Episodes
-
בשיעור נעסוק בשיטות ריה"ל, הרמב"ן ושו"ע בעניין גזרת הכוכבים. נלמד קודם את שיטת ריה"ל הסובר שאין להאמין כלל לחוזי העתידות של אומות העולם אלא רק לדברי חז"ל. אחרי כן נלמד את שיטת הרמב"ן הסובר שיש אמת וחכמה בחוזי אומות העולם אך אין לחפש זאת אצלם, אלא לבטוח בקשר עם ה'. לבסוף נראה את הכרעת השו"ע הלכה למעשה.
-
בשיעור ננסה לברר את דעת הרמב"ם שראינו בשיעור הקודם שנראית כסותרת את דברי הגמרא. נלמד מחדש את השאלות והקושיות מדברי הרמב"ם ואת ניסיון היישוב של המאירי. נראה את הסתירה הפנימית לכאורה בתוך דברי הרמב"ם שאומר שיש חוזים שיכולים לחזות מקצת אמת וננסה ליישב את הסתירה, ולבסוף נגיע למסקנה מהי דעת הרמב"ם וכיצד הבין את הגמרא.
-
Episodes manquant?
-
בשיעור נעסוק בשאלת המזלות והאם הם משפיעים על האדם. ראשית נראה את שיטת הרמב"ם הדוחה מכל וכל את השפעת המזלות שהרי אמון בהם הוא כפירה בעיקרי הדת. שנית נראה את המקורות בתלמוד העוסקים בשאלה זאת ואת השיטות השונות. נציג את השאלות והקשויות הגדולות בשיטת הרמב"ם אשר יהוו הקדמה לשיעור הבא בנושא.
-
בשיעור נעסוק בשלושה דרכים בהם ניתן לבחון מי היא דת האמת. נלמד את הדרך הראשונה המתמקדת בבחינת אמיתות עיקרי הדת. עוד נלמד את הדרך השנייה השמה דגש על ההשגחה והסגולה הלאומית. לבסוף נלמד את הדרך השלישית הבוחנת את המצוות ותכלית התורה ואת נותן התורה. לסיכום ננסה לבחון האם הדרכים הללו רלוונטיות לימינו.
-
בשיעור נעסוק ביחס למודה בשליחותו של נביא האסלאם. נלמד את ההנחיה של הרמב"ם לאלו שנדרשו להודות בשליחות וננסה ליישב את הסתירה לדבריו במשנה תורה. נעסוק בנוסף בשיטת הרא"ש בנושא. כמו כן נבחן את ההבדל בין דיבור לאמונה וכן את המשמעות העמוקה של ידיעת ה'.
-
בשיעור נלמד את יחס הרמב"ם לכופרים המבקשים לחזור בתשובה וכן ננסה ליישב את הסתירה הפנימית בדבריו. עוד נראה שיש אלו שלא מקבלים את חזרתם בתשובה אלא האיבוד שלהם מהעולם הוא עומק התיקון שלהם. בנוסף נדון בניגוד בין הכרעת בית דין למעלה לבין הכרעת בית דין של מטה ביחס לאדם שיצא כנגד האומה ובא להיאבק בה.
-
בשיעור נעסוק ביחסו של הנצי"ב מוולוז'ין לכופרים בעיקרי הדת בדגש על דעתו בשאלת היפרדות הקהילות היהודיות באירופה מהרפורמים. נלמד עוד על יחסו של הראי"ה לאלו הכופרים בעיקרי הדת, נראה שלדעתו ערך סגולת ישראל בעל חשיבות גדולה עד מאוד. ועוד שיש לחלק בין אלו שרוצים להידמות ולהיטמע לבין פושעים שאין בכוונתם לפרק את האומה הישראלית.
-
בשיעור נלמד את המדרגה הנוספת של מין לרמב"ם - העושה ביד רמה, במזיד, מתוך זלזול ולא מתוך תאווה. ועוד נלמד את יחס הרמב"ם לצדוקים ולקראים ונברר האם ניתן לצרפם לעירוב או זימון, מתוך השאלה האם נחשבים לגויים או לא. נדון גם בדברי ריה"ל ביחס לכת של אחאב ולכת של ירבעם.
-
בשיעור נעסוק בשיטות השונות ביחס לאדם שהגיע לכפירה בעיקר מעיקרי הדת מתוך עיונו העצמי. לרדב"ז ורבי יוסף אלבו אדם זה טעה אך הוא לא כופר ונביא את הראב"ד לסייע לדבריהם. נלמד גם את שיטת הר"ן שמלמד אותנו שאדם שמתוך תאוותו מגיע לכפור בעיקר נחשב ככופר. נברר את שיטת הראב"ד לעומק בדרך אחרת שבה הבינו אותו אחרים. וכן נלמד את שיטת הרמב"ם שמחמיר מאוד בעניין ושם דגש על סמכות של כל אדם בלימוד בענייני האמונה.
-
לאחר שבשיעור הקודם עסקנו בשיטת הרמב"ם, כעת נעסוק בשיטת הרמב"ן בסוגיית חידוש המציאות בימות המשיח. נלמד את הרמב"ן שלדעתו יהיו ניסים בימות המשיח, דעה החולקת על שיטת הרמב"ם. כמו כן ננסה ליישב את המחלוקת ביניהם בכך שבאמת דעת הרמב"ן וסיעתו שהניסים הללו כבר נקבעו מבריאת העולם והם לא חידוש קבוע במציאות ולכן גם הרמב"ם לא יחלוק עליהם אלא כל אחד הדגיש נקודה שונה.
-
לאור השיעור הקודם שבו נשארנו עם מחלוקת הרמב"ם והרמב"ן בעניין האם העולם הבא יהיה חידוש במציאות או לא, בשיעור נעסוק בדברי הגמרא הדנה בשאלה מה הם ההבטחות בימות המשיח לשיטת הרמב"ם להבנת הגמרא. כמו כן נלמד את הקושיות על דברי הרמב"ם שנראים שאינם מסתדרים עם הגמרא והתירוצים השונים שניתנו ליישוב הקושיות.
-
בשיעור נדון בקושיות ובתירוצים על שיטת הרמב"ן וסיעתו ועל שיטת הרמב"ם וסיעתו בעניין מהו העולם הבא. ננסה להבין מהו שורש המחלוקת ביניהם, מה כל סיעה מנסה ללמד אותנו ועל מה היא שמה דגש. ועוד נלמד שייתכן שיש הרבה יותר הסכמה ומשותף בין השיטות ממה שנראה ממבט ראשון.
-
בשיעור נעסוק בשיטות הראשונים בשאלת מהו העולם הבא. לדעת כולם העולם הבא הוא שכר רוחני והשכר הסופי והעיקרי, אך הם חלוקים במה הוא אותו שכר סופי. בשיעור נלמד את שיטת רוב הראשונים תוך התמקדות בשיטת הרמב"ן, שהעולם הבא עוד לא קיים, הוא לאחר תחיית המתים ועם גוף. לעומת זאת גם נלמד את שיטת הרמב"ם וסיעתו שסברו שהעולם הבא קיים במקביל לעולם הזה והוא מיד לאחר המוות, ללא גוף.
-
בשיעור נעמיק בשאלה מדוע יש עניין לגור בארץ ישראל אפילו בעיר שרובה גויים? נראה ששיטת הרמב"ם "החברתית" מבוססת על שיטת הרמב"ן "האלוהית" שמדברת על ההשגחה האלוהית המיוחדת לארץ ישראל ושקיום המצוות משמעותי דווקא בה. לאחר מכן נעמיק בשיטת ריה"ל הסובר שארץ ישראל משלימה את בניין האומה, ורק מתוך כך יש גם משמעות לתורה ועבודת המצוות שישראל עושים בה.
-
בשיעור נסקור את שיטת רבי יוסף אלבו, הרמב"ם והרמב"ן לתכלית מעמד הר סיני, כמבססים את העיקר השביעי, השמיני והתשיעי מעקרי הדת. נפגש את שיטת ריה"ל הנראית כהפוכה לחלוטין משיטתם וכמבססת את העיקר השישי, נעמיק בסוד הפנימי היוצא מדבריו, ונראה כיצד השיטות השונות משלימות זו את זו.
-
נפתח בדברי ריה"ל בספר הכוזרי במאמר שני שמתאר את ישראל והאומות כגוף אחד עם השפעות הדדיות, תיאור הנראה כסותר את המאמר הראשון. נראה שמטרת הבידול הישראלי הוא להעלות את כל הבריאה, ומתוך כך נצא לדון מה ההבדל בין תורת סגולת ישראל והיותם עם נבחר לבין תורת הגזע הלא מוסרית?
-
בשיעור נעסוק בגישת הרמח"ל לגבי היחס בין ישראל לאומות ודרכה ניתן מבט כללי על השיטות השונות. נראה שמצד אחד הרמח"ל מתאר תהליך בחירי הדומה לדברי הרמב"ם, אולם במקביל הוא מודה שיש בחינה סגולית מיוחדת בישראל, ובכל מגלה לנו שיש שתי בחינות שונות להבדלים שבין ישראל ואוה"ע: בידול בראשיתי (עליו דיברו ריה"ל והמהר"ל) והבדלה הנובעת ממעשים בחיריים (עליה דיברו הרמב"ם והרמח"ל).
-
בשיעור נעסוק בגישת הרמב"ם לגבי היחס בין ישראל לאומות. נראה שהרמב"ם מתאר את הבחירה בישראל כמהלך שנבע מנפילת העולם לעבודה זרה ובשל רצונו של אברהם אבי האומה לקרוא בשם ה' ולהשיב את כולם לאמונת היחוד. בשיעור נעסוק בהשלכות שיש לשיטתו – ביחס ליהודי מומר ולגרים, ולבסוף נראה שגם לשיטתו קיים צד סגולי שאינו תלוי בבחירה.
-
בשיעור נעסוק בגישת המהר"ל לגבי היחס בין ישראל לאימות. נראה כי המהר"ל מבין את מעמדו של עם ישראל כיצירה א-להית. בניגוד לתפיסת ריה"ל אשר תופס את סגולת עם ישראל כמשפחתית-גנטית, המהר"ל מסביר כי הקשר לריבונו של עולם וההתמסרות אליו כעם היא היוצרת את הזיקה. בשיעור נעמוד על הדומה והשונה בין התפיסות, ונעלה קושיות עליהן ודרכי תירוץ משלימים.
-
בשיעור הזה ובבא נעסוק ביחס שבין ישראל לאומות העולם. זהו בירור מאוד רגיש וחשוב בימינו, ויש בו כדי ללמד על עניין בחירת עם ישראל ועל ההבדלים בין הנצרות ליהדות. נלמד כי על פי ריה"ל ההבדל בין בני ישראל לגויים הוא הבדל טבעי שנוצר מראשית הבריאה והתברר עד בני יעקב. נבין את משמעות סגולה גנטית זו כאפשרות לעניין הא-לוהי, ואיך היא מתבטאת במעשים ובפועל. כמו כן נראה את גישת הנצי"ב השונה במעט מדברי ריה"ל.
- Montre plus