Episodes
-
Salla Tuomivaara on sosiologi, joka on pitkään ajanut eläinten asiaa niin kaduilla kuin kabineteissa. Turun yliopiston postdoc-tutkijana hän tutkii sosiaalitieteiden eläinkuvan muotoutumista. Aihetta hän on käsitellyt jo väitöskirjassaan, ja siitä muokatussa teoksessaan Animals in the sociologies of Westermarck and Durkheim, kuten myös artikkelissaan Taide purkaa ihmistieteiden rakentamaa rajaa – Sosiologin katse eläintä esittävään taiteeseen (Tahiti-lehti, 2022).
-
Jakson vieraana on Lapin yliopiston professori Outi Rantala, joka on yhdessä kollegoidensa kanssa tutkinut matkailun kehittämistä paikallisuuden ja monilajisuuden näkökulmasta. Hänen vetämänsä tutkimushanke "Matkailua lähelle – uusmaterialistinen näkökulma" (2019-2023) tuotti monia ihmiskeskeisyyden ylittämiseen liittyviä tuotoksia, joista esimerkkeinä Living with mosquitos -tutkimusartikkeli (2020) ja Maan ääni -taidenäyttely (16.9.2024 asti).
-
Episodes manquant?
-
Jakson vieraana kirjailija Laura Gustafsson, joka toimii kirjallisuuden lisäksi myös muilla taiteiden alueilla. Ihmisen ja muiden eläinten suhdetta Laura on käsitellyt erityisesti yhteisissä teoksissaan kuvataiteilija Terike Haapojan kanssa. Gustafsson&Haapojan teoksia ovat mm. Naudan historian museo, Epäihmisyyden museo ja Siat, jotka ovat olleet esillä Suomessa ja eri puolilla maailmaa. Keskustelumme kannalta keskeinen teos on Lauran uusin, maaliskuussa 2023 julkaistu romaani, Mikään ei todella katoa.
-
Tutkija ja taiteilija Raisa Foster tarkastelee sekä tutkimuksessaan että taiteessaan ihmisen kehollista maailmasuhdetta. Viime vuosina Raisa on myös keskittynyt kehittämään ekososiaalisen kasvatuksen filosofiaa ja käytäntöä. Raisan kanssa keskustelemme siitä, miten ihminen osallistuu enemmän kuin ihmisen maailmaan: millainen on ihmisyyden ylittävä kokemus?
-
Panu Pihkala on ympäristötunteiden tutkija Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta. Panu on alallaan kansainvälisestikin arvostettu tutkija, joka on myös sanoittanut suomalaiseen keskusteluun ympäristötunteiden käsittteitä mm. vuonna 2019 ilmestyneellä kirjallaan Mieli Maassa? Ympäristötunteet. Hän pitää yhdessä psykologi Thomas Dohertyn kanssa Climate change and happiness -podcastia. Keskustelemme tunteista enemmän kuin ihmisen maailmassa, kristinuskon vaikutuksesta länsimaiseen luontosuhteeseen ja siitä, onko vaikkapa susi lähimmäisemme.
-
Tässä jaksossa vieraanani on taiteilija Tuomas A. Laitinen, joka on ehdolla ARS Fennica 2023 -palkinnon saajaksi. Hänen taidettaan, jossa hän hyödyntää monipuolisesti erilaisia materiaaleja ja keinoja, ohjaavat erityisesti ekologiset kysymykset sekä ihmisen ja muun luonnon suhteen tutkiminen: esimerkkiteoksina vuonna 2019 julkaistu videoteos Haemocyanin ja installaatio Psi Zone vuodelta 2021. Hänen töitään on ollut esillä laajasti sekä Suomessa – esimerkiksi vuoden 2021 Helsinki biennaalissa – että kansainvälisesti, mm. Australiasssa, Etelä-Koreassa ja Yhdysvalloissa. Keskustelemme mm. mustekaloista ja muista kehoista, proteiineista ja tieteisfiktiosta.