Episodes

 • "Det er ikke så veldig glamorøst det der undergrunnsprogrocklivet, men det er gøy, da." Håkon Oftung vokste opp med moren som pianolærer, pappkopier av Noel Gallaghers gitarer og covring av Manowar-låter. Senere skulle Scream Magazine-spalten "Pro-Gres-Siv" og en sommerjobb på Kirkeparken skole føre til at han oppdaget progrocken. Han la ut noen demoer på Soundcloud, og før han visste ordet av det var Jordsjø født.

  Er én uke nok til å sette sammen et band og et livesett? Hvordan overlever man å kopiere 200 demokassetter manuelt i sin egen stue? Hvorfor er det en krypt på trommeslager Kristian Frølands gård? Hva gjør låten "Skumring i Karesuando" til et utdrag fra en turné i Trøndelag og Nord-Sverige? Finnes det gamle frikere i Nord-Norge? Blir det noen gang jazzmesser og balletter? Hvordan låter en innspilling fra skauen? Hva gjør en forening for skandinavisk prog i Italia?

  Jordsjøs tredje fulle album, "Pastoralia", kommer ut på Karisma Records i dag.

  Hør Jordsjøs favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Popol Vuh - Der große krieger
  The Blue Effect/Jazz Q - Návštěva U Tety Markéty, Vypití Šálku Čaje
  Resan - Solens vän
  Landberk - Marie & Anna
  Scapa Flow - Koi
  Träd gräs och stenar, Träden - När lingonen mognar
  Tusmørke - Høstjevndøgn
  White Willow - Ingenting
  Dave Holland Quartet - Conference of the Birds
  Bo Hansson - The Sun (Parallell or 90 Degrees)
  Ragnarök - Dagarnas skum
  SAGA - Sång för Sylvia
  Terje Rypdal - Séjours
  Tasavallan Presidentti - Dance
  Kalevala - Lady with the Veil
  Dungen - Franks kaktus
  Elonkorjuu - Praise to our Basement
  Isengard - Fanden lokker til stupet
  Mikael Ramel - Långt in i naturen
  Dead Can Dance - Saltarello
  International Harvester - Sommarlåten
  Kultivator - Vemod
  Kvartetten som sprängde - Gånglåt från Valhallavägen
  Søyr - Hukommelse

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det er ni år siden forrige gang Nekromantheon ga ut plate. I dag slipper de endelig sitt tredje album, "Visions of Trismegistos", på Indie Recordings. Sist Nekromantheon gjestet Jernverket var i 2013. På tide med en ny prat.

  Hvorfor var det vanskelig å skrive bra nok låter etter "Rise, Vulcan Spectre"? Hva har egentlig skjedd med thrashen? Kan man studere idéhistorie for å bli bedre til å skrive tekster? Hvorfor skal det ikke være noen hits på ei skive? Hva gjør Susanne Sundfør, Templum N.R. og Portrait på samme plakat som Nekromantheon? Hvordan kom Leiv Eiriksson seg til jordas indre? Hvorfor ble Midnight arrestert i Dubai? Og hvilken ruin i England må en bare besøke?

  Hør Nekromantheons favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Nekromantheon - Seven Rulers of Fate
  Vomitor - Salem Witches Grave
  Bolt Thrower - Forgotten Existence (Peel Sessions)
  Sepultura - Bestial Devastation
  Sabbat - Disembody to the Abyss
  Holy Terror - No Resurrection
  Inculter - Death Domain
  Nekromantheon - Zelot Reign
  Bulldozer - Mad Man (The Exorcism 1984 pre-prod)
  Rudimentary Peni - Rotten to the Core
  Spirit Possession - Amongst Inverted Castles and Holy Laugther

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Episodes manquant?

  Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

 • Kampfar og Jernverket skulle egentlig arrangere livepodkast på Infernofestivalen i 2020. Det ble som kjent utsatt, og når det heller ikke ble noe av årets plan, kan vi like gjerne reise tilbake i tid. Det passer bra når også bandet selv planlegger å dele historier fra "gamle dager" på sin Facebook-side.

  I 2009 skulle Kampfar spille på Infernofestivalen for første gang. Vi hadde ikke noe sted å gjøre intervjuet, så vi stod i trappa mellom scenen og backstage på Rockefeller, omgitt av sure vakter og støyen fra lydsjekk. Til slutt ble vi jaget vekk, men vi fikk da våre 15 minutter med Dolk. Han fortalte hvordan mormorens historier inspirerte ham til å blande folk og black metal, om fraværet av liksminke, brevene fra folk som lurte på hvor bandet var da de hadde pause, Morbid Angel og A Skogstur-turneen.

  Jernverkets lyttere kåret "Ofidians manifest" til den sjuende beste plata i 2019.

  Kampfar har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det skulle ta mer enn 30 år før Relentless Aggression ga ut debutalbumet "A Shadow of All Things Broken". Bergensthrasherne startet under navnet Hell Awaits allerede på midten av 1980-tallet. De øvde i et tilfluktsrom, avholdt vokalistaudition med Deep Purples "Child in Time" og spilte på Bergen Thrashfestival med Equinox og Witchhammer før militærtjenesten tok dem.

  Tre av låtene fra 1980-tallet overlevde helt frem til gjenforeningen i 2017, og disse måtte selvsagt med på debutplata. Men hvordan skriver man ny musikk som henger sammen med noe man lagde som tenåring? Hvorfor lager mange 50-åringer så dårlig musikk? Hva skal Relentless Aggression med en drone på Blåmann? Hvorfor planlegger de å kidnappe Iver Sandøy fra Enslaved? Og hva har de på samleskiva "Real Punk Rock Music Is Not On The Radio" å gjøre?

  "A Shadow of All Things Broken" er ute nå. Plata kan kjøpes hos Katakomben eller (forhåpentligvis) i din lokale platesjappe.

  Hør Relentless Aggressions favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Artillery - The Challenge
  Construcdead - Repent
  Dark Angel - The Burning Of Sodom
  Deathrow - Satan’s Gift
  Exodus - Piranha
  Grip Inc. - Hostage To Heaven
  Kreator - Pleasure To Kill
  Metallica - Fight Fire With Fire
  Onslaught - Generation Antichrist
  Razor - Take This Torch
  Relentess Aggression - The Art Of Self Destruction
  Slayer - Raining Blood
  Vendetta - Conversation
  Vio-Lence - Bodies On Bodies
  Whiplash - Stage Dive

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Da Flotsam and Jetsam delte scene med Death Angel på Revolver i 2015, var det helt utsolgt. Jeg var selv for sent ute og kom ikke inn på konserten, men jeg fikk i det minste taco av gitarist Mike Gilbert før de gikk på scenen.

  Tidligere den julidagen satt Gilbert, vokalist Eric A. K. og Jernverket på trappa til St. Edmund's Church. Guttene fortalte om da originalbassist Jason Newsted ble hanket inn av Metallica, gjeninnspillingen av "No Place for Disgrace", barneoppdragelse, plaging av roadier og figurer i ølskum - kun forstyrret av trafikk og desperate fans uten billetter. Neste gang Flotsam and Jetsam er i byen skal i hvert fall jeg ha adgangskortet klart.

  Flotsam and Jetsam kommer ut med sitt femtende album, "Blood in the Water" på AFM Records den 4. juni.

  Hør Flotsam and Jetsams favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste
  Flotsam and Jetsam - Better Off Dead
  Stone Sour - Gone Sovereign
  Iron Maiden - Sun and Steel
  AC/DC - It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock'n'Roll)
  Judas Priest - Electric Eye
  Flotsam and Jetsam - Hammerhead
  Megadeth - Take No Prisoners
  Slipknot - Maggots
  Iron Maiden - Aces High
  AC/DC - Have a Drink on Me
  Flotsam and Jetsam - Play Your Part
  Judas Priest - Screaming for Vengeance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Vi skulle ha vært på festival nå, men i stedet sitter vi her, hjemme for andre påske på rad. Intervjuet med Spectral Haze ble spilt inn i forbindelse med Inferno i 2014, og med det i minnet kan vi like gjerne late som vi er på konsert nå også.

  Visste du at Reiulf Steen var trommis i Spectral Haze? Er det bedre å få føling enn å føle noe? Hva har en levende ansiktshårinteresse, åpen gane, et hus i Portugal og en sennepskonferanse med bandet å gjøre? Og hvordan var det å se Keep of Kalessin og Amon Amarth live på Inferno?

  Spectral Haze la opp i 2018, men det er fortsatt mulig å få tak i flere av utgivelsene deres i platebutikkene.

  Hør Spectral Hazes favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Popol Ace/Vuh - Medicine
  Spectral Haze - The Spectral Warlocks Ride Out
  Fuzz - Hazemaze
  Psicomagia - El Memorioso
  Hawkwind - Lord of Light
  Omar Khorshid - Solenzara
  Saint Vitus - The Bleeding Ground
  Erkin Koray - Krallar

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det har ikke kommet noen byste på Kyrksæterøra ennå, men det ble nesten sak i lokalavisa da Goat the Head kom med sitt etterlengtede tredjealbum, "Strictly Physical".

  Etter flere år som huleboere og astronauter var stemningen i bandet laber. En strabasiøs reise mellom Helsinki og Trondheim i 2011 ble spikeren i kista, og bandet bestemte seg for å legge prosjektet på is. Men vokalist, tangentist og designer Per Spjøtvold nektet å la Goat The Head forbli forhistorisk. Han hadde altfor for mange gode ideer til å la det skje. Likevel skulle det ta elleve år før det kom et nytt album, og på veien mot mer musisering og studiotid, ble det både 40-årsdager og reiser rundt jorden.

  Hvordan kan et huleboerimage lede til platekontrakt? Kan man lage musikkvideo av låter på 16 sekunder? Hva er AOR spilt på ekstremmetalmåten? Hvilken rolle spiller pastisjene og referansene i Goat the Head? Er elleve år gamle ideer alltid gode? Hvorfor spille "Live in Ler"? Hvordan fungerer bind som bandasje? Går det an å gjemme seg bak et tau når soningsklare meksikanere vil drepe deg? Visste du at "Heavy Metal Parking Lot" er et fenomen i Botswana? Og hva har Bloodthorn med alt dette å gjøre?

  Skiva "Strictly Physical" kom ut 12. februar og kan kjøpes på Crispin Glover Records.

  Hør Goat the Heads favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste
  Goat the Head - The Call of Ixodes (Strictly Physical)
  Morbid Angel - Chapel of Ghouls (Altars of Madness)
  Deep Purple - Speed King (In Rock)
  Slayer - Die by the Sword (Live Undead)
  Spidergawd - Is This Love..? (Spidergawd IV)
  Kadavar - The Green Manalishi (single)
  Nile - Lashed to the Slave Stick (Annihilation of the Wicked)
  Entombed - Flexing Muscles (Inferno)
  Draken - Way Down Low (Draken)
  Overhrust - Demon Grave (Demon Grave)
  Bloodthorn - Natteskyggen (demo)

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det tyske black metal-bandet Ascension gjestet Beyond the Gates på sitt første norgesbesøk. Hvorfor har de valgt å være anonyme? Hva menes med å "finne opp showet"? Hvor mye betyr egentlig Darkthrone for vokalisten? Hva gjør Summer Solstice-festivalen så magisk? Jernverket tok en prat med bandet før konserten.

  Ifølge Ascensions Facebook-side fokuserer de nå på å skrive ny musikk. Med et foreløpig intervall på fire år mellom hvert album, betyr det at vi kanskje får høre mer fra Ascension til neste år. Bandet har for tiden kontrakt med World Terror Committee.

  Hør Ascensions favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Ascension - Mortui Mundi
  Darkthrone - The Pagan Winter
  Deathspell Omega - II
  Dio - Don't Talk to Strangers
  Iron Maiden - Stranger in a Strange Land
  Mayhem - De Mysteriis Dom Sathanas
  Strid - Det hviskes blant sorte vinder
  Strid - Nattevandring
  Swans - Just a Little Boy

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • I 2015 var Trailer Park Boys i Norge for første gang. Jernverket og Radio Rox var eneste norske medie som fikk møte Ricky, Bubbles og Julian på "Even More Drunk, High and Unemployed Tour". Med en musikalsk vinkling på det hele, ble det et annerledes intervju med trioen.

  Hvilken Rush-låt er Bubbles' favoritt? Hva var The Motels første ord? Blir Ricky og Lucy sammen igjen? Kan man lære å stave ved å høre på Helix? Liker Julian egentlig Rick Astley? Og hvordan uttales egentlig "Fridtjof"?

  Serien Trailer Park Boys gikk fra 2001-2018, men Swearnet har fortsatt å lage nytt og eksklusivt innhold med gjengen fra Sunnyvale i etterkant.

  Hør Trailer Park Boys' favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Bubbles and the Shit Rockers - Liquor and Whores
  Accept - Living for Tonite
  Helix - Rock You
  Rush - Limelight
  Bronski Beat - Smalltown Boy
  The Tragically Hip - New Orleans is Sinking
  Helix - Rock You
  Quiet Riot - Slick Black Cadillac
  The Beatles - Helter Skelter
  Crosby, Stills & Nash - Marrakesh Express
  Twisted Sister - Like a Knife in the Back
  Iron Maiden - The Number of the Beast
  Scorpions - Rock You Like a Hurricane
  The Tragically Hip - Little Bones
  Rush - Cygnus X-1

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Glamrock var i ferd med å ta sine siste åndedrag. Det var ingen som vrengte på seg lakkbukser eller halvåpne leopardskjorter lenger. Håret skulle være flatt og fett, og leppestift var absolutt ikke noe for trendbevisste menn. Dur ble til moll. Røde striper og gullstjerner transformerte til brune og svarte ruter. Men så plukket Chris Damien Doll opp gitaren. Han nektet å la sleazen svinne hen, kledde opp myrliket og har siden drasset det med seg på hver bidige fest. Først i Trashcan Darlings, senere i Suicide Bombers.

  Kan man ligge med en dame for å få nummeret til en mann? Hva har skinheads, fotballpøbler og dyreporno med Trashcan Darlings å gjøre? Hva slags typer møter egentlig opp til audition i rockeband? Hvordan endte Suicide Bombers opp med å lage en plate med intro og reklame mellom hvert spor? Går det an å skrive seg ut av en skrivesperre? Kan egentlig Blackie Lawless episk historefortelling? Hva skal vi med Cancel Culture Club og Karma Chameleons? Hvor får du tak i røde skinnbukser? Hvordan kombinerer man egentlig babyer og rockestjerneliv? Og hva skjedde den gangen Suicide Bombers skulle spille på Senja?

  Hør Suicide Bombers' favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Suicide Bombers - Murder Couture
  Vain - Cindy
  Stephen Pearcy - U Only Live Twice
  Razorbats - Little Ms. Crazy
  The Bang Gang - Young and the Restless
  Dirtbag Republic - Wannabees
  L.A. Guns - Don't Bring a Knife to a Gunfight
  Warrior Soul - Lets Get Wasted
  Doll Hazard - 21 Grams (Off My Shoulders)
  The Cult - Outlaw
  W.A.S.P. - Little Death (live)
  Michael Monroe - In the Tall Grease
  The Cruel Intentions - Check Your Head
  Wildside - Hang On Lucy*
  Kiss - I'm a Legend Tonight
  Space Age Playbloys - Painting Spaceships
  Shotgun Messiah - Nobody's Home
  Faster Pussycat - You're So Vain
  Mötley Crüe - Danger
  The Psychedelic Furs - All of the Law
  Andy McCoy - Seven Seas
  New York Dolls - Jet Boy
  Jacobites - Country Girl
  Sigue Sigue Sputnik - Hey Jane Mansfield Superstar

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Bjørnar Kristiansen er "han nye fyren i bandet" som krevde å skrive nye tekster til debutplata da han ble hyret inn som vokalist. Denne uka tok han turen innom Jernverket for å snakke om Dwaal og deres "Gospel of the Vile", en av fjorårets virkelig gode plater.

  Hvordan fungerer låtskrivingen i et band som ikke har noen leder? Hvordan kan en være bred, men smal? Er det egentlig crewet eller bandet som står på scenen? Burde alle være som Bobby Liebling eller skrive om Conan og hodeskaller? Hva er arvesynden? Er Spellemann-juryen kredibel? Hvorfor orker noen å være frivillig metaljournalist? Hvilke tegneserier bør en lese? Og hvem drikker egentlig Kalinka 22 på Hulen?

  "Gospel of the Vile" er ute nå. Kjøp skiva hos Dark Essence eller i din lokale platesjappe.

  Hør Dwaals favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Dwaal - Like Rats
  LLNN - Deads
  Indian - Directional
  All Pigs Must Die - End Without End
  Cult Leader - Great I Am
  Vile Creature - Harbinger Of Nothing
  Melvins - Hooch
  Primitive Man - My Will
  Dwaal - Gospel Of The Vile
  Kreator - Pleasure To Kill
  Bismarck - The Seer
  Old Man Gloom - To Carry The Flame
  Reptile Master - The Sorcerer´s Weed
  At The Gates - Slaughter Of The Soul
  Dwaal - Obsidian Heart Burns
  Slayer - War Ensemble
  Blutvial - Serpent Procreation
  Amenra - .Razoreater.
  Konvent - Puritan Masochism
  Neurosis - Purify

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Blood Tsunami besøkte Jernverket i 2018, dagen før deres foreløpig siste album i rekka, "Grave Condition", kom ut. Hva skjer når et album får feil navn? Hvordan går det når man trekker seg unna metalmiljøet og stikker til skogs? Hvordan kunne "Grave Condition" være aktuell og utdatert på samme tid? Hva er Emperor-effekten? Hvorfor er det så mye fyll og dårlig mat i musikkbransjen? Og hva har Mongo Ninja med dette å gjøre? Frontfigur Pete Evil og trommis Faust forteller.

  Blood Tsunami har ikke spilt noen konserter siden juni 2018, men hvem vet, kanskje de lukter sagmuggen når vaksinene en dag fortrenger viruset?

  Hør Blood Tsunamis favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Sabbath - Zero the Hero
  Vicious Rumors - Minute To Kill
  Blood Tsunami - Poison Tongue
  Blue Öyster Cult - Vengeance
  The Accüsed - Halo of Flies
  Mongo Ninja - Vance and Belknap
  Poison Idea - Punish Me
  Disfear - Get it Off
  Blood Tsunami - Gargoyle
  Zeke - Daytona
  Slayer - Crionics
  Iron Maiden - Where Eagles Dare
  Judas Priest - Jawbreaker
  Blood Tsunami - Allegory of the Cave
  Nuclear Assault - New Song

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Flax feiret nylig 45-årsjubileum for debutplata "One". Jernverket traff frontfigur Hermod Falch på Rock In for en historieleksjon av de sjeldne.

  Bandet startet allerede i 1971. Den gangen hadde de med seg en blåserekke og covret Mountain- og Cactus-låter. Men guttene ville skrive sin egen musikk, og det skulle låte ekstremt. Hardtslående heavyrock, tekster om svart magi og eksorsisme samt et sceneshow som involverte dramatisk lyssetting, røyk, sminke, skjelettdrakt, likkiste og gregoriansk sang, skapte furore blant lettskremte nordmenn. Bandet ble oppløst allerede før debutplata traff platehyllene, noe som selvsagt gikk utover promoteringen av albumet. Men Flax var ikke glemt, og heldigvis bestemte de seg for å prøve på nytt i 1978.

  Falch forteller om ettertraktede førsteutgaver og en bortkommen testpress, den skandaleomsuste Hamarfestivalen; der honoraret bestod av en lighter, hva som skiller Lars Heslas folkevogn fra turnébussen til Wild Willys Gang, hvordan et motorhavari i Tyskland førte dem til en horemamma som ansatte dem som husband på et hotell, samt krigen mellom Flax og musikkavisene Beat/Puls, der Flax med punkernes hjelp gjorde livet surt for utgiveren.

  Dersom du ikke får nok røverhistorier i denne podkastepisoden, kan du melde deg inn i Facebook-gruppa Flax Oslo. Der deles artikler, historier og bilder fra bandets karriere.

  Hør Falchs favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste
  Vanilla Fudge - The Sky Cried When I Was A Boy
  Vanilla Fudge – Thoughts
  Mountain – Mississippi Queen
  The Small Faces – Itchycoo Park
  Deep Purple – Speed King
  Black Sabbath – Paranoid
  Led Zeppelin – Whole Lotta Love
  David Bowie – China Girl
  Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town
  Motörhead – Ace Of Spades
  Metallica – Master Of Puppets
  Dimmu Borgir – Gateways
  Opeth – The Lotus Eater
  Flax – Crusaders

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Det er ti år siden Jernverket møtte Elixir på Metal Merchants. Intervjuet ble publisert på Eternal Terror i etterkant, men aldri sendt på radio. Året etter intervjuet la bandet opp, og to av medlemmene startet Midnight Messiah. I fjor var Elixir derimot tilbake igjen, og de ga ut albumet "Voyage of the Eagle" til gode kritikker.

  I 2011 snakket vi om hvordan en ødelagt finger satte farger på "The Son of Odin"-skiva, festivalen British Steel, kvinnelige heavy metal-vokalister, en katastrofal fredag den trettende og om hvorfor folk "alltid" liker den første plata best.

  Katalogen til Elixir ble nylig gjenutgitt på Back On Black. Bandet er også booket til Keep it True i 2022.

  Elixir har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Paradise Losts "Obsidian" ble kåret til fjorårets fjerde beste album av Jernverkets lyttere. Jeg dukket ned i arkivet for å finne frem et Paradise Lost-intervju jeg visstnok hadde gjort på Inferno en gang. Det var derimot ikke jeg som hadde pratet med vokalist Nick Holmes. I perioden 2008-2010 samarbeidet jeg ofte med magasinene Eternal Terror og Imhotep. Vi delte intervjuene mellom oss og lånte innhold fra hverandre. Derfor er det Imhoteps Paul Kearns du hører snakke med Holmes her.

  Intervjuet er fra 2009, så her snakkes det om overgangen til Century Media, gjenutgivelsen av "Gothic", ny trommis, det å være vegetarianer på USA-turné i 1993, ølpriser i Norge samt den da planlagte plata "Faith Divides Us - Death Unites Us".

  Foruten utgivelsen av "Obsidian" er Paradise Lost også aktuelle med 25-årsjubileumet for bautaen "Draconian Times". 2021 markerer også 30-årsjubileet for vel så kjente "Gothic".

  Paradise Lost har ikke laget noen spilleliste, men du kan høre andre bands favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Endezzma gir ut sitt tredje album, "The Archer, Fjord and The Thunder", i dag. Jernverket møtte frontfigur og tekstforfatter Morten Shax.

  Shax forteller blant annet om Dim Nagels partylåt "Helvetes Slotten", plateselskapet Flesh For Beast som omtrent bare ga ut Hønefoss-band, da Greven utfordret Beherit til sverdkamp via et intervju i Shax' fanzine, søkemotoroptimalisering og bandnavn, vennskapet med Trondr Nefas, den "ukjente Mattis", persongalleriet på nyskiva, bokplaner, black metal-purisme og den gangen en Urgehal-konsert endte opp i slåsskamp og en vill Autobahn-ferd.

  "The Archer, Fjord and The Thunder" gis ut av Dark Essence Records. Du kan også kjøpe skiva via dem, eller på din nærmeste platebutikk.

  Hør Endezzmas favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Endezzma - Wild Glorior Death
  Darkthrone – Kathaarian Life Code
  Emperor – I am the Black Wizards
  Kvist - Svartedal
  Urgehal – Antireligiøs
  Ulvehyrde – Jarlen
  Mercyful Fate – Evil
  Bathory – Reaper
  Dissection - The Somberlain
  Motörhead – Damage Case
  Angst Skvadron – Negativitetens kvelertak

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • "Ofte jeg drømmer mig død" ble kåret til fjorårets tredje beste album av Jernverkets lyttere. Danske Ole Luk står bak enmannsprosjektet Afsky, og Jernverket slo på tråden for å finne ut mer om bandet.

  Luk avslører hvorfor han startet Afsky, hvordan han bruker egne følelser i komposisjonene og hva som skal til for å si seg fornøyd med en innspilling. Vi får et innblikk i danske diktere, skandinavisk språkrikdom og en statusrapport fra det danske metalmiljøet. Luk forteller også hvordan han egenhendig skar ut små treskrin til kassettutgivelsen av "Sorg", og hvorfor det er så viktig at Afsky forblir hans prosjekt alene, helt fra første strofe til utformingen av plateomslaget.

  Norge og Sverige bør ta seg i akt. Kalmarunionen, med Danmark som den dominerende part, står atter igjen for døren.

  Hør Afskys favorittlåter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Afsky - Tyende Sang
  Solbrud - Ursult
  Heltekvad - Ærbødig er den som sejrer (nytt prosjekt med medlemmer fra Sunken og Morild)
  Árstíðir lífsins - Haka kleifir berja ok brjóta við enda langrar ferðar sinnar
  Sühnopfer - Pénitences et sorcelages
  Grav - Livets smädande fördömelser
  Auðn - Drepsott
  Skaur - Fullmaanesang
  Ekkaia - Arrastrados
  Spectral Wound - Slaughter of the Medusa
  Hæresis - In the Wake...
  Exciter - Ritual Death
  Randy - Beast of the Night
  Splinterskin - The Skarecrow (October Roads)
  Offermose - I troldkarlens dal

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Har pepperkakemenn følelser? Hvem er Nisse-Anders? Hvor viktig er sprø svor? Hva må til for at Thomas fra Mork skal komme i julestemning? Er Nissene på låven fakta eller fiksjon? Hva er den dårligste julegaven Anders Odden noen gang har kjøpt? Hvordan bør nyttårsaften feires? Og hvilken julemat ville gjestene blitt gjenfødt som?

  Jernverket finner julestemningen med Anders Odden fra Cadaver og Thomas Eriksen fra Mork. Med tomtebrygg i glasset spekulerer vi over spionasje på Haldenreaktoren, "Hver gang vi møtes" i metalversjon, Røvballebandet og Orderud-gåten. Odden forteller om Ad Hoc-festivalen, Cadaver-albumet "Edder & Bile" samt fordelen ved museinvasjon og alvorlig sykdom under en pandemi. Eriksen utdyper hvordan Theodor Kittelsen fikk ham til å lage EP-en "Pesta", sminke seg og krype oppover en trapp, og deler detaljer om Mork-øl og Per Sandbergs pub. Det blir også plass til litt religionssynsing, Radioresepsjonen og Haugesund.

  Jernverket tar juleferie resten av året, men kommer tilbake med nye episoder i løpet av januar 2021. God jul og godt nyttår!

  Hør Cadaver og Morks julestemningsfavoritter ved å følge Jernverket på Spotify.

  Thomas' spilleliste:
  Motörhead - I got mine
  AC/DC - Mistress for Christmas
  Isengard - I kamp med Kvitekrist
  Rainbow - Stargazer
  Black Sabbath - Black Sabbath
  Led Zeppelin - Babe, I’m Gonna Leave You
  Darkthrone - Hardships of the Scots
  Satyricon - Mother North
  Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son
  Kiss - Who Wants to be Lonely

  Anders' spilleliste:
  Peter Auty - Walking in the Air
  Cliff Edwards - When You Wish Upon a Star
  Filmový symfonický orchestra, Štěpán Koníček - Tři Oříšky Pro Popelku (Motiv I)
  Hans Rotmo - Vårres jul
  The Pogues feat. Kirsty MacColl - Fairytale of New York
  London Symphony Orchestra, Bing Crosby, David Bowie - The Nutcracker, Op. 71
  John Lennon & Yoko Ono - Happy Christmas (War is Over)
  Jussi Björling - O Helga natt
  Boston Pops Orchestra/George Frideric Händel - Messiah Hwv 56: Hallelujah (Part 2)
  Benedicte Adrian - Walking in the Air

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Jernverket møtte Exciters John Ricci på Beyond the Gates i 2017. Hør ham fortelle om demoinnspillinger i kjelleren, forventningspress og låtskriving, hårvask på The Hammersmith, King Diamonds nysepulverproblem og high school-minner knyttet til Van Morrison-plater.

  Exciter har bestått av flere ulike konstellasjoner siden oppstarten i 1980. Da de spilte på Beyond the Gates i 2017 var originalmedlemmene samlet igjen. De hadde planer om et nytt album som bygget på klassikerene "Heavy Metal Maniac", "Violence & Force" og "Long Live the Loud". Nå, tre år senere, er gitarist John Ricci ute av bandet, og Daniel Dekay har tatt over strengene. Men hvem vet, kanskje gammel-Exciter finner sammen atter en gang?

  Hør Exciters spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Judas Priest - Grinder
  Motörhead - The Chase is Better than the Catch
  Saxon - Wheels of Steel
  The Doobie Brothers - China Grove
  Black Sabbath - The Mob Rules
  Anvil - Metal On Metal
  Judas Priest - Painkiller
  Motörhead - Ace of Spades
  AC/DC - Hells Bells
  Black Sabbath - Heaven and Hell
  Van Morrison - Moondance

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.

 • Da Jernverket møtte Negative Plane på Beyond the Gates i 2017, avslørte Nameless Void at et nytt album ikke var langt unna. Nå har det gått tre år, og siden vi fortsatt venter i spenning, skader det ikke å høre Nameless Void utdype hvordan mange små melodipassasjer sakte pusles sammen til lengre komposisjoner. Han forteller også hvorfor bandet ikke fant inspirasjon til å lage black metal i Florida, om studioteknikere som ikke skjønner at lyden på Incantations "Onward to Golgotha" er perfekt, Beherit-trøyer, øving i campingvogner, innspillingsstress forårsaket av Danzig, oppveksten med gudstjenester og forholdet til norsk black metal.

  Hør Negative Planes spilleliste ved å følge Jernverket på Spotify.

  Spilleliste:
  Black Hole - Land of Mystery
  Mortuary Drape - Mother/Crepuscolar Whisper
  Bulldozer - Insurrection of the Living Damned
  Hellhammer - Revelations of Doom
  Immortal - Unholy Forces of Evil
  Martyrium - Into Midnight Silence
  Black Sabbath - Wicked World
  Mercyful Fate - Black Masses
  Satyricon - Taakeslottet
  Negative Plane - Stained Glass Revelations
  Parabellum - 666 Engendro
  Venom - To Hell and Back
  Mercyful Fate - Satan's Fall

  Støtt Jernverket økonomisk via https://patreon.com/jernverket eller Vipps-nummer 567438. Det er også hyggelig om du legger igjen en anmeldelse der du lytter.