Episodes
-
In de afgelopen jaren hebben nieuwe uitvaarttechnieken steeds meer aandacht gekregen. Naast de traditionele methoden van begraven en cremeren, onderzoeken we nu ook innovatieve manieren om de overledenen naar hun laatste rustplaats te begeleiden. Een van deze baanbrekende methoden is veraarden, ook wel bekend als composteren.
Brenda ontmoet uitvaartvernieuwers Evert de Niet, Immanuel Baan en Susanne Duijvestein en brengt een bezoek aan de Berlijnse start-up Meine Erde. Hier demonstreren de ondernemers Pablo Metz en Franziska Rohr hun composteerinstallatie. Samen verkennen ze de mogelijkheden: kunnen we na ons leven iets teruggeven aan de planeet? Kunnen we zelf weer vruchtbare aarde worden?
Met: Immanuel Baan, Susanne Duijvestein, Pablo Metz, Evert de Niet en Franziska Rohr -
Natuurbegraven is een nieuwe, populaire begraafvorm in Nederland. Sinds 2003 zijn er 37 natuurbegraafplaatsen, waar mensen veelal op natuurlijke wijze en in een natuurlijke omgeving begraven worden. Geen synthetische materialen, geen grafsteen. Wel eeuwige grafrust. Samen met uitvaartondernemers en nabestaanden onderzoek Brenda in deze aflevering wat natuurbegraven precies is. Wat spreekt mensen aan aan deze nieuwe begraafvorm?
-
Episodes manquant?
-
Niemand zit op een kist te wachten. Maar wat is een doodskist eigenlijk? Feitelijk zijn het niet meer dan zes planken, die zijn samengevoegd tot een rechthoekige doos. Maar wanneer je een doodkist ziet staan, voel je al snel dat het niet slechts houten planken zijn. Die kist, dat is een krachtig ding. Het doet iets met mensen en vertelt een verhaal.In deze aflevering gaat Brenda op bezoek bij twee ambachtelijke kistenmakers. Wat is een doodskist of wade eigenlijk? En wat maakt dat we de doden kleden, kisten en aanraken, of dat juist liever niet doen?
-
Na hun overlijden, worden de meeste doden herdacht. Dit zien we niet alleen terug op begraafplaatsen, maar ook in kerken, rouwcentra en bij nabestaanden thuis. In deze aflevering bezoekt Brenda de Laurenskerk in Rotterdam. De Laurenskerk is een icoon van de stad. Hier vinden niet alleen uitvaarten plaats, maar hebben ook prominente overledenen uit het verleden een plek gekregen. Samen met beheerder Jannes onderzoekt Brenda de relatie tussen identiteit en onsterfelijkheid. Hoe geven mensen uitdrukking aan de identiteit van een overledene? Waarom doen zij dat? En op welke vooral aardse en symbolische manieren bestaan mensen voort na de dood in de hedendaagse samenleving?
-
Nederland telt ongeveer 4500 begraafplaatsen. Daarvan zijn er zo’n 3500 actief. Van alle mensen die in Nederland jaarlijks overlijden, wordt iets meer dan 30 procent begraven. Dat zijn in totaal ruim 55000 begravingen. In deze aflevering neemt Brenda je mee naar de grootste begraafplaats van Groningen: Het Selwerderhof. En ze neemt een kijkje op begraafpark Zuylen in Breda. Samen met begraafplaatsbeheerder Pieter Kranenburg en een aantal medewerkers van het begraafpark onderzoekt ze de betekenis van deze plek in de moderne samenleving. Wat is dit eigenlijk voor plek? En wat maakt deze plaats belangrijk voor haar bezoekers? De begraafplaats blijkt niet alleen en plek voor de doden, maar juist ook voor de levenden te zijn.
Met: Pieter Kranenburg, Lennert van Willigen
-
Uitvaarten in Nederland worden steeds persoonlijker. Uitvaartdiensten zitten vol persoonlijke speeches en muziek, en nabestaanden spelen zelf steeds vaker een actieve rol in het voorbereiden en uitvoeren van de uitvaart. In deze aflevering onderzoekt Brenda samen met uitvaartprofessionals de-doe-het-zelf-uitvaart. Waarom is een persoonlijk afscheid waardevol? En waarom is het belangrijk om zelf actief mee te helpen bij het vormgeven daarvan?
Met: Koen Mensink, Bas Aalbers, Susanne Duijvestein, Hanke Amels, Immanuel Baan, Jurgen Theunissen en Radboud Spruit
-
De meeste mensen in Nederland worden na hun overlijden gecremeerd. Ongeveer 70%. En als nabestaande komen velen van ons wel eens in het crematorium om een uitvaart bij te wonen. Maar wat komt er allemaal bij een crematie kijken? En hoe is het om in het crematorium te werken?
In deze aflevering gaat Brenda op bezoek bij crematorium Zuylen in Breda. Sinds 1978 is het crematorium hier in gebruik en jaarlijks vinden er ongeveer 2400 crematies plaats. Zelf is Brenda er al eens als nabestaande geweest, maar nu neemt ze samen met medewerkers een kijkje achter de schermen. Van aula tot oven.
Gasten: Lennert van Willigen, Freke van Voorthuijsen, Jeanette van der Meer, Yvette Langbroek, Gesina Hulst en Harrie Huibers.
-
In aflevering 1 spreekt Brenda verschillende uitvaartprofessionals om antwoord te krijgen op een prangende vraag: Waarom gaan mensen in de uitvaartsector werken? Werken als begrafenisondernemer of kistenmaker lijkt haar namelijk niet bepaald een kinderdroom. In gesprek met uitvaartprofessionals bespreekt ze hun angst en fascinatie voor de dood, en onderzoekt ze hun funeraire roeping.
Gasten: Susanne Duijvestein, Hanke Amels, Radboud Spruit, Jurgen Theunissen, Koen Mensink, Yvette Langbroek en Jenny van As.
-
Vroeg of laat worden we geconfronteerd met het onvermijdelijke: de dood. Maar heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen van de uitvaartsector gebeurt? In De Podkist ga ik, Brenda Mathijssen, op onderzoek uit. Als wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen bestudeer ik al meer dan tien jaar hoe mensen omgaan met het levenseinde. In deze serie ga ik op bezoek bij de uitvaart experts van Nederland, van ambachtelijke kistenmakers tot toegewijde crematorium medewerkers. Wat kunnen we van hen leren? De Podkist is jouw exclusieve backstagepas naar een wereld die ons allemaal raakt.