Episodes
-
Episode 109 af EDB 5.0 bliver en episode med 3 gæster. Det er Kasper Junge, Kasper Groes og Mads Henrichsen. Det bliver en episode hvor vi tager temperaturen på kunstig intelligens anno sommer 2025, og diskuterer en lang række emner. Episoden sender os samtidig på sommerferie, så nyd lyden, inden vi høres ved i august.
Shownotes:00.00-14.13: Intro til gæsterne, deres arbejde og emnerne vi gennemgår i podcasten14.13-01.19.31: Samtale om vibe coding, reasoning tilgang til sprogmodeller, Apples akademiske artikler, digital suverænitet og MCP01.19.31-01.33.42: Open source og afrunding
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I episode 108 af EDB 5.0 har vi besøg af Kim Rants, co-founder og CEO for Alice.tech, en dansk edtech startup, der bruger kunstig intelligens til at hjælpe studerende med at lære smartere og mere effektivt ved at forvandle pensum til personlige noter, quizzer og eksamensøvelser.
Kim tager os bl.a. en tur med over Atlanten og fortæller om deres rejse gennem Y Combinator, fra pitch sessions- og produktiterationer til møder med nogle af verdens skarpeste techprofiler, og hvordan forløbet har formet Alice.techs videre rejse.
Vi dykker også ned i, hvordan Alice.tech er bygget op, fra infrastruktur og AI lagring til brugeroplevelse og databeskyttelse. Kim forklarer, hvad der gør platformen unik, og hvorfor ChatGPT ikke rækker til ægte personaliseret læring. Til sidst deler han sit syn på, hvordan AI vil forme fremtidens undervisning og åbne for langt mere individuel og tilpasset læring end i dag.
Shownotes:00.00-12.54: Intro til Kim, Alice.tech og deres tur igennem Y combinator I San Fransisco12.54-35.13: Opbygning af Alice.tech, infrastruktur, secret source, AI lager, UX/UI, data privacy og hvorfor ChatGPT ikke bare kan bruges til personaliseret læring 35.13-slut: AI i fremtidens undervisning
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
Episodes manquant?
-
I episode 107 af EDB 5.0 har vi besøg af Henrik Fabrin, som er Head of AI hos Dansk Industri - Danmarks største erhvervs- og arbejdsgiverorganisation. Dansk Industri arbejder for at skabe gode rammevilkår for erhvervslivet og hjælpe deres medlemmer ed at vækste, blandt andet gennem praktisk anvendelse af kunstig intelligens.
Sammen med Henrik dykker vi ned i indsatsen “AI for alle”, en tværgående strategi, der hjælper brancher med at definere, hvad AI betyder for dem, og hvordan de kan anvende det i praksis for at accelerere digitaliseringen. Vi ser også på de konkrete “værktøjer”, som DI tilbyder, og hvordan de skræddersyr løsninger til deres brede portefølje af medlemsvirksomheder.
Desuden diskuterer vi behovet for europæisk suverænitet inden for AI og det vigtige i en diversificeret tilgang til teknologi. Til slut taler vi om, hvorfor AI ikke bør ses som en "silver bullet" - det handler om at tilpasse løsningerne til reelle behov og praktisk anvendelighed.
Shownotes:00:00-08:34: Introduktion til Henrik Fabrin og Dansk Industri08:34-34:48: AI for alle, diskussion om behovet for europæisk suverænitet indenfor AI, konkrete initiativer DI har på hylden og AI enablement34:48-41:32: AI er ikke en silver bullet
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I episode 106 af EDB 5.0 kommer Mette Kaagaard i studiet. Hun er til daglig administrerende direktør i Microsoft Danmark & Island. Episoden i dag bliver helikopter-tur henover vores teknologiske landskab, samfund og fremtid.
Mette kommer med en lang erfaring indenfor IT-verdenen, som startede med rød saftevand i IBM's kælder og nu har ledt hende til en toppost hos Microsoft. Lyt med i dag, og få et indblik i kvanteteknologi, Copilot, agenter, kunstig intelligens og diversitet. God fornøjelse.
Shownotes:00.00-10.55: Intro til Mette, Microsoft og dagens temaer10.55-43.50: Kvanteteknologi, Copilot, kunstig intelligens og diversitet & inklusion43.50-52.27: AI agenter og menneskets fremtidige rolle
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I episode 105 af EDB 5.0 taler vi med Peter Riise, som har spillet en central rolle i den teknologiske udvikling hos Karnov Group - en historisk virksomhed, der leverer juridisk viden og beslutningsværktøjer til advokater, det offentlige og revisorer.
Vi dykker ned i en lang række af emner, heriblandt især hvordan Karnov har udviklet og integreret AI-agenten, Kaila i deres arbejde, og hvordan dette skaber præcision og effektivitet for deres kunder. Desuden diskuterer vi emner såsom brugen af intended analyser, secret source, samt tech-stack og tech savyness i Skandinavien and Sydeuropa.
Til slut taler vi om, hvordan branchen har reageret på AI's indtog, og hvilke fremtidsperspektiver der er inden for agentisk AI og specialiserede løsninger.
Shownotes:00:00-11:29: Introduktion til Peter Riise, Karnov Group og Kaila11:29-31:23: Kaila som AI-løsning, arkitektur, modtagelse, risici, opkøb og hvad det betyder for tech-stack, secret source, intend analyse, samt forskel på Skandinavien og Sydeuropa31:23-42:50: Agentisk AI hos Karnov samt fremtiden mod mindre vertikaler
-
I episode 104 af EDB 5.0 byder vi velkommen til Christian Bech Nørhave, Chefkonsulent for Kunstig Intelligens hos Dansk Erhverv. Han rådgiver danske virksomheder om digitalisering, lige fra små enkeltmandsvirksomheder til store globale koncerner, og hjælper med at skabe fremtidssikrede løsninger for erhvervslivet.
Vi taler bl.a. om manglen på et fælles sprog for kunstig intelligens, hvornår det giver mening at bruge kunstig intelligens, og hvordan dansk erhvervsliv kan se ud i 2025, herunder hvordan lovgivning på området kan udfordre organisationens medlemmer. Episoden byder også på et humoristisk indslag med en Tinder-anekdote, der illustrerer hvorfor automatiserede svar ikke altid er den bedste løsning.
Shownotes:00:00-12:06: Intro til Christian, AI og Dansk Erhverv 12:06-39:10: Dansk Erhvervsliv og AI anno 2025, en mangel på et fælles sprog, AI enablement versus organisatorisk implementering, sektor-forskelle, AI-netværk, prædiktiv versus generativ AI og politisk interessevaretagelse39:10-46:52: AI Act of en Tinder-anekdote46:52-48:09: Outtro og teaser til næste episode
Vært: Mathias Mengesha Emiliussen
-
I episode nr. 103 af EDB 5.0 taler vi med Oliver Ungermann Snejbjerg, som til dagligt sidder som Director for Conversational AI hos Nuuday. Nuuday kan beskrives som en paraply, som dækker over en lang række telefoni- og bredbåndsservices, herunder bl.a. Yousee og Telmore.
I dagens episode taler vi bl.a. om hvordan Nuuday arbejder på tværs af datasiloer, og dermed arbejder med en shared service tankegang. Vi taler også om, hvordan de lykkes med opbygning og træning af både chatbots og voicebots. Oliver kommer ligeledes med sit take på, hvorfor generativ AI i længden ikke vil kunne give den store værdi i forhold til de digitale kundeoplevelser.
Shownotes:00:00-11:00: Intro til Oliver, Nuuday og conversational AI11:00-37:49: Arbejdet på tværs af siloer, shared service tankegang, opbygning og træning af chatbots og voicebots, adoption og hvor GenAI ikke kommer til at give den store værdi37:49-44:17: Fremtiden for Nuuday og konkurrencen på markedet44:17-45:34: Outtro og teaser til næste episode
-
I episode 102 af EDB 5.0 taler vi med Jannis Littmann. Til dagligt sidder han som CIO hos Newsec i Danmark. Dog arbejder virksomheden også internationalt, både i Norden og i Baltikum.
Vi taler om branchens generelle tendenser inden for teknologi og fornyelse, og hvordan legacy-systemer kan være en udfordring for branchen. I den forbindelse taler vi om, hvordan Janni er lykkedes med "datarejsen" for Newsec, bl.a. med en dataplatform som fundament. Desuden taler vi om, hvordan Newsec benytter BI, Power BI og generativ AI, og hvordan de kunne bruge prædiktiv AI i fremtiden.
Til slut taler vi om, hvor Newsec bevæger sig hen på "AI-scenen" over de næste 5-10 år.
Shownotes00:00-11:42: Introduktion til Jannis Littmann, Newsec og hvad property asset management er11:42-38:43: Dataplatform som fundament, legacy systemer, generativ AI, kvalitetssikring, BI og prædiktiv AI38:43-46:51: Fremtiden for Newsec46:51-48:15: Outtro og teaser til næste episode
-
I episode 101 af EDB 5.0 taler vi med Jacob Lillelund, som til dagligt arbejder som AI engineer hos Norlys samt freelancekonsulent, ligeledes som AI engineer. Foruden sit fuldtidsarbejde studerer han samtidig en bachelor i cognitive science på Aarhus Universitet. Jacob forklarer begreber såsom LLM'er, RAG samt forskellen mellem en AI-assistent og en AI-agent.
Vi dykker ned i en gennemgang af multiagent systemer samt forskellen mellem et multiagent system og et multiagent framework. Vi diskuterer desuden ræsonnering og hvorfor (og hvorfor ikke) man skal bygge multiagent systemer.
Til slut diskuterer vi fremtidens agentsystemer.Shownotes:
00:00-12:12: Introduktion til Jacob Lillelund, intro til LLM'er, RAG, agenter og assistenter12:12-39:01: A-Z gennemgang af multiagent systemer, forskellen mellem multiagent systemer og multiagent frameworks, ræsonnering, hvorfor (og hvorfor ikke) man skal bygge multiagent systemer39:01-45:59: Fremtidens agent-systemer45:59-47:17: Outtro og teaser til næste episodeVært:
Mathias Mengesha Emiliussen
-
Dagens episode markerer en vigtig milepæl i EDB 5.0. Nemlig episode nummer 100. August 2021 blev den første episode udgivet, og cirka 3,5 år senere er episode 100 nu lanceret. Og bare rolig. Vi stopper ikke her. Vi bliver ved med at leverere lyd til dine ører.
Meget vand er dog løbet i åen siden, så dagens episode kommer til at indeholde en ekstra session, i forhold til det normale. Nemlig en samtale om EDB 5.0 mellem de to stiftere samt nuværende og tidligere vært. Nemlig Mathias Mengesha Emiliussen & Mathias Møller Damgaard.
Bagefter bliver episoden normal igen, og vi dykker ned i Mathias' arbejde som Director i Deloitte for ServiceNow og hvordan han arbejder med ITSM & Generativ AI hos sine kunder.
Shownotes:00.00-27.24: EDB 5.0 runder 100 episoder og tager dig med bag podcasten27.24-35.57: Intro til Mathias, Deloitte & ServiceNow35.57-56.28: Arbejdet med Generativ AI i ServiceNow, out-of-the-box løsninger versus selvbyggede løsninger, agenter, opbygning af tech-teams og en tur til Las Vegas56.28-01.15.51: Hvad betyder fremtiden på?
Vært: Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 99. Episode af EDB 5.0 taler vi med Thore Dankert, der arbejder som Head of Digital hos Novo Holdings. Vi taler bl.a. om opbygningen i 'Novo-familien' samt Thores baggrund før han blev en del af Novo Holdings.
Hernæst diskuterer vi change management og hvordan Thore har tilegnet sig en rolle som "oversætter" mellem C-level og udviklerne, med formål om at skabe en fælles forståelse for udviklernes arbejdsopgaver. Desuden taler vi bl.a. om Novo Holdings' nysgerrige tilgang til AI, samt hvordan de formår at kombinere teknologi og investering.
Til slut diskuterer vi, hvorfor filosofi er interessant indenfor tech-ledelse. Shownotes:
00:00-10:29: Introduktion til Thore Dankert og Novo Holdings10:29-35:40: Løsninger i Holdings, nysgerrig tilgang til AI, brugeren i centrum, opbygning af teams, change management som fundament, tech & investering, og meget mere35:40-40:27: Filosofi og ledelse40:27-41:47: Outtro og teaser til næste episodeVært:
Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 98. episode af EDB 5.0 har vi besøg af Helge Jacobsen, som arbejder hos Veo Technologies. Vi starter med at tale om Helges vej frem mod Veo og en præsentation af, hvad virksomheden laver. Herefter taler vi om, hvordan Veo blandt andet benytter dybe neurale netværk og AI til hele tiden at forbedre deres sportskameraløsninger, samt om mange af de spændende features, der arbejdes på for fremtiden.
Til slut taler vi om MLOps og overvejelserne omkring en mulig migrering fra Cloud til On-prem.
Shownotes:00:00-08:45: Introduktion til Helge Jacobsen og Veo Technologies08:45-26:23: En gennemgang af sportskameraet, player moments, fremtidige features og en fremtid med GenAI26:23-31:28: MLOps og overvejelser om migrering fra Cloud til On-prem31:28-32:43: Outtro og teaser til næste afsnit
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 97. episode af EDB 5.0 taler vi med Morten Fisker fra Resolve om decentral og federated learning. Vi diskuterer hvad begreberne betyder, før vi dykker ned i, hvordan decentrale miljøer kan give adgang til mere data og bedre indblik i varians, fremfor de gennemsnitlige data man normalt arbejder med.
Vi diskuterer også, hvordan federated learning bringer store sprogmodeller tættere på datakilden ved at flytte modellerne til dataene i stedet for at sende dataene til modellerne. Sidst men ikke mindst diskuterer vi de etiske spørgsmål og den manglende lovgivning, der omgiver træningen af store sprogmodeller.
Shownotes:00.00-11.07: Intro til Morten, Resolve og decentral træning11.07-33.24: Decentral & federated learning, AI i produktudvikling, de bedste product managers, etik, modeller til data i stedet for data til modeller, manglende lovgivning o.l.33.24-40.28: Fremtidsperspektiver, både kort- og langsigtet40.28-41:43: Outtro og teaser til næste episode
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 96. episode af EDB 5.0 taler vi med Sebastian Blæsild Krogh, som til dagligt arbejder som Head of Tech hos Danske Shoppingcentre. Dog har han en sidegesjæft hos Nerdic.ai. Her formår Sebastian at udgive et AI-nyhedsbrev og en nyhedskilde hver dag - uden at røre en finger.
Vi starter med at tale om Sebastians karriere frem til i dag, hans interesse for kunstig intelligens samt en masse gadgets, som Sebastian kendetegner som fremtidsmuligheder.
Herefter taler vi om, hvad en fuldautomatiseret AI-nyhedsaggregator er, og hele set-uppet for Nerdic.ai. Desuden hører vi en "smagsprøve" på, hvordan dette lyder. Til slut vender vi fremtiden for Nerdic.ai og AI generelt.
Shownotes:00:00-16:07: Introduktion til Sebastian Blæsild Krogh, DSC, en masse gadgets og Nerdic.ai.16:07-37:05: Hvordan bygger man en fuldautomatiseret AI-nyhedsaggregator? En gennemgang af hele set-uppet, indsamling af data, strukturering, udsendelse på tre platforme i to formater, kvalitet og meget mere.37:05-49:15: Fremtiden for Nerdic og AI generelt.49:15-50:37: Outtro og teaser til næste afsnit.
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 95. episode af EDB 5.0 får vi besøg af forfatter og konsulent Jonas Bjerg. Vi dykker ned i kapitler fra hans bog ‘The Early-Career Professional’s Guide to Generative AI’, hvor Jonas giver et indblik i, hvordan AI vil forme fremtidens arbejdsplads og skabe nye forretningsmuligheder.
Shownotes:00:00-14:23: Intro til Jonas, hans karriere, bogen og hvorfor fremtiden er human14:23-51:00: En snak om udvalgte kapitler og hvorfor bogen ikke bliver legacy
16:16: Kapitel 3: 'Understanding language models'24:39: Kapitel 5: 'The business opportunities of today'32:26: Kapitel 8: 'The early career professional’s future with AI'42:33: Kapitel 9: 'The AI gold rush and the future of business'51:00-57:35: Afsluttende diskussion om Kapitel 12: 'Platformskifte'57:35-58:58: Outtro og teaser til næste episode
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 94. episode af EDB 5.0 taler vi med Frederik Gjørup Nielsen, Head of Data and AI Platforms hos Pandora. Vi starter med en introduktion til Frederik og Pandora, og går derefter i dybden med deres data- og AI-platforme, løsninger i produktion og arbejdet med data engineering. Vi diskuterer også udfordringer med datasiloer (og hvordan Pandora undgår dem), samt en problem-fokuseret tilgang til teknologi. Til sidst ser vi mod fremtiden og hører om Pandoras kommende innovationer inden for data og AI.
Shownotes:00:00-10:39: Introduktion til Pandora og Frederik10:39-33:02: En gennemgang af AI-og dataplatforme, af løsninger i produktion, data engineering, silo-diskussion og en problemfokuseret tilgang til teknologiske løsninger33:02-40:21: Fremtiden for Pandora inden for AI40:21-41:32: Outtro og teaser til næste episode
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 93. episode af EDB 5.0 får vi besøg af forfatter og foredragsholder, Anders Bæk. Her dykker vi ned i nogle af kapitlerne fra hans bog 'AI Epoken'. I denne bog giver Anders et indblik i AI's udvikling, og hvordan teknologien kommer til at ændre fremtiden - både i privaten til samfundet generelt.
Shownotes:
00:00-10:25: Introduktion til Anders Bæk og hans bog 'AI Epoken'
10:29-48:31: En snak om udvalgte kapitler fra bogen
16:45: Kapitel 6 'Husrobotterne kommer'25:44: Kapitel 8 'En AI lærer til alle elever'34:53: Kapitel 9 'Kan Ai erstatte menneskelige relationer?'42:11: Kapitel 10 'AGI - Menneskehedens sidste opfindelse'48:35-56:32: Kapitel 12 'Vil AI gøre os alle arbejdsløse?'
Vært:
Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 92. episode af EDB 5.0 taler vi med Tue Lehn-Schiøler fra BrainCapture om, hvordan AI og EEG kan revolutionere diagnosticering af epilepsi. Vi dykker ned i brugen af AI til at opfange støj i hjernesignalerne og identificere tegn på epilepsi i dataene. Episoden afdækker betydningen af nøjagtig- og automatiseret diagnosticering, når det kommer til epilepsi.
Vi kommer også ind på teknikker som supervised og unsupervised learning, samt udformning af brugergrænseflader. Herudover taler vi også om vigtige reguleringer, herunder GDPR, AI Act og MDR (medicinsk standard), og hvordan disse påvirker arbejdet med AI inden for sundhedsteknologi.
Shownotes:00.00-13.26: Intro til Tue og BrainCapture13.26-32.52: Diskussion af AI-algoritmer til diagnosticering af støj i hjernesignaler og forudsigelse af risiko for epilepsi. En mulig fremtid med LLM'er og automatisk diagnosticering, samt en gennemgang af nøjagtighed, beslutningsstøtte, brugervenlighed, relevante reguleringer i arbejdet med AI inden for sundhed og meget andet32.52-3820: Fremtidens muligheder for AI i medicinverdenen
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 91. episode af EDB 5.0 får vi besøg af Visma - nærmere betegnet Visma Enterprise. Foruden at give en introduktion til Visma som helhed (med en Magasin-analogi), kommer Rasmus Theilsø Madsen også til at gennemgå hvad de laver af AI-løsninger.
Rasmus er til daglig "Head of Product Strategy", og selv med en ikke-udvikler baggrund formår han at bygge nye løsninger og produkter med AI - hør mere om hvordan det gøres i denne episode.
Disclaimer: Rasmus får sagt at Visma har foretaget 52 opkøb. Det passer ikke. Det er 32.
Shownotes:00.00-09.58: Intro til Rasmus, Visma Enterprise og deres tilgang til AI09.58-37.15: Diskussion af tilgangen til AI arbejdet, en gennemgang af tre specifikke AI løsninger, målet om at gøre 180 kollegaer til udviklere, og en tanke om obligatorisk AI37.15-42.30: Hvor bærer fremtiden os hen?
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
-
I 90. episode af EDB 5.0 skal vi tale om AI i gymnasiet. Det skal vi med Sine Zambach, PhD i AI og adjunkt på Copenhagen Business School. Hun har nemlig skrevet en bog om det. Den hedder "AI i Gymnasiet".
Rigtig mange af de samtaler vi har - både i podcasten og samfundet - handler om anvendelsen af AI. Men hvad har det egentlig af konsekvenser, når man som gymnasieelev får adgang til et skriveværktøj af sådan en kaliber? Det har givet mange gymnasielærere grå hår. Det - og meget andet - adresserer Sine i sin bog, som er grundlaget for samtalen i dag.
Shownotes:00.00-17.11: Intro til Sine og AI i Gymnasiet17.11-46.23: Diskussion af tilgang til at skrive bogen, hvordan gymnasielærerne har taget imod AI, 1:1 tutorer, risiko for ulighed blandt ressourcestærke- og svage elever, forskel på fagene, kønsforskelle og meget mere46.23-50.42: Modtagelse af bogen
Vært:Mathias Mengesha Emiliussen
- Montre plus