Episodes
-
Syriens fall kom oväntat och det är oklart hur de icke-sunnitiska minoriteterna ska leva i det nya islamistiska Syrien, skriver statsvetaren Khaled Salih, som ser två tänkbara scenarier för landet.
Inläsare: Magnus Thorén -
Veckopanelen med Elfva Barrio, Lars Leijonborg och Klara Klingspor under ledning av Staffan Dopping. 40 år efter att Catrine da Costa hittades död och styckad har bedömningen att allmänläkaren och obducenten är offer för ett justitiemord tagit över. Men under rättsprocesserna agerade polis, journalister och en växande feministisk rörelse nära nog i enad front mot de två läkarna. Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel ångrar ingenting. Klimatminister Romina Pourmokhtari vill förbjuda varuimport från kinesiska Temu och Shein, och Jesus sägs ligga bra till för att bli Årets influencer 2025.
-
Episodes manquant?
-
Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren intervjuas av Jörgen Huitfeldt. Under sina 40 år som polis har han sett den grova organiserade brottsligheten skifta karaktär. Och vid specialsatsningarna i Södertälje har Gunnar Appelgren skaffat sig stor erfarenhet om hur kriminaliteten äter sig in i företag och myndigheter. Vad gäller den extrema våldsutvecklingen beskriver han Sverige som ”den kokande grodan”. Den smygande försämringen har gjort att vi inte sett punkten där det gått för långt och är dags att ställa om på riktigt, säger han.
-
Kartan ritas just nu om i Mellanöstern. Den största förloraren är sannolikt Hamas, vars planer nu går om intet, skriver religionsvetaren Eli Göndör.
Inläsare: Staffan Dopping -
Misstänkte mördaren var på rymmen från HVB-hem. Maxstraff för “monstret från Avignon”. Larm om allvarliga brister på HVB-hemmen. Stentavla med de tio budorden under klubban i New York – och far och son-duon som ville skriva den perfekta jullåten. Programledare: Magnus Thorén.
-
Demoskops vd Karin Nelsson samtalar med Henrik Höjer. Magdalena Anderssons övertag i förtroendeligan har minskat betydligt under hösten, samtidigt som Moderaterna har stärkt sin position på området lag och ordning. Karin och Henrik hinner också med några iakttagelser om vilka av julbordets rätter som svenska folket skattar högst.
-
Två av årets Nobelpristagare varnar för AI-utvecklingen – och en av dem har nyligen tvärvänt i frågan, som han själv bidragit till under flera decennier.
Det skriver matematikprofessorn Olle Häggström, som dessutom menar att den svenska AI-kommissionen inte tar hotet på allvar.
Inläsare: Magnus Thorén -
Upptaget av växthusgaserna försämras. Efter omtalade SVT-serien: Nya försök till upprättelse för läkarna i da Costa-fallet. Svensk ekonomi går sämre än väntat – och tidigare Stasiofficer blir miljöminister i Thüringen. Programledare: Jörgen Huitfeldt.
-
Socialdemokraternas nya föreslagna partiprogram är ett underkännande av den samhällsvision som partiet självt förverkligat. Det menar Per Ewert, som forskat i partiets idéhistoria och som leder den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet.
I stället för individens frigörelse från familj, kyrka och auktoriteter betonar S nu gemenskap och konservativa värderingar som svar på samhällsutmaningarna.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Ukrainska säkerhetstjänstens bombdåd dödade rysk general i Moskva. Tidöpartierna stoppar möjligheten att söka asyl på nytt – om man inte lämnar Sverige. Svensk Handel varnar för kinesiska nätjättar. Och hur påverkas Tyskland om nästa förbundskansler kommer från konservativa CDU?
-
SR-programmet Kalibers avslöjanden om FN:s falska påståenden i klimatkrisens namn borde få alla opinionsbildare och publicister att ta ett djupt andetag och fråga sig: Bidrar också jag till ett systematiskt spridande av halvsanningar och lögner – för den goda sakens skull? Även sådana får nämligen allvarliga följder, skriver Jörgen Huitfeldt.
Inläsare: Jörgen Huitfeldt -
Så vill regeringen och FHM skapa nya normer kring skärmar. Tyskland på väg mot nyval. Regeringen och S vill se samtyckeslag i EU. Mystiska drönare förbryllar i USA - och al-Assads första uttalande från exilen i Ryssland. Programledare: Magnus Thorén.
-
Samtidigt som den svenska regeringen försöker mjuka upp relationerna till Peking och positionera sig som världens starkaste frihandelsvän saboterar ett kinesiskt fartyg kablar i Östersjön. Kommunistpartiet visar vem som har överhanden, säger en analytiker till journalisten Gunnar Lindstedt. Han skriver om hur Trumps tullvallar kan vända en stormflod av kinesisk överproduktion mot Europa och skapa en förödande Kinachock för industrin.
Inläsare: Staffan Dopping -
Dubai kallas nu lilla Moskva och är att likna vid ett Ryssland på speed. Säkerhetsrådgivaren Vilhelm Konnander ger sin bild av det ryska tillståndet i Förenade Arabemiraten.
Inläsare: Staffan Dopping -
Victor Malm, Fredrik Sixtensson och Ola Wong riktar sina manliga blickar mot ”Aeneiden”, Vergilius 2000 år gamla diktverk som följer hjälten Aeneas flykt från det brinnande Troja. Aeneiden var romarrikets grundarmyt och fundamentet för all bildning värd namnet. Men håller ”hela Europas klassiker” för en tid då universitetsstudenter knappt kan läsa böcker? Och kan vi fortfarande relatera till en antik olycklig kärlekshistoria?
-
Veckopanelen med Daniel Suhonen, Henrik Jönsson och Maria Wetterstrand under ledning av Staffan Dopping. Socialdemokraterna vill slippa spelskatt på sitt lotteri. Sverige hamnade återigen i elprischock, men analyserna spretar. Vart går Syrien efter att Assadregimen störtats? Tv-dokumentären "Det svenska styckmordet" rör upp starka känslor, och Nobelkockens gröt väcker debatt – blev pristagarna påtvingade ängslig wokemat?
-
Trygghetsentreprenören Cissi Nilsson intervjuas av Staffan Dopping. Nästan en av tre kvinnor känner sig otrygga, enligt den senaste nationella trygghetsundersökningen. Cissi Nilsson nära nog förlamades av sin rädsla efter ett våldtäktsförsök när hon var 19 år. Nu är hon vd för ett företag som säljer en larmapp som kan kopplas till "räddare" över hela landet. Har hon hittat ett betydelsefullt verktyg i kampen mot överfall, misshandel och våldtäkter?
-
Vi ser allt fler tecken på att Rysslands ekonomi är i uselt skick och att detta blir mer påtagligt för ryssarna, skriver Håkan Lennerstad, professor emeritus i matematik.
Inläsare: Magnus Thorén -
Bagare på Öland om rekordpriserna: “Gråter när vi sätter på ugnen.” Växande oro inom FN för hämndaktioner i Syrien. Debatt om laglöshet och civilkurage efter dödligt stryptag i New York. Inget förbud mot partilotterier, meddelar regeringen — och utredningen mot Mbappé läggs ner. Programledare: Magnus Thorén.
-
Luktar det inte rasbiologi om några av SVT:s samesatsningar? Och varför jagar grävande journalister i Norge efter ”falska samer”? Ola Wong ser hur nyandligt snömos och rastänkande gör en oväntad comeback.
Inläsare: Staffan Dopping - Montre plus