Episodes
-
Her deler jeg noen gode lydminner fra oppveksten + 10 grunner til at lydmediet er bra.
PS: Hva er dine beste lydminner?
Del de gjerne med meg – send en e-post til [email protected] -
Mediemisjon – før og nå
Helt siden Peter og de andre apostlene valgte å bruke medier som penn og papyrus for å formidle sitt budskap til mennesker som var spredt omkring, for eksempel i Pontos, Galatia, Kappadokia, Asia og Bitynia, har kristne brukt ulike metoder for å nå lengre ut med evangeliet.
De siste 20 årene har det vært en medierevolusjon som har gitt oss mange nye muligheter og utfordringer. Demokratiseringen av mediene har åpnet døren på vid vegg for alle mennesker og organisasjoner til å nå et bredt publikum.
Som partner i det internasjonale nettverket for evangelisering på nett – Jesus.net, jobber vi i Tro & Medier for å føre søkende mennesker fra nett og inn i en kristen forsamling.
Gjennom dette nettverket får vi blant annet mulighet til å bruke nettkursplattformen MyJourney. Her har vi nettkurs med personer som Egil Svartdahl, Anette Løken Jahr, Thor Haavik, Rune Tobiassen og Stefan Gustavsson.
Nylig lanserte vi kurset «Hvordan forstå Bibelen?» med Tor Espen Kristensen, og flere kurs er på vei.
1. Rekkevidde
Digital misjon har ingen geografiske grenser. Vi kan nå mennesker hvor som helst i verden, så lenge de har tilgang på nett.2. Ingen tidsramme
Vi er ikke avhengig av oppmøte på et fastsatt tidspunkt. Ofte sitter det mennesker sent på kvelden eller midt på natten og melder seg på ett av våre nettkurs. Litt som Nikodemus som oppsøkte Jesus om natten.3. Mulighet for dialog
Digital misjon åpner for toveis kommunikasjon. Mottakeren ser eller lytter ikke bare til et budskap, men har også muligheten til å dele sine tanker og spørsmål. Mange av våre nettkurs har det vi kaller en e-coach, en frivillig, som følger deltakeren gjennom kurset.4. En god investering
Digital misjon kan være kostnadseffektivt. Et nettkurs har lang levetid og kan stadig oppdages av nye. I stedet for å sende en person til et sted, til et bestemt tidspunkt, sender vi en digital misjonær til mange personer, på mange ulike steder, til alle tider.Les også: Konkrete tips til disippelliv i en digital hverdag
Det er klart at digital misjon også har mange utfordringer. Dette er vi fullt klar over og tror ikke at denne formen for misjon skal erstatte alle andre. Det er et supplement, som vil fungere bra for noen og noe, men ikke for alt og alle.
Det er ikke alle som er like kjent med den digitale verdenen, så den teknologiske barrieren kan bli for stor. Det er fullt av distraksjoner, som kan forstyrre. For å nevne noe.
Men Peter sluttet ikke å skrive brev, selv om de ikke kunne leses av alle.
Vi i Tro & Medier vil stadig prøve å finne gode måter å bruke ny teknologi på, for at flere mennesker skal få høre en bedre historie – den gode nyheten om Jesus!
Les også: Sosiale medier som misjonsmark
Det fine med digital misjon er at mulighetene ligger der og venter på alle. Du kan komme og spille på lag med oss i Tro & Medier. Eller du kan starte din egen podkast, blogg eller profil i sosiale medier. Det er ikke lenger en kanal som når ut til alle, men mange kanaler som når
Fra nett og inn i en forsamling Her er 4 grunner til å drive med digital misjon Ikke uten ulemper Blir du med?
-
Episodes manquant?
-
Det nærmer seg påske. For noen betyr det at tankene går til påskeegg, påskesol (kanskje), påskeferie, påskequiz, påskeliljer eller påskekrim.
Men hvorfor feirer vi egentlig påske?
Dessverre får mord og mysterier mye mer skjermtid enn innhold som forteller en bedre historien om det som er kjernen i kristen tro.
Jesus kan fort drukne i alt det andre vi fyller påskehøytiden med.
Hvert år ser jeg i statistikken for søk via google at mange søker etter svar på hvorfor vi egentlig feirer påske. Når de googler, så finner de svar.
Det finnes heldigvis mange gode nettressurser som forteller om hva påsken handler om.
Men hva med de som ikke søker?
Hva med de som bare scroller seg nedover i facebookfeeden, eller på Instagram og TikTok?
Får de opp noe innhold som peker på Jesus?
Hva med vennene du har i ditt nettverk i de sosiale kanalene. Får de et glimt av en bedre historie i påsken?
Her er 5 tips om hvordan du kan være med å gjøre Jesus synlig i mediene
1. Engasjerdeg i serien Oppstandelsen
Du finner serien med Thor Haavik på YouTube-kanalen til omGud.net - https://www.youtube.com/@omGud eller på oppstandelsen.no.
Når du ser den, liker, kommenterer og deler den videre, er du med på å gi serien et “løft” i algoritmene til YouTube. Noe som igjen fører til at flere vil få den opp i sine anbefalinger.
I år vi og laget en rekke med korte klipp av serien, som vil bli delt i sosiale medier frem mot påske. Disse klippene kan du enkelt dele videre!
2. Del ditt vitnesbyrd
Hva betyr Jesus og påsken for deg? Ta frem mobilen og lag en kort video om det, og del den i den sosiale kanalen du bruker mest. Eller skriv en tekst som du kan dele.
3. Inviter noen med til en bibelleseplan
I YouVersion Bibel App er det mange gode leseplaner som handler om påske. Her kan du invitere med venner, til å følge en plan sammen med deg.
4. Tips noen om podkastserien om Oppstandelsen
I denne serien snakker Thor Haavik med Lars Dahle om bakgrunnen for serien om Oppstandelsen.
Søker du etter Oppstandelsen, finner du den der du lytter til podkast. For eksempel på Spotify:
https://open.spotify.com/show/6DQPMcZnTtT2ZAO6YgfphH?si=5f2f239dd8014fd1
5. Inviter noen til et nettkurs
På kurs.omGud.net er det mange kurs som handler om kristen tro. Over 500 personer har tatt nettkurset “Hvorfor Jesus?”. Tips en venn om denne muligheten - https://kurs.omgud.net/course/hvorfor-jesus
Eller kanskje kurset “Skeptikerens guide til Jesus”, er mer passende om du har en veldig skeptisk
venn: https://kurs.omgud.net/course/Skeptikerens-guide-til-Jesus
Sammen kan vi vise våre venner at påsken handler om noe mer og viktigere enn det mange forbinder med disse fridagene.
Griper du muligheten?
“Hver den som påkaller Herrens navn, skal bli frelst. Men hvordan kan de påkalle ende ikke tror på? Hvordan kan de tro på en de ikke har hørt om? Og hvordan kan de høre uten at noen forkynner?”
Paulus' brev til romerne 10:13.14
-
Vekker en Lekendelett podkast til live igjen, med noen tanker om hvordan jeg starter dagen i 2024, om at ting tar tid og at kontinuitet er nøkkelen til vekst.
Viss du hører episoden, hadde det vært kjekt om du gav en liten melding om det til [email protected] (eller via sosiale medier). Hadde vært kjekt å høre dine tanker om denne tematikken.
-
Seminar med Jarle Mong på ImF sin Lederkonferanse 2023.
Tema: «Kristen mann i en tid som vår»
«Eg er bare en mann som gjør så godt jeg kan. Eg får det ikkje t, men det er bare sånn det e» synge Bjørn Eidsvåg.
For meg ser det ut til at resignasjonen og apatien som kommer til uttrykk i Eidsvågs svanesang preger menn i vår tid.
Bibelen og Jesus formidler et helt annet ideal. Hvordan kan vi som kristne menn og fedre vise vei i en tid og i en kultur som sårt trenger at gode menn reiser seg og demonstrerer en sunn og Jesus- lik maskulinitet.
Seminar med Jarle Mong - Del 2 av 2
-
Seminar med Jarle Mong på ImF sin Lederkonferanse 2023.
Tema: «Kristen mann i en tid som vår»
«Eg er bare en mann som gjør så godt jeg kan. Eg får det ikkje t, men det er bare sånn det e» synge Bjørn Eidsvåg.
For meg ser det ut til at resignasjonen og apatien som kommer til uttrykk i Eidsvågs svanesang preger menn i vår tid.
Bibelen og Jesus formidler et helt annet ideal. Hvordan kan vi som kristne menn og fedre vise vei i en tid og i en kultur som sårt trenger at gode menn reiser seg og demonstrerer en sunn og Jesus- lik maskulinitet.
Del 1 av 2 seminar med Jarle Mong.
-
Ikke undervurder fysisk aktivitet, selv om det finnes noe som er enda mer nyttig...
En kort andakt jeg laget for Radio Sunnmøre.
-
Noen ganger blir ting bedre enn forventet...
En kort andakt jeg laget for Radio Sunnmøre.
-
Hva vi kan lære om livet av å være på telttur...
En kort andakt jeg laget for Radio Sunnmøre.
-
Når du ikke sår, da blir det lite å høste...
En kort andakt jeg laget for Radio Sunnmøre.
-
Historiene du lytter på, gjør noe med deg.
En kort andakt jeg laget for Radio Sunnmøre.
-
Tre hverdagsglimt:
GLIMT 1:
Klokken er 05.30 og smartklokken vibrerer stille på håndleddet. På tide å stå opp og møte en ny dag. Det hadde vært godt å ligge litt til under den varme dynen, men forventningen til en stille start på dagen og en god kopp kaffe gjør det lettere å rulle ut av sengen.
Klokken 06.00, hunden har fått det den skal ha og nå er det min tid. Kaffen står på bordet og det kommer opp et varsel på mobilen: På tide med litt bibel og bønn? Det var egentlig ikke en påminning som var nødvending. For YouVersion var alt åpnet og lydboken med Tim Keller som går gjennom dagens vers er klar i Audible-appen.
Etter litt tid med refleksjon på ordet åpnes PrayerMate-appen, der dagens bønneliste ligger klar. Det er godt å legge dagen, familie og venner frem for Gud. Så er det tid for litt meditasjon, med god hjelp fra en digital veileder. Før lovsangen stiger med god hjelp fra Spotify, og muligens vekker andre syvsovere i huset.
GLIMT 2:
Da var det den tiden på dagen igjen der hunden bør på tur. Selv om hunden egentlig liker seg best ved siden av vedovnen, må den ut og snuse rundt i nabolaget. Selvfølgelig bøtter det ned og vinden river i regntøyet. Men heldigvis er podkast-appen full av inspirerende innhold. Skal jeg ha selskap av Matt Chandler eller N.T. Wright? Eller skal jeg høre om et livsforvandlende Vendepunkt? Mulighetene er så mange. Heldigvis må hunden på tur opptil flere ganger om dagen! Så lenge det er batteri på airpodsene skal det gå helt fint.
GLIMT 3:
Det nærmer seg kvelden. Snart på tide å gå inn for landing. Må bare en siste runde innom noen sosiale medier. Det er så oppmuntrende med tilbakemeldinger på den siste podkastepisoden! Tenk at vi får prate om tro og tvil rett inn i ørene på noen som aldri setter sine ben innenfor et kristent møte! Jeg skal jammen skrive denne personen på bønnelisten i PrayerMate. Det blir spennende å se hvilke dører som åpner seg der fremover.
Dette var kanskje i overkant positive hverdagsglimt. Det er absolutt dager der jeg ikke spretter opp av sengen, og distraksjonene overskygger mulighetene. Men jeg prøver å innordne hverdagen slik at det blir lettere å se og benytte seg av det gode med teknologien. Det er mulig å ta grep som hjelper deg på rett vei. Hva får førsteplass på fremsiden til mobilen? Hvilke notifikasjoner/varsel er på og hvilke er skrudd av?
Fastetiden begynner nå. Det er en tid for bevisste valg. Hva velger du?
-
Tre hverdagsglimt:
GLIMT 1:Klokken er 05.30 og smartklokken vibrerer stille på håndleddet. På tide å stå opp og møte en ny dag. Det hadde vært godt å ligge litt til under den varme dynen, men forventningen til en stille start på dagen og en god kopp kaffe gjør det lettere å rulle ut av sengen.
Klokken 06.00, hunden har fått det den skal ha og nå er det min tid. Kaffen står på bordet og det kommer opp et varsel på mobilen: På tide med litt bibel og bønn? Det var egentlig ikke en påminning som var nødvending. For YouVersion var alt åpnet og lydboken med Tim Keller som går gjennom dagens vers er klar i Audible-appen.
Etter litt tid med refleksjon på ordet åpnes PrayerMate-appen, der dagens bønneliste ligger klar. Det er godt å legge dagen, familie og venner frem for Gud. Så er det tid for litt meditasjon, med god hjelp fra en digital veileder. Før lovsangen stiger med god hjelp fra Spotify, og muligens vekker andre syvsovere i huset.
GLIMT 2:Da var det den tiden på dagen igjen der hunden bør på tur. Selv om hunden egentlig liker seg best ved siden av vedovnen, må den ut og snuse rundt i nabolaget. Selvfølgelig bøtter det ned og vinden river i regntøyet. Men heldigvis er podkast-appen full av inspirerende innhold. Skal jeg ha selskap av Matt Chandler eller N.T. Wright? Eller skal jeg høre om et livsforvandlende Vendepunkt? Mulighetene er så mange. Heldigvis må hunden på tur opptil flere ganger om dagen! Så lenge det er batteri på airpodsene skal det gå helt fint.
GLIMT 3:Det nærmer seg kvelden. Snart på tide å gå inn for landing. Må bare en siste runde innom noen sosiale medier. Det er så oppmuntrende med tilbakemeldinger på den siste podkastepisoden! Tenk at vi får prate om tro og tvil rett inn i ørene på noen som aldri setter sine ben innenfor et kristent møte! Jeg skal jammen skrive denne personen på bønnelisten i PrayerMate. Det blir spennende å se hvilke dører som åpner seg der fremover.
Dette var kanskje i overkant positive hverdagsglimt. Det er absolutt dager der jeg ikke spretter opp av sengen, og distraksjonene overskygger mulighetene. Men jeg prøver å innordne hverdagen slik at det blir lettere å se og benytte seg av det gode med teknologien. Det er mulig å ta grep som hjelper deg på rett vei. Hva får førsteplass på fremsiden til mobilen? Hvilke notifikasjoner/varsel er på og hvilke er skrudd av?
Fastetiden begynner nå. Det er en tid for bevisste valg. Hva velger du?
-
Er du opptatt av media?
Kanskje jobber du i en eller annen mediebedrift, eller du befinner deg i kommunikasjonsavdelingen til en kristen organisasjon?
Muligens du er engasjert i en forsamling og prøver å nå ut med et budskap i sosiale medier?
Drømmer du om å starte en podkast, eller å ta i bruk en av de andre kanalene som er tilgjengelige i dag, for å nå ut med et kristent innhold?
Når du frem?Jeg tipper at du har erfart at det kan være utfordrende å nå ut med ditt budskap til den målgruppen du ønsker å nå.
Det er så mange ulike historier som kjemper om folks oppmerksomhet, og den fortellingen du prøver å formidle kan fort drukne i en eller annen algoritme.
Konferansen du ikke bør gå glipp avDersom dette er deg, da har jeg en god nyhet til deg.
Det finnes noe som heter Mediekonferansen MELT, og den går av stabelen i Oslo den 30. oktober.
I år er tema for MELT «Stories», for det er ingen ting som fanger menneskers oppmerksomhet som gode historier.
Hva vil du oppleve på Mediekonferansen MELT? Glimrende undervisning som vil hjelpe deg til å forstå hvorfor historiefortelling er ekstremt viktig og du vil få konkrete verktøy som vil sette deg i stand til å bli en bedre historieforteller. Velg om du vil fokusere på historier via lyd, bilder, film eller tekst. Få hjelp til å se det overordnede perspektivet på historiefortelling.Du vil rett og slett få masse bra faglig og åndelig innputt i løpet av dagen gjennom inspirerende åpningsforedrag med Anette Løken Jahr, seminar som går i dybden og kortere RIL-talks som setter ting helt på spissen.
En konferanse er mye mer enn det som blir presentert fra scenenDet er muligheten til å møte spennende mennesker som brenner for det samme som deg.
Kanskje møter du en fremtidig samarbeidspartner i praten over en nydelig lunsj.
Eller du tar en kopp kaffe med en person som har erfaringer du kan lære av.
Å bygge nettverk slik at vi kan stå sammen, be for hverandre og hjelpe hverandre fremover er ekstremt viktig.
Derfor bør du melde deg på MELT i dagPåmeldingen har startet, og du bør sikre deg din plass i dag!
Klikk deg inn her, og bli en del av Mediekonferansen MELT 2021.
Ikke gå på en smellBlir du med på MELT kan du kanskje spare deg for frustrasjoner som Facebooks algoritme kan gi og du slipper forhåpentligvis at mennesker går glipp av innholdet du brenner for å dele.
Som en bedre historieforteller vil du kunne formidle den viktigste historien, den gode nyheten om Jesus, på en bedre måte.
-
Noen lekendelette tanker om teksten i Apostlenes gjerninger 17.
Paulus fikk spørsmålet "Kan vi få vite hva for slags ny lære du kommer med?"
Hvor ofte for vi slike spørsmål i dag?
-
Jakten på en perfekt treningsklokke
I sommer kjøpte jeg meg en ny klokke. Jeg ville ha en treningsklokke som passet meg og mine behov. Kjøpsreisen min var ganske omstendelig og kronglete, og noen i familien mente at jeg brukte altfor lang tid på å bestemme meg.
Jeg søkte på nett etter informasjon, jeg så rimelig mange videoer på YouTube og jeg spurte ganske tilfeldige personer jeg møtte om klokken de hadde på armen. Etter hvert poppet det opp utallige annonser for klokker i feeden min i sosiale medier. Ikke så merkelig, siden algoritmene for lengst hadde forstått at her var det en som skulle kjøpe klokke.
Jeg spurte også kjente på Facebook om tips og råd. Det gav overveldende respons, for mange hadde sterke meninger om hva som ville være lurt å satse på.
Garmin pekte seg raskt ut som det merket de fleste av mine venner anbefalte. Men det finnes ekstremt mange varianter og prisklasser. Det kunne jo vært fristende å gå for de dyreste alternativene, hvem vet – kanskje vil det være behov for en klokke som tåler atomkrig?
Til slutt landet jeg på en klokke som er mer realistisk tilpasset mine behov, en av de klokkene jeg ble tipset om av en venn.
Lurer du på hvilken treningsklokke jeg landet på?Send meg en melding så skal du få svaret :-)
Hvorfor foretok jeg en så lang kjøpsreise?Det er helt sikkert mange som trekker kortet kjappere enn meg. Der er vi forskjellige. Men når det er ting av en viss verdi og som vil ha en innvirkning på livet jeg lever (målsettingen med denne klokken er å leve litt sunnere), tipper jeg det er flere enn jeg som tar noen ekstra steg før en tar en avgjørelse.
Hva med de aller største spørsmålene i livet, da? De som handler om livssyn, om hvor vi kommer fra, hvorfor vi er her og hvor vi er på vei.
Dersom du søker etter dette på nett, vil du finne mange ulike svar.
Vi i Tro & Medier ønsker via omGud.net-arbeidet vårt å peke på det kristne livssynet og argumentere for at det er dette som gir de beste svarene på våre store spørsmål. Vi har videoer på YouTube og artikler på nett. Vi er aktive i sosiale medier, og vi annonserer. Vi tilbyr nettkurs, der de som deltar får mulighet til dialog med en e-coach.
Mange av de som deltar svarer på hvordan de fant nettopp dette kurset. Ikke overaskende er det annonsene i sosiale medier som troner øverst på listen. Men jeg er veldig glad for at en del svarer at de ble tipset av en venn.
En positiv tilbakemeldingNå nylig kom det inn en deltaker som ble med nettopp fordi en venn hadde fortalt om kurset. Etter å ha gjennomført «Velkommen hjem» var tilbakemeldingen udelt positiv:
Innholdet i nettkurset fikk topp karakter. Kurset hadde forandret synet på kristentro i positiv retning og gitt svar på den hjemlengselen som deltakeren følte på.
Jeg vil tro at den som oppfordret vennen sin til å sjekke ut «Velkommen hjem», er glad for tipset ble delt. Og her er mitt poeng: Tips fra venner har stor påvirkningskraft.
Dette gjelder både når det handler om å finne rett klokke og når det handler om livssyn. Derfor vil jeg oppfordre og oppmuntre til å dele tro, anbefale kristne ressurser og tipse om hvor mennesker kan finne svar på livets store spørsmål. Bruk gjerne våre nettkurs på omGud.net til det, men inviter gjerne også til et Alpha-kurs eller gi noen en bok.
«Gå fram med visdom blant dem som står utenfor, og bruk den dyrebare tiden godt» oppfordrer Paulus i Kolosserne 4, 5. Kanskje det neste gang er din venn som får svar på sin hjemlengsel?
-
Håper du har en fin påske :-)
-
Dine heiarop kan bety en stor forskjell..
Hei på noen i dag :-)
-
Tester et nytt oppsett for mikrofonen på det nye hjemmekontoret.
Ranter litt om lydkort og Evenstad Musikk (som jeg er veldig glade i!)
- Montre plus