Episodes
-
Om civilingenjör Salomon August Andrées ballongfärd till Nordpolen 1897. Här skulle han och hans medresenärer Nils Strindberg och Knut Fraenkel beträda och kartlägga outforskad mark. Det handlar om drömmar, moderna uppfinningar, misslyckanden och död i en av världens svåraste terränger.
-
Vi följer den iranska juristen och fredspristagaren, Shirin Ebadi. Genom henne får vi uppleva hur medborgarnas missnöje under slutet av 1970-talet leder till att shahen, kejsaren, störtas. Men Iran blir inte den demokratiska stat som Shirin och hennes vänner hoppats på, utan ett land styrt av prästerskap och sharialagar.
-
Episodes manquant?
-
Om Olof Palme, Sveriges internationellt mest kända statsminister. Vi följer hans politiska och personliga resa från Stockholms överklass till att personifiera den svenska socialdemokratin. Och vi får höra varför han var så kontroversiell, älskad och hatad och hur två pistolskott ändade hans liv den 28 februari 1986.
-
Historien om det folkuppror som leder till avrättningen av tsarfamiljen, berättas här av tsarens kusin, den svenska prinsessan Maria Pavlovna. Du får en inblick i bakgrunden till den ryska revolutionen men också en berättelse om en ung kvinna som tvingas fly för sitt liv på grund av sina familjeband.
-
En våldsam polisrazzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall Inn i New York 1969 leder till demonstrationer och uppror, det så kallade Stonewall-upproret. Du får höra om vännerna och transpersonerna Marsha P. Johnson och Sylvia Rivera, som båda har blivit förgrundsgestalter för protesterna, och för hela pride-rörelsen.
-
Om en av Sveriges mest kända uppfinnare som till exempel skapade sprängämnen som dynamit. Du får höra om hur en av hans uppfinningar dödar hans yngre bror, om hur enormt rik han blir och om hur hans kärlek leder fram till ett av världens mest kända priser - Nobelpriset.
-
Om journalisten och författaren som kämpade för kvinnlig rösträtt under det tidiga 1900-talet, då jämställdhet mellan könen var en utopi. Du får följa med Elin Wägner på hennes livsresa från ung, drömmande flicka i Skåne till vuxen och röstande kvinna i Sveriges första demokratiska riksdagsval.
-
Mohandas Karamchand Gandhi, eller Mahatma, "den stora själen", som han kallades, var en advokat som med sin ickevålds-princip kämpade för Indiens självständighet från kolonialmakten Storbritannien. Du hör om förtryck och exploatering, ett diskriminerande kastsystem och religiösa motsättningar men också om en ensam mans själsliga resa.
-
Här får du följa den chilenska militärkuppen år 1973 ur regissören och folkmusikern Victor Jaras perspektiv. Victor Jara kom att bli en symbol för det socialistiska Chile genom sina politiska pjäser och sånger, och en tydlig motpol till Pinochets militärjunta.
-
Om sjuksköterskan Florence Nightingale och henne arbete för en säkrare och bättre sjukvård under 1800-talet. Med mod, renlighet och matematik reformerade hon det engelska sjukvårdssystemet. Bland annat bidrog hon till att sänka dödligheten från 42 procent till 2 procent på det sjukhus där hon arbetade.
-
Om den romska författaren Katarina Taikon som växer upp i Sverige under mitten av 1900-talet och om hennes kamp för romers rättigheter. Det blir en flackande resa genom Sverige där fördomar och förtryck är vardag. Men också en berättelse om hur en liten bortgift flicka reser sig och tar sitt öde i egna händer.
-
Om det folkmord som begicks av de röda khmererna i Kambodja på 1970-talet, och om konstnären och överlevaren Vann Nath. Vann Nath berättar hur han utan motiv eller rättegång fängslas och sätts i det beryktade S21-fängelset i huvudstaden Phnom Penh.
-
Om en mur som kom att dela ett folk och en stad i två delar under 28 år. För att hindra det kommunistiskt styrda Östberlins medborgare från intryck och utbud från det kapitalistiska Västtyskland och Västberlin byggdes en hög och bred mur runt hela Östberlin. En sinnebild för "det kalla kriget", som man brukar benämna spänningarna efter andra världskriget.
-
Gavrilo Princip skjuter ihjäl den österrikiska tronföljaren Franz Ferdinand och hans fru Sophie i Sarajevo 1914. Händelsen brukar benämnas "skotten i Sarajevo" och leder i sin tur till första världskrigets utbrott. En historia om nationalism och frihetsdrömmar, och en ung mans desperation.
-
Om nazisternas förföljelse av judar under andra världskriget. Berättare är den 16-åriga judiska flickan Anne Frank som, tillsammans med sin familj, gömmer sig undan nazisterna och skriver om det i sin dagbok.
-
Maj Lis är same och växer upp i Sverige i mitten av 1900-talet. I Sverige diskrimineras samer på många sätt. Genom undersökningar och tester kategoriseras de av Rasbiologiska institutet, samiska barn måste gå i nomadskolor långt ifrån sina föräldrar och de tvingas att tala svenska istället för sitt samiska modersmål.
-
Om den franska drottningen Marie Antoinette och vad som ledde fram till den franska revolutionen år 1789. 14 år gammal gifts Marie Antoinette bort med den 15-åriga Ludvig XVI. Hon lever ett extravagant liv i överflöd samtidigt som statskassan sinar och folket svälter.
-
Om Nelson Mandela och hans kamp mot apartheidsystemet och rasismen i Sydafrika. Advokaten Mandela greps för omstörtande verksamhet och satt fängslad på Robben Island i 27 år. Efter frigivandet tilldelas han så småningom Nobels fredspris och blir också Sydafrikas första svarta president.
-
Om den stora emigrationen som skedde under 1800-talet och det tidiga 1900-talet från det utfattiga Sverige till Nordamerika. Du får följa 12-åriga Margareta som reser helt ensam till sin moster i norra USA. Hon har samma känslor och upplever liknande svårigheter som många av dagens flyktingar och ensamkommande barn.
-
Harriet Tubman levde som slav i USA under 1800-talet men lyckades fly och hjälpte därefter andra slavar att rymma. I dagens USA är hennes handlingar fortfarande kontroversiella. Till exempel har arbetet med att låta hennes bild ersätta president Jacksons på den nya 20-dollarsedeln fördröjts med sex år.