Episodes
-
De honderdste Ketelhuis Podcast! Een mooi moment om - live vanuit ons café - de stand van zaken te bespreken in Nederland filmland. Met Volkskrantjournalist Bor Beekman als tafelheer die zich naar believen overal mee mocht bemoeien.
Het beoogde kabinet-Schoof wil cultuur te belasten met een BTW-verhoging, van 9 naar 21%, maar ontziet daarbij de bioscopen. Wat vindt Ron Sterk, dertig jaar in het filmvertonersvak en CEO van de Nederlandse tak van Vue, daar eigenlijk van?
Met vader en zoon Marc en Marten van Warmerdam reflecteren we op de positie van producenten, en hoe die in de jaren is veranderd.
En we moesten het natuurlijk hebben over het Nederlands Film Festival, want dat kreeg begin juni te horen dat de gemeentelijke subsidie van bijna 6 ton op de tocht staat. Zakelijk directeur Marjolijn Bronkhuyzen kreeg in haar verontwaardiging bijval van Marc van Warmerdam. -
Wat gebeurt er met je als je dagelijks in elkaar geslagen wordt en opgroeit in een wereld vol geweld en seks? Kun je zo'n verleden ooit afschudden? Dat is de vraag achter Skunk, waarin een 17-jarige jongen in de jeugdzorg belandt.
Skunk werd gemaakt door de Vlaamse regisseur Koen Mortier, die in zijn oeuvre de moeilijke onderwerpen niet schuwt, en er ook niet voor terugdeinst om die rauw in beeld te brengen. Floortje Smit ging met hem wandelen in de buurt van het Amsterdamse Amstelstation. -
Episodes manquant?
-
Op zijn goed gedocumenteerde Filmzolder buigt Hans Beerekamp zich, in samenspraak met Miranda van Gelder, over de jeugdfilm in het algemeen en de Nederlandse jeugdfilm in het bijzonder. Van Burny Bos via Kiddo tot zelfs Disney.
-
Kun je onder slechte omstandigheden een goed mens blijven? Dat is wat de Vlaamse regisseur Tim Mielants onderzoekt in Wil. Daarin zijn in het Antwerpen van 1943 twee jonge agenten per ongeluk verantwoordelijk voor de dood van een Duitse soldaat. En vanaf dat moment escaleert alles, en blijken er geen goede keuzes meer te bestaan.
Mielants regisseerde series als Peaky Blinders, Legion en The Responder. Zijn debuutfilm was De Patrick, in 2019, een tragikomedie tegen het decor van een naturistencamping.
Floortje Smit wandelt met hem door Antwerpen, juist niet langs de locaties uit de film. -
Het Ketelhuis is verkast naar het Nederlands Film Festival in Utrecht om daar dagelijks verslag te doen vanaf het filmfront. In deze vierde en laatste aflevering bedenken NFF-directeur Silvia van der Heiden en producent Floor Onrust dé definitieve methode om talent te ontwikkelen in de hoop dat het Nederlandse publiek ook weer naar arthousefilms van eigen bodem gaat.
Regisseur Bobby Boermans wil meer liefde (= Gouden Kalveren) voor televisieseries en ook dat lijkt geregeld. En DDG's Maarten Treurniet heeft een nieuwe baan en hij gaat ervoor zorgen dat de filmvakmensen eindelijk eens normaal betaald worden. Alle problemen opgelost, tot volgend jaar! -
Het Ketelhuis is verkast naar het Nederlands Film Festival in Utrecht om daar dagelijks verslag te doen vanaf het filmfront. Met in deze derde aflevering: waar was regisseur Nafiss Nia toen ze in Utrecht de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2023 in ontvangst had moeten nemen? Distributeur Pim Hermeling legt op niet saaie wijze uit wat er mis is met het speelfilmconventant met de publieke omroep. En Zara Dwinger (Kiddo) en Lilian Sijbesma (Onder de blote hemel) vergelijken ervaringen als debuterend regisseurs.
-
Het Ketelhuis is verkast naar het Nederlands Film Festival in Utrecht om daar dagelijks verslag te doen vanaf het filmfront. Met in deze tweede aflevering een gesprek met regisseur Ena Sendijarević en Renée Soutendijk over Sweet Dreams, openingsfilm en tevens grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De lijst met nominaties werd zondag bekend gemaakt en die bespreken we met film- en televisierecensent in ruste Hans Beerekamp. Wie gaat er winnen? Wie moet er winnen? En wie zijn er schandalig over het hoofd gezien door hun eigen vakgenootjes?
-
Het Ketelhuis is verkast naar het Nederlands Film Festival in Utrecht om daar dagelijks verslag te doen vanaf het filmfront. Met in deze eerste aflevering: wie bepaalt nu precies wie er een Gouden Kalf krijgt, en hoeveel mensen hebben DAFF-directeur Jenny Booms al woedend opgebeld omdat ze door de selectie geen kans meer maken?
En een gesprek over het rapport over de beroerde internationale positie van de Nederlandse film dat zaterdag werd gepresenteerd. Dat moet beter natuurlijk, maar voor regisseur en producent Johan Nijenhuis hoeft het allemaal niet zo, internationale ambitie; producent Leontine Petit zat met haar oren te klapperen. En garde!
Het Ketelhuis neemt de podcast op in café Mevrouw Dudok, in de Stadschouwburg van Utrecht, op zondag van 15:00 - 15:45 en maandag en dinsdag van 17:00 tot 17:45. Kom luisteren, de toegang is gratis. -
De DAFF, de Dutch Academy for Film, organiseert – in samenwerking met de NAPA – zogeheten Animatie Conversaties. Uiteenlopende professionals komen daarin aan het woord over, jawel: de animatiefilm in ons land.
In deze aflevering gaan animator Junaid Chundrigar en allround-kuntenaar Onias Landveld met elkaar in gesprek.
Zegt Chundrigar: "Ik doe wat ik leuk vind en hopelijk vinden andere mensen het ook leuk en betalen ze me er voor." -
De DAFF, de Dutch Academy for Film, organiseert – in samenwerking met de NAPA – zogeheten Animatie Conversaties. Uiteenlopende professionals komen daarin aan het woord over, jawel: de animatiefilm in ons land.
In deze aflevering gaan Anna Eijsbouts en Patrick Chin met elkaar in gesprek. Anna, die zichzelf omschrijft als ‘’queer en heel erg wit’’, houdt van de intimiteit van kleine teams. Patrick – medeoprichter van zowel het collectief Animatie in Kleur als de animatorenvakbond DAMD– is meer van de grootschaliger projecten.
Zegt Anna tegen Patrick: ‘’Jij moet ook van die kleine kutfilmpjes gaan maken jòh.’’ -
Die middag heet het speelfilmdebuut van de Iraanse-Nederlandse dichter, filmmaker en cultureel ondernemer Nafiss Nia – een film over twee ontheemde mensen die in Nederland een nieuw leven proberen op te bouwen. De uitgeprocedeerde Roya hoopt een tijdje te kunnen verblijven bij ene ‘Nassim’, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Ze treft echter een jonge man die de deur dicht houdt, maar Roya laat zich niet zomaar wegsturen.
Regisseur Nafiss Nia ontvluchtte zelf ook ooit Iran. Floortje Smit ging met haar uit wandelen in het Amsterdamse Nieuw-West. ‘In plaats van het hokje aan te passen,’ zegt Nia, ‘moeten mensen zich steeds aanpassen aan het hokje.’ -
Op 10 mei vond Het Voorjaarsoverleg 2023 plaats, de traditionele debatavond in Het Ketelhuis over prangende kwesties in de vaderlandse filmwereld. Presentator Floortje Smit ging aan tafel in gesprek met SP-Kamerlid Peter Kwint en consulent Doreen Boonekamp over de Investeringsverplichting, met documentairemaker Monique Nolte, regisseur Tim Oliehoek en producent Rachel van Bommel over de bedroevende honorering van filmmakers en tenslotte met interim-directeur Sandra den Hamer over het Filmfonds.
In de zaal gaf Alex de Ronde het woord aan DDG-voorzitter Maarten Treurniet, NPO-bestuurder Paul Doop, scenarioschrijver Tijs van Marle en Filmfonds’ zakelijk directeur George van Bremen. -
Op de filmzolder buigen Hans Beerekamp en Miranda van Gelder zich over het oeuvre van Sacha Polak, de regisseur van Hemel (2012), Nieuwe tieten (2013), Zurich (2015), Dirty God (2019) en Silver Haze (2022). Polak windt er in haar films geen doekjes om.
Fotograaf: Geert Snoeijer -
Paul uit Goodbye Stranger is een typische Amsterdamse millennial. Hij heeft zichzelf ontworsteld aan de pronvincie, mooie vriendin, goede baan in de culturele sector, fijn appartement. Tot hij plots binnen 24 uur vraagtekens begint te zetten bij zijn levenskeuzes.
Regisseur is Aaron Rookus - tot voor kort óók zo’n type, zegt hij zelf, alleen dan wel zonder aanstellerig snorretje. Floortje Smit ontmoet hem bij het Muiderpoortstation - met zijn zwijgzame zoon Boaz in een buggy. Ze hadden het onder andere over prestatiedruk, Tinder for humanitarians, en hoe je voorkomt dat een film over tobbende twintigers uitloopt op ‘Havermelkelite - de film’. -
Kun je het Vaticaan misschien omschrijven als ’s werelds eerste factcheckende organisatie? Die vraag dringt zich op tijdens het kijken naar De man uit Rome. Daarin moet een Italiaanse priester onderzoeken of een huilend Mariabeeld in een Limburgs dorpje erkend kan worden als een echt wonder. Ondertussen lijkt de lokale bevolking niet in de uitkomst van dat onderzoek geïnteresseerd - iets wat de rotsvaste overtuigingen van de priester aan het wankelen brengt.
De man uit Rome is een klein drama over grote hedendaagse thema’s. Wat is waarheid? En wat als mensen onmiskenbare feiten simpelweg ontkennen?
Het is de vierde speelfilm van regisseur Jaap van Heusden. Eerder maakte hij de films win/win, In Blue en De nieuwe wereld. Sociaal-geëngageerde films waarin de hoofdpersoon steevast in een existentiële crisis belandt en die altijd actueler zijn dan ze op het eerste gezicht lijken.
Floortje Smit haalde hem op bij zijn kantoor in Utrecht voor een wandeling en een gesprek over wonderen, waarheid en waarom je als filmmaker op een autohandelaar lijkt. -
Wat als je dochter eigenlijk een zoon is? Één van de films die tijdens de Roze Filmdagen in première gaat, is Met Zonder Ballen, een bewerking van de gelijknamige theatervoorstelling.
Samen met zijn moeder onderzoekt regisseur en acteur Flip Zonne Zuijderland hoe zijn transitie voor allebei vragen opriep over identiteit en gender. Want zijn moeder mag dan een ruimdenkende theatermaker zijn, dit proces bleek haar tot in de kern te verwarren.
De documentaire is genadeloos eerlijk, maar er valt ook te lachen om de universele Babylonische spraakverwarring tussen ouders en puberkinderen.
Als acteur was Flip te zien in de serie Anne+; als maker ontwikkelde hij voor het online-platform 3LAB een pilot voor een televisieserie, Selfmade Man, over een jonge twintiger die in transitie is van vrouw naar man.
Floortje Smit ontmoet Flip op de stoep van Frascati, waar hij druk aan het repeteren is. -
Ze heet Nena van Driel en haar naam duikt liefst drie keer op in de Generation-sectie, zeg maar de jeugdafdeling van het Filmfestival van Berlijn. Ze schreef de scenario’s voor de korte films Magma van Luca Meisters en Ma mère et moi van Emma Branderhorst en dan ook nog eens het scenario voor Kiddo, het speelfilmdebuut van Zara Dwinger.
In Berlijn kwamen we Nena van Driel zomaar tegen. -
Van klompen tot molens, van klederdracht tot glasblazers: de film Dearest Fiona bracht bij de wereldpremiere zondag een stukje ouderwets Nederland naar Berlijn. Kunstenaar Fiona Tan werd door het Eye Filmmuseum uitgenodigd om in het archief te neuzen. Ze combineerde stil documentaire-materiaal van rond de jaren twintig van de vorige eeuw vervolgens met brieven die haar vader schreef aan het einde van de jaren tachtig. Dearest Fiona draait in het experimentele forum-programma en we zochten de regisseur in Berlijn op voor een kort interview.
-
Berichtje uit Berlijn (1): Marleen Slot
Op zondag 19 februari ging de Nederlands-Britse coproductie Silver Haze in première in de prestigieuze Panorama-sectie van het Filmfestival van Berlijn. Het is de vierde speelfilm van Sacha Polak en haar derde die werd geproduceerd door Marleen Slot.
We spraken de producent kort voor de première en luisterden nog even naar haar dankwoord. -
DAFF’S Documentaire Dilemma’s 3: Niki Padidar & Shamira Raphaëla
In de derde en voorlopig laatste aflevering van de gesprekkenreeks Documentaire Dilemma’s, georganiseerd door de DAFF en samengesteld door Ingrid van Tol, gaan Niki Padidar & Shamira Raphaëla met elkaar in gesprek.
Terugkerende hamvraag: Hoe ga je om met je hoofdpersonen? - Montre plus