Episodes

  • Presentator Raymond Janssen spreekt in deze aflevering over het bijzondere burgemeesterschap van Ien Dales in Nijmegen. De aanleiding voor de podcast is de verschijning van een nieuwe biografie door Sylvester Hoogmoed.

    Dales, de eerste vrouwelijke en niet-katholieke burgemeester sinds 1898, bracht de stad nieuw zelfvertrouwen tijdens een economische crisis. Met een directe benadering, sociale betrokkenheid en strategisch mediagebruik verwierf ze populariteit onder de inwoners.

    De aflevering onderzoekt haar blijvende impact en politieke nalatenschap in Nijmegen.

    foto: Bob Bronshoff

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • In aflevering 178 van Ien de Podcast bespreken presentator Raymond Janssen en oud-journalist Rob Jaspers de nieuwe stadsbegroting van Nijmegen en gaat het over de historische solidariteit uit de Tweede Wereldoorlog.

    Jaspers uit zijn bezorgdheid over het armoedebeleid in de begroting, dat volgens verschillende partijen uit de Nijmeegse gemeenteraad bezuinigingen bevat die kwetsbare inwoners van de stad treffen.

    Partijen als de PvdA, SP, CDA en GewoonNijmegen.nu zijn fel tegen de afschaffing van de meedoenregeling, die financiële steun biedt aan mensen in de onderkant van de samenleving. Deze partijen zien het belang van een sociaal vangnet voor de inwoners van Nijmegen, terwijl GroenLinks zich in de begroting juist richt op bredere, collectieve oplossingen.

    Jaspers merkt op dat GroenLinks met algemene taal als "de kracht van de gemeenschap" en "het versterken van de inwoners" weinig gehoor geeft aan de individuele behoeften van de meest kwetsbare burgers. Ook zet hij vraagtekens bij een mogelijke lokale samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks, onder meer gezien de uiteenlopende standpunten over het armoedebeleid.

    In de vaste rubriek Terugbladeren gaat Jaspers in op de solidariteit die Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog ontving. Steden in Nederland en daarbuiten hielpen destijds actief om de stad te ondersteunen na zware bombardementen. Zwolle en Haarlem zamelden goederen in, en steden als Albany (VS) en Montreal (Canada) gaven financiële steun.

    Jaspers pleit voor een herdenking van deze hulp, om de historische verbondenheid te eren en te koppelen aan moderne vraagstukken rond solidariteit.

  • Episodes manquant?

    Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

  • In deze aflevering van Ien, de podcast praat Raymond Janssen met journalist en romanschrijver Toine Heijmans. Heijmans woont al meer dan 30 jaar in Amsterdam, maar zijn band met Nijmegen blijft sterk.

    Heijmans en Janssen bespreken zijn Heijmans' nieuwste boek 'Buitendijks', dat zich afspeelt in de uiterwaarden langs de rivier. Hoewel de stad niet bij naam wordt genoemd, is duidelijk dat Heijmans een verhaal over Nijmegen vertelt. Het boek gaat over de zoektocht naar vrijheid en de spanning tussen de natuur en de steeds verdergaande controle door de mens.

    Heijmans vertelt over zijn fascinatie voor de uiterwaarden en hoe hij tijdens het schrijven werd geïnspireerd door het beeld van zijn oom, die als een soort koning in de natuur leefde. Ook geeft hij zijn visie op de manier waarop Nederland de natuur beheert en hoe die veranderingen invloed hebben op de wereld van zijn personage Willem de Waal.

    Ook de rol van regionale journalistiek komt aan de orde. Heijmans schrijft in zijn columns in de Volkskrant vaak over 'de regio'.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – Pien Houthoff, directeur van Arthouse Lux, neemt in november na bijna 17 jaar afscheid van de organisatie. Onder haar leiding groeide Lux uit tot een belangrijke culturele instelling met een breed aanbod van film, debat, podiumkunsten en educatie. Daarover praat zij in aflevering 176 met presentator Raymond Janssen.

    Lux speelt zowel regionaal als landelijk een vooraanstaande rol, onder andere door de oprichting van het Go Short filmfestival, dat internationaal aanzien heeft.

    Houthoff geeft aan dat het na bijna acht jaar als directeur tijd is voor een frisse wind binnen de organisatie. “Op een gegeven moment is het goed als iemand anders een nieuwe blik brengt,” zegt ze. Hoewel ze met veel voldoening terugkijkt, merkt ze dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging.

    Ze reflecteert ook op de financiële uitdagingen waarmee Lux te maken had sinds de oprichting, maar blijft optimistisch over de toekomst van de organisatie, die recent een nieuw meerjarenplan en subsidie heeft ontvangen. Houthoff heeft nog geen concrete plannen voor haar toekomst, maar wil eerst de tijd nemen om te reflecteren. "Na 15 november ga ik nadenken over mijn volgende stap."

    In de rubriek Terugbladeren spreekt Rob Jaspers over digitale dreiging en over Bart Jacobs, hoogleraar cybersecurity.

  • NIJMEGEN – De Nijmeegse gemeenteraad blijft verdeeld over de toekomst van het Keizer Karelplein, een van de drukste verkeersknooppunten van de stad.

    Hoewel de stationsdistrictvisie zich richt op grootschalige herontwikkeling, zoals de bouw van 2.000 woningen en verbetering van de stationsinfrastructuur, blijft het plein centraal staan in de politieke discussies.

    Volgens oud-journalist Rob Jaspers worden belangrijke investeringen in de stationszone overschaduwd door de focus op het plein. “Het Keizer Karelplein is de heilige graal van Nijmegen. Maar dit zijn plannen voor 2050, er is nog volop tijd voor verandering,” aldus Jaspers.

    Ook de burgerparticipatie rondom deze projecten staat ter discussie. Wethouder Tobias van Elferen benadrukt het belang van vertrouwen en betrokkenheid, maar eerdere projecten zoals het warmtenet in Dukenburg lieten zien dat de uitvoering vaak tekortschiet. Nijmegen staat voor de uitdaging om niet alleen te bouwen aan een nieuwe stationsomgeving, maar ook aan betere communicatie met haar inwoners.

    In de rubriek Terugbladeren gaat het over Nijmegen als fietsstad.

    foto: David van Haren

    PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!

  • NIJMEGEN – Antoine Driessen, voormalig directeur van Rabobank Gelderland-Zuid, schoof aan in aflevering 174 van Ien de Podcast met Raymond Jansen. Tijdens deze aflevering sprak Driessen uitgebreid over zijn loopbaan, de uitdagingen en kansen voor de regio Nijmegen, en zijn toekomstplannen na 33 jaar bij de Rabobank.

    Driessen, die onlangs afscheid nam als directeur, vertelde over zijn ervaringen met de economische ontwikkeling van Gelderland-Zuid. Hij benoemde de sterke punten van de regio, zoals de brede aanwezigheid van het mkb, maar ook de uitdagingen die er nog liggen. "We hebben veel denkers in deze regio, maar we missen soms de slagvaardigheid om als regio echt door te groeien", aldus Driessen. Hij riep op tot meer samenwerking en ambitie in de regio, bijvoorbeeld door coalities te vormen rondom thema’s als de energietransitie en voedselproductie.

    Ambitie voor de regio
    Een terugkerend thema in het gesprek was de vergelijking met steden als Eindhoven, waar bedrijven als ASML en Philips een belangrijke rol spelen in de economische groei. Volgens Driessen kan Nijmegen hier nog stappen zetten door sterker in te zetten op sectoren waarin de regio al uitblinkt, zoals food, health en tech. Hij ziet mogelijkheden voor Nijmegen om zichtbaarder te worden richting Den Haag en Brussel, bijvoorbeeld door het merk Lifeport verder te laden als toegangspoort naar een gezond leven.

    Toekomstplannen
    Driessen een aantal opties. Hij overweegt aandelen te nemen in een bedrijf dat zich richt op de voedsel- of energietransitie of mogelijk te gaan werken in de voetballerij. "Ik ben altijd dichtbij ondernemers geweest en wil die ervaring inzetten om nieuwe coalities te vormen en bedrijven te helpen groeien", aldus Driessen.

    In de rubriek Terugbladeren gaat het over munitievondsten uit de Tweede Wereldoorlog.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – De stadsbegroting van de gemeente Nijmegen is één van de onderwerpen van aflevering 173 van Ien, de podcast. Ook de nieuwe plannen om meer met inwoners in overleg te gaan over de plannen van de gemeente komen ter sprake.

    Rob Jaspers dook in de stadsbegroting en onderzocht hoe de gemeente de ongeveer een miljard euro die ze te besteden heeft gaat uitgeven. In die stadsbegroting zijn behalve de uitgaven ook de bezuinigingen te lezen. Niet alleen de jeugdzorg moet inleveren, de beloning voor mantelzorgers komt in zijn geheel te vervallen. Maar er is ook goed nieuws. Denk aan het stimuleren van moestuinen en aan de versterking van de vitaliteit van de sportverenigingen.

    Participatie is een vaak terugkerend onderwerp in Ien, de podcast. Bewoners worden nog steeds geregeld geconfronteerd met plannen, waarvan zij op voorhand weinig informatie hebben gekregen. Dat moet beter, vindt de politiek. Daarvoor ligt nu een nieuw plan.

    In de rubriek Terugbladeren duikt Rob Jaspers in het verleden van snelheidsmaatregelen in Nijmegen. Aanleiding: het voorstel om in een deel van het Nijmeegse wegennet de maximum snelheid te verlagen tot 30 kilometer per uur.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – Ik zie je aan de overkant is de nieuwste roman van de Nijmeegse schrijfster Brenda Meuleman. In aflevering 172 praat ze met presentator Raymond Janssen over de totstandkoming van haar boek en over de lessen die we eruit kunnen leren.

    Ik zie je aan de overkant vertelt het verhaal van moeder Antonia, de verloskundige die door de stad reist, en de zussen Claar en Hanna, die met hun eigen vorm van verzet een onverbrekelijke eenheid vormen. Maar wanneer Antonia een Joods jongetje in huis neemt, worden de grenzen van hun verbond op de proef gesteld.

    Volgens Meuleman kan Nijmegen nog wel wat leren over de wijze waarop Market Garden wordt herdacht. "Er zijn in Nijmegen behalve militairen ook zoveel burgers om het leven gekomen, daarvoor mag best wat meer aandacht zijn", aldus de schrijfster.

    In de rubriek Terugbladeren staat ook Rob Jaspers stil bij de velen burgerdoden in de Nijmeegse oorlogsjaren. Zie ook op www.oorlogsdodennijmegen.nl.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – Een deel van de gemeenteraad van Nijmegen wil tijdens het experiment met de gereguleerde wietteelt het beleid voor coffeeshops aanpassen. Dat bleek woensdagavond tijdens een vergadering van de raad. Tegenstanders van dit voorstel willen liever eerst de conclusies van deze zogenoemde wietproef afwachten.

    Daarover gaat het in de aflevering 171 van Ien, de podcast. Daarin bespreken oud-journalist Rob Jaspers en presentator Raymond Janssen ook het parkeerbeleid van de gemeente Nijmegen. Het college wil een groot deel van het centrum steeds autoluwer maken en overweegt nu ook het straatparkeren in het centrum af te schaffen.

    Zowel het coffeeshopbeleid als het parkeerbeleid zouden wel eens thema’s kunnen worden in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

    In de rubriek Terugbladeren kijkt Rob Jaspers naar het Thermion-gebouw in Nijmegen-noord.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – Het blijft onrustig rondom de aanleg van de warmtenetten in Nijmegen. Dat zegt Renate Giesbers, die zelf als huurder van een woning in Hengstdal het verzoek kreeg om 'van het gas' te gaan.

    Giesbers vond de informatie vanuit de gemeente en de woningcorporatie te eenzijdig en ging op onderzoek uit. "Ik vond het een verkoopverhaal en geen onafhankelijke voorlichting", zegt ze in aflevering 170 van Ien, de podcast. Het project ging uiteindelijk van tafel, omdat het niet de benodigde 70 procent steun kreeg van de huurders in de wijk.

    Sindsdien volgt zij de ontwikkelingen rondom de aanleg van warmtenetten op de voet en ziet dat ook in stadsdeel Dukenburg huurders niet altijd de juiste informatie krijgen. Daar gaat de aanleg van het warmtenet gepaard met een renovatie van de woningen. "Daardoor stemmen mensen makkelijker in met de plannen", meent Giesbers.

    Toch zijn er huurder in Dukenburg die terugkomen op hun voornemen om van het gas te gaan. Een enkele huurder overweegt de gang naar de rechter en ook toezichthouder Autoriteit Markt en Consument (AMC) wordt gevraagd om de gang van zaken rondom het plan voor Dukenburg te gaan onderzoeken.

    In de rubriek Terugbladeren duikt Rob Jaspers in de geschiedenis van het experiment gesloten coffeeshopketen, beter bekend als de 'wietproef'.

    ⁠Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!⁠

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – De Nijmeegse politiek moet wellicht nadenken over een nieuwe locatie voor de bouw van de Eyup Sultan Moskee. Dat vindt althans het raadslid voor de Stadspartij Nijmegen Rosalie Thomassen. Ze deed die suggestie tijdens een bijeenkomst over binnenstedelijke projecten.

    Daarover gaat het in de eerste reguliere aflevering van Ien, de podcast na het zomerreces. In die podcast bespreken oud-journalist Rob Jaspers en presentator Raymond Janssen onder meer de plannen van het moskeebestuur om een multifunctioneel gebouw te bouwen ter vervanging van hun kleine gebedshuis in de Vondelstraat. De plannen voor een nieuwe moskee stammen van voor de tijd dat de nieuwbouw in Winkelsteeg werden ontwikkeld. Mogelijk loopt de ontwikkeling van dat gebied de bouw van de moskee in de weg.

    Het Planbureau voor de Leefomgeving kwam recentelijk met nieuwe gegevens over de aanleg van warmtenetten. Dat heeft de discussie over die alternatieve manier van verwarming wederom op gang gebracht. Een van de huurders van Talis maakte recentelijk de gang naar de rechter omdat hij toch niet wilde instemmen met de aansluiting op het warmtenet met zijn woning. Ook daarover gaat het gesprek in aflevering 169.

    Onlangs werd bekend dat verzorgingshuis Kalorama haar activiteiten in hospice Bethlehem wilde staken. Veel Nijmegenaren kwam in opstand tegen dit besluit en startten een petitie. Rob Jaspers blikt in de rubriek Terugbladeren terug op het ontstaan van het hospice.

    De petitie voor het behoud van het hospice vind je hier: https://petities.nl/petitions/houd-hospice-bethlehem-in-nijmegen-open?locale=nl

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – Raadslid Michelle van Doorn (ODV) wisselde haar rol als fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in om zelfstandig raadslid te worden. Dat doet ze optimistisch, duurzaam en vrij. Kortweg: ODV.

    Van Doorn verliet kort na de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 de fractie van de Partij voor de Dieren. In dit derde zomergesprek blikt zij terug op dat besluit en vertelt hoe ze als lid van de VVD uiteindelijk fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren werd.

    Van Doorn blikt ook vooruit op haar politieke toekomst. Is ODV een blijvertje in de Nijmeegse politiek of sluit Van Doorn zich aan bij een andere partij in de Nijmeegse raad? En waar wil zij voor strijden in de laatste anderhalf jaar van de huidige gemeenteraad?

    Dat en meer in aflevering 168 van Ien, de podcast.

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

    foto: David van Haren

  • NIJMEGEN – Raadslid Delano van Luik (CDA Nijmegen) zal Nijmegen niet snel verlaten. Na zijn komst is hij snel verknocht geraakt aan de stad. Zijn doel is dan vooral Nijmegen, maar ook het CDA beter te maken. Hij praat erover met presentator Raymond Janssen in aflevering 167 van Ien, de podcast.

    Van Luik is een opvallende verschijning in de Nijmeegse gemeenteraad. Hij is scherp in het debat en goed op de inhoud. Als vervanger van fractievoorzitter Marjolijn Mijling liet hij geregeld zien dat hij zijn plek wel heeft gevonden.

    Van Luik was verkiesbaar voor de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar. Heeft Van Luik écht Haagse ambities of was het een steunbetuiging voor zijn zieltogende partij, die onder aanvoering van Henri Bontenbal aan een voorzichtige wederopstanding lijkt te zijn begonnen?

    Ook de toekomst van de christendemocratie kwam ter sprake. Waarvoor staat de C van CDA in Van Luiks wereld?

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier!

    Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – Rosalie Thomassen stelt zich na de verkiezingen van 2026 beschikbaar voor het fractievoorzitterschap van Wendy Grutters, indien nodig. Daarnaast is ze ook beschikbaar als wethouder, mocht haar partij opnieuw deel uitmaken van de coalitie.

    Thomassen zegt dat in het eerste zomerportret van Ien, de podcast in gesprek met Raymond Janssen.

    Na de verkiezingen wilde GroenLinks als grootste partij aanvankelijk niet in gesprek met de Stadspartij, weet Thomassen. De Stadspartij kwam pas later aan tafel, toen GroenLinks doorkreeg dat de partij van duolijsttrekkers Grutters en Broeren een deel van de stad had bereikt dat de Groenen niet in beeld had. “Volgens GroenLinks begrepen wij kennelijk beter wat er in de samenleving speelde dan andere partijen”, zegt Thomassen hierover.

    Door de grote overwinning van de Stadspartij deden veel nieuwe, onervaren raadsleden hun intrede in de Nijmeegse gemeenteraad. “We hebben ze van mbo tot universiteit. Dat was niet per se heel gemakkelijk.” De fractie moest flink aan de slag om de raadsleden klaar te stomen voor het politieke werk.

    foto: David van Haren

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier! Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – Tijdens de zomer gaat presentator Raymond Janssen in gesprek met verschillende Nijmeegse raadsleden op terug te blikken op de eerste helft van het politieke jaar.

    Zo staan er gesprekken op de rol met raadslid voor de Stadspartij Nijmegen Rosalie Thomassen, CDA-raadslid Delano van Luik en Michelle van Doorn, van de eenmansfractie ODV.

    Kijk deze aflevering voor de andere plannen van Ien tijdens de zomer.

  • NIJMEGEN – Geen fietstunnel en nieuwe busroutes rondom het station. Dat zijn twee onderdelen van een nieuw en ambitieus plan voor het stationsgebied in Nijmegen. Dat meldt Rob Jaspers in aflevering 164 van Ien, de podcast.

    Ook woningbouw zal een groot onderdeel vormen van het nieuwe plan, dat in het najaar nog door de raad moet worden vastgesteld, evenals het vergroenen van het gebied.

    Jaspers heeft voor deze podcast ook de zogenoemde Stads- en Wijkmonitor gelezen. Het stuk, dat een beeld geeft van de stand van zaken van de stad, behandelt thema’s als zorg, onderwijs of veiligheid. Jaspers maakt de balans op.

    Tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces stond wederom de tippelzone op de agenda. Aanleiding was een uitspraak van de rechter dat sekswerkers onterecht geen toegang tot de zone krijgen. Ook de zero-emissiezones en parkeren bij het zwembad in de Winkelsteeg kwamen ter sprake in deze aflevering van Ien, de podcast.

    In de rubriek Terugbladeren kijken Raymond Janssen en Rob Jaspers terug naar een aantal onderwerpen uit de podcasts van de eerste helft van dit politieke jaar.

    foto: David van Haren

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier! Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – Een week na het ontvlamde debat over de erkenning van de Palestijnse staat door de gemeenteraad van Nijmegen is de verontwaardiging tussen raadsleden nog steeds voelbaar. Dat zegt Raymond Janssen in aflevering 163 van Ien, de podcast.

    Vorige week dienden GroenLinks, Partij voor de Dieren en SP een motie in om voortaan in de gemeentelijke communicatie over Palestina te spreken.

    Palestina

    Dat leidde tot een fel debat, waarin raadsleden weigerden te stemmen omdat ze zich niet wilden uitspreken over een kwestie die niet op gemeentelijk niveau zou moeten worden. Daarover ging het deze week in Ien, de podcast. Want heeft de motie het beoogde doel bewerkstelligd?

    Netcongestie

    Diezelfde avond werd ook het zogenoemde koersdocument besproken, waarin raadsleden nieuwe plannen voor de stad met elkaar deelden. Rob Jaspers bespreekt enkele van die voorstellen. Ook netcongestie kwam weer aan de orde. Nijmegen moet een plek vinden voor 500 trafohuisjes, om de stad van stroom te kunnen voorzien. Maar is daar wel genoeg plek voor?

    Faalpaal

    In de rubriek Terugbladeren ging het over misschien wel de grootste soap in de Nijmeegse politiek: het kentekenparkeren met – wat later werd genoemd – de faalpaal.

    foto: David van Haren

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier! Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – Oud-raadslid in Nijmegen en voormalig Tweede Kamerlid Ad Lansink (CDA) werd begin juni 90 jaar oud. Lansink, ook bekend van zijn invloed op het Nederlandse afvalbeleid, was eind 2022 te gast in Ien, de podcast.

    Rob Jetten

    In het gesprek met presentator Raymond Janssen blikt Lansink terug op zijn politieke loopbaan, met onder meer herinneringen aan de Nijmeegse krakersrellen in de jaren 80, over klimaatminister Rob Jetten en over de rechtstatelijkheid van het openbaar bestuur.

    foto: David van Haren

    Fan van Ien, de podcast? Tof! Wil je ons werk steunen? Klik hier! Elke bijdrage wordt zeer gewaardeerd!

  • NIJMEGEN – De gemeenteraad van Nijmegen heeft verontwaardigd gereageerd over de steeds duurder wordende verbouwing van museum Het Valkhof. Met name vanuit de zijde van de oppositie kreeg verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst het zwaar te verduren.

    Daarover gaat het in aflevering 161 van Ien, de podcast. Daarin bespreken presentator Raymond Janssen en oud-journalist Rob Jaspers onder meer de redactie van de wethouder, de houding van burgemeester Bruls en de inbreng van leden van de coalitiepartijen.Burgemeester Bruls werd woensdag ook kritisch bevraagd over het optreden van de politie tijdens de pro-Palestinaprotesten op en rond de Radboud Universiteit. De reactie van Bruls hield de verschillende raadsleden óók een spiegel voor.

    In de rubriek Terugbladeren bespreekt Rob Jaspers de geschiedenis van het verschijnsel 'woongroepen' in Nijmegen.

    foto: David van Haren

    Wil jij onze podcast steunen?

    Word dan "Vriend van de Show!" 🎙️ Als vriend draag je bij aan de groei en kwaliteit van onze podcast. Jouw steun motiveert ons om door te gaan en nieuwe afleveringen te blijven produceren.

    👉 Klik hier! Elke bijdrage is waardevol en wordt zeer gewaardeerd. Dank je wel voor je steun! 🙌

  • NIJMEGEN – Het Europees Parlement lijkt ver weg, maar is wel degelijk óók belangrijk voor de regio Nijmegen. Dat zegt oud-Europarlementariër voor het CDA Maria Martens.

    De Nijmeegse was tussen 1999 en 2009 lid van het Europees Parlement en benadrukt in aflevering 160 van Ien, de podcast nog maar eens hoe belangrijk het is om te gaan stemmen voor het Europees Parlement. “Denk aan de zorg. Je kunt als je in de grensstreek woont ook gebruikmaken van zorg in Duitsland”, aldus Martens. “Maar ook werken in het buitenland is mogelijk gemaakt door Brussel.”

    Martens gaat in gesprek met presentator Raymond Janssen ook in op een aantal veelgehoorde klachten over Europa. Zo zou er veel te veel geld naar Brussel gaan en ‘Europa’ ook veel te veel macht naar zich toe trekken. Martens is het daar niet mee eens en legt uit waarom.

    Onlangs werd in de tijdelijke vestiging van museum Het Valkhof aan het Keizer Karelplein de tentoonstelling over de ‘loden lady’ geopend. In de rubriek Terugbladeren vertelt Rob Jaspers er meer over.

    foto: David van Haren

    Wil jij onze podcast steunen?

    Word dan "Vriend van de Show!" 🎙️ Als vriend draag je bij aan de groei en kwaliteit van onze podcast. Jouw steun motiveert ons om door te gaan en nieuwe afleveringen te blijven produceren.

    👉 Klik hier! Elke bijdrage is waardevol en wordt zeer gewaardeerd. Dank je wel voor je steun! 🙌