Episodes
-
26 november. Det pågår en omfattande debatt om att det bör införas nya regler för vad som ska krävas för att bli svensk medborgare. Men samtidigt har redan färdigutredda förändringar ännu inte implementerats. Andreas Ericson gästas av Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förläggare på Timbro förlag.
-
25 november. Puffa upp axelvaddarna, satsa på dig själv, sätt in kassetten i din Commodore 64 och följ med när Mattias Svensson och Torbjörn Elensky diskuterar antologin ”Individ & kollektivism” som handlar om Sveriges kultur, politik, nöjen och hyss från åren 1968-1988.
-
Episodes manquant?
-
Väljare är mer komplexa och innehållsinriktade än vad kategoriska rubriker och infantiliserande kommunikation medger. Tove Lifvendahl läser sin text "Politiken sitter inte mellan benen", publicerad i SvD 2024-11-24.
-
22 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckan. Vad betyder de ryska hoten? Vad skriver Socialdemokraterna i sitt nya partiprogram? Och vad bråkar de egentligen om i Centerpartiet? Mattias Svensson, Paula Röttorp och Tove Lifvendahl står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
21 november. Polen är numera EU:s sjätte största ekonomi. Nu har man också inlett en massiv upprustning för att möta det ryska hotet. Artur Szulc, författare och skribent, och Adam Cwejman, politisk redaktör på Göteborgs-Posten, diskuterar polsk politik och ekonomi med Andreas Ericson.
-
I spåren av ett bedrägeri i miljardklassen kliver en frälsare fram. En svensk jurist ska försöka få tillbaka de bedragnas pengar. Men frågetecknen hopar sig runt honom.
Frälsaren är en dokumentärserie från Svenska Dagbladet om svek, dubbelspel och lögner.
För att höra hela serien gå till svd.se/fralsaren.
-
20 november. Enligt en sammanställning gjord av Christian Sandström och Christian Steinbeck och som publicerats i Affärsvärlden har de bolag som producerade vindkraftsel gjort miljardförluster de senaste åren. Vad beror det på? Christian Sandström, docent från Chalmers, gästar Andreas Ericson.
-
19 november. I Göteborg har Palestinaaktivister tältat på Vasaplatsen i flera månader. Nu måste de enligt polisen flytta på sig, eftersom Axel Darvik från Liberalerna ansökt om att ha en allmän sammankomst på platsen. Nu gästar han Andreas Ericson och diskuterar rätten att demonstrera och dess gränser.
-
18 november. Återigen möts världens länder för att förhandla kring klimatpolitiken, den här gången i Baku i Azerbajdzjan. Men vad är det egentligen man ska besluta? Och vem ska betala för klimatomställningen? Andreas Ericson diskuterar med Anna Willman från Fores och Hanna Stenegren från Timbro.
-
15 november. Ledarredaktionen sammanfattar veckans nyhetshändelser. Borde Nytorgsmannen fått längre straff? Är Mikael Wiehe en frihetshjälte? Och hur kommer Donald Trumps utnämningar påverka USA? Mattias Svensson, Peter Wennblad och Paula Röttorp står för åsikterna, Andreas Ericson för frågorna.
-
14 november. Regeringen avslog ansökan för havsbaserad vindkraft på grund av hänsyn till Försvarsmakten. Vilken framtid finns för vindkraft till havs? Maja Lundbäck, politisk sakkunnig på Regeringskansliet, Miriam Münnich Vass, Teknikföretagen, och Lars Andersson, Energiföretagen, diskuterar med Andreas Ericson.
-
13 november. Demonstrationerna och manifestationerna för Palestina har gradvist radikaliserats, och antisemitism och terrorromantik har blivit mer framträdande. Sofie Löwenmark från Stiftelsen Doku och Sofia Nerbrand, politisk redaktör på Kristianstadsbladet, diskuterar med Andreas Ericson.
-
12 november. Olaf Scholz trafikljuskoalition mellan liberaler, socialdemokrater och gröna har spruckit, och nu väntar nyval i Tyskland. Varför kunde inte regeringen hålla ihop? Vilken roll spelade klimatet och Ukrainastödet? Och hur kommer det gå i valet? Andreas Ericson diskuterar med Erik Thyselius och Anders Ydstedt.
-
11 november. Ordföranden för Sanningskommissionen för det samiska folket Anders Lidén har lämnat sitt uppdrag, efter att inte lyckats överbrygga de olika åsikterna i kommissionen. Vad handlar det om? Och vad kommer kommissionen att komma fram till? Andreas Ericson diskuterar med Anders Lidén och Peter Wennblad.
-
10 november. Före, under och efter presidentvalet har många uttryckt stark oro. Men vi kan påverka vår framtid, om vi inte låter oss förlamas av rädsla. Tove Lifvendahl läser sin text "Håll koll på proportionerna", publicerad i SvD 2024-11-10.
-
8 november. Konsekvenserna av valet i USA, Rasmus Paludans rätt att vara barnslig, och Försvarsmaktens nej till havsbaserad vindkraft. Det är frågorna för dagen när Tove Lifvendahl, Paulina Neuding, Peter Wennblad och Mattias Svensson sammanträder under Andreas Ericsons ledning.
-
7 november. Kan små, modulära reaktorer vara ett sätt att få känkraft på plats förhållandevis snabbt och billigt? Vilka är möjligheterna, och vilka är hindren? Jesper Sandström diskuterar med Janne Wallenius, professor i reaktorfysik vid KTH, och medgrundare av SMR-tillverkaren Blykalla.
-
6 november. USA:s näste president heter Donald Trump. Vad var det som avgjorde valet till hans fördel? Och vad kan vi förvänta oss av hans andra mandatperiod? Andreas Ericson diskuterar med Johan Anderberg, journalist och författare, Hans Bergström, docent i statsvetenskap och Janerik Larsson.
-
5 november. På Karl Marx tid tillhörde kapitalet ett fåtal. Men i Sverige och andra kapitalistiska länder är förmögenheterna numera spridda också bland folket. Jämlikheten har ökat och rikedomarna vuxit, konstaterar nationalekonomen Daniel Waldenström i boken ”Superrika och jämlika”. Han samtalar med Mattias Svensson.
-
4 november. Regeringssidan har utropat sig till segrare efter valet i Georgien. Men såväl oppositionen som bedömare i omvärlden pekar på omfattande valfusk. Rasmus Canbäck, reporter på Blankspot, är på plats i landet och pratar med Andreas Ericson om vad han sett i samband med valet och vad som nu händer.
- Montre plus