Episodes
-
Carmien Michels (1990) is schrijver en poetry slammer. Ze studeerde drama aan het conservatorium in Antwerpen en werd in 2016 Nederlands en Europees kampioenschap Poetry Slam, ze werd derde op de world cup in Parijs. Zelf leerde ik haar kennen door haar schitterende verhalenbundel Vaders die rouwen, een boek met gedurfde verhalen vol fantasie en gruwel en mensen. Eerder publiceerde ze al twee romans en een dichtbundel.
Ze stelde voor om af te spreken in de Blikfabriek in Hoboken bij Antwerpen, waar ze werkt: een oude fabriek die nu enkele jaren dient als creatieve ruimte. Er zijn zalen voor voorstellingen, er staan decors, er is een gigantisch timmeratelier, een kringloopwinkel ernaast: een overrompelende plek. We gingen zitten in wat een filmzaal leek, in decors van een musical, aan een houten tafeltje op het podium. Carmien Michels vertelt hoe ze ervan geniet om wrede dingen te schrijven in haar verhalen. Over poetry slam, over het kindje in haar buik en of dat haar schrijven gaat veranderen.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Carmien Michels zijn:
1. Joseph Bruchac: De windadelaar
2. Tarjei Vesaas: Het ijspaleis
3. Angie Thomas: The Hate U Give
-
Johan Terryn (1969) is acteur, televisiemaker, theatermaker en scenarioschrijver. Hij studeerde Germaanse filologie, kwam op televisie in het improvisatieprogramma Onvoorziene omstandigheden en maakte een lange reeks televisie- en radioprogramma’s, waaronder De Rederijkers op Canvas, Groot Licht en Curiezeneuze op Ketnet; hij presenteerde enkele programma’s op Radio 1. Op het moment dat we elkaar spraken, was hij op tournee met Het uur blauw, een voorstelling waarvan ook een boek bestaat, die voortkomt uit een podcast als gevolg van de dood van zijn vader. Hij speelde de avond van ons gesprek in de Minard in Gent, vandaar ook de onderbreking in ons gesprek.
Johan Terryn woont in Antwerpen, al zei hij even dat hij in de verkeerde stad geboren is. We gingen bij hem thuis op de zetel aan het raam zitten. Ons gesprek gaat over boeken lezen - dat hij daar een zeer dubbele relatie mee heeft. Over theaterspelen, schrijven en zijn schaamte daarvoor. Over de dood van zijn vader en het rouwproces dat zijn boek en de podcastreeks Het uur blauw waren. Over creativiteit en richting geven aan je leven. En hij vertelt waarom zijn boekenkast op kleur gerangschikt is.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Johan Terryn zijn:
1. Niccolo Ammaniti: Laat het feest beginnen
2. Alessandro Baricco: De barbaren
3. Randall Casaer: Er zit een hond in u
-
Episodes manquant?
-
Kathleen Van Brempt (1969) is Europees parlementslid voor de partij Vooruit, vroeger SPa. Eerder werkte ze als politiek secretaris onder Louis Tobback en even als adjunct-kabinetschef van Vlaams Minister van Werk en Toerisme Renaat Landuyt. In de regering Leterme was ze Vlaams minister voor mobiliteit, gelijke kansen en sociale economie. Nu is ze binnen de sociaal-democratische fractie in het Europees parlement coördinator van internationale handel. Ze woont in een appartement in het centrum van Antwerpen, waar we aan tafel gingen zitten, schuin voor mij de boekenkast.
Kathleen Van Brempt vertelt waar ze het liefst leest. Over haar lezende vader. Over het boek dat ze vroeger las, maar nu niet opnieuw zou kunnen lezen, en dat heeft met haar dochter te maken. Het gaat over oorlog en Europa, over boeken uit de bibliotheek kwijtraken. En ze vertelt wat ze gaat doen als ze ooit op pensioen is. Spoiler: het is lezen.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Kathleen Van Brempt zijn:
1. Jonathan Holslag: Van muur tot muur
2. Isabel Allende: Paula
3. Jeroen Olyslaegers: Wil
-
Dimitri Leue (1974) is theatermaker en schrijver. Hij studeerde aan het conservatorium in Antwerpen. Hij was lid van theatergroep De Kakkewieten, maakte veel kinder- en jongerenvoorstellingen en is ook geregeld op televisie te zien. Hij schreef ook heel wat boeken, recent publiceerde hij de roman Wij is niets.
Ik ging bij hem thuis langs in Berchem. Hij gaf toe dat hij onze afspraak vergeten was, maar het lukte toch om te praten, en we gingen aan de grote eettafel zitten. Er liep ook een poes rond, die voor problemen zorgde: ik ben namelijk allergisch aan poezen. Het gevolg: een iets chaotischer aflevering dan normaal.
Dimitri Leue vertelt over theaterstukken lezen, over het systeem van de boekenkast die boven staat. Over de bijzondere manier waarop hij zijn eerste voorstelling schreef, en hoe die recent helemaal van betekenis veranderde door een dramatische gebeurtenis in zijn leven. Het gaat over theater spelen en lelijk zijn, en kunst.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Dimitri Leue zijn:
1. Georg Büchner: Verzameld werk
2. Leonard Nolens: Dagboek van een dichter
3. Salman Rushdie: Haroen en de zee van verhalen
-
Deze aflevering van 'drie boeken' werd live opgenomen in het Kursaal van Oostende tijdens het DS Podcastfestival op 2 april 2022.
Abbie Boutkabout (1980) is schrijfster en podcastmaker. Ze heeft een eigen boekenpodcast, This is what I read, die tijdelijk stil ligt. Ze werkte een tijd voor KifKif, een organisatie die strijdt tegen ongelijkheid en racisme, maar stopte daarmee om zelfstandig schrijfster te worden. Ze werkte vooral rond de thema’s racisme, dekolonialisering, gender, vrouwenrechten.
We zaten in een zaaltje van het Kursaal in Oostende, in zeteltjes op het podium, met een schitterend uitzicht op zee door de grote ramen van het kursaal. Voor ons zat een klein geïnteresseerd publiek.
Abbie vertelt over hoe ze graag luidop leest, over het boek dat ze kocht voor dat éne gedicht dat haar deed wenen, het gaat over voorlezen voor haar dochtertje, over moederschap en rouw. Ze vertelt over het gedicht dat ze helemaal uit het hoofd kent. Het gaat over waarom ze tijdelijk gestopt is met haar podcast, hoe dat deel is van de evolutie die ze nu in haar leven doormaakt, en hoe zelfs haar drie-boekenkeuze daarmee samenhangt. En het gaat over de link tussen één van haar boeken en haar eigen voornaam. Want Abbie heet eigenlijk niet echt Abbie.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Abbie Boutkabout zijn:
1. Jhumpa Lahiri: The Namesake
2. Max Porter: Grief Is The Thing With Feathers
3. Mustafa Stitou: Varkensroze Ansichten
-
Dirk Verhofstadt (1955) is denker en politiek filosoof. Hij is kernlid van de denktank Liberales en was professor media en ethiek aan de Universiteit Gent. Daarvoor werkte hij als televisieproducer; hij was ook raadgever van Open VLD. Hij is de jongere broer van politicus Guy Verhofstadt. Hij schreef verschillende boeken: politiek-filosofische essays zoals Het Menselijk Liberalisme en Pleidooi voor individualisme. Hij schreef ook over de holocaust: het boek Chef-kok in IG Auschwitz en zijn doctoraat: Pius XII en de vernietiging van de Joden.
Ik zocht Dirk Verhofstadt thuis op - hij woont in Gent. Ik verstoorde het middagdutje van de hond. We gingen aan tafel zitten, hij legde drie stevige stapels boeken klaar, mét briefjes ertussen. Ons gesprek gaat over zijn focus op individualisme en zijn fascinatie voor de holocaust die daarmee samenhangt. Hij tovert de revolutionaire vrijdenker tevoorschijn die iedereen vergeten was. Hij vertelt waarom hij pas na zijn 50ste doctoreerde aan de universiteit, en ik vraag hem hoe het is om je eigen broer eerste minister van België te zien worden.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Dirk Verhofstadt zijn:
1. Thomas Paine: De rechten van de mens
2. Stefan Zweig: De wereld van gisteren
3. Primo Levi: Is dit een mens
-
Lynn Van Royen (1989) is actrice. Je kan haar gezien hebben op televisie in Spitsbroers en Tabula Rasa, in De Twaalf, De dag en in de Duits-Deens-Belgische coproductie The Team. Voor haar rol in Beau Séjour kreeg ze de prijs voor beste actrice in een dramareeks op het televisiefestival in Monte Carlo. Ze is ook te zien in film en theater.
Ze woont in Nieuwerkerken bij Aalst samen met haar vriend acteur Maarten Ketels, met wie ze samen speelde in de reeksen Luizenmoeder en Onder vuur. Ik ging bij hen thuis op bezoek, Maarten deed de deur open en vertelde dat we eigenlijk in Reetveerdegem waren, het fictieve dorp uit De helaasheid der dingen van Dimitri Verhulst, dat geïnspireerd is door Nieuwerkerken.
Lynn en ik gingen op de eerste verdieping zitten, tussen de boekenrekken die Maarten zelf gemaakt heeft, naast een bureau met een grote opgezette vogel erop. Lynn vertelt over de ordening in de bibliotheek, over het boek dat ze knuffelde en waarvoor ze weende toen het uit was, en over de grote klassieker die ze maar niks vond. Het gaat over je eigen pad gaan, acteren, tuinieren, een kind krijgen als je begin de 20 bent en hoe dat haar veranderde.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Lynn Van Royen zijn:
1. Paulo Coelho: De alchemist
2. Connie Palmen: De wetten
3. Carlos Ruiz Zafón: De schaduw van de wind
-
Guinevere Claeys (1979) is chef van De Standaard der Letteren, de literaire bijlage van de krant De Standaard. Ze werkte eerder als journaliste voor Knack, De Tijd en DS Weekblad. Ze groeide op in De Vier Winden, het Permeke-huis en museum in Jabbeke. Nu woont ze in Oostende, naast de Sint-Petrus en Pauluskerk.
Ze vroeg om niet aan te bellen, om haar twee jonge katers geen trauma te bezorgen. We gingen helemaal in het topje van haar huis zitten, waar haar werktafel staat, en een kast met stapels boeken erop.
Ons gesprek ging over vluchten naar Gent en terugkeren naar Oostende, over hoe het is om op te groeien in het Permeke-museum, over haar correspondentie met één van de schrijvers van haar drie boeken. Ze vertelt over het boek waar ze zelf als personage in voorkomt. Over rouw en troost en boeken in de ijskast steken. En je verneemt ook de code van haar gsm. En dat heeft zelfs met een boek te maken.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Guinevere Claeys zijn:
1. Joan Didion: The year of magical thinking
2. Wim Kayzer: De laatste tafel
3. Bernard Dewulf: Toewijdingen. Verzamelde beschouwingen
-
Thomas Van der Plaetsen (1990) is tienkamper. Hij studeerde toegepaste informatica aan Hogent. In 2014 haalde hij brons op het wereldkampioenschap indoor. In datzelfde jaa werden bij hem afwijkende resultaten na een dopingcontrole vastgesteld. Bleek dat hij teelbalkanker had. Hij werd geopereerd en kreeg chemo. Én maakte een spectaculaire comeback. In 2016 werd hij Europees kampioen, datzelfde jaar behaalde hij een achtste plaats op de olympische spelen in Rio. Tijdens de olympische spelen in Tokio in augustus 2021 raakte hij geblesseerd bij de tweede discipline, het verspringen, en moest hij in een rolstoel weggereden worden. Hij is intussen geopereerd.
Thomas Van der Plaetsen tienkampt niet alleen, hij leest ook. We hadden afgesproken in zijn ouderlijk huis in Deinze in Oost-Vlaanderen. Waar we aan de livingtafel gingen zitten om over zijn drie boeken te praten. Hij vertelt over de schrijver van wie hij alles gelezen heeft, of toch op één boek na dat klaarzat in zijn valies. Over zijn boekenkast in zijn huis in Zuid-Afrika. maar ook over blessures, over een speciale kinesitherapeut in Ierland, en op het einde vertelt hij wat hij denkt tijdens elke tienkamp.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Thomas Van der Plaetsen zijn:
1. Richard Feynman: Surely you’re joking Mr. Feynman
2. Kurt Vonnegut: Mother night
3. Kazuo Ishiguro: The remains of the day
-
Dit is een extra aflevering van de podcast 'drie boeken' naar aanleiding van de jeugdboekenmaand in Vlaanderen. Ik praat in deze aflevering met een jonge maar zeer enthousiaste veel-lezer, namelijk: mijn dochter Roos.
Roos Oosterlinck is geboren in 2012. Ze heeft een broer Bo, die is geboren in 2016. Haar mama, mijn vriendin, heet Marie. Wij wonen met ons vieren in Gent. Roos zit op het moment van ons gesprek in het vierde leerjaar. Ze leest supergraag.
We gingen zitten in haar kamer, en Roos vertelt waarom er zo weinig boeken in haar kamer liggen, ze vertelt over haar favoriete grappige én ontroerende boeken, over lezen in de klas,. Ze vertelt over wat er gebeurt als we samen naar de bibliotheek gaan, over Harry Potter-lego, wat ze leest als we in de auto zitten, én je hoort een raadsel uit het Jommeke raadselboek, ook een klassieker.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Roos Oosterlinck zijn:
1. J.K. Rowling: Harry Potter en de Steen der Wijzen
2. David Walliams: Oma boef
3. Michael Morpurgo: Adelaar in de sneeuw
-
Mijn gast in deze aflevering is schrijver Bart Moeyaert (1964), geboren als zevende zoon in een familie. Hij studeerde voor leerkracht en debuteerde al in 1983 met zijn boek Duet met valse noten. Hij schreef jeugdverhalen, romans, dichtbundels, scenario’s en theater. Enkele van zijn werken: Kus me, Blote handen, Broere, De schepping, Graz. Zijn boeken werden vertaald in meer dan 25 talen, hij vertaalde ook zelf. Bart Moeyaert is ongelooflijk veel gelauwerd; in 2019 kreeg hij zijn grootste prijs tot nu toe: de prestigieuze Astrid Lindgren Memorial Award.
Ik zocht hem thuis op; hij verhuisde in 2019 van Antwerpen naar Kalmthout. In het huis: een boekenkast die een enorm stuk van een grote muur bedekt, ik passeerde langs zijn schrijfkamer. We gingen zitten aan een tafel tussen keuken en living. Rond mij zag ik veel ruimte, een paar mooie foto’s en kunstwerken, en de tuin.
Je gaat luisteren naar een zeer introspectief gesprek. Bart Moeyaert vertelt waar hij nu, op dit moment mee bezig is. Het gaat over de heroriëntatie van zijn leven na de dood van zijn ouders, na zijn eigen scheiding ook. Over aanvaard worden als schrijver, over de lezing van Paul Auster die hij ooit bijwoonde. Ik vraag hem op het einde vlakaf naar het effect van de Astrid Lindgren Memorial Award op zijn boekenverkoop. En hij vertelt voor de eerste keer over het nieuwe boek dat hij aan het schrijven is.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Bart Moeyaert zijn:
1. Alma Mahler: Mijn leven
2. Paul Auster: Winterlogboek
3. Marina Abramović: Walk through walls
-
Anemone Valcke (1990) speelt film, tv en theater. Ze was te zien in de films Aanrijding in Moskou, Bo, Adem, Offline en recent in Cool Abdoul. Op tv in de reeks Vriendinnen, in Bevergem, De Bende van Jan De Lichte en in Storm Lara. Op theater speelde ze bij Ontroerend goed en met Arne Sierens.
Ze woont al enkele jaren in Brussel. Ik ging haar opzoeken in het appartement waar ze woont samen met haar vriend. De woonkamer kijkt uit op de VRT-toren. We gingen zitten aan een tafeltje naast de boeken- en platenkast.
Anemone vertelde over het boek dat ze haar moeder wil doen lezen, maar nu nog niet. Over de mannenboeken die ze speciaal voor mijn komst verhuisd heeft, weg uit de living, over acteren en jezelf blootgeven, over complimenten en schrijven.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Anemone Valcke zijn:
1. Philippa Perry: The book you wish your parents had read
2. Rebekka De Wit: Afhankelijkheidsverklaring
3. Miranda July: The first bad man
-
Dalilla Hermans (1986) is schrijfster, theatermaakster en columniste. Ze werd bekend door haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld. Maar ze had daarvoor in 2014 al een open brief geschreven waarin ze als zwarte Vlaamse vrouw racisme aankaartte. In 2019 veroorzaakte ze opschudding met haar beslissing om niet meer als racisme-expert op te draven bij de VRT. Ze schreef het boek Het laatste wat ik nog wil zeggen over racisme. Nu is ze is vaste columniste bij De Standaard en maakt ze theater. Ze schreef ook twee kinderboeken en een thriller.
Dalilla Hermans woont in Sint-Kruis bij Brugge, samen met haar man en hun drie kinderen. Ik zocht haar daar op. We gingen zitten aan de tafel naast de keuken, met uitzicht op de livingmuur waar in de toekomst een boekenwand moet komen. Ze vertelt over lezen op de bus en zo hard in een boek zitten dat je ergens uitkomt waar je helemaal niet moet zijn. In haar geval: Knokke-Heist. Over boekenliefde, gedichten lezen en voorlezen voor de kinderen. Tijdens ons gesprek kwam haar man ook binnen met broodjes, én met de woorden: ja ik woon hier ook. :-)
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Dalilla Hermans zijn:
1. Brandon Stanton: Humans
2. Stefaan Pauwels: Nog iets dat ik weet over jou
3. Damon Young: What doesn't kill you makes you blacker
-
Bart Somers (1964) is viceminister-president in de Vlaamse regering en Vlaams minister voor samenleven en binnenlands bestuur. Hij is lid van Open Vld en was eerder minister-president van Vlaanderen, partijwoordvoerder, partijvoorzitter én burgemeester van Mechelen. In die functie kreeg hij in 2016 World Mayor Prize als beste burgemeester van de wereld.
Hij woont in Hombeek bij Mechelen, waar ik hem thuis ging opzoeken op een zaterdagvoormiddag. Hij nam mij meteen mee naar het gebouwtje achter zijn huis. Dat is omgebouwd tot een schitterend bureau, met werktafel, enkele zeteltjes en vooral: een prachtige grote boekenkast. Bart Somers ging koffie halen en daar aan tafel gingen we over boeken praten.
Over hoeveel hij leest én koopt, over het soort boeken dat hij leest, de liefdesroman die hij graag gelezen heeft. Maar ook over politiek, bruggen bouwen, omgaan met vijanden, én het collaboratieverleden van zijn familie dat zijn leven en zijn politieke visie bepaald heeft. Het komt allemaal samen met wat hij uit literatuur haalt en met zijn engagement. Bart Somers vertelt over zijn geheime wens om zelf een roman te schrijven en waarom hij het niet durft. En tenslotte hoe hij soms liever boeken dan mensen om zich heen heeft.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Bart Somers zijn:
1. Stefan Zweig: De wereld van gisteren
2. Mario Vargas Llosa: De droom van de Ier
3. Hans Keilson: In de ban van de tegenstander
-
Rika Ponnet (1968) is relatietherapeute en seksuologe. Ze heeft een relatiebemiddelingsbureau voor alleenstaanden: Duet. Ze heeft verschillende boeken geschreven: Mijn leven als koppelaarster, Blijf bij mij en Alleen met jou. Ze schrijft columns voor kranten en tijdschriften en is ook geregeld op televisie te zien.
Ik ging bij haar langs in haar appartement in Gent. Ons gesprek gaat over haar enorme passie voor lezen en voor boeken, en waarom er toch zo weinig boeken in haar appartement liggen. Over wat ze de klanten in haar praktijk aanraadt om te lezen. Over Jeroen Brouwers, Julian Barnes, én het boek dat ze niet gaat uitlezen, ook al zit ze al 800 bladzijden ver.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De boeken van Rika Ponnet zijn:
1. Carson McCullers: The Heart Is a Lonely Hunter
2. Herta Müller: Atemschaukel
3. Cynan Jones: Inham
4. Julian Barnes: The only story
-
Dimitri Antonissen is adjunct-hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws en HLN.be. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Hij begon in 1998 als journalist bij Het Laatste Nieuws en werkt nu nog steeds voor die krant. Naast zijn job maakt hij stiftgedichten en is hij een gepassioneerde lezer.
We hadden afgesproken in zijn huis in Antwerpen. Ik zag twee grote boekenkasten, met daarvoor twee gitaren en een versterker. We gingen aan tafel zitten om te praten en we zaten het hele gesprek in een zekere spanning, want hij zat op een belangrijk boekenpakketje te wachten.
Ons gesprek gaat over vrijheidsdrang, pushberichten, lopen en literatuur, over zijn lezende dochter en zijn vader die hem vroeger meenam naar de bibliotheek, hij vertelt het gênantste bibliotheekverhaal ooit gehoord in deze podcast. En hij heeft één tip waarvan hij zegt dat hij perfect is voor de luisteraars van deze podcast, voor jou dus.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Dimitri Antonissen zijn:
1. Milan Kundera: De ondraaglijke lichtheid van het bestaan
2. George Saunders: Een duik in een vijver in de regen
3. Christopher McDougall: Born to run
-
Chokri Ben Chikha (1969) is theatermaker en acteur, choreograaf en performer. Hij werd geboren in Oostende en groeide op in een gezin met zeven kinderen en Tunesische ouders. Met zijn broer Zouzou Ben Chikha (bekend uit ondermeer de serie Bevergem) richtte hij het gezelschap Union Suspecte op. Samen maakten ze een veelbesproken familietrilogie: De Leeuw van Vlaanderen in 2003, Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen in 2005, Broeders van Liefde in 2008. Daarna richtte hij het gezelschap Action Zoo Humain op, waarvan hij nu nog steeds artistiek leider is. In 2005 won hij de Louis Paul Boon-prijs voor zijn artistieke kwaliteiten én zijn sociale relevantie.
Chokri Ben Chikha woont in Gent, ik ging hem opzoeken in het appartement waar hij woont samen met zijn vrouw. De tafel waaraan we gingen zitten, lag bezaaid met boeken. Hij vertelt in ons gesprek hoe hij opgroeide in Blankenberge in een huis zonder boeken en met een alcoholieker als vader. Hoe hij vluchtte naar de bibliotheek om niet thuis te hoeven zijn. Het gaat over de boeken die hem inspireerden om samen met zijn broer heel persoonlijke voorstellingen te maken. En hij vertelt over de voorstelling die hij niét maakte met Arnon Grunberg.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Chokri Ben Chikha zijn:
1. Mohamed Choukri: Le pain nu
2. Paul Smaïl: Vivre me tue
3. Arnon Grunberg: De Joodse Messias
-
Mia Doornaert (1945) is journaliste; ze werkte een groot deel van haar carrière als experte internationale zaken voor de krant De Standaard, waar ze vijf jaar correspondente in Parijs was en later het verre oosten versloeg. Later werd ze adviseur en speechschrijver voor Yves Leterme. Nu schrijft ze columns en wordt haar mening vaak gevraagd in duidingsprogramma’s. Ze is ook voorzitter van Literatuur Vlaanderen, het voormalige Vlaams Fonds voor de Letteren. Er was omwille van haar conservatieve profiel heel veel opschudding en protest toen haar naam bekend gemaakt werd. Haar man, journalist Rik Van Moll stierf in 2005, ze hebben geen kinderen.
Mia Doornaert woont in Brussel, in Elsene, waar ik haar ging opzoeken. Ik kwam in een appartement gedomineerd door boeken, met onmiddellijk twee grote muren vol, en wat verder nog een grote boekenkast. We gingen zitten aan tafel en ze vertelde over hoe ze als kind al las toen ze vijf jaar was, over verhuizen naar Parijs en hoe je je boeken in de boekenkast ordent, over haar favoriete Parijse boekhandel, over hoe belangrijk het is om je geschiedenis te kennen en om dus te lezen.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Mia Doornaert zijn:
1. Modris Eksteins: Lenteriten. De eerste wereldoorlog en het ontstaan van de nieuwe tijd
2. Jared Diamond: Guns, Germs and Steel. The Fates of Human Societies
3. Marc Elchardus: Reset
-
Lara Chedraoui (1985) is de zangeres van Intergalactic Lovers, waarvan in 2022 het vierde studio-album uitkomt. Ze acteert ook, in de serie Lost Luggage speelt ze een politievrouw die na de aanslagen in Brussel geconfronteerd wordt met de achtergelaten bagage van de passagiers op de luchthaven. Ze is de dochter van een Libanese vader en een Belgische moeder. Ze woonde tot haar achtste in Afrika en kwam toen naar België. Ze werd geveld door covid, is zwaar ziek geweest en moest maanden revalideren.
We hadden afgesproken in Aalst, in het huis waar ze nu weer met haar moeder woont. Ik werd door de mama begroet, én door de hond Teddy, die wild blafte en daar eigenlijk niet meer mee stopte. Ik kreeg koffie en we gingen naar boven, twee trappen op, naar haar kamer, waar ze tijdens haar revalidatie van corona maanden alleen heeft doorgebracht. Onderweg zag ik hier en daar boeken, ondermeer enkele van kunstenaar Rinus Van de Velde.
Lara vertelt dat ze leest op tournee met haar groep Intergalactic Lovers, ze vertelt over boeken van kunstenaars en filosofen, over de lijst met boeken die op haar bureau lag. Over teksten schrijven, en teksten overschrijven. En ze vertelt over het boek dat ze las omdat het het favoriete boek van Kurt Cobain was.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Lara Chedraoui zijn:
1. Katherine Dunn: Geek Love
2. Robert Wald Sussman: The myth of race
3. Rainer Maria Rilke: The poetry of Rilke
-
Dirk Van Damme (1956) is internationaal onderwijsexpert. Hij was professor Onderwijskunde aan de UGent, werd secretaris-generaal van de VLIR (Vlaamse Interuniversitaire Raad) en kabinetchef van Frank Vandenbroucke toen die minister van onderwijs was. Vanaf 2008 werkte hij voor de OESO in Parijs, waar hij midden 2021 met pensioen moest. Nu is hij nog steeds actief als consulent voor onderwijskwesties.
Ik trok naar Afsnee bij Gent, waar hij een deel van het jaar woont samen met zijn vrouw, én met zijn klein wit hondje: Beastie, dat ons vergezelde tijdens het gesprek. Hij vertelt over het onderwijs in Vlaanderen, over nu en over de toekomst. Over de leraar die hem stimuleerde om te lezen. Over taal en onderwijs, over de bibliotheek in zijn huis in Frankrijk. En ik vroeg hem of hij blij is met hoe er omgegaan is met zijn expertise.
Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be
De drie boeken van Dirk Van Damme zijn:
1. Thomas Kuhn: De structuur van wetenschappelijke revoluties
2. Sandra Langereis: Erasmus
3. Mark Elchardus: Reset
- Montre plus