Episodes
-
Rymdforskaren Gabriella Stenberg arbetar på Institutet för rymdfysik i Kiruna. Hon berättar om den svenska rymdforskningen och tar oss med på en resa ut i vårt eget solsystem med hjälp av svenska satellitexperiment. Och vad sysslar en rymdfysiker med egentligen?
-
Astrofysikern Per Olof Hulth, professor emeritus vid Stockholms universitet, berättar om skillnaden mellan vetenskap och dess motsats pseudovetenskap. Varför är det farligt att dra slutsatser av för litet material? Han tar även upp placebo- och noceboeffekten, homeopati, akupunktur och astrologi.
-
Episodes manquant?
-
Sara Strandberg är lektor i fysik vid Stockholms universitet och en av de cirka 8 000 forskare som är knutna till partikelacceleratorn CERN i Schweiz. Hon berättar hur jakten på partiklar går till och hur hennes arbete med Atlas-detektorn fungerar.
-
Klas Hultqvist, professor i elementarpartikelfysik vid Stockholms universitet, tar oss med på en resa från mikrokosmos till makrokosmos. Han berättar om neutrinon och det komplicerade arbetet med att bygga neutrinoteleskopet Icecube i jordens strängaste klimat - på Sydpolen.
-
2011 års Nobelpris i fysik handlar till stor del om avlägsna supernovor och upptäckten att universums expansion accelererar. Olga Botner, professor i experimentell elementarpartikelfysik och ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, förklarar vad upptäckten går ut på och hur den gick till.