Episodes
-
Kiertotaloudessa olisi valtavasti mahdollisuuksia etenkin ympäristön ja ilmaston, mutta myös talouden näkökulmasta. Käytettyjen materiaalien kiertotalousaste oli EU:ssa kuitenkin vain 11,5 % vuonna 2022.
Tietokirjailija Pasi Nokelaisen visiossa kuluttaminen muuttaa muotoaan, kun talous pohjautuu kierto- ja jakamistalouteen, ja tavaroita korjataan sekä ostetaan palveluna. Nokelaisen kanssa kiertotalouden mahdollisuuksista keskustelee Sitran johtava asiantuntija Riku Sinervo.
Tätä jaksoa sponsoroi Lidl, joka haluaa tehdä vastuullisten ostosten tekemisestä kaikille helpon valinnan.
-
Mainonta yrittää saada meidät ostamaan lisää, luo uusia tarpeita sekä vaikuttaa osaltaan myös vallitseviin normeihin siitä, mikä on haluttavaa ja tavoiteltavaa.
Mainonta ei myöskään välttämättä ole totuudenmukaista, ja niinpä se saattaa pitää sisällään esimerkiksi harhaanjohtavia väitteitä tuotteiden ja palveluiden vastuullisuudesta.
Tarvitsemmeko mainontaa, etenkin jos mainostetut tuotteet tai palvelut kiihdyttävät ilmastonmuutosta tai luontokatoa? Tässä jaksossa aihetta pohtivat Måndagin perustaja ja “urbaani aktivisti” Arto Sivonen sekä Knowitin kestävän liiketoiminnan johtaja Petteri Lillberg.
Tätä jaksoa sponsoroi Lidl, joka haluaa tehdä vastuullisten ostosten tekemisestä kaikille helpon valinnan.
-
Episodes manquant?
-
Vallitsevan narratiivin mukaan planeetan rajojen kunnioittaminen edellyttää, että luovumme kaikesta ja muutamme sillan alle syömään käpyjä ja porkkanaa. Mutta pitääkö tämä oikeasti paikkansa? Miltä voisi näyttää hyvä elämä, joka on sopeutettu planeetan rajoihin?
Tietokirjailija ja ilmastoaktivisti Leo Straniukselle vastuulliset valinnat ovat tuoneet kurjistamisen sijasta mukanaan muun muassa hyvinvointia, vaurautta ja arjen sujuvuutta. Straniuksen kanssa keskusteluun liittyy työsuhdepyöriä tarjoavan Vapaus-yhtiön perustajiin kuuluva Tatu Mäkilä.
Tätä jaksoa sponsoroi Lidl, joka haluaa tehdä vastuullisten ostosten tekemisestä kaikille helpon valinnan.
-
Medialla on valta päättää siitä, mistä aiheista se uutisoi ja millaisen näkökulman se juttuihin valitsee. Median rooli ei kuitenkaan rajoitu vain juttuaiheisiin ja niiden näkökulmiin.
Brittimedia The Guardian on päättänyt, ettei se enää hyväksy fossiiliyhtiöiden mainoksia. Suomessa sen sijaan päivän lehdessä voi olla uutinen siitä, kuinka maailma kirjaimellisesti palaa ja viereisellä sivulla mainoksia vaikkapa tarjoushintaisista lennoista.
Mitä median vastuusta ajattelee Helsingin Sanomien ympäristötoimittaja Piia Elonen? Entä millaisia löydöksiä aiheesta teki vapaa toimittaja Riikka Suominen tuottaessaan Vuosisadan kuumin juttu -podcastia?
Tätä jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.
-
Kasvavan eriarvoisuuden lisäksi kapitalistinen talousjärjestelmä on ollut erityisen tuhoisa ilmastolle ja ympäristölle. Talousjärjestelmämme pohjautuu jatkuvan kasvun tavoitteluun, vaikka planeetan kantokyky ja resurssit ovat rajalliset.
Tässä jaksossa vanhempi ekonomisti Sanna Kurronen ja Vasemmistoliiton kansanedustaja Jessi Jokelainen keskustelevat kapitalismista ilmastokriisin ja luontokadon näkökulmasta.
Onko talouskasvu edelleen mahdollista ja jos ei, mikä on sen vaihtoehto? Voidaanko ilmastokriisiin liittyviä kapitalismin valuvikoja ratkaista huomioimalla paremmin ulkoisvaikutukset, kuten ilmastopäästöt ja luonnonvarojen kulutus? Entä miltä näyttäisi tasa-arvoisempi ja luontoa kunnioittava talousjärjestelmä?
Lisää aiheesta:
Anni Marttisen kolumni
Lisätietoja kohtuusliikkeestä
BIOS: Miksi puhe irtikytkennästä on hankalaa?
The Guardian: The Great Carbon Divide
Tätä jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.
-
Antero Vartia jätti politiikan ja perusti ilmastostartup Compensaten. Compensate myi päästökompensaatiopalveluita: kuluttajien ja yritysten oli mahdollista laskea omat päästönsä ja kompensoida ne erilaisten hiilensidontahankkeiden avulla.
Compensate hakeutui konkurssiin kesällä 2023. Mitä Vartia ajattelee tapahtuneesta nyt? Kuinka on mahdollista, että keskellä ilmastokriisiä ilmastostartupille ei löydy rahoitusta, mutta samaan aikaan fossiiliyhtiöt tahkoavat ennätystulosta?
Mitä hän haluaa kertoa kuulijoille Compensaten matkasta ja millaisia oppeja tarttui mukaan? Entä mitä ajatuksia hänellä on ilmastokriisistä ja sen ratkaisemisesta?
Tätä jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.
-
Kasvisruuasta on vaikeaa keksiä mitään aidosti negatiivista – se on terveellistä, ekologista ja parhaimmillaan erittäin edullista. Silti se herättää myös vastustusta ja negatiivisia tunteita.
Tässä jaksossa tietokirjailija ja ympäristöaktivisti Risto Isomäki kertoo, millaisia hyötyjä kasvipohjaisesta ruokavaliosta on ilmastolle ja ympäristölle. Entä mitä tarkoittaa passiivinen lihansyönti ja millaisia terveys- ja ympäristöhaittoja lihantuotanto aiheuttaa?
Keskustelemme kasvisruuasta myös ravintola-alan vaikuttajan Henri Alénin sekä Lidlin valikoiman vastuullisuuspäällikön Laura Kvissbergin kanssa. Mitä päivittäistavarakauppa ajattelee kasvisruuasta? Minkälaisin keinoin kasvipohjaisten tuotteiden menekkiä ja mielikuvaa voitaisiin parantaa? Entä kuinka kasvisruoan arvostusta voidaan nostaa ravintola-asiakkaiden ja -ammattilaisten keskuudessa?
Tätä jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.
Kasvisruokablogeja inspiraatioksi kotona kokkailuun:
Viikonloppuvegaani Kasviskapina Viimeistä murua myöten Vegeviettelys Chocochili -
Mediassa ilmastoahdistus kuitataan yleensä sivulauseessa ja sen katsotaan koskettavan lähinnä nuoria. Todellisuudessa ilmastoahdistusta potevat kaiken ikäiset ja taustaltaan erilaiset ihmiset.
Mitä pitkään ilmastotyötä tehnyt ilmastovaikuttaja Niklas Kaskeala ajattelee ilmastoahdistuksesta? Miltä tuntuu taistella ilmastokriisiä vastaan vuodesta toiseen, kun ilmastotoimet jäävät vaatimattomalle tasolle ja uusia lämpöennätyksiä rikotaan jatkuvasti?
Entä millaisia tunteita ilmastokriisi herättää Ilmastoisovanhempien hallitukseen kuuluvassa psykologi Marja Saarenheimossa ja miksi hän on päättänyt liittyä mukaan yhdistyksen toimintaan? Jaksossa pohditaan myös, kuinka ilmastoahdistusta voi hallita ja kuinka sen voi pitää tuloksekkaana ja luovana lamauttavan ahdistuksen sijaan.
Tätä jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.
Ilmastoahdistuksen omahoito-ohjelma: https://www.mielenterveystalo.fi/fi/omahoito/ilmastoahdistuksen-omahoito-ohjelma
Ympäristöahdistuksen prosessimalli: https://www.ymparistoahdistus.fi/artikkelit/ymparistoahdistuksen-prosessimalli/
-
Voiko olla tyylikäs ja trenditietoinen, jos ostaa vaatteita planeetan kantokyvyn mukaisesti? Mikä tuo kantokyky ylipäätään on ja millaista vaateshoppailua vastuullinen kuluttaja voi harrastaa?
Planetaarinen vaatekaappi -kirjan toinen kirjoittaja, yrittäjä Aku Varamäki kertoo vaateteollisuuden ympäristölle, ilmastolle ja ihmisille aiheuttamista haitoista ja siitä kuinka niitä on mahdollista minimoida.
Hänen kanssaan aiheesta keskustelee kiertotalousyhtiö Emmyn toimitusjohtaja, EU:n ilmastolähettiläs Timo Huhtamäki.
Jaksoa sponsoroi kaurapohjaisten tuotteiden pioneeri Oatly.