Episodes
-
I denne episode møder du journalist og forfatter Niels Overgaard til et underholdende foredrag afholdt på Gentofte Hovedbibliotek torsdag d. 16 juni 2022. Glæd dig til en moderne og lettilgængelig introduktion til principperne i stoisk filosofi, med udgangspunkt i Niels Overgaards egen bog "Det hele handler ikke om dig".
-
Naja Mikkelsen, der er barnebarn af polarforskeren Ejnar Mikkelsen og en del af bestyrelsen i Det Grønlandske Selskab, fortæller i denne episode om sin farfar og hans ekspeditioner.
Allerede som 13-årig sejlede Mikkelsen på Sydhavet, og som helt ung kom han med på en færd i robåd langs Grønlands barske Østkyst og på en ekspedition mod Nordpolen. Han udrustede også en ekspedition fra Alaskas nordkyst i jagten på ukendt land i det Arktiske Ocean. Han fandt ikke noget land og måtte vende om med uforrettet sag.
Nye muligheder for arktiske ekspeditioner viste sig dog snart, og i 1909 stævnede han ud fra København med et lille fartøj for at lede efter de tre omkomne fra Danmark-ekspeditionen og ikke mindst deres dagbøger og observationsjournaler.
-
Episodes manquant?
-
I denne episode kan du opleve Nikolaj Coster-Waldau fortælle om Netflix-filmen "Against the Ice". Det sker i samtale med litteraturkonsulent Signe Pallisgaard og filmens instruktør Peter Flinth.
Filmen, som er baseret på polarforskeren Ejnar Mikkelsens ekspeditioner, er et passionsprojekt for Nikolaj Coster-Waldau, der i samarbejde med Joe Derrick har skrevet manuskriptet ud fra romanen Farlig tomandsfærd af Ejnar Mikkelsen.
Filmen instrueres af den danske, prisvindende instruktør Peter Flinth og har udover Nikolaj Coster-Waldau, den BAFTA-nominerede Joe Cole i hovedrollen.
-
Lørdag d. 26 marts 2022 besøgte forfatter Kristian Ditlev Jensen Gentofte Bogmesse. Her blev han interviewet af litteraturformidler Paul Calderara Eskekilde om sin nyeste bog "Bar".
-
Lørdag d. 26 marts besøgte Jussi Adler-Olsen Gentofte Bogmesse. Han blev interviewet af radiovært Monica Krog-Meyer om sin nyeste bog Natrium Clorid.
-
Adrian Hughes er hovedpersonen og tilrettelæggeren bag DR LYDs dokumentarserie-succes: "Mors afskedsbrev". På denne aftenen fortalte han om den sussecfulde podcast fra DR, hvor han både er hovedperson og tilrettelægger.
Lytterne kom på fornavne med Champagnepigen Inge, Monsteret Margot og den mystiske byggematador-morfar, Thorvald.Adrian Hughes' mor efterlod sig ved sin død et rystende afskedsbrev til sine fem sønner. Hun roste Adrian og hans lillebror, men var bitter, hånende og hadsk mod Adrians tre ældre brødre. Lige siden har Adrian gået på opdagelse i morens fortid for at forstå, hvordan hun kunne udvikle så forkvaklet et forhold til sin omverden.
-
Dan Turèlls forfatterskab er enestående i tiden. Men hvad gik forud? Hvilke litterære forudsætninger har forfatterskabet, og hvordan har Dan Turèlls indsats påvirket eftertiden?
Asger Schnack forsøger at svare på alt dette på denne aften. Han arbejdede nært sammen med Dan Turèll i 1970’erne, både som redaktør på Borgens Forlag og på forlaget Swing. Han har desuden, efter Turèlls død, udgivet flere titler af ham på forlagene Bebop og Asger Schnacks Forlag. -
Det er velkendt, at de fleste af Pontoppidans helte giver op over for danskheden og for det særligt danske, men det sker ikke uden trods.
Kvinderne i Pontoppidans store og små romaner resignerer ikke men insisterer, selv om de ofte må ende med at indse, at de kommer til kort.I foredraget trækker Judy Gammelgaard nogle af Pontoppidans kvindelige hovedpersoner frem: Jytte Abildgaard fra De dødes rige, Ursula Branth fra Nattevagt og Jacobe fra Lykke-Per, og undersøge deres kamp – mod samfundet, mod mændene og ikke mindst mod deres egne indre dæmoner.
-
I 2021 er det 200 år siden, at den russiske forfatter og filosof Fjodor Mikhajlovitj Dostojevskij blev født. Dostojevskijs forfatterskab er mere levende end nogensinde og regnes blandt verdenslitteraturens største forfattere. I denne episode kommer du med på forreste række på Gentofte Hovedbibliotek, når du hører Marie Tetzlaff fortælle om det vigtige arbejde at oversætte Dostojevskij.
Tetzlaff er kommet i Rusland i mere end 40 år og har senest været leder af Det Danske Kulturinstitut i St. Petersborg fra 2018 til 2020. I årene 1988-1994 var hun ansat på Weekendavisen med Rusland som stofområde og fra 1995-2017 var hun redaktør, litteraturjournalist og – anmelder på Politiken.
Marie Tetzlaff har oversat en lang række af de russiske klassikere til dansk, ligesom hun i 1995 udgav bestseller-biografien om Katarina den Store. Marie Tetzlaff er en slagkraftig dame med sine meningers mod og er kendt fra bl.a. Smagsdommerne på DR2 og fra Louisiana Live.
-
Den prisbelønnede forfatter Ida Jessen er i denne episode i samtale med litteraturformidler Therese West Boardman, om sin seneste roman "Kaptajnen og Ann Barbara".
Fortællingen foregår i 1754 og er intet mindre end en western fra den jyske hede. En fremmed ankommer til en fjernt beliggende egn med en mission. Den fremmede er kaptajnen Ludwig von Kahlen, der er kommet fra Nordtyskland til den øde hede et sted uden for Viborg for at bevise, at ørkenen kan opdyrkes. Ingen ved, hvem der ejer heden. Den brutale godsejer Schinkel mener, at den er hans. Men en sommerdag kommer den gådefulde Ann Barbara vandrende over heden. Hun allierer sig med kaptajnen og så begynder der at ske ting og sager.
Ida Jessen (f. 1964) har en fremtrædende plads som forfatter i den nordiske realistiske fortælletradition. Hendes bøger er ofte kendetegnet ved psykologisk realisme og sanselige naturskildringer. Ida Jessen har modtaget mange priser for sit forfatterskab, herunder De Gyldne Laurbær, Søren Gyldendal Prisen, Blixenprisen og DR Romanprisen, og har to gange være nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
Episoden er optaget i Salen på Gentofte Hovedbibliotek tirsdag d. 12 oktober 2021.
-
Hvem elsker vi - og hvorfor er vi sammen? Det debatterer de to forfattere med udgangspunkt i to meget forskellige bøger.
Næsten samtidig har Katrine Grünfelds Værelse samlet af kvinder og Thomas Rydahls Forførernes klub kastet nyt, litterært lys over parforholdet.
Med vidt forskellige bøger, men en fælles lyst til at beskrive og undersøge kærligheden og dens sammenbrud, tager de temperaturen på parforholdet i 2021 og giver et bud på, hvorfor det er så svært at blive sammen og blive sig selv.
Hør om bøgerne og hvordan forfatterne har arbejdet med dem. Hvordan ser kvinder og mænd på samliv og sammenbrud? Hvordan og hvorfor skriver man fiktion om virkelige ting?
-
Torsdag d. 23 september 2021, besøgte historiker, forfatter og tidligere chefredaktør for Politiken, Bo Lidegaard, Gentofte Hovedbibliotek. Han fortalte om sin anmelderroste biografi omhandlende en af det tyvende århundredes mest markante politiske skikkelser herhjemme, Jens Otto Krag.
Lidegaard skildrer Krags politiske dannelse og siden hans tid som statsminister og landets altdominerende politiske personlighed. Bogen beskriver Krags iver efter velfærdsstatens realisering, hans syn på det europæiske fællesskab og hans begivenhedsrige privatliv.
Bo Lidegaard er historiker, forfatter og diplomat og tidligere ansvarshavende chefredaktør for Politiken. Han brød igennem som forfatter i 1996 med bestsellerbiografien om diplomaten Henrik Kauffmann. Bogen blev en klassiker i moderne historie, fortalt som en historisk roman og anerkendt som doktordisputats ved Københavns Universitet.
-
Onsdag d. 15 september 2021 kunne du møde forfatter Niels-Birger Danielsen på Gentofte Hovedbibliotek. Her holdt han et foredrag, som tager dig med tilbage til 2. verdenskrig og Fejllikvideringen: Drabet på Løjtnant Skou.
Den 23. november 1944 blev den 23-årige løjtnant Knud Skou skudt og dræbt med en maskinpistolsalve af Holger Danske-manden Erling Reck Magnussen i en tragisk fejllikvidering uden for Skovriderkroen i Charlottenlund. Sagen blev kendt i 1959, og blev en kæmpe medieskandale, der endte med, at hærchefen Viggo Hjalf måtte gå af.
-
Tirsdag d. 14 september 2021, kunne du møde digter Mette Moestrup på Gentofte Hovedbibliotek. Hun præsenterede Sapfos intense digte i en blanding af foredrag og oplæsning. Sapfo er antikkens mest kendte kvindelige digter og de fleste af hendes digte er gået tabt og kendes kun som fragmenter. Mette Moestrup har sammen med klassisk filolog Mette Christiansen gendigtet Sapfos fragmenter i bogen SAPFO, der udkom på Gyldendal i august 2021.
-
Torsdag d. 19 august 2021, besøgte historiker, forfatter og journalist Åsa Linderborg Gentofte Hovedbibliotek. Her gav hun en vedrørende og personlig skildring af MeToo og mediernes magt, med udgangspunkt i sin egen dagbog "Året med 13 måneder".
-
Forfatter Helle Helle fortæller om sin seneste roman, den kritikerroste”BOB”, der handler om en ung mand og hans rodløse liv. Helle Helle kommer også ind på sit øvrige forfatterskab.
-
Forfatter og litteraturhistoriker Lotte Kaa Andersen fortæller om sin biografiske roman ”Den inderste kerne”, som er baseret på den sande historie om den danske matematiker og jordskælvsforsker Inge Lehmann (1888-1993), der udforskede Jordens indre kerne.
-
Den verdensberømte byrumsarkitekt Jan Gehl fortæller om samspillet mellem husene og livet mellem bygningerne – alt det, der skaber spændende, trygge, bæredygtige og sunde byer.
-
Niels Bjerre-Poulsen, der er historiker og ph.d. i amerikansk historie, fortæller om USA på den anden side af det amerikanske præsidentvalg - Hvor vil Biden føre USA hen? Hvilken rolle vil USA indtage i det internationale samfund og vil den voldsomme politiske polarisering i USA mindskes?
-
VIRUS I TIDEN. Lektor og mag.art. i nordisk litteratur ved Københavns Universitet, Erik Skyum-Nielsen, sætter litterært fokus på epidemier i almindelighed og pest i særdeleshed – fra Boccaccios ”Dekameron” til Hanne-Vibeke Holsts ”Som pesten” og bl.a. Albert Camus og Ib Michael derimellem. Arrangementet er en del af Virus i tiden, en arrangementsrække på Gentofte Bibliotekerne, der sætter spot på pandemier i videnskab, litteratur og historie.
- Montre plus