Episodes
-
Vi har gjort comeback! Och i det här avsnittet blir det 100% skvaller och snack om utflyttning och gård, om det ljuvliga och jobbiga med det. Och så får vi reda på varför en pallkrage är lika jobbig som ett one night stand.
-
Nyårslöften, nyårsmål och nyårsbingo, vilket ska man välja och hur ska man tänka för att få saker gjorda? Kali filar på ett nyårslöfte som handlar om att vägra stressa, och Elin tar sig an en ny idé för det nya året.
-
Episodes manquant?
-
God jul alla lyssnare! Vad ska man ha för strategi om man vill fira med sina nära och kära och ändå ändra gradvis på de lite mer ohållbara delarna av traditionen? Och vad gör man om man själv ääälskar att öppna paket? Det diskuterar vi i dagens avsnitt, och i slutet blir det julquiz där det går att få reda på VEM en egentligen är på julafton.
-
Kolcykeln är det kretslopp av kol som sker mellan växter, jord och mikroorganismer. Idag är kolcykeln så klart rubbad, och en del av det hänger ihop med jordbruket. Det visar sig att vi har ganska allvarliga problem med framtida matförsörjning.
Den naturliga följden blir kanske att man börjar oja sig över vad man kan äta om man vill bidra till en förändring i sina vardagliga val. Ska folk bli frukterianer? Eller ligger lösningen någon annan stans? Som tur är finns det hopp, massor av hopp! Till exempel tack vare forskning på hur vi kan bruka jorden annorlunda och binda mer kol i marken. Daniela Guasconi forskar på kol i marken, och undersöker hur och om man kan lagra mer kol i marken exempelvis med hjälp av kompost.
-
När en liten aktivistgrupp i Göteborg fick veta att det sedan flera år hade planerats en ny terminal för fossilgas, la de upp en mästerlig plan. I dagens avsnitt delar Olivia Linander med sig av tankarna bakom, för att vi alla ska kunna lära oss mer av hur man kan tänka kring strategi i svåra lägen. Vi pratar också om känslor som drivkraft, och att det behövs negativa känslor för att ha hopp.
-
Permakultur och olika former av stadsodling kan vara en stor del av lösningen både på klimatkrisen och andra hållbarhetsproblem. Dessutom är det en bra grej att göra med grannar eller vänner. Vi pratar också om fördelar med naturkontakt, hyperaktivitet som inomhusdiagnos och ger ett tips på hur man kan göra om man saknar lunchsällskap i rika stadsdelen Östermalm.
-
Idag snackar vi om hållbart skogsbruk, skogens magi och en lösning som är både ekologiskt hållbar och lönsam. Och vi lär oss 5 sätt att påverka för ett mer hållbart skogsbruk för den som inte själv är skogsägare. Dessutom spökar det lite mitt i sändningen.
-
Vi hann inte spela in ett riktigt klimatkänsloravsnitt, så här kommer istället ett samtal om Kalis gård, skattjakt och längtan att förändra.
-
Idag svarar vi på frågor från lyssnarna! Vi pratar bland annat om bitcoin-ångest, hur man hanterar skuld över att ha skaffat barn, vad som är nyckeln till bra klimatskryt och hur Pippi Långstrump skulle göra sig som miljökämpe.
-
Idag är vi sjuka och sänder ett härligt gammalt reservavsnitt om tankefällor. Till exempel Parkinsons law of triviality, eller cykelställseffekten som den också kallas. Kali berättar om när hon råkade flörta med en munk, och det blir också ett och annat snack om att visa rumpan i olika sammanhang.
-
Här är hela intervjun som Kali gjorde med Stellan Vinthagen. Vi pratar om hur systemförändring har sett ut historiskt, vad den brukar bestå av och hur vardagen ser ut för en aktivist. Vikten av att inte bara protestera utan också bygga upp ett alternativ, finns också med och han gav exempel från Lantarbetarrörelsen. Vi hann också med att nyanser den så kallade 3,5%-principen som Erica Chenoweths forskning har resulterat i, och som har spridit sig i aktivistkretsar.
-
Idag har vi intervjuat Stellan Vinthagen, professor som forskar på systemförändring. Han vill avdramatisera folkliga uppror och pratar om hur de kan hänga ihop med demokrati. Vi pratar också civilkurage och får historien om när Elin skulle säga ifrån på skarpen till några inbrottstjuvar.
-
Idag snackar vi om inkrementalism, alltså att man tar ett litet steg i taget i en komplex fråga, och hur oljebolagen har snott begreppet och fått oss att tro att små steg räcker. Vi avhandlar också risken att bli uppfattad som Den Galna, och Elin berättar tre historier om att ha otur när man handlar och tänker.
-
Dagens gäst är professor Maria Csutora som har tagit fram begreppet Behavior Impact Gap, när folk tror att de är miljövänliga fast egentligen bara har råkat syssla med småsaker. Elin har skrivit i Vita arkivet och Kali blir inspirerad att göra samma sak. Fast det kanske räcker med det här poddavsnittet?
-
Om man nu inte ska hålla på med miljöperfektionism eller hållbar konsumtion, vad ska man göra istället? Vi lyssnar på professor Oksana Mont som har forskat på hållbar konsumtion och påpekar att politiker inte använder alla de verktyg har i hållbarhetslådan. Ett sätt att påverka dem är förstås kollektivt engagemang eller aktivism. Elin försöker göra sig en bild av hur aktivistlivet egentligen ser ut, och inser att det skulle kunna uppfylla en del av hennes adrenalinbehov. Kali får avslöja hemliga tricks och drabbas samvetskval om att berätta om en riktigt misslyckad aktion.
-
Vi pratar om konsumentmakt och intervjuar poddens första professor: Magnus Broström som forskar på hållbar konsumtion.
-
I det här avsnittet pratar vi om olika aspekter av ilska, och tar reda på om det är nödvändigt att släppa ut sin ilska för att inte explodera som en tryckkokare. Vi funderar över hur snuskig Freud egentligen var, och Kali berättar en sjuk historia om sin skumma terapeut.
-
Idag pratar vi om klimatsorg, att det är vanligt att se ner på folk som sörjer klimatet, hycklande sorg och hur en grupp aktivister lyckades använda sorg till något konstruktivt. Hur mycket sorg är egentligen lagom? Vi hinner även prata ganska mycket om mat, och avslöjar en hittills okänd fara med allergimat.
-
Idag pratar vi klimatångest, klimatfrågans svårhet, deppiga filosof-män och hur vi kan förhålla oss till allt detta svåra. Och Elin outar sitt ganska udda sätt att tröstäta.