Episodes
-
Det här avsnittet handlar om socialtjänstens framtida ansvar för personer med olika beroende och/eller samsjuklighet. Och även om den nya socialtjänstlagen. Med i det här avsnittet är Madelene Buskas, enhetschef på enheten vuxna i Flens kommun, Christer Åkerlund, enhetschef vid öppenvården i Eskilstuna kommun och enhetschef för beroendemottagningen Vägen, Andreas Dahlström, Länsgemensamt regionalt stöd samt Sanna Tiikkaja och Lina Larsson som båda är forskningsledare på FoU i Sörmland.
Du hittar mer info och transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Det här avsnittet handlar om kunskapsstödet för fallprevention och arbetet kring att ta fram det. Avsnittet spelades in den 17 september 2024 under en workshop om kunskapsstödet. I podden deltar forskarna Camilla Thunborg
och Gunilla Avby från Stockholms universitet och Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland samt deltagarna Ann-Charlotte Norberg, Johanna Derehall, Anna-Karin Sjöström och Liliana Assi.
I avsnittet får du bland annat höra en del av den inledande föreläsningen och intervjuer med deltagarna.
Föreläsarna hänvisar ibland till olika bilder. En av bilderna som Marina hänvisar till vid ca 12.20 (ett plopp-ljud markerar det) är ett flödesschema som kan användas vid fallriskbedömning, den kan vara bra att se, så här kommer en länk till den: https://www.fou.sormland.se/media/3545/fallalgoritm-fouis_-2024-september.jpg.
Du hittar även podden, relevanta länkar och en transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Episodes manquant?
-
I det här avsnittet berättar Marianne Blomberg, Elin Johansson och Annica Karlsson om hur det var att gå utbildning i Motiverande samtal online. Även Staffan Hultgren som är kursledare för MI-utbildningen är med i podden.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Det här avsnittet spelades in under avslutningskonferensen för forskningsprojektet FallFitness. Du får höra Marina Arkkukangas och Karin Strömqvist Bååthe som är med i projektets forskargrupp och vår statistiker Ali Hassan. Du kommer också att få höra deltagarna i projektet; Mats Olofsson, Kerstin Karlstedt och Vivi-Ann Lundqvist och även Liliana Assi och Monica Karlsson som representerar pensionärsföreningarna. De kommer att berätta om sina erfarenheter av projektet och även lite om resultatet och tankar inför framtiden.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
ALMA-teamet är ett akutgeriatriskt mobilt vårdteam och i det här avsnittet berättar Martina Eriksson som är sjuksköterska på Nyköpings lasarett om ALMA-teamet hon ingår i. Bland annat pratar vi om vilken typ av patienter som kan få tillgång till ALMA-teamet, hur en vanlig arbetsdag ser ut och vad som är bra med teamet. Anna Åkerberg och Lina Larsson, från FoUiS jobbar med en utvärdering av teamets arbete och de berättar om den.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Träffar du barn eller ungdomar i ditt jobb?
Händer det att de berättar något som du helst inte hade velat höra?
Vet du hur du ska hantera sådana samtal?
Med kunskap och träning kan du lära dig att bemöta barn eller ungdomar som blivit sexuellt utnyttjade. I det här avsnittet berättar Sophie från barnrättsorganisationen ECPAT om sitt arbete och ger tips inför samtal med barn som har blivit brottsoffer.
Även FoUiS Lina är med i avsnittet och berättar om ett arrangemang i oktober där ECPAT kommer att delta som föreläsare.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet pratar Niklas Eriksson från SKR, Melina Blidfäldt från Socialförvaltningen i Eskilstuna med FoUiS forskningsledare Lina och Sanna om den nya socialtjänstlagen och om kartläggningen av socialtjänstens insatser som Lina och Sanna håller på med. Vad innebär egentligen den nya lagen, vilken nytta kan man ha av insatskartläggningen och vad händer i Socialförvaltningen i Eskilstuna?
Hitta relevanta länkar och transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden. -
I det här avsnittet berättar Johan Lindström och Patrik Nilsson från Eskilstuna kommun tillsammans med Marina Arkkukangas och Sanna Tiikkaja om arbetet med forskningsledare i Vård- och omsorgsförvaltningen. Bland annat handlar det om varför de behöver forskningsledare, vad forskningsledarna gör och förhoppningar inför en föränderlig framtid där det blir mer och mer viktigt att lägga resurserna på rätt saker.
Du hittar relevanta länkar och transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Hur kan ett fall eller en fallolycka bli en ovanlig händelse? I Sörmland pågår ett arbete med att ta fram ett fallpreventionsprogram. Programmet som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete är under utveckling och två verksamheter i kommunen och regionen kommer att vara med och testa det. En intressant fråga är hur kunskapsstödet kan användas i det förebyggande uppdrag som kommuner och regioner redan har. Fokus i diskussionen ligger på kunskapsanvändning och beteenden.
Deltagare i avsnittet är Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, Camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se -
Det här avsnittet spelades in mestadels under en dag om att motverka våldsutsatthet för personer med funktionsnedsättning, som genomfördes i november 2023. I podden intervjuar vi föreläsare från dagen och en av arrangörerna. Du får höra höra Aline Groh, Magnus Lindén och
Therese Wappsell från Relationer som funkar , Maria Melin från Myndigheten för delaktighet samt Eva Sandborg och Vesna Suljkic från Eskilstuna kommun och i inledningen Lina Larsson från FoU i Sörmland.
Relevanta länkar och transkribering hittar du på: www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet berättar Susann Ericsson, Katarina Gustafson och Ali Hassan om kartläggningen "Liv och hälsa ung" och om resultaten från 2023. Var tredje år svarar Sörmlands elever från åk 7, 9 och åk 2 på gymnasiet, samt elever på anpassad skola (ej träningsskola) i årskurs sju t o m gymnasiet, på enkäten. I det här avsnittet pratar vi bland annat om allmänt mående, trivsel, alkohol, narkotika och tobak, fysisk aktivitet och våld.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på: www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Det här avsnittet handlar om samtyckeslagstiftningen och ett projekt kring den. Ida de Luna Sjöholm, senior kammaråklagare med särskilt ansvar för ungdomsärenden, Hanna Bergström, strateg och projektledare på Region Sörmland och Lina Larsson, regional utvecklingsledare för RSS Kvinnofrid, berättar om lagstiftningen, om informationsprojektet kring den och om att prata med unga om sex.
Du hittar transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden
Rättelse: Debutåldern 10 år för att exponeras för porr, baseras på utsagor och beräkningar men det är vanligare att tala om 12 år, även om det förekommer att studier talar om 10-årsålder, med hänvisning till sid 20–21 i delrapport 1: https://www.barnombudsmannen.se/om-oss/regeringsuppdrag/kartlaggning-av-kunskap-om-pornografins-inverkan-pa-barn/ -
Det här avsnittet spelades in under en dag som handlade om metodstöd kring tre våldstyper som kommit efter lite i det brottsförebyggande arbetet. Med i Podden är Carl Gynne från BRÅ, Petra Blom från Länsstyrelsen, Eva Sara Beckman, Regional Brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen och vår utvecklingsledare Lina Larsson.
Du hittar relevanta länkar och transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet berättar Lina Larsson och Sanna Tiikkaja om sin kartläggning av socialtjänstens insatser inom området barn och unga. Bland annat pratar vi om hur de har arbetet, vad syftet med kartläggningen är och vad de hoppas att den ska få för positiva effekter.
Du hittar relevanta länkar och en transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet berättar Johanna Bandmann, Katarina Forsberg och Carl Schultz om Sörmlands digitaliseringsstrategi som de har varit med och tagit fram. De berättar bland annat om vad den innehåller, varför den behövs, hur den ska användas och vem den är till för.
Du hittar relevanta länkar, och en transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet deltar Cajsa Åkerholm och Karolina Ehnsiö, som har varit projektledare för projektet Nära vård i Sörmland under de två år det har pågått. De berättar bland annat om resultaten för de fyra projektmålen de har arbetat mot.
Du hittar relevanta länkar och en transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet berättar Ann-Christine Nilsson, Karin Arnholm och Linn Burman från regionens kompetenscentrum mot våld i Sörmland om sitt arbete och om vad kompetenscentrums uppdrag är. Bland annat pratar vi om målgrupper, samverkan och bemötandet av våldsutsatta. Även Lina Larsson som jobbar med satsningen RSS Kvinnofrid är med i avsnittet.
Hitta transkribering och relevanta länkar på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet pratar Lisa Sundh, som är processledare för utvecklingsarbetet Tillsammans för barnens bästa, med forskningsledarna Osman Aytar och Lina Larsson som bedriver följeforskning kring utvecklingsarbetet. Bland annat berättar de om skillnaderna mellan följeforskning och mer traditionell forskning.
Du hittar relevanta länkar och transkribering på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
I det här avsnittet berättar doktoranden Karin Strömqvist Bååthe och två av hennes handledare Osman Aytar och Marina Arkkukangas om vad de gör och kommer att göra i doktorandprojektet kring Nära vård och omsorg i Sörmland. Om du exempelvis funderar på att bli doktorand får du i det här avsnittet en god insikt i vad det innebär.
Hitta relevanta länkar och transkription på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden -
Vad är en social robot? Varför finns de? Och hur används de inom äldrevården? Det här är några frågor som besvaras i det här avsnittet av FoU-podden. Våra deltagare denna gång är forskarna Marcus Persson, David Redman och Anna Åkerberg. De berättar också om ett forskningsprojekt som handlar om sociala robotar , vårdpersonalens kompetens och om användandet av sociala robotar i verksamheten. Forskningsprojektet är finansierat av AFA försäkringar och är precis på väg att avslutas.
Du hittar relevanta länkar och en transkribering av avsnittet på www.fou.sormland.se/materialpublicerat/fou-podden - Montre plus