Episodes
-
Deze podcast gaat verder waar de vorige eindigde. Hoe zorg je ervoor dat je de randvoorwaarden zodanig schept dat daadwerkelijk iedereen alles kan leren!
In de podcast komt er verschillende theorie aan de orde. De genoemde boeken zijn de volgende:
De Talentformule - Koning en Van Schagen (9789054724537)
Outsmart your Brain - Willingham (9781982167172) -
Nerdalert! In deze aflevering halen we samen met Karst van der Velde recente en oude theoriën over dat iedereen alles kan leren. Karst neemt ons mee in hoe hij dat voor zich ziet en wat de randvoorwaarden zijn.
Iedereen kan alles leren als je maar genoeg oefent. Hoe laat Karst zijn leerlingen genoeg oefenen?
Directe aanleiding was een artikel dat je hier kunt vinden:
https://www.demorgen.be/beter-leven/iedereen-kan-in-alles-goed-worden-als-je-maar-oefent-zegt-nieuwe-studie~b06f2dd0/?referrer=https://www.google.com/
-
Episodes manquant?
-
In deze podcast vertelt Jeroen Lamberts je alles over hoe hij het smartphoneverbod op zijn school ervaart. Roy en René voorzien de ervaring van Jeroen natuurlijk van de nodige context voor wat betreft de smartphone zelf maar ook de bredere maatschappelijke blik op afleiding in het algemeen.
-
De Gouden Weken. De eerste weken van het schooljaar waarin je de zaadjes plant voor de rest van het schooljaar. Hoe doen wij dat? En lukt ons dat altijd precies zoals we dat willen?
Luister naar deze tweede aflevering van het derde seizoen Episch Onderwijs. -
Roy, René en Jeroen zijn, net als de rest van onderwijzend Nederland, weer begonnen met lesgeven. Hoe vergaan ons de eerste weken? Vinden we het nog leuk en waar letten wij extra op dit schooljaar?
In deze eerste Episch Onderwijspodcast van het nieuwe schooljaar nemen we jullie mee in onze eerste weken.
-
Smartphones zouden verboden moeten worden! Lubach heeft gesproken en de wetenschap is helder. Of zal de werkelijkheid een stuk weerbarstiger zijn met al die eigenwijze leraren? In deze aflevering bespreken Roy, René en en Jeroen de oproep van Arjen Lubach om nu voor eens en voor altijd een einde te maken aan smartphones in de klas.
-
Onderzoek binnen het sociale domein is altijd lastig. Wanneer werkt iets echt? Een wondermiddel voor goed onderwijs bestaat niet maar samen met Harmen Soppe hebben we een heerlijk gesprek over wat wel en niet werkt in het onderwijs. Harmen probeert ons mee te nemen in hoe wetenschap toegepast zou moeten worden in het onderwijs.
-
Harmen Soppe deed de academische PABO, houdt van het onderwijs en doet niets liever dan onderwijs verbeteren. Toch ging hij weg voor de klas! Waarom vallen er zoveel startende docenten uit? In deze 6e aflevering van seizoen 2 spreken René en Jeroen met Harmen over waarom het onderwijs zoveel uitvallers kent.
-
In deze podcast bespreken we de stap na het herkennen van een ingrijpende gebeurtenis bij een leerling. Waar ga je naartoe? Wie is erbij betrokken en wat doet de opvolgende instantie? Muriël neemt ons opnieuw mee in leerlingenzorg, maar nu buiten de muren van de school.
-
Gesprekken voeren over ingrijpende gebeurtenissen bij leerlingen kan ongelooflijk moeilijk zijn. Wat is eigenlijk een ingrijpende gebeurtenis, wat zijn gevolgen en wat kan jij als individuele docent betekenen voor een leerling met een dergelijke ervaring?
Samen met Muriel Keuter bespreken we deze ingewikkelde materie.
-
Leerlingen komen heus niet alleen maar in beweging als er een cijfer te verdienen valt. De drie pijlers van de zelfdeterminatie 'autonomie, competentie en verbondenheid' leren ons dat er meer is dan toetsen en cijfers. Hoe wij onze leerlingen in beweging proberen te krijgen zonder te dreigen met onvoldoendes en strafwerk hoor je in deze 3e aflevering over motivatie.
-
Lukt het jou om je laptop in het weekend met rust te laten? Heb jij je weekenden en vakanties nodig om bij te komen? Hoe wij daarmee omgaan hoor je in deze podcast over werkdruk, loslaten en mentale gezondheid.
-
De start van het schooljaar is zoiets dat eigenlijk elk jaar weer behoorlijk chaotisch kan verlopen. In deze aflevering bespreken we zaken waar wij dit jaar weer tegenaan liepen.
-
Hoe overleef je jouw eerste jaren als docent? Welke problemen loopt vrijwel iedereen tegen aan, maar wordt te weinig over gepraat? In deze podcast delen we open en eerlijk onze eigen ervaringen en fouten die wij gemaakt hebben, zodat jij daarvan kunt leren!
-
Hoe belangrijk zijn collega's voor jouw werkplezier? Kunnen ze jou ook verder helpen buiten de muren van de school?
Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer en ben jij zelf eigenlijk een leuke collega?In deze aflevering bespreken we alles dat met collega's te maken heeft en delen we een aantal heel persoonlijke verhalen, waar wij zelf van geleerd hebben.
-
Waar liggen jouw grenzen tussen werk en privé? Wat deel je bijvoorbeeld met leerlingen en ouders?
In deze aflevering praten we over verschillende grenzen waar je in het onderwijs tegenaan zult lopen.
Hoeveel van jezelf deel je bijvoorbeeld met jouw leerlingen? En hoe leer je ’nee’ te zeggen tegen je baas, wanneer je het eigenlijk al veel te druk hebt?
In deze podcast bespreken we allerlei grenzen en delen we heel persoonlijke verhalen, waaruit wij over onze eigen grenzen geleerd hebben.
-
Waaraan voldoet een goede lesvideo en hoe kun je deze slim inzetten om jouw lessen efficiënter, doelgerichter en leuker te maken?
In deze pilotaflevering geen gast, maar gaat Roy in gesprek met René en Jeroen. Samen maken ze al zes jaar lesvideo's onder de naam 'De Eco Show' en René heeft zelfs het complete lesprogramma van mavo-4 economie verfilmd.
Laatstgenoemde gebruikt hij om volledig het systeem van 'Flipping the Classroom' toe te passen, waarbij zijn leerlingen thuis ter voorbereiding een lesvideo kijken en in de les vooral aan het trainen zijn op gebied van vaardigheden als rekenen en argumentatie.
In deze podcast delen ze hun ervaringen en wordt er verteld hoe je zelf een dergelijke manier van lesgeven op zou kunnen zetten.