Episodes
-
Om Ukraina och det berömda självständighetstorget Majdan i huvudstaden Kiev. Torget kom att bli en central plats under vintern 2013 - 2014 då protesterna kallade Euromajdan ägde rum. I konfliktens mitt syns en dragkamp mellan öst och väst där Ryssland vill ha inflytande över landet, samtidigt som många i Ukraina istället vill knyta närmare band med resterande Europa. En konflikt som kulminerade i och med Rysslands invasion av Ukraina år 2022. Avsnittet ger bakgrunden till det krig som pågår idag och om yttrandefrihet och påverkan.
-
Om Algeriets självständighetskrig som pågick mellan 1954 -1962 och om Zohra Drif som deltog i kampen för frihet, men som också bombade ett café där oskyldiga människor dödades. Zohra Drif växer upp i Algeriet när landet var en fransk koloni och där algerier förtrycks och diskrimineras. Motståndet och kampen för självständighet växer sig allt större och Zohra Drif bestämmer sig för att gå med i kampen. Avsnittet tar upp kolonialism, mänskliga rättigheter och terrorism.
-
Episodes manquant?
-
Banksy gick från att vara en graffitimålare i Bristol till att bli en av världens kändaste konstnärer. Hans konst har klätt byggnader och hans sätt att sprida sin ofta politiska konst kan kallas för civil olydnad. Hans verk kan tolkas som samhällskritik som ifrågasätter bland annat kapitalism och övervakningssamhället. Men vem Banksy egentligen är, är fortfarande en hemlighet. Avsnittet tar upp individens yttrandefrihet gentemot rättssystemet.
-
Abort, att avbryta en graviditet, och frågan om vad som är rätt och fel har länge diskuterats. I Sverige trädde lagen om fri abort i kraft år 1975 men trots att abort idag är något självklart för många kvinnor i Sverige så är det fortfarande ett laddat ämne i många andra länder. Vi behöver inte heller backa särskilt långt tillbaka i svensk historia för att hitta historier om olagliga aborter och resor utomlands i hopp om att avluta en oönskad graviditet. Avsnittet belyser hur abort hänger ihop med jämställdhet och mänskliga rättigheter.
-
Peter Mangs är en högerextrem serieskytt som låg bakom en rad mord och mordförsök i Malmö mellan åren 2003 till 2010. Han drevs av rasistiska värderingar och sköt människor som hade annan bakgrund, hudfärg eller nationalitet än honom själv. Hans våldsdåd spred stor skräck i staden och många människor fruktade för sina eller anhörigas liv. Peter Mangs beskrivs idag som en av landets mest kallblodiga mördare. Avsnittet belyser hur en individ kan radikaliseras.
-
Pablo Escobar gjorde sig känd som en rik knarkkung i Colombia när han under 1980- och 1990-talet höll i en stor del av kokainhandeln. Genom brutalt våld fick han stor makt i landet och politiker och andra som motarbetade honom mördades. Den fortsatt stora droghandeln i landet har lett till många samhällsproblem där narkotikakarteller fått allt större makt och där narkotika i sig skördar mängder av offer. Avsnittet tar upp kriminalitet, socioekonomiska faktorer och rättsliga strukturer.
-
Om hur Facebook tog världen med storm och gjorde sociala medier till en del av många människors vardag. Företaget grundades år 2004 av bland annat nuvarande vd:n Mark Zuckerberg och sedan dess har företaget vuxit och fått allt större inflytande över människors liv. Företaget har också varit inblandat i skandaler där data och personuppgifter hamnat i utomståendes händer, och nu menar vissa att företaget fått för mycket makt. Avsnittet tar upp samhällsfrågor som medier och dess påverkan.
-
Pressfrihet, att kunna uttrycka sig fritt i media, är ingen självklarhet i många av världens länder och för många journalister är deras jobb förenat med fara och risk att straffas. Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fängslades år 2001 i Eritrea, efter att han gjort sitt jobb som journalist och arbetat för pressfriheten i landet. Han har efter över 20 år i fångenskap ännu inte släppts. Fokus i avsnittet är censur och bristen på yttrandefrihet samt politiska och rättsliga förhållanden i diktaturer.
-
Rung är en thailändsk studentaktivist som tillsammans med andra studenter i Thailand visat ett öppet missnöje mot bland annat Thailands kung. Hon och andra aktivister är kritiska till hur kungen och militären styr landet och de vill ha en förändring. Men att som Rung göra aktivt motstånd mot makten är inte riskfritt och hon riskerar nu att sättas i fängelse. Avsnittet belyser bristen på mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i diktaturer.
-
Om vad som hände i Srebrenica år 1995, under det pågående kriget på Balkan. Du får höra om massmordet på över 8 000 människor och om den efterföljande rättegången i krigsförbrytartribunalen i Haag där ansvariga ställdes till svars. En av dem var general Ratko Mladic som fick öknamnet "Bosniens slaktare". Avsnittet belyser krigets lagar och mänskliga rättigheter i väpnade konflikter.
-
Utanför kongressbyggnaden Kapitolium i Washington D.C. samlas tiotusentals människor för att storma byggnaden. Det är den 6 januari 2021 och det politiska läget i USA är minst sagt spänt. Det här är berättelsen om en av de mest häpnadsväckande ögonblicken i USA:s historia. Det är också historien om hur vanliga människor vill störta en politisk byggnad och om hur Donald Trumps presidentskap påverkar landet. Avsnittets fokus ligger på påverkan, medier och politiska strukturer.
-
15-åriga Malala Yousafzai åker skolbuss när bussen stoppas och en ung man tar sig in och skjuter Malala i huvudet. Det är den 12 oktober 2012 i Pakistan, och ingen vet om hon kommer att överleva. Malala Yousafzai är flickan som genom att kämpa för flickors rätt till skolgång blir en måltavla för talibanernas våld. Hon är också den yngsta att tilldelas Nobels fredspris. Avsnittet belyser begrepp som makt, jämlikhet, förtryck och rättvisa, såväl som mänskliga rättigheter och möjligheten till yttrandefrihet.
-
Under hösten 2017 slår metoo-rörelsen till som en storm över hela världen. Metoo är en rörelse som förändrar hela vårt sätt att se och prata om sexuellt våld och maktförhållanden. Termen metoo blev global efter att bland annat skådespelerskan Alyssa Milano lade ut ett twitterinlägg, men det myntades av den amerikanska psykologen och aktivisten Tarana Burke redan år 2006. Avsnittet belyser begrepp som makt, jämlikhet, påverkan och normbildning.
-
På en resa i USA i slutet av 1920-talet ser Alva Myrdal ett samhälle fullt av problem. När hon sedan återvänder till Sverige är hon fylld av en idé om att göra skillnad och att arbeta för ett samhälle hon tror på. Alva Myrdal är en av förgrundsfigurerna för det vi idag kallar välfärdssamhället. Hon var en person som drev igenom många förändringar men som också skapade stor debatt. Myrdal arbetade för jämställdhet på såväl arbetsmarknaden som i hemmet och stod bakom många av de samhällsstrukturer som bidrog till detta.
-
Hösten 2008 faller den amerikanska börsen som en sten. Banker och storföretag har gått i konkurs. Den amerikanska finanskrisen är ett faktum och tiotusentals människor förlorar sina bostäder och jobb. Det här är berättelsen om de som drabbades och om vad finanskrisen år 2008 faktiskt handlade om. Avsnittet förklarar hur samhällsekonomiska strukturer och global handel hänger ihop och hur individen påverkas av dessa.
-
En klar morgon den 11 september år 2001 kraschar ett plan in i ett av tvillingtornen på Manhattan i New York. Strax därefter dyker nästa plan upp och kraschar rakt in i det andra tornet. Tvillingtornen på Manhattan är symboler för handel, makt och kapital. Den 11 september faller de, i en av kanske världens kända terrorattacker. En attack som skakar en hel värld där ingenting någonsin mer blir detsamma. Avsnittet förklarar extremism och hur politiska och sociala förhållanden kan leda till terrorism.
-
Den 25 maj 2020 kvävs George Floyd till döds i ett gathörn i staden Minneapolis i USA. Han dör i ett våldsamt polisingripande och är en av alla afroamerikaner som skadats eller dött av polisens våld i landet. George Floyds död fångas på film och sprids världen över. Det blir startskottet för massiva demonstrationer och en global proteströrelse. Avsnittet tar upp jämlikhet och mänskliga rättigheter samt hur detta avspeglas i sociala och rättsliga strukturer.
-
Wangari Maathai sitter på huk med händerna i den röda jorden. Hon är på väg att plantera ytterligare ett träd. Den kenyanska miljöaktivisten och nobelpristagaren Wangari Maathai är på många sätt en symbol för hur viktigt det lokala arbetet för miljön är. Hon kämpade i hela sitt liv för rättvisa, demokrati och framförallt för just miljön. Men Wangaris kamp var lång och kantad av många motgångar. Avsnittet tar upp hur kampen för en hållbar utveckling och fred hänger ihop.
-
FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld stiger i september år 1961 på ett flyg som ska ta honom till en förhandling i södra Kongo. Men han kommer aldrig fram. Dagen efter hittas hans plan kraschat under mystiska omständigheter. Den svenske diplomaten och generalsekreteraren Dag Hammarskjöld var med och formade det moderna FN, men han stod också i skottlinjen för många av dess problem och utmaningar. Förutom kunskap om FN tar avsnittet upp diplomati och interkulturella relationer.
-
En ljummen kväll våren 2012 blickar Leon Mansour ut från sin balkong i Damaskus. Bara några kilometer bort ser han hur striderna pågår, explosioner, rök och stridshelikoptrar avlöser varandra. Hans hemland är i krig. Det här är berättelsen om inbördeskriget i Syrien och om Leon Mansour, som är en av över sex miljoner människor som tvingats fly från kriget. Avsnittet tar upp mänskliga rättigheter i väpnade konflikter och om orsaker och konsekvenser av migration och flykt.