrerende mensen leuk of stom vinden of het eens/oneens zijn met het onderwerp.
Maar dat is niet echt een goede manier om demonstraties te beoordelen.
Met Mark Thiessen en Erik Verweij. -
Erik Verweij is weer terug! En er was natuurlijk een bijzondere verkiezingsuitslag. Mark en Erik bespreken de oorzaken en gevolgen van de monsteroverwinning van BBB. We praten over wat een betere slogan voor de VVD zou zijn geweest. En vragen ons af waarom Rijkman Groening in 2009 eigenlijk geen partij voor bankiers heeft opgericht.
-
Mark gaat in gesprek met JOVD-voorzitter Michiel Suijker over wat het doel is van belastingen en hoe Michiel ze wil inzetten om in Nederland voor meer gelijke kansen te zorgen.
We lopen de argumenten voor en tegen langs (en hopelijk maken we hiermee een einde aan het oerdomme "maar er is al belasting over betaald"-argument). -
Erik is met vaderschapsverlof en daardoor vertelt Mark helemaal in zijn eentje over waarom het liberalisme aan een update toe is, over hoe machtige technologieen de mens en haar systemen onherkenbaar gaan veranderen en dat we ons zo snel mogelijk daarop moeten voorbereiden zodat we vrij en autonoom kunnen blijven.
Onze missie de komende decennia lijkt op wat de Amerikaanse bioloog Edward Wilson het grote probleem van de moderne mens noemde: we hebben nog steeds de breinen van holbewoners en middeleeuwse instituties, maar inmiddels wel de technologie van goden. Een levensgevaarlijke combinatie. Hoe stemmen we de komst van superintelligente technologie op onze breinen en systemen af? -
We bespreken onze favoriete boeken van 2022.
Ministry for the Future - Kim Stanley Robinson
Elementaire deeltjes - Michel Houellebecq
Deep Work - Cal Newport
Generatie 9/11 - Lotfi el Hamidi
Vrijheid - Annelien de Dijn -
Onze levens worden momenteel beheerst door de schommelende energieprijzen. In de zomer was gas meer dan 20x duurder dan een jaar daarvoor. Nu in december nog steeds 10x duurder.
De roep om drastische maatregelen - van prijsplafonds tot nationalisering van de gasmarkt - klinkt en klonk van alle kanten. Maar zijn dit soort schrikreacties wel verstandig? Hoe werkt die energiemarkt eigenlijk en wat hebben dat soort drastische maatregelen voor een effect op levering, op prijzen en op de transitie naar duurzame energie? Jesse geeft ons een korte masterclass. -
Erik en Mark bespreken hoe ongelofelijk slecht de mensheid is uitgerust om met sociale media om te gaan.
Voor het individu is het crack. In de samenleving zorgt het voor verdeeldheid. En onze democratieen gaan eraan ten onder. We hebben technologie gecreeerd waar ons holbewonersbrein niet voor is uitgerust.
Maar wat kunnen we eraan doen, voordat het te laat is? -
Econoom Eelco Heinen is kamerlid voor de VVD en deelt met ons hoe ingrijpend inflatie kan zijn voor samenlevingen. Het raakt mensen direct - in hun portemonnee - maar slaat nog veel diepere wonden. De economie komt onder druk. De democratie ook. Er kunnen grote politieke en ideologische omwentelingen ontstaan in periodes van hoge inflatie. Inflatie: waar komt het vandaan, wat richt het aan en wat kunnen we eraan doen?
-
De eerste aflevering van Nieuwe Vrije Praat: de nieuwe podcast van Erik Verweij en Mark Thiessen.
We bespreken de Mid Term verkiezingen in de VS. Een paar verrassende uitkomsten en vooral de oorzaken daarvan. En natuurlijk: wat moeten we met de uitslag? Zegt het wat over de lange termijn? Is het Trumpisme definitief gekeerd? Of is het gevaar nog niet geweken? -
In de VVD is een verhitte discussie losgebarsten over de koers van de partij. De leden staan op een belangrijke tweesprong. Welke kant gaat het op? Ik bespreek het met JOVD-voorzitter Daphne Lodder die zich volop mengt in de discussie.
Haar opiniestuk over de VVD: https://fd.nl/opinie/1442662/jonge-liberalen-vvd-verliest-de-jongeren-uit-het-oog
De NRC-podcast over de JOVD: https://art19.com/shows/haagse-zaken/episodes/4e9e7dec-1406-465d-804d-b2c48aa4ce64 -
Defensie was decennialang de melkkoe van de bezuinigingspolitiek. Moest er bij de overheid wat vanaf? Haal het bij defensie. Maar na jaren van bezuinigingen is er weinig meer over van onze krijgsmacht, precies op het moment dat zichtbaar wordt dat Europa helemaal niet zo'n veilige plek is.
Dus komt er nu eindelijk geld bij. En veel geld: miljarden per jaar. Dat was hoog tijd. We gaan in gesprek met Kamerleden Peter Valstar (VVD) en Derk Boswijk (CDA) over deze investeringen, waarom ze nodig zijn, hoe de toekomst van onze krijgsmacht eruit ziet en natuurlijk over de geopolitieke clusterfuck die 2022 is. -
Vandaag gaan we in gesprek met een van onze favoriete geopolitieke duiders van het moment: Han ten Broeke. Han is voormalig kamerlid van de VVD en directeur van het Hague Centre for Strategic Studies. We praten met hem over de huidige geopolitieke ontwikkelingen en wat Europa in godsnaam moet doen.
Al decennia werd er in de politiek en in de literatuur gesproken over de veranderde machtsverhoudingen die op komst waren. Inmiddels zit alles door de oorlog in Oekraine in een stroomversnelling en leven we in een nieuwe wereldorde. Maar dit wereldorde is nog niet uitgekristalliseerd.
Wat is de rol die Europa in die wereldorde inneemt en wat is de rol die Europa in die wereldorde zou moeten innemen? En wat zijn de keuzes die daarvoor gemaakt moeten worden? -
Deze eeuw wordt de eeuw van het door mensen gemaakte existentieel risico: kernwapens, klimaatverandering, ontspoorde AI, in laboratoria gemaakte pandemieën. Allemaal in staat om de mensheid tot een einde te brengen.
Geen vrolijk onderwerp, maar wel erg belangrijk. Mensen zijn zich namelijk niet zo goed bewust van existentieel risico, terwijl de risico's alleen maar toenemen. Otto Barten richtte het Existential Risk Observatory op. Een stichting waarmee hij tot doel heeft om mensen te laten zien hoe belangrijk begrip van existentieel risico is. Zodat we wat kunnen gaan doen om de risico's te verkleinen. Dat gebeurt namelijk nog vrijwel niet.
Shownotes:
Link naar het boek van Toby Ord: https://www.bol.com/nl/nl/p/the-precipice/9300000006054308/?bltgh=t6J8tuM8ccC65arrMnNCrw.2_9.12.ProductTitle
Link naar site Existential Risk Observatory: https://www.existentialriskobservatory.org
Nick Bostrom's theorie over dat we in een computersimulatie leven: https://en.wikipedia.org/wiki/Simulation_hypothesis
De site van Global Guessing, waar je kunt zien hoe groot mensen de kans op kernoorloog inschatten (en andere leuke inschattingen): https://globalguessing.com/russia-ukraine-forecasts/#nuclear-weapons-usehttps://globalguessing.com/russia-ukraine-forecasts/%23nuclear-weapons-use -
Politici die verkiezingen niet meer zo serieus nemen. Partijen die openlijk vijandig zijn tegenover het systeem. Een land in Europa dat wordt binnengevallen door Poetin. Democratie staat onder druk. En tegelijk gaan we de komende jaren zien hoe belangrijk democratie voor ons is.
Wat kunnen we doen om onze democratie tegen deze druk te beschermen? Zowel druk van externe vijanden, als druk die intern - soms onbewust - wordt veroorzaakt? Mark bespreekt het in deze podcast. - Montre plus