Episodes
-
Na de kolonisatie vorige keer hebben we het deze keer over de 7-jarige oorlog en hoe die leidde tot de frustraties die op hun beurt zouden leiden tot de Amerikaanse revolutie.
-
Deze keer tackelen Jelle en ik de Mahica beter bekend als de Azteken. Voor meer informatie wijzen we je graag door naar deze lezing: https://www.youtube.com/watch?v=wHRJyjvqeYo&ab_channel=TheAustinSchool
-
Episodes manquant?
-
De eerste in een reeks van vijf afleveringen over de Amerikaanse revolutie, te beginnen met de eerste kolonies, het contact met zij die er al waren en het verschil tussen de Franse en de Engelse kolonies.
-
Deze aflevering lezen we de krant van 6 november 1940. Meerbepaald "Het Algemeen Nieuws", de oorlogsversie van "De Standaard".
Voor digitale versies van historische kranten zie: https://www.belgicapress.be/index.php -
Als we zondvloed zeggen denken we natuurlijk allemaal aan de avonturen van Noah en co maar eigenlijk heeft bijna elke cultuur zijn of haar eigen verhaal over een zondvloed die een einde maakt aan bijna al het leven op aarde waarna de overlevenden van nul opnieuw beginnen. Van de oude Grieken tot de Chinezen, van de Azteken tot de Babyloniërs. Maar waarom die fascinatie met overstromingen? En wil dat zeggen dat het dan ook echt gebeurd is? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
Artikels:
-https://bigthink.com/high-culture/flood-myth-origin/
-https://www.pbs.org/independentlens/blog/a-flood-of-myths-and-stories/
-https://historiek.net/zondvloed-in-de-griekse-mythologie/150624/
-https://historiek.net/gilgamesj-epos-oudste-fictiewerk-ter-wereld/150258/ -
Collega leerkracht geschiedenis Jelle Geys komt praten over Marius en Sulla. De twee belangrijkste Romeinse generaals waar niemand ooit over praat. Desalniettemin valt alles wat Caesar en co later uitsteken moeilijk te begrijpen zonder Marius en Sulla. Komen aan bod in deze aflevering: De eerste echte Romeinse dictator, een compleet uitgeholde rechtsstaat, politieke moorden, volksmennerij en andere verrasend modern lijkende praktijken.
-
Waarin we op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: Wat als Hitler nooit geboren werd? Deze week de weg naar de macht, volgende week hoe er met die macht werd omgegaan.
Correctie: Hitlers moeder was Klara Pölzl, Maria Schiklgruber was zijn grootmoeder langs vaders kant -
Een korte geschiedenis van bier met een focus op de Belgische biercultuur.
Verder leesvoer: https://cagnet.be/page/biercultuur-sinds-1800 -
In deze aflevering lees ik fragmenten voor uit het oorlogsdagboek van Vlaamse dichteres Virginie Loveling. Zij het enkel voor de maanden augustus, september en oktober.
De volledige tekst van het dagboek:
https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/000/924/065/BIB-G-025872_2005_0001_AC.pdf -
De derde en laatste aflevering over de vroege mens.
-
Ales er ooit verschillende mensensoorten rondliepen op onze planeet, waarom is er nu dan nog maar eentje over? En wat maakt de Homo Sapiens dan zo anders dan pakweg de Homo Neanderthalensis of de Homo Erectus. Antwoorden op deze vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
-
Deze keer in ons reeksje over de geschiedenis van politieke partijen: Groen.
-
Het eerste deel van een korte geschiedenis van Vlaams-Nationalistische partijen na de tweede wereldoorlog.
Bron: www.nevb.be -
Heb je je ooit al afgevraagd wat er in de krant stond de dagen na de Belgische revolutie? Nee? Wel niet getreurd. In dit experimentje neem ik de editie van 31/08/1830 door waarin de redactie van de Vaderlander probeert grip te krijgen op de gebeurtenissen in Brussel maar duidelijk nog geen idee heeft dat dit echt een revolutie wordt.
Lees zelf de krant in kwestie: https://www.belgicapress.be/pageview.php?adv=1&all_q=&any_q=&exact_q=&none_q=&from_d=&to_d=&per_lang=&per=87039734-5ec6-4d9f-bd1b-894c635fb832&sig=JB311&per_type=0 -
Welkom bij geschiedenis van en welkom bij derde aflevering in ons overzichtje van de geschiedenis van de Belgische partijen. Na de liberalen en de katholieken is het vandaag de beurt aan de socialisten. De industriële bloei van België in de tweede helft van de 19e eeuw leidt tot heel wat rijkdom maar evengoed heel wat miserie. Miserie die politieke gevolgen zal hebben in de gedaante van de socialisten. Eerst revolutionair, dan hervormingsgezind zetten ze al vanaf het einde van de 19e eeuw hun stempel op de Belgische politiek. Al zit dat verhaal wel redelijk ingewikkeld in elkaar. Spelen een rol: Marx, een hele reeks stakingen en betogingen, volkspaleizen en de splitsing tussen communisten en socialisten. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
-
In deze aflevering gaan we met historica Els Witte op zoek naar de Belgische republikeinen die mee aan de basis van de Belgische revolutie lagen maar er niet in sloegen om de republiek te stichtten waar ze zo naar verlangden. De audiokwaliteit is wat minder maar het interview is er niet minder boeiend om.
PS. Ik ben ondertussen wat vroeger dan verwacht vader geworden en bijgevolg gaat onze zomerbreak ook vervroegd in. Tot september in elk geval en dan hoop ik terug te komen met nieuwe afleveringen. Tot dan en bedankt voor het luisteren. -
Het tweede deel van een korte geschiedenis van Vlaams-Nationalistische partijen na de tweede wereldoorlog.
Bron: www.nevb.be
Correctie: Op bepaald moment heb ik het over de Nationaal Vlaamse alliantie maar zoals een luisteraar bemerkte is het natuurlijk de Nieuw Vlaamse Alliantie. Mijn excuses. -
Waarom staan wij (de mens) vandaag helemaal bovenaan de voedselketen. Waarom niet de giraffe of zo? En wat is er eigenlijk gebeurd met al die andere menssoorten? Antwoorden op deze vragen en meer in dit reeksje van Geschiedenis van.
-
Vandaag de allerlaatste aflevering over politieke partijen: de PVDA.
-
Deze week hebben we het over wetenschapsgeschiedenis en filosofie met Livia Diser van het Gents Universitair Museum.
Meer informatie over het museum op www.gum.gent. - Montre plus