Episodes
-
Vi välkomnar Patrik Säterö, specialistläkare inom rehabiliteringsmedicin, till studion tillsammans med patient Frida! Dr Säterö driver kliniken Rehdo, där behandling med botulinumtoxin (känt som Botox) erbjuds för olika tillstånd, bland annat hyperhidros. Vi får höra vad hyperhidros är, vad det kan bero på och hur diagnosen ställs och Frida delar med sig av sina erfarenheter av att leva med överdriven svettning.
-
Vi välkomnar Susanne Mattebo, auktoriserad hudterapeut, tillbaka till Hudläkarpodden! I detta delavsnitt delar Susanne med sig av sin kunskap och mångåriga erfarenhet inom laserbehandlingar. Vi pratar om laser vid melasma och andra hyperpigmenteringar (mörka fläckar), rosacea, akne, ärr och för förbättrad hudtextur. Vad ska man tänka på före och efter behandlingen för att optimera resultatet? Självklart delar Susanne också med sig av sina bästa hudvårdsråd!
-
Episodes manquant?
-
I detta avsnitt gästas vi av Susanne Mattebo - flitigt anlitad föreläsare och auktoriserad hudterapeut med många års erfarenhet av avancerad hudvård. Vi pratar om olika typer av syror och hur och när de används. Vi pratar om microneedling som också kan kombineras med radiofrekvens (RF). Slutligen nosar vi på vad som trendar nu (har ni hört talas om exosomer?)!
-
Kan hudsymtom vara ett tecken på cancer? Svaret på den frågan är faktiskt ja - om än detta är ovanligt. Sam Polesie, överläkare i dermatologi och venereologi, presenterar ett urval av sådana symtom och lär oss när vi faktiskt behöver tänka ett varv extra. Helt enkelt när klappret av hovar faktiskt är en zebra - och ingen häst.
-
En persons hudton som plötsligt ändras. En glutenintolerant som drabbats av infernalisk klåda. Ett litet barn som har svårläkta eksem kring kroppsöppningar. Huden kan faktiskt vara det första tecknet på invärtes - ibland allvarlig - sjukdom. I detta avsnitt djupdyker vi, tillsammans med överläkare Sam Polesie, i symtom som kan tala för hormonrubbningar, metabola sjukdomar, bristtillstånd och andra invärtes sjukdomar!
-
I denna veckas avsnitt låter vi professor och överläkare Ralph Peeker med hjälp av målande beskrivningar besvara frågor om allt ifrån sneda och brutna(!) penisar, vad man kan göra om strängen mellan ollonet och penisskaftet är för kort och hur kondylom som växer in i urinröret behandlas. Vi kommer också in på olika varianter av cancer och förstadier till cancer. Vad är PeIN? Hur ofta ska man kontrollera sina testiklar? Och vad tycker dr Peeker om screening för prostatacancer?
-
Vi rör oss denna månad i gränslandet hud och kön. Mer specifikt, handlar avsnittet om orsaker och behandlingsmöjligheter av trång förhud - något som vi hudläkare ofta stöter på, på könsmottagningen. För att bättre navigera i detta tema gästas vi Ralph Peeker, överläkare och professor i urologi - som dessutom kan titulera sig musiker, swim-run fantast och pilot! Häng med på en lärorik flygfärd genom könssjukvårdens och urologins värld!
-
Erytrodermi - ett allvarligt tillstånd där patienten blir i stort sett helt röd. Dr Mikael Alsterholm, överläkare inom hud- och könssjukdomar, fortsätter genomgången av akuta hudtillstånd! Förutom ”den röde patienten” pratar vi också om de infektionsorsakade tillstånden eczema herpeticum, GPP (Generaliserad Pustulös Psoriasis) och SSSS (Stafylococcal Scalded Skin Syndrome).
-
Prickar, röda ringar, blåsor.. Det finns faktiskt hudtillstånd som är akuta! Inte minst kan läkemedelsreaktioner vara alltifrån lindriga till direkt livshotande. Vi gästas av Dr Mikael Alsterholm, överläkare inom hud- och könssjukdomar, som guidar oss genom diagnoserna läkemedelsexantem, erythema multiforme, Stevens-Johnsons syndrom och TEN. Ett mycket lärorikt och viktigt avsnitt!
-
I sista avsnittet för säsongen gästas vi av Christel Nielsen, docent och forskare vid Lunds universitet som bland annat forskar på eventuella hälsoeffekter av tatueringar. Vad innehåller egentligen tatueringsfärg och vart tar färgen vägen med tiden? Hur många är egentligen tatuerade idag? Och vad vet vi idag om de potentiellt negativa hälsoeffekterna av tatueringar?
Och med detta önskar vi er alla ett färgsprakande säsongsavslut! På återhörande!
Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden -
Denna månad pratar vi tatueringar! Vi inleder månadens tema tillsammans med Margareta Wallin, professor emerita vid Göteborgs universitet, som forskat bland annat på djurs hudfärg. Hur går det till när man tatuerar sig? Varför blir tatueringar suddiga med tiden - och hur kan man skydda sina tatueringar? Och vad händer om man ångrar sig och vill ta bort sin tatuering? Vi ger oss så klart också på ett par myter!
Pssst.. Att tatuera sig innebär 5000 nålstick per minut (inte per sekund som sägs i avsnittet)! -
Du är i en fast parrelation och får plötsligt reda på att du smittats av en könssjukdom.. Frågan om en eventuell otrohet väcks. Kalle Norwald, auktoriserad sexolog och legitimerad psykoterapeut, aktuell i Gift vid första ögonkastet, bjuder på en frågelåda där han ger svar på stort och smått. Vi pratar bland annat om de känslor som kan uppstå om man drabbas av den oerhört vanliga, men ibland besvärliga, blåssjukdomen herpes och hur man kan identifiera destruktivt sex.
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden -
Kalle Norwald, auktoriserad sexolog och legitimerad psykoterapeut, aktuell i Gift vid första ögonkastet, gästar oss denna månad! Och tänka sig - även Kalle har jobbat med hudpatienter! Ett fullspäckat avsnitt där man först får höra Kalles tankar kring hur hudpatienter kan bli hjälpta att hantera sin sjukdom. Från 29:58 och framåt berättar Kalle om sin bok (Tack, förlåt och skyll dig själv) och från 50.30 får vi höra om hans erfarenheter från TV-produktionen!
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden -
Röntgenstrålar mot akne? Kanske inte.. Håkan Mobacken, överläkare och docent inom dermatologi- och venereologi, berättar om hur vi gått från att ha väldigt begränsade behandlingsmöjligheter till att nu kunna erbjuda en uppsjö av både kräm- och tablettbehandlingar mot akne. Själv blev Håkan behandlad med arsenik för sin akne (skönt att vi slipper det idag)! Vi går på djupet och pratar om isotretinoin (också känt som Roaccutan) och dessutom får vi reda på vad Spironolakton är och i vilka fall det kan lämpa sig som behandling!
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden -
Vi börjar året med en tillbakablick! Hur var det att arbeta som läkare förr i tiden? Håkan Mobacken, överläkare och docent inom dermatologi- och venereologi påbörjade sin läkarkarriär redan 1965. Vi får höra om hur livet som hudläkare kunde se ut förr (hann Håkan till sitt bröllop?) och hur vården av hudpatienter utvecklats. Vi kan konstatera att en hel del har hänt över åren!
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden -
Visst hade det varit smidigt att ha en app som kunde avgöra om ens födelsemärke är farligt eller inte.. Hur nära är vi egentligen sådana tillförlitliga appar? Kommer vi att förlora våra jobb i takt med att AI blir allt mer etablerat? Dr Sam Polesie, specialist i hud- och könssjukvård och forskare inom bland annat AI, berättar om hur långt vi kommit i utvecklingen. Vi pratar också om hur AI faktiskt har potential att utgöra ett hot mot mänskligheten om det används oansvarigt.
Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden -
Månadens gäst är Sam Polesie, specialistläkare och docent i dermatologi och venereologi. I sin forskning har Sam bland annat fokuserat på det heta ämnet artificiell intelligens - AI. Hur fungerar egentligen AI? Hur används det inom hudvärlden och vad tycker hudläkarna om det? Och hur mäter sig AI jämfört med läkare när det gäller etik och att bedöma hudcancer?
Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden -
Vi har åter igen äran att ha med oss Sveriges nye stadsepidemiolog och tillika överläkare i infektionssjukdomar: professor Magnus Gisslén. Denna gång är temat hiv. Varifrån kommer hiv egentligen och när upptäcktes det första fallet? Vad är skillnaden mellan hiv och aids? Hur stor är risken att smittas av hiv? Vi pratar också om förebyggande behandling med PrEP (preexpositionsprofylax) och PEP (postexpositionsprofylax) och i vilka fall detta kan bli aktuellt. Slutligen får vi höra vad Magnus Gisslén tror om chanserna att finna ett vaccin och botande behandling mot hiv.
Följ oss gärna på Instagram @Hudlakarpodden
Ord och termer som förekommer i detta avsnitt:
PEP = postexpositionsprofylax
PrEP = preexpositionsprofylax
Opportunistisk infektion = infektioner som orsakas av normalt sett harmlösa mikroorganismer
STI = sexuellt överförbar sjukdom -
Vårt första avsnitt för snart tre år sedan handlade om covid. Vi återkommer nu till detta fortfarande högaktuella ämne. Bör vi fortsätta testa oss och vaccinera oss? Och finns det risk att dagens covidvariant omvandlas till något mycket allvarligare? Med oss i studion har vi professor Magnus Gisslén, överläkare i infektionssjukdomar och sedan september 2023 Sveriges nytillträdde statsepidemiolog. Vad gör en statsepidemiolog när det inte är pandemi? Och har Sverige blivit mer rustat för kris? Låt oss höra!
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden -
Är det någon som behöver motivation för en mer hälsosam livsstil så är det här avsnittet för er.. Professor Martin Bergö berättar under de första knappa 15 minuterna om forskningsrön som visar hur antioxidanter får melanomceller att sprida sig i kroppen. Därefter följer hans rekommendationer kring användning av kosttillskott och hudkrämer innehållande antioxidanter, vi pratar om funktionsmedicin som senaste åren ökat i popularitet och får slutligen ett par kloka, vetenskapligt förankrade livsstilsråd!
Följ oss gärna på Instagram @Hudläkarpodden - Montre plus