Episodes
-
Välkomna till ett nytt avsnitt av Kulturmännen. Gunnar Ardelius rapporterar från författar-VM i fotboll i Berlin och undrar vad staten ska ha för roll i framtidens kulturpolitik. Anders Rydell fördjupar sig i sakprosans kris – och piratrörelsens comeback hösten 2024 med anledning av SVT:s kommande tv-serie. Dessutom lite semesterboktips, några från 2024, några från 1624.
00:00 Hej och välkomna
03:00 Författarfotbolls-EM i Berlin
07:24 Sakprosans dilemma
21:20 Statens roll i kultursfären framöver
37:54 Det våras för piraterna
58:49 Semesterboktips -
Åsa Beckman gästar Kulturmännen! Med utgångspunkt från hennes nyutgivna bok Kulturbarn diskuterar vi medberoende, otrohet och alkoholism. När kan ett kulturbarn släppa kontrollen och bli lojal med sitt eget skapande?
-
Episodes manquant?
-
Vi är tillbaka med ett nytt rappt avsnitt där vi sammanfattar vad som hänt sen sist. Hur går det med regeringens kulturkanon? Anders rapporterar från Guldspadegalan och frågar varför det finns det så många priser. Vad händer i franska museisektorn - och varför är de bäst just nu på att göra upp med de mörka sidorna av sitt kulturarv.
-
I vårt tionde avsnitt tar vi upp det aktuella läget för kulturen och diskuterar kris, finansiering och vägar framåt tillsammans med:
Maria Lind, chef Konstmuseet i NorrCalle Nathanson, koncernchef ABF StockholmHans Lindholm Öjmyr, chef DansmuseetAmanda Lind, Kulturpolitisk talesperson Miljöpartiet och ordförande i Riksdagens kulturutskott -
I vårt nionde avsnitt tar vi tag i en av samtidens mest brinnande kulturdebatter – en kulturkanon. Varför ska vi ha den? Vad fyller den för syfte? Och vilka verk ska den samla? Regeringens utredare, historikern Lars Trägårdh gästar oss för att förklara sitt uppdrag och sin syn på en kanon. Vi gästas även av Grethe Rottböll, ordförande för Författarförbundet samt Niklas Cserhalmi, agrarhistoriker, museichef för Arbetets museum och ordförande Sveriges museer. Hjärtligt välkomna!
www.instagram.com/kultur.mannen -
I veckans avsnitt av Kulturmännen pratar vi om något av det mest väsentliga - pengar. Om undertryckta begär, frihet, fattigdom och förnedring. Vad har vi gjort för pengar? När blir man en sell-out? Om Little Jinders löneslavande, Lars Noréns shoppingvanor och konsten att tacka nej.
-
Inför veckans avsnitt har Gunnar varit utsänd på resa i Marocko där han besökt museer. Vilka kulturresor från det förflutna har satt spår i oss och hur kommer kulturresandet se ut i framtiden? Vi diskuterar även en nyutkommen rapport om besökssiffrorna för museerna i Sverige 2023.
-
Hur ska man ge sina barn kultur? Anders berättar om sitt misslyckade försök att påverka sina söners musiksmak. Gunnar oroar sig för sina barns läsning. I årets första avsnitt av Kulturmännen diskuterar vi uppfostran, barnkultur och ger våra bästa museitips.
-
Det moderatledda styret i Ystad bryter mot museilagen. I dagens avsnitt tar vi upp de aktuella händelserna på Ystad konstmuseum. Det politiska styret i Ystad har enväldigt beslutat att den 50 kvadratmeter stora tavlan ”Skånska dragoner rida till bad”, ska hängas upp i en sal på Ystad konstmuseum utan att ha konsulterat museichefen Ýrr Jónasdóttir som är upprörd över händelsen. Vi diskuterar händelserna, det ökade politiska styret i museivärlden, principen om armlängds avstånd och sätter situationen i en historisk kontext.
-
Makodes Lindes tårta, författarbojkotten av bokmässan och kollapsen i Svenska Akademien. Det finns gott om exempel på kriser i kulturen. Men varför är kulturinstitutionerna ofta så dåliga på att hantera dem? I det nya avsnittet av Kulturmännen pratar vi om våra erfarenheter av drev och vad som utmärker en riktig kulturkris.
-
Det tredje avsnittet av Kulturmännen berör två ämnen som livet snurrar kring: kärlek och arbetsvillkor. Men också den krokiga vägen fram till kulturen.
Anders berättar om sina tidiga år som murarlärling, sitt misslyckade försök att bli elektriker och hur han fann böckerna. Och Gunnar berättar om varför han övergav marinbiologin för litteraturen.
Hur får man relationslivet att funka i relationer där båda är skapande? Om hur man skriver böcker tillsammans, kohandlar om arbetstid och skapar sina egna arbetsvillkor. -
I det andra avsnittet av Kulturmännen närmar vi oss tanken på vårt eftermäle och snuddar vid dödsångesten. Hur kommer det vi skriver uppfattas av våra barn? Anders läser ur sin nya bok ”Förgör de falska gudarna”, om förödelsen i Palmyra. Vilken kultur överlever, hur utnyttjas kulturarvet i politiska syften och hur hänger det ihop med ett lands försvarsvilja? Tunga ämnen, men vi är på gott humör!
-
Välkomna till det första avsnittet av podcasten 'Kulturmännen'! I detta premiäravsnitt behandlar vi ämnet om att ta emot kritik och recensioner i författarrollen, och var kulturkritiken i Sverige befinner sig idag. Som en liten introduktion ger vi också vår syn på kulturpolitiken i Sverige i allmänhet och syftet med vår podd. Häng med från början, det blir både lärorikt och kul!