Episodes
-
Under Kulturveckan spelade vi in podden med livepublik på församlingshemmet i Ånäset. Då mötte vi Berno Jonsson, ursprungligen från Granån, med över 40 års erfarenhet av journalistik. Nu får du också höra om några av de människor som han fått mött och intervjuat under sin karriär. Vi samtalar även om hans barnatro och vardagsbönens betydelse för honom. Livebandet Mackan and the Forever Flames bjuder på egenskriven musik, och så dricker vi kaffe såklart! Hoppas ni är med och lyssnar!
-
I det här avsnittet möter jag Åsa Nyström, biskop i Luleå stift. Vi har ett fint och nära samtal om uppdraget att vara biskop. Hur blir man blir biskop? Är det ensamt att vara biskop eller är det snarare svårt att få ensamtid? Hur spontan kan hon vara i sina besök, och vem var kvinnan i Bibeln som inspirerade till hennes valspråk ”Gud verkar i Er” ❤️ I slutet delar Åsa med sig av en av hennes favoritpsalmer. Välkommen att lyssna!
-
Episodes manquant?
-
I det här avsnittet möter jag 24 åriga Agnes som kämpat större delen av sitt liv med psykisk ohälsa. I hennes kamp, när varken mediciner eller behandling har hjälpt, har hon känt sig övergiven av Gud och tvivlat o sin tro. Men i allt mörker har hoppet ändå funnits där och bönensvaren har avlöst varandra längs vägen.
-
I det här avsnittet möter jag Julia Larsson, ”fotvårdarn i Sikeå” vars intresse och engagemang för människor är hennes drivkraft. Hon berättar om sin Gudsrelation och hur hennes farmor har varit en förebild för att bland annat driva en mottagning där fotvården blir något mer! Välkommen att lyssna!
-
I det här avsnittet möter jag några av körmedlemmarna från församlingens vuxenkörer, när de har uppstart och kördag i Munkviken. Hur länge har de sjungit i kör, vad betyder kören för dem och hur ska vi få fler att upptäcka våra körer? Hoppas ni är med och lyssnar!
-
I det här poddavsnittet träffar jag den Hemliga poddgästen som är en smart tonårstjej med en fot i vuxenlivet o en fot kvar i tonåren. Många av er känner nog igen min äldsta dotter Alma.
Hur har pandemin påverkat hennes år och studier på gymnasiet? Hur ser hon på kyrkans roll i samhället idag, hur vi kan öka intresset och få fler ungdomar att komma till tro? Hon berättar om drömmen och siktet att bli specialistläkare.
Extra uppmärksamhet och kärlek går även till en lärare som betyder mycket för henne. -
Jag möter församlingens kyrkoherde Sören Olsson som i veckan avslutar sin tjänst. Vi knyter ihop säcken tillsammans, vad tar han med sig från sina 8 år i Bygdeå? Vad har varit utmaningar och vad ligger framför honom nu?
-
Jag och Johan Boström firar poddens ettårsdag med att fika tårta, dricka kaffe och samtala. När känner man sig nöjd? Är det bra att känna sig nöjd? Kan man träna sig i att känna förnöjsamhet?
Johan ger sig även på att gissa vem den Hemliga poddlyssnaren är! Men han är inte ens nära! -
Jag möter Patrik Nilsson kommunalråd i Robertsfors kommun sedan 12 år och som meddelade före jul att han inte ställer upp för omval utan söker nya utmaningar. Hur har hans tid påverkat honom som person? Vad har varit svårast? Hur har han kombinerat sin position med familjen och ett privatliv?
-
Vi är många som berörs av världsläget.
Jag träffar min kollega Tommy för ett utomhusfika vid en sprakande brasa o kaffe över öppen eld för att prata om rädsla och oro.
Vi samtalar bland annat om när vi ställs inför trauman mitt i livet, när allt blir svart och man känner hopplöshet, så kan tacksamheten vara så otroligt närvarande.
Jag berättar även om en böneplats som tagit form hemma i vårt hus. -
Jag möter Diakoniassistent Karin Karlsson.
Hon föddes med en hörselskada men vaknade en morgon 2016 helt utan hörsel.
Vi har ett fint samtal om hur hon lever sin vardag idag, hur hon vill bli bemött och vad vi som kyrka kan ta lärdom och tänka på när det gäller människor med hörselnedsättning.
Vi avslutar även med en psalm som betyder mycket för Karin. -
Jag möter Elisabet Åström och vi samtalar om det är möjligt att få ett fungerande livspussel med tre tonårsbarn varav två har funktionsnedsättning?
Stämmer uttrycket små barn, små bekymmer/stora barn, stora bekymmer? Och nytt inslag i podden, en fråga från den "Hemliga poddlyssnaren". En person som kommer att ställa en fråga till alla våra gäster under våren och i sista avsnittet för denna terminen så är den hemliga poddlyssnaren själv gäst!
Hoppas ni är med och lyssnar! -
Jag dricker kaffe tillsammans med Camilla Lindberg Sundquist som arbetar som undersköterska på geriatriken i Umeå. Vi samtalar om de äldres isolering under pandemi tid. Var kan man som anhörig söka hjälp när ens anhöriga blir sjuka/sämre i sitt mående?
-
I det här avsnittet blickar jag tillbaka på året som gått, vilka gäster och ämnen som vi har haft! Häng med på en härlig summering och ett potpurri av ämnen och hör mig berätta om det där speciella julpyntet hemma hos mig!
-
I det här avsnittet möter vi Mats Bäckström som är kommunpolis. Vi samtalar om våld i nära relationer, vilka varningstecken kan vara uppmärksam på och hur han finner drivkraften i sitt arbete.
-
Som 11 åring fick Berit en kallelse, du ska bli missionär och under livets gång så längtade hon till just landet Afrika. Hon åkte aldrig men hennes lilla torp i Åkullsjön har under åren varit en tillflykt för människor från hela världen.
Jag o Berit samtalar om kallelse och bönens kraft. Hoppas ni är med och lyssnar! -
I det här avsnittet möter jag Alexandra, distriktssköterska som var en av dem som stod i frontlinjen för vaccination mot covid -19, för de ensamma och isolerade. Hon berättar även om nationaldagen 2017 när hennes pappa avslutade sitt liv i familjens ladugård. "Hans sista gärning ska inte få defeniera vem han var". Ett längre avsnitt, men viktigt och starkt. Hoppas ni är med och lyssnar!
-
I säsongens första inspelning träffas jag och Anette i svampskogen. Vi njuter av naturen och samtalar om att komma igång efter sommarledighet och hur Anettes utbrändhet fick henne att upptäcka församlings gemenskapen.
-
Jag tar med en kaffetermos, lite fikabröd och besöker fyra av våra fem poddgäster för att kolla läget! Hur går det med nakenkatten, växer det som det ska i Evas trädgård, ryms Elisabets lilla dotter Stina under köksbordet och vad har Moas mamma Katarina fått för återkoppling på avsnittet om ohälsa?
-
I detta avsnittet träffar jag Moa och vi samtalar om psykisk ohälsa hos yngre. För Moa började det redan vid 16 års ålder och vi möts i ett öppenhjärtligt samtal, över en lunch.
Hon berättar bla om hur hon får arbeta med att inte känna rädsla för de negativa känslorna och om hur hennes mamma upptäckte hennes självskadebeteende. Hoppas ni är med oss och lyssnar! - Montre plus