Episodes
-
Nicolai og Martin fra Nima El er tilbage i studiet efter seks måneder som iværksættere. Denne gang står de over for et afgørende vendepunkt: deres første medarbejder er på vej, og virkeligheden som arbejdsgivere banker på døren. Hvordan føles det at gå fra fleksible venner til ansvarlige ledere?
Hvilke udfordringer og succeser har præget deres første halve år, og hvad er deres vision for fremtiden?Vi dykker ned i alt fra administrative byrder og smarte systemvalg til sociale medier og netværkets betydning. Og som en særlig bonus slutter vi af med tatoveringsmaskinen, der startede det hele.Lyt med og få et unikt indblik i Nima Els rejse fra idé til virkelighed. -
2024 har budt på store omvæltninger i TEKNIQ og det tekniske erhvervsliv. I denne traditionsrige Året der gik-udgave tager vi et tilbageblik på årets vigtigste begivenheder sammen med Troels Blicher Danielsen, direktør i TEKNIQ, og Henrik Fugmann, bestyrelsesformand.
Vi taler om det nye navn, nye medlemskaber og åbningen for flere virksomheder i TEKNIQ-fællesskabet. Vi dykker også ned i den digitale udvikling, hvor kunstig intelligens for alvor har gjort sit indtog, og ser frem mod de store overenskomstforhandlinger i 2025, der allerede har fået huset til at forberede sig på lange nætter og politisk tovtrækkeri.
Læn dig tilbage og nyd årets sidste podcast, hvor vi samler op på et år fyldt med forandringer, fremskridt og et kig mod fremtiden for det tekniske erhvervsliv. -
Episodes manquant?
-
Julefrokosten er årets fest, hvor kollegerne samles til hygge og god mad. Men festen kan også skabe udfordringer for arbejdsgivere, når alkohol og socialt samvær går hånd i hånd.
I denne episode af Hørt dykker vi ned i arbejdsgiverens ansvar og giver tre konkrete råd til, hvordan man planlægger og afholder en julefrokost, der både er sjov og tryg for alle. Chefkonsulent i TEKNIQ deler sine erfaringer og råd, så du som arbejdsgiver kan skabe de bedste rammer for en vellykket
julefrokost.
Denne episode er en genudgivelse fra december 2023. -
Danmark mangler faglært arbejdskraft, og flere unge skal vælge de tekniske erhvervsuddannelser for at sikre fremtiden. Men hvad gør vi, når folkeskolen taber unge med praktisk talent?
I denne episode møder vi Mads Karrebæk, en 25-årig smed og vinder af Fagtalentprisen i kategorien "Vækst og Iværksætteri". Mads blev smidt ud af skolen i 5. klasse, bestod hverken 9. eller 10. klasse og følte sig ofte tabt i et system, der ikke forstod ham.
På efterskolen fandt han dog sit talent for smedefaget – og sin tro på sig selv. I en ærlig samtale fortæller Mads om en folkeskole, der ikke fungerede for ham, om at finde motivationen gennem praktiske fag og om sejrene, der har bragt ham til, hvor han er i dag som selvstændig smed med en succesfuld virksomhed. -
Hvordan går man fra at sidde på køkkengulvet, kontanthjælp som eneste indkomst, med tre for tidligt fødte trillinger til at ende som direktør i en teknisk virksomhed?
I denne episode af Hørt møder vi Christina Hammer, COO i Alltech VVS, der deler sin ærlige og rå historie om ambitioner, modstand og sejr. Midt i personlige og økonomiske udfordringer satte Christina sig et mål: Hun ville være direktør og køre Mercedes inden for 10 år.
I dag er målet nået, og Christina fortæller, hvordan hun har gjort en forskel i en branche, hvor kvinder stadig er et sjældent syn på ledelsesgangene.
Lyt med og hør, hvordan Christina bruger sin skarpe tilgang og humor til at navigere i en verden af forandring og udfordringer. -
I denne episode af HØRT! dykker vi ned i, hvordan Solar har gjort kunstig intelligens relevant og praktisk for de udførende håndværkere. Med den nye Solar Assistent tilbyder de en AI-drevet app, der kan hjælpe med alt fra produktvalg til at spare tid på byggepladsen.
Vi taler med Morten Gleerup, VP for Marketing, Kommunikation og E-commerce hos Solar, om appens funktioner, og hvordan den kan gøre en forskel i hverdagen for travle montører og teknikere. Vi diskuterer også bredere perspektiver på AI – hvorfor det ikke er farligt, hvordan det kan tage de kedelige opgaver, og hvordan det måske kan være en løsning på branchens mangel på arbejdskraft.
Hør med, og bliv klogere på, hvordan AI kan skabe værdi i det tekniske erhvervsliv – og hvorfor det er tid til at omfavne teknologien! -
I denne episode af HØRT! tager vi fat på et emne, der måske virker som en selvfølge for mange, men som har udviklet sig til at spille en central rolle på arbejdspladsen: arbejdstøj. Gæsten er Niels Schæfer, salgsdirektør hos Bacher, der med over 40 års erfaring giver os et unikt indblik i, hvordan arbejdstøjet er gået fra at være en simpel beskyttelse til at blive en vigtig del af virksomheders identitet og branding.
Vi taler om komfort, design, bæredygtighed og det stigende fokus på at imødekomme både kvindelige og mandlige medarbejderes behov. Fra historiske øjeblikke som udviklingen af de første uniformer til kvinder, til de nyeste trends som stretch-materialer og modeinspirerede looks – og selvfølgelig et kig ind i fremtidens muligheder, hvor bæredygtighed og ESG-rapportering spiller en stadig større rolle i valg af materialer, produktion og genanvendelse. Vi undersøger, hvordan arbejdstøj nu også er blevet en del af den grønne omstilling, med fokus på at minimere miljøpåvirkningen og sikre en ansvarlig værdikæde.
Er du nysgerrig på, hvordan arbejdstøj former sig i dag, og hvor det er på vej hen? Så lyt med og få hele historien fra en af branchens mest erfarne aktører. -
I El-, VVS- og industrisektoren står mange virksomheder med et akut behov for arbejdskraft. Udenlandsk arbejdskraft kan være løsningen, men hvordan går man fra behov til at have de rette medarbejdere på plads? I denne episode af HØRT får vi hjælp fra Mette Mouritzen, erhvervskonsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, og Niels Tudor-Vinther, udviklingskonsulent i Trekantsområdet.
De guider os igennem rekruttering, integration og de praktiske trin, så både medarbejdere og familier lander godt i Danmark. Med deres konkrete råd og indsigter bliver I klædt på til at tage de første skridt i processen og tackle manglen på hænder effektivt. -
I denne episode af HØRT vender vi blikket mod et stort problem, der plager det tekniske erhvervsliv: tyveri af værktøj og materialer. Tyve går ikke kun efter store byggepladser eller varebiler – det kan ske overalt, og det koster virksomheder millioner hvert år. Men hvad kan virksomhederne selv gøre for at tage kontrol og stoppe tyveriet, før det sker?Vi har besøg af Henrik Olsen fra Unisecure, der deler sine erfaringer fra felten, hvor han arbejder med både virksomheder og politiet for at spore og finde stjålet værktøj.
Henrik har set alt fra varebiler tømt for værktøj til byggepladser ribbet for udstyr – men han ved også, hvordan virksomheder kan tage styringen og beskytte deres værdier. Vi taler om alt fra GPS-sporing og DNA-mærkning til, hvorfor det vigtigste skridt starter hos virksomhederne selv.Få praktiske råd til, hvordan du kan beskytte din virksomhed, og hør, hvordan du kan gå fra at være et offer for tyveri til at tage fuld kontrol over situationen.
Se desuden TV2 Kosmopols udsendelse 2:3 med Henrik Olsen fra Unisecure - https://www.tv2kosmopol.dk/indbrud-paa-bestilling -
I denne episode af Hørt dykker vi ned i de nye asbestregler, der har skabt stor opmærksomhed i det tekniske erhvervsliv og i byggeriet. Vi taler med Johannes Rytter Dethlefsen fra Arbejdstilsynet og Katrine Nordbo Jakobsen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, som giver indsigt i de nye autorisationskrav og arbejdsmiljøregler. Hvordan påvirker reglerne din virksomhed, og hvilke udfordringer står man overfor? Vi gennemgår to konkrete praktiske eksempler og drøfter, hvorfor det er så vigtigt at beskytte medarbejderne mod asbestens farer.
Se desunden vores webinar om samme emne her: https://www.tekniq.dk/netvaerk-og-aktiviteter/aktiviteter/2024_hoer-om-asbest-i-arbejdsmiljoeet-ny-lov-om-autorisation/ -
"I dag er det vigtigere at dokumentere arbejdet end at udføre det."
I denne episode af HØRT sætter vi fokus på, hvordan dokumentation og administrative byrder har taget over i det tekniske erhvervsliv. Tre ud af fire virksomheder ser administrative byrder som en stigende udfordring i hverdagen. For mange er papirarbejde nu en større del af dagen end selve arbejdet.
Vi taler med Søren Schmidt, direktør for De Blå Mænd VVS, og Carsten Hansen, direktør ved Elektrogården, om de konkrete udfordringer, de står over for i hverdagen. Sammen med Emil Hanquist fra TEKNIQ Arbejdsgiverne, der står bag kampagnen "Slip byrderne – løb omstillingen," diskuterer vi, hvad der skal til for at lette presset og få fokus tilbage på det, der virkelig tæller: at få arbejdet gjort.
Hvordan kan vi skelne mellem nødvendige og unødvendige byrder? Og er der overhovedet en vej ud af denne jungle af regler? Lyt med og få svarene. -
"Det er ikke en økologisk frugtkurv, man får som modydelse," siger Anders Fugmann, når han forklarer, hvad der skal til for at udnytte lokalaftalernes fulde potentiale.
I dette afsnit af HØRT diskuterer vi, hvordan virksomheder kan tage styringen ved at skræddersy deres arbejdstilrettelæggelse og produktion gennem lokalaftaler. Fugmann, overenskomstchef hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, fremhæver, at mange virksomheder tøver med at udnytte overenskomsternes muligheder, selvom der er store gevinster at hente. Han deler konkrete eksempler på, hvordan TEKNIQ Arbejdsgivernes nye Rejsehold kan hjælpe medlemsvirksomheder med at navigere i junglen af lokale løsninger og optimere driften. -
"Vi sad hjemme hos Martin. Martin havde købt en tatoveringsmaskine, som vi hyggede os med, og vi havde drukket et par øl. Vi snakkede igen om det, som vi havde gjort mange gange før, og vi undersøgte domæner, fordi vi havde besluttet, hvad vi skulle hedde. Martin tegnede et fedt logo til os, og så købte vi et domæne – så havde vi det på plads, kan man sige. Så var den vinget af."
Hvordan er det at tage springet som iværksætter? I denne føljeton følger vi Nicolai og Martin, to venner og elektrikere, der for nylig har startet deres egen virksomhed, Nima El. Vi kommer helt tæt på deres rejse fra de første skridt som selvstændige til de daglige udfordringer med ansættelser, barsel og svære beslutninger. Med både succeser og fejltrin giver de et ærligt indblik i livet som iværksætter – hvor hver dag byder på nye læringer.
Lyt med og få et unikt indblik i virkeligheden, når man vælger at blive selvstændig – på godt og ondt. -
I denne episode af HØRT taler vi om, hvordan kunstig intelligens kan revolutionere måden, virksomheder arbejder på. Henrik Søberg, COO i Seesafe, deler deres erfaringer med at implementere AI i både deres produkter og interne arbejdsgange. Fra at håndtere kedelige, manuelle opgaver til at skabe vækst og spare penge, viser Seesafe, hvordan AI kan gøre en reel forskel. Er du nysgerrig på, hvordan AI kan hjælpe din virksomhed?
Kontakt Monica Christiansen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne på [email protected] for at få et AI-tjek og komme godt i gang med din digitale rejse. -
I denne episode af Hørt ser vi nærmere på, hvordan Generation Z’s krav om frihed og fleksibilitet påvirker arbejdspladsen. HR-direktør Ane Apel fra Kemp & Lauritzen, frontløbere inden for diversitet og inklusion, giver indblik i, hvordan virksomheden håndterer denne nye generation. Vi diskuterer også begrebet Superflex – hvor medarbejdere ønsker spontane fridage uden konkret årsag. Er dette nødvendigt for at fastholde Generation Z, eller udfordrer det arbejdspladsens sammenhold og kollegiale ansvar?
Vært: Mikkel Nielsen, TEKNIQ Arbejdsgiverne
Gæst: Ane Apel, HR-direktør, Kemp & Lauritzen -
Søren Nørgaard, en ung elektriker, står fast mod sin egen generation i debatten om fremtidens arbejdsmarked. Mens mange i Generation Z kræver fleksibilitet og selvrealisering, kritiserer Søren mentaliteten og opfordrer til ansvar og traditionel arbejdsmoral. I denne episode af "Hørt" deler han sine tanker om, hvorfor superflex-dage er en farlig vej, og hvordan balancen mellem fleksibilitet og forpligtelse kan findes.
-
I denne episode af HØRT! udforsker vi de nye regler for registrering af brugere af køretøjer, der har skabt stor frustration blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemmer. Med de nye krav følger ikke kun øgede administrative byrder, men også en risiko for, at medarbejdere kan hæfte for virksomhedens manglende betalinger på servicebiler.
Vi taler med Rikke Schjødt, erhvervsjuridisk chef, og Linda Nordstrøm Nissen, underdirektør for Jura, om hvordan disse regler rammer skævt, og hvad virksomheder kan gøre for at beskytte sig selv og deres ansatte. Sammen dykker vi ned i de juridiske og politiske aspekter af denne komplekse problemstilling. -
I denne episode af HØRT dykker vi ned i et emne, der skaber stor opmærksomhed blandt TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder: Barsel.
Barsel er det område, hvor vi modtager flest henvendelser og spørgemål. Men er barsel virkelig så kompliceret? Mange virksomheder er i tvivl om, hvad de skal gøre, når en medarbejder går på barsel, og hvordan de navigerer i de komplekse regler. Sammen med advokat og juridisk konsulent hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, Katrine Bondo, undersøger vi de mest almindelige spørgsmål, der optager medlemmerne. Vi ser også på, hvordan barsel spiller en stadig større rolle i rekruttering og fastholdelse. -
To års ventetid i juridiske tvister?
I denne episode af HØRT diskuterer vi de lange sagsbehandlingstider i det danske retssystem og deres konsekvenser for TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder. Før sommerferien foreslog underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne, Linda Nordstrøm Nissen, at medlemsvirksomhederne måske bør overveje forlig for at få afsluttet deres sager. Men kan det virkelig passe? Og hvad betyder det for retssikkerheden?
For at hjælpe os med at forstå og navigere i denne komplekse situation har vi besøg af Linda Nordstrøm til en snak om, hvordan virksomheder håndterer de lange ventetider, gør brug af juridisk rådgivning og eventuelt overvejer forlig som en mulig løsning. -
I denne episode af HØRT dykker vi ned i det kontroversielle emne APV - arbejdspladsvurdering. Blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgiverne opfattes APV ofte som en byrde fyldt med bøvl og bureaukrati.
Vores 2024-markedsanalyse viser, at APV er den tredje største administrative byrde. Men er det virkelig så slemt? For at belyse dette emne har vi inviteret chefkonsulent Katrine Nordbo Jacobsen til at dele sin ekspertise og erfaring. Sammen undersøger vi, om APV er en tung byrde eller en nødvendighed for et bedre arbejdsmiljø. Lyt med og bliv klogere på, hvordan APV kan påvirke din virksomhed. Velkommen til HØRT, inden vi går på sommerferie. - Montre plus