Episodes
-
Skal vi vænne os til at skrive f.eks. voldskvinde, ankerkvinde? Dansk Sprognævn har barslet med dets første Retskrivningsordbog siden 2012 og ruster sig til den skyttegravskrig om detaljerne, som altid følger. Vi fejrer udgivelsen med at studere både gamle og nye ændringer, som bringer lytternes sind i kog.
Gæster: Eva Skafte Jensen, seniorforsker Dansk Sprognævn.
Anna Sofie Hartling, forsker og redaktør Retskrivningsordbogen, Dansk Sprognævn.
Margrethe Heidemann Andersen, seniorforsker og redaktør Retskrivningsordbogen, Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Thomas Holmby Hansen. -
Generation Alpha (født efter 2010) henter sine ord og vendigner fra TikTok 24/7 mens boomerne synes det giver mening at lære romertal og forstå ord som vaskebræt og sølvtøj. Har dansk nogensinde før udviklet sig så hurtigt?
Gæster: Camilla Mehlsen, specialist i digital medie-adfærd, Jesper Bülow, spiludvikler og forfatter til børnebogen "Med løg på" og Lars Trap-Jensen, ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes. -
Episodes manquant?
-
Begår man selvmord eller mister man livet til det? Smitter selvmord det øjeblik, man siger ordet højt? Hvordan kan vi tale om det fænomen, at nogle mennesker vælger at gøre en ende på deres liv? Vi spørger en efterladt datter og en efterladt bror, som med sprog har bearbejdet deres tab.
Gæster: Bjarke Kirkegaard Nielsen, forfatter, journalist og efterladt efter selvmord.
Maria Neergaard Lorentsen, journalist og efterladt efter selvmord.
Elizabeth Blicher, litteraturkritiker og udgiver ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Thomas Holmby Hansen og Klara Witt. -
Hvad sker der, når de unge kvinder får lov til at begære de lækre mænd - eller vampyrer og varulve - i litteraturen? Kan en fræk fantasyfortælling foregå i flade Danmark? Hvad betyder 'romantasy' helt præcist? Og hvorfor taler vi de kulturfænomener ned, som teenagepiger er vilde med?
Klog på Sprog finder svarene på DR-scenen foran et levende publikum i Bella Center Copenhagen.
Gæster:
Sofie Rechendorff Andersen, cand. mag. i litteraturvidenskab, fantasyforsker og kulturjournalist.
Clara-Amalie Vorre-Grøntved, forfatter, cand. mag. i litteraturvidenskab og salgsansvarlig ved fantasy-forlaget Uglen og Ulven.
Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Hvilke sygdomme taler vi om, og hvilke holder vi for os selv? Kan du fortælle om din sygdom, uden at den omgående bliver det første og største, folk tænker om dig? Hvordan kan et pop-up vindue i en læge-app vinde Sprogprisen? Og hvem forstår ordet "kolangiopankreatikografi"?
Gæster: Peter Qvortrup Geisling, sundhedskorrespondent i DR.
Sigurd Hartkorn Plaetner, forfatter og radiodokumentarist.
Andrea Alberte Stengaard, redaktør ved Det Danske Sprog og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Ved alle, hvad "glaze" betyder? Og hvad så med "coulis"? Eller "tuile"? Hvem har lyst til at sætte tænderne i "bagerens dårlige øje"? Og hvorfor tryllebinder Den Store Bagedyst seere landet over år efter år? Vi stikker hænderne i både bolledejen og kagedåsen, ælter bagværks-sproget og smager på ord og udtryk om kager.
Gæster: Josephine Kirstein Hansen, Danmarks Bedste Konditor 2024 & 2025.
Sisse Sejr-Nørgaard, journalist og kageentusiast.
Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Hvor sjov må en boligannonce være? Hvor vigtigt er det for en ejendomsmægler at kunne læse sine købere? Findes der ord, en tekstforfatter altid bør undgå, når de skal sælge en bolig på skrift? Og hvor lang er "en lille kilometer" på ejendomsmæglersprog?
Gæster: Gitte Grønlund, ejendomsmægler og indehaver af Dit og Mit Frederiksberg.
Lars Holm Bjerre, tekstforfatter i selskabet EFKT.
Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Ingen ønsker krig, alligevel findes det overalt. Hvordan opstår fortællingen om "den gode krig"? Kan Forsvaret stadig hedde Forsvaret, når det kæmper på den anden side af kloden? Hvordan gengives dårlige nyheder fra slagmarken af de politisk ansvarlige? Og hvorfor siger soldater "neutralisere", når de mener "slå ihjel"?
Gæster: Ole Kværnø, brigadegeneral.
Anne-Cathrine Riebnitzsky, forfatter og sprogofficer.
Elizabeth Blicher, litteraturkritiker og udgiver ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Det skal være slut med at lade det smukke gamle danske sprog køre over af onde engelske larvefødder; oprøret mod anglificeringen har ulmet længe og nu har der samlet sig en kritisk masse bevæbnet med fakler, høtyve og gode danske ord til at erstatte de forhadte engelske!
Vi inviterer selverklæret modstandsmand, Rune Lykkeberg, og alskens kloge lyttere i studiet.
Gæster:
Rune Lykkeberg, chefredaktør på Dagbladet Information.
Lars Trap-Jensen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Lyttere fra hele landet.
Vært:
Adrian Hughes. -
Hvad er forskellen mellem 'DTR' og 'DTF'? Og hvad betyder 'breadcrumbing'? Er emojis sexede? Hvorfor skriver mændene (næsten) altid først? Og hvordan flirter man på skrift? Vi swiper og superliker os igennem sproget i Tinders profiltekster og chattråde.
Gæster: Felix Thorsen Katzenelson, brevkasseredaktør og journalist.
Elisabeth Muth Andersen, lektor i dansk sprog og kommunikation ved SDU og bl.a. forsker i digitalt medieret interaktion, herunder online dating.
Andrea Alberte Steengaard, assisterende redaktør ved det Danske Sprog og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Musicals popper op landet over som champignoner. Hvilket sprog bliver talt og sunget fra de skrå brædder? Hvad adskiller en sang i en musical fra hits, vi hører i radioen? Hvornår opleves det naturligt, at en karakter midt i en samtale bryder ud i sang? Og hvorfor virker de sungne fortællinger så stærkt på publikum?
Gæster: Thomas Bay, teaterdirektør på Fredericia Musicalteater. Helle Hansen, sangskriver, oversætter og underviser på Den Danske Scenekunstskoles Musicaluddannelse. Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Hvad betyder 'slide' eller 'grind' eller 'heelflip'? Hvorfor kan man ikke bare sige rullebræt? Og hvad har rock-hoveder og hip-hoppere at gøre med skateboards? Husk hjelm og hængerøvsbukser, når vi kaster os ud over den sproglige skaterrampe, for indlæringskurven bliver stejl.
Gæster: Oliver Breum, journalist og skateboardkommentator, Frederik Schou Andersen, skater, skateboardkommentator og tømrerlærling og Tanya Karoli Christensen, professor i lingvistik ved Københavns Universitet.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Hvordan angriber demens sproget? Hvorfor æder Alzheimers navneord før andre ordklasser? Har højtlæsning superkræfter? Hvorfor er ord lettere at huske, når der kommer toner eller rytmer på? Og hvad er problemet med billedsprog og ironi?
Gæster: Lillan Albeck, underviser om demens for pårørende og forfatter, Asmus Vogel, klinisk neuropsykolog i Hukommelsesklinikken og lektor i klinisk neuropsykologi og Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt. -
Havrens bjælder, lul i rokken og vejmanden Jens. Aakjærs billeder er mejslet ind i det danske sprog. Forfatteren Anette Prehn har forvandlet dele af Aakjærs efterladte tekster og saftige breve til "21 Usungne sange" i hans ånd og mæle.
Hvordan genopliver man en af Danmarks største digtere? Og hvad kan tidens øko-lyrik lære af Aakjærs natursyn?
Gæster: Anette Prehn, forfatter, foredragsholder, sangskriver og sociolog. Kristian Bisgaard, komponist, pianist og sanger. Lars Trap-Jensen, senioredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt og Anna Sonja Bruhn. -
Splitte mine bramsejl! Det danske sprog skvulper over af maritime udtryk, der er så forankrede, at vi i en snæver vending ikke lægger mærke til, at de kommer fra bølgen blå. Vi sætter de sproglige sejl og giver ordbogen en overhaling.
Gæster: Rasmus Dose Sandorf, nyuddannet elev fra Skoleskibet Georg Stage.
Idalene Lund Nielsen, overstyrmand på Skoleskibet Georg Stage.
Henrik Lorentzen, seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Husk at du altid kan skrive dine sprogspørgsmål til os på [email protected]. -
En lækker slæde, en bred bimmer eller en lille dyt - hvad siger din bil om dig? Er motorlyden bilens stemme? Og har en kofanger noget med køer at gøre? Vi gasser op og træder sprog-speederen helt i bund.
Gæster:
Gitte Lansner, partner i Gorrissen Federspiel.
Stefan Kaas, bilforhandler og indehaver af podcasten "Bilsnobberne".
Elizabeth Blicher, udgiver ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
Producer: Klara Witt.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål og idéer til os på [email protected]. -
Hvad er det vildeste, du har overhørt i det offentlige rum? Hader du, når folk taler højt i toget, eller sætter du selv din telefon på højttaler blandt fremmede? Hvorfor bliver vi nysgerrige, når vi opfanger den halve del af en uvedkommende samtale? Vi spidser ører efter de ord, der fylder det offentlige rum.
Gæster:
Pia Fris Laneth, forfatter og filminstruktør, kendt fra Lillys Danmarkshistorie, og medredaktør af antologien "Takt og Tone til Tiden".
Elizabeth Blicher, cand.mag. fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, og udgiver ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
På telefon: Hana Hasanbegovic, medstifter af Instagramprofilen "Overhørt i København".
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt ogJohanne Hoffmeyer.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål og idéer til os på [email protected]. -
Hipsters, Boomers, Fuck-Boys, Speltmødre, brune, hvide, sorte ... Hvad kalder vi andre? Hvad kalder vi os selv? Og hvorfor har vi behov for at sætte hinanden i sproglige båse? Gør vi det mere eller mindre i dag, og er vi generelt blevet mere følsomme overfor de betegnelser, andre bruger om os?
Gæster: Katrine Kehlet Bechsgaard, Post.doc på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab Københavns Universitet.
Vincent Hendricks, professor i formel filosofi på Københavns Universitet og forfatter.
Lars Trap Jensen, Ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt og Johanne Hoffmeyer.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål og idéer til os på [email protected]. -
... følelser fylder meget i sproget. Men taler vi mere om følelser i dag end før? Hvordan vækker man følelser i andre med ord? Er det mere velanset at udtrykke vrede end melankoli? Er nogle følelser sprogligt knyttet mere til eet køn end et andet, og hvad betyder "efter-fest-somhed?"
Gæster: Laura Lilholt Andersen AKA "Angående Mig", sanger og sangskriver., Karen Vallgårda, professor i historie ved Københavns Universitet og Nanna Vestgård, retoriker.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt og Johanne Hoffmeyer. -
Vi får besøg af selveste N.F.S. Grundtvig, som for første gang udtaler sig live i radioen. Han er vakt til live med AI, så alle med tiden vil kunne spørge ham om alt. Kan kunstig intelligens formulere sig overbevisende som den elskede danske salmemager? Vi spørger ham selv. Næsten.
Gæster: Kåre Vedding Poulsen, DR's redaktør for Partnerskaber og Tværgående indsatser.
Katrine Frøkjær Baunvig, leder af Center for Grundtvig Forskning og Center for Digital Tekstarv ved Aarhus Universitet.
Eva Skafte Jensen, seniorforsker ved Dansk Sprognævn.
Vært: Adrian Hughes.
I redaktionen: Klara Witt og Johanne Hoffmeyer.
Husk, at du altid kan sende dine sprogspørgsmål og idéer til os på [email protected]. - Montre plus