Episodes
-
Vatten och energi är två resurser som blir allt mer kritiska - och inte sällan kostsamma. Oskarshamnsbolaget Evolution Homes har tagit fram en cirkulerande dusch under namnet EvoShower, som kan spara upp till 90 procent vatten och lika mycket energiförbrukning. Nu är det upp till bevis när produkten ska gå från prototyp till marknad i början av 2025. I det här avsnittet träffar vi medgrundare Martin Nolborg för att höra mer om hur det hela fungerar i praktiken. Bolaget är finalist i Startup 4 Climate som avgörs den 14 november i Stockholm, där två vinnare får dela på två miljoner kronor. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Det blir allt enklare att få fram data över sina klimatavtryck. Frågan är bara vad vi gör med informationen. Robert Sabelström grundade Climate Hero 2018 efter insikten om sin egen utsläppsprofil hos klimatkalkylatorer som mest tycktes fokusera på att skamma. Han insåg att det behövdes en tjänst där användaren kunde få tips på hur man kan agera praktiskt på sina insikter. I dag används Climate Hero av såväl privathushåll som småföretag på en rad olika marknader. Bolaget blev framröstat som "folkets val" till en finalplats i Startup 4 Climate, som Heja Framtiden samarbetar med. Två vinnarbolag delar på två miljoner kronor den 14/11 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Episodes manquant?
-
Elektrifieringen och den gröna industriella omställningen kräver ironiskt nog enorma mängder grafit, vilket är ett "kolsvart" material - oavsett om det utvinns i gruvor eller framställs på syntetisk väg. Nordic Bio-Graphite har utvecklat en process för att producera bio-grafit från skogsrester. Nu ska vd Jakob Way och hans team ta produkten från pilot till fullskalig kommersialisering. Och det skulle kunna går fort om stjärnorna står rätt. Bolaget är finalist i tävlingen Startup 4 Climate, som Heja Framtiden samarbetar med. Två vinnare delar på två miljoner kronor den 14/11 i Stockholm. // Inspelat på Norrsken House i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Med en allt mer mogen elbilsmarknad flödar det av naturliga skäl mängder av uttjänta elbilsbatterier till återvinning - trots att de kan ha upp till 80 procent kapacitet kvar. Paula Runsten och hennes Rebaba tar vara på denna viktiga resurs och bygger ihop dem i system för energilagring till industrier och fastigheter som vill kapa kostnadstoppar och samtidigt tjäna pengar på stödtjänster till elnätet. Hur går det till och varför görs det inte oftare? // Rebaba är finalist i Startup 4 Climate som avgörs den 14 november i Stockholm där två vinnare delar på två miljoner kronor, och Heja Framtiden samarbetar med tävlingen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
För att på allvar röra oss mot en cirkulär ekonomi behöver fler restströmmar omhändertas och bli näring för andra verksamheter. Exakt detta gör Magnus Hultman, som utvecklat en process för att samla in skogsavfall och förse lokala energibolag med träflis till fjärrvärme. Till sin hjälp har han nyanlända som får arbetstillfällen. Bolaget heter MaMa Växtkraft och är finalister i Startup 4 Climate med två miljoner i prispotten. Finalen avgörs den 14 november i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
BECCS betyder Bio-energy Carbon Capture and Storage, eller koldioxidlagring från biomassa - en metod som kan skapa negativa utsläpp och som lyfts av IPCC som en viktig pusselbit för att klara klimatmålen. Svenska AirZyme tar rygg på den här utvecklingen genom att ta en roll som underleverantör till branschen. Produkten är ett enzym som påskyndar och effektiviserar hanteringen av koldioxid - precis som i den mänskliga kroppen. Vi möter medgrundare Roshan Purshafiri för att ta reda på mer kring bolagets innovation och vart tekniken är på väg. Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate, en tävling där AirZyme är en av åtta finalister. Finalen går av stapeln den 14 november 2024 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet.
-
Energiomställningen kräver många komponenter i ett komplext nätverk. Hagnesia grundades 2018 som en spinoff från Anders Hagneståls forskning på hur man kan göra elgeneratorer effektivare och mindre resurskrävande. Framförallt är det i vindturbiner som innovationen kan göra störst skillnad. Nu är Hagnesia finalist i tävlingen Startup 4 Climate, och i det här avsnittet träffar vi medgrundaren Mårten Keijser som berättar om bolagets bakgrund och vision framåt. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate. Finalen äger rum den 14 november i Stockholm.
-
Heja Framtiden gör intervjuer med samtliga finalister i tävlingen Startup 4 Climate 2024, och först ut är Emission Twin. Vd och grundare Tove Nilstun besöker studion för att berätta om hur man jobbar med digitala tvillingar för att hjälpa bolag att identifiera sina värsta klimatbovar genom datasimuleringar. Satsar vi verkligen på rätt kort eller finns det andra åtgärder som är mer effektiva? // Finalen sker 14/11 i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet produceras i samarbete med Startup 4 Climate.
-
Är solenergi något vettigt att hålla på med egentligen? Ja, särskilt i länder där solen skiner mer eller mindre konstant. Lustigt nog är det också i regel dessa länder som är i extra stort behov av tillförlitlig och billig elektricitet. Sam Manaberi driver Trine, en finansieringsplattform för solenergiprojekt i länder som Kenya, Vietnam, Indien och Nigeria. Hittills har man finansierat projekt för en miljard kronor, och det är bara början. I det här avsnittet dyker vi ner i hur det hela funkar, varför sol har en exponentiell tillväxt och vad som krävs för att ännu mer kapital ska flöda mot förnybar energi. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio på Roslagsgatan i Stockholm // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Avsnittet är förresten INTE sponsrat, däremot har Sam varit generös nog att ta fram en landningssida som gör att Heja Framtidens lyssnare får en bonus på 25 euro om du öppnar ett konto och investerar 100 euro på trine.com/hejaframtiden - gör det I DAG!
-
The seafood industry produces 10 million tons of waste each year. What would happen if that could be put to use in new products and innovations? That question is a big part of the driving force behind Iceland Ocean Cluster, a network of 70 companies within the icelandic blue economy. Thor Sigfusson is founder and chairman of the cluster, and Heja Framtiden met him at the Spot on Food conference in Kristianstad to discuss the icelandic success story, as well as Sigfusson's book and philosophy called 100% Fish. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter (in Swedish).
-
Vad behöver företagsledare och beslutsfattare lära sig om framtiden för att kunna forma den? Den frågan har länge fascinerat Claudia Olsson, som med en global bakgrund inom tech, ekonomi och politik, bland annat med uppdrag för World Economic Forum, Europeiska Kommissionen och Singularity University, har ett unikt perspektiv på den digitala utvecklingen. I det här avsnittet pratar vi om hennes utbildningsbolag Stellar Capacity som just hjälper organisationer att odla färdigheter som robotar inte kan ersätta. Men även om de mest spännande framväxande teknologierna samt om vilket ledarskap som krävs för att chefer och ledare ska kunna ligga steget före maskinerna.
// Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! //
(Och OM du är nyfiken på att gå Stellar Capacitys AI 360-utbildning har Claudia generöst nog fixat en saftig rabatt, exklusivt för Heja Framtidens lyssnare med rabattkoden HejaFramtiden. Läs mer här!)
-
Andreas Boo är vd för Allicon, ett svenskt bolag som bland annat bygger och driftar fibernät i kommersiella fastigheter. En stabil, snabb och säker uppkoppling ligger som bekant till grund för en hel del andra viktiga delar av teknikutvecklingen, som internet of things, proptech och artificiell intelligens. I det här avsnittet nördar vi ner oss i allt detta, tillsammans med framväxten av 5G och 6G. Var finns flaskhalsarna och vad händer egentligen bakom kulisserna? // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
(Jobbar du inom matsystemet? Missa inte konferensen Spot on Food i Kristianstad den 3 oktober. Heja Framtiden är på plats!)
-
Hur kan vi stärka det mänskliga när tekniken blir allt mer kraftfull? Det är en stor fråga med många infallsvinklar. Jennie Sinclair är entreprenör, investerare och föreläsare. Hon jobbar ofta med framtidsspaningar och ser tydligt hur AI och andra snabba transformativa förändringar tvingar oss att bli mer mänskliga och rotade i oss själva. Heja Framtiden träffade Jennie på AI Strategy Summit för ett kort samtal om dessa viktiga ämnen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet. // Avsnittet presenteras i samarbete med livsmedelskonferensen Spot on Food i Kristianstad den 3 oktober 2024.
-
"VR has not taken off". That was the theme of VR entrepreneur Antti Martikainen's talk att the XR Hack conference in Stockholm at Epicenter. But the word that follows is usually "yet". Antti runs the company Virtual Dawn in Finland, and in this episode he talks about the opportunities ahead for the emerging industry and how the ecosystem can evolve further. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter ( in Swedish).
-
Siri Helle är psykolog, författare och flitig debattör. Hon är dessutom ambassadör för initiativet Psykisk hälsa på schemat, som drivs i samverkan mellan ett antal civilorganisationer. I det här avsnittet dyker vi ner i artificiell intelligens och dess inverkan på oss människor när det gäller mental hälsa, syfte och meningsfullhet. Siri Helle ser flera risker - men även en hel del möjligheter - med en AI som blir allt mer sammankopplad med människan. // Programledare: Christian von Essen // Inspelat i Kitchen Studio. // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Seaweed is an amazing product - it can be used everything from food to cosmetics, furniture and feed, while actually cleaning the oceans and act as a carbon sink when it grows. Gothenburg-based startup Koastal is building a franchise network of independent seaweed farmers (usually current fishermen) in order to create a new, regenerative ecosystem for when the market eventually picks up speed. Heja Framtiden met co-founder Samuel Amant for a brief chat on the business model and why the blue economy is an integral part of a greener future. // Podcast host: Christian von Essen // Learn more at hejaframtiden.se and subscribe to the newsletter (Swedish only).
-
Datafloder och AI-analys ger oss nycklar till att förstå världen bättre. Men det saknas ett lager för att verkligen skapa engagemang, särskilt hos de yngre generationerna - nämligen visualisering. Professor Anders Ynnerman är landets främsta profil på området. Vi träffar honom på Visualiseringscenter C i Norrköping för ett samtal om framtidens pedagogiska verktyg och det viktiga tillgängliggörandet av banbrytande forskning - bland annat om rymden, kroppen och ekosystemen. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Vad är egentligen impact-investeringar och vad ryms inom begreppet? På Norge-grundade investeringsbolaget Summa Equity arbetar man i alla fall enligt devisen att de mest prekära globala utmaningarna också kan vara grogrund för de mest intressanta affärsmöjligheterna. I bolagets tre fonder förvaltas totalt 50 miljarder kronor. Emelie Norling är Impact Director på Summa. Hon rör sig ledigt mellan de olika portföljbolagen och investeringsteamen för att säkerställa att såväl regelverk efterföljs, som att affärsmodell och underliggande drivkrafter linjerar med ägarbolagets syfte och värderingar. I det här avsnittet får du en glimt av komplexiteten bakom investeringsbesluten och arbetet vidare. // Inspelat på Summa Equitys kontor i Stockholm. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet! // Den här intervjun resulterade för övrigt även i en artikel på Impact Loop.
-
Fredrik Forss är serieentreprenören som kraschade rakt in i väggen - och upptäckte en betydligt mer spännande värld bakom framgångssymbolernas yta. Efter ett reflekterande djupdyk ner i ämnen som medvetande, neurovetenskap, artificiell intelligens och mänskligt beteende, skrev han boken Unum: AI - Gud eller tjänare? som släpptes 2023. Blir AI mänsklighetens sista stora uppfinning, eller kan algoritmerna snarare hjälpa oss återfinna kopplingen och kärleken till naturen och oss själva? Oavsett vilket så står vi inför en rad svåra och spännande frågor. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
-
Överfiske och övergödning är gigantiska problem för de marina ekosystemen. Skulle man inte kunna föda upp fisk på land i kontrollerad miljö istället? Absolut, menar Andreas Granath, marknadschef på Gårdsfisk. Genom att licensiera ut sin teknik till oberoende lantbrukare kan bolaget skapa ett eget nätverk av producenter - och därmed en riktigt tight värdekedja. I det här avsnittet förklarar Andreas Granath hur Gårdsfisk-modellen funkar, samt vilka möjligheter och utmaningar som finns i denna spännande och växande framtidssektor. // Programledare: Christian von Essen // Läs mer på hejaframtiden.se och prenumerera på nyhetsbrevet!
- Montre plus