Episodes
-
Vi längtar alla efter att få slappna av fullständigt och bara få vara oss själva. Men det är också en av de saker vi räds mest.
Under vår uppväxt har vi skapat ett batteri av strategier som gömmer vår värdelöshet och oduglighet så att vi ska passa in, bli accepterade och älskade. Ett ständigt arbete som gör oss utmattade och folkskygga.
I det här avsnittet pratar vi om skillnaden mellan att vara livsbejakande och att vara självupptagen - en balansgång som lätt leder till självhat och självförakt. Tänk om vi alla bara skulle slappna av, om vi alla bara kunde VARA, hur skulle världen bli då?
-
Den här gången pratar vi tankeboxen och projektioner. Vi pratar också om triggande personer och situationer som blir en konsekvens av projektionerna. För visst är det kittlande? Tänk om inget är vad det verkar vara. Hur blir livet då om vi vågar släppa taget kring det som styr hur du ser på dig själv, världen och livet i stort?
-
Episodes manquant?
-
Gränsvandrare lever längs spänningsfältens gränslinje. De väljer både-och snarare än antingen-eller. De navigerar bortom åsikter till förmån för insikter och kan peka på vägar som andra ännu inte ser. I en tid av polarisering och en känsla av att vi står allt längre från varandra behövs gränsvandraren mer än någonsin. Är du en sådan?
På vår Facebooksida kan du se citat och länkar som vi nämner i avsnittet.
-
Carl Jung gjorde det och du kan också prova. Med hjälp av aktiv föreställning, ett slags meditation, kan du möta arketyper och symboler inom dig och förstå vad som pågår inom dig just nu. I avsnittet pratar vi både om vad det omedvetna är och hur du kan göra en meditation för att djupdyka in i de känsloströmmar och inre konflikter som påverkar dig på det medvetna planet. Kanske är också det här avsnittet sätt att få reda på om du har Aphantasia...
(Korrigering - Jung uppfann inte meditationssättet, men gick verkligen på djupet och byggde sen sina teorier kring erfarenheten)
I avsnittet nämner vi:
Den Röda Boken av Carl Jung Inner work, Robert Johnson Guidad meditation med inspiration från Jung, podden Creative Codex (länk finns på Livspoddens facebooksida) -
I det här avsnittet ger vi oss i kast med det mytomspunna inre barnet, den del inom oss som omedvetet påverkar vårt sätt att vara. Vem eller vad är det inre barnet och varför är begreppet intressant?
Det blir ett samtal om möjligheten att läka djupa sår men också om att släppa fram ett fritt och autentiskt jag.
I nästa avsnitt går vi in mer på hur man kan möta sitt inre barn och hur man kan få reda på vad hen behöver.
-
Ingen vill tro att vi sabbar för oss själva. Ändå gör vi det allihop. Vi prokrastinerar, fastnar i oro, äter för mycket, ger upp relationer som är bra för oss eller något annat vi helst skulle vilja sluta med. Att vi trots allt gör det är en omedveten och obehaglig sanning som är viktig att få syn på. Den bär en nyckel till hur vi ska kunna närma oss det vi längtar efter mest av allt: frihet, lugn, kärlek och att släppa fram vår autenticitet. Den här gången pratar vi om konstiga skyddsmekanismer som inte tycks hjälpa utan snarare stjälper. Varför gör vi på detta viset?
Sånt vi nämner under avsnittet:
Edmund Bergler, psykolog som formulerade teori om människans beroende av självsabotage ”Världen vaknar”, Fredrik Sveneus. ”Tänka snabbt och långsamt”, David Kahnemann -
Om du är intresserad av att gräva bland dina omedvetna sidor är det här avsnittet för dig. Vi djupdyker i våra skamligaste hemligheter och blindaste fläckar. Det är dags att prata hybris, grandiositet, avund, överlägsenhet och girighet; de där sidorna vi inte gärna avslöjar att vi har, men som alla har och som hindrar oss från att vara autentiska och mänskliga.
Om du vill se citaten och annat vi nämner kan du gå in på vår Facebooksida och kika på inlägget om det här avsnittet.
-
Människan har i alla tider längtat efter frihet. Varför är den då så svår att handskas med när vi ska praktisera den? Vissa flyr in i drivor av ansvar för att slippa från sin frihet medan andra inte vill ta ansvar för någonting alls för att inte förlora sin frihet. Men hur fria kan vi bli egentligen? Och hur befriar vi oss utan att bli själviska rövar?
Under avsnittet nämner vi:
Ulf Lundell, ”Du vet jag är fången i min frihet” ur låten Cecilia Jean-Paul Sartre, “Vi är dömda till frihet” Sarah Bakewell, ” Existentialisterna: en historia om frihet, varat och aprikoscocktails” Zarathustra, ”Sånger” (översättning av Ashk Dahlén) Gunnel Vallquist, ”Steg på vägen” Simone Veil, ”Tyngden och nåden” -
Stackars misshandlade, missförstådda kropp! Förutom att alltid se fel ut dras den med en massa störande känslor, kroppsfunktioner, begär och aversioner. Men vad vore vi utan den? Hur skulle vi någonsin kunna älska, njuta och uppleva något alls om vi inte hade en kropp?
I det här avsnittet försöker vi återupprätta kroppen som det centrala för LIVET. Make kroppen great igen!
I avsnittet nämner vi:
Fenomenologi: Jean-Paul Sartre, Heidegger med flera
Det andra könet, Simone de Beauvoir
Tantra yoga, Kashmir Shaivism
Influencern Bianca Ingrosso -
Alla människor har skuggsidor: sätt att tänka, vara och tro som vi inte vill kännas vid. Om vi inte blir medvetna om dem hindrar de oss att leva ett autentiskt liv – utan att vi riktigt förstår hur. Den här gången pratar vi skuggarbete, hur man kan göra och varför skuggarbete är bra. Men ett liv i spänningsfältet, utanför gamla vanor, är inte enkelt. Var beredd på själslig träningsvärk!
Under avsnittet nämner vi:
Johanna Rubin Dranger, serietecknare som gjort "Fröken livrädd och karriären". "Rocketman", filmen om Elton John Enneagrammet (länk till test finns på vår Facebooksida "Självinsikt: nyckeln till att utveckla dig själv och andra." Ann Timm och Tina Tornell. Michelle Magorian, "Hemlängtan" Creative Codex, poddavsnitt "Carl Jungs near death experience". Och såklart. Alltid: George Costanza i Seinfeld, avsnittet Complete Opposite -
Relationer. Vi älskar och hatar dem, men inget annat erbjuder möjligheten att utvecklas som situationer där det skaver och hettar. Vi pratar om relationernas alla paradoxer, om frihet och ansvar och om hur man kan förvandla en relation till en möjlighet att upptäcka sin autenticitet och möta något större utanför sin egna begränsade existens.
I avsnittet nämner vi:
Gunnel Vallquist, Steg på vägen Joseph Campbell, ur föreläsning om Becoming one with the beloved. En dörr på glänt, text av Simon Neander, Poros Tidskrift Emanuelle Levinas, filosof som skrev om annanhet och förståelse Seinfeld, The opposite - George går emot sina instinkter -
Synkronicitet är ett ord för meningsfulla sammanträffanden som känns osannolika men meningsfulla. Men vad ska vi med dem till? Vad pågår och hur kan man bli mer öppen för fenomenet?
I avsnittet pratar vi om allt ifrån Jungs vänskap med kvantfysikern Wolfgang Pauli, det undermedvetna, tarotkort och hur man kan öppna upp för synkronicitet i sitt liv.
Under avsnittet nämner vi:
Carl Jung, Röda boken Rory Gilmore, Gilmore girls Sleeping at last – podd om enneagrammet Jonna Bornemark – Jag är himmel och hav Julia Cameron, Lev kreativt Helena Granström – radioessä om relationen mellan Carl Jung och Wolfgang Pauli -
Den här gången pratar vi arketyper, de instinktiva beteendemönster som kan ta över oss ibland. Varför är det bra att förstå sig på dem? Vilka finns det? Och hur kan man ta reda på vilka vi själva har. Linda inser att hon har Peter Pan-arketypen och Susanna berättar om sin mesiga Rebell.
På vår Facebooksida kan du hitta länkar till de personer och YouTube-klipp vi nämner i avsnittet. Lämna gärna en kommentar om vad avsnittet väckte för tankar hos dig.
-
Om det svåra att vara skyddslös och sårbar. Varför blir det så? Vi vill ju bara slappna av och vara oss själva. Ändå anstränger vi oss att hålla masken för att vara perfekta människor. Osmickrande nog inser vi att vi tror vi är halvgudar.
-
Ett avsnitt om livet som pågår och svårigheten i att tillåta det som händer. Följer du med eller gör du motstånd? Blir det magi eller trassligt? Och vad är livsflödet egentligen? Vad är det som bara tycks vänta på att vi ska upptäcka det?
I avsnittet nämner vi:
The heroine´s journey, Maureen Murdoch Bergslagens Bokloppis i Hällefors kommun Podden Sleeping At Last och låten om nian bland enneagrammets personlighetstyper DN´s kulturdebatt: Därför kan George Costanza lära oss något viktigt om meningslösa arbetsuppgifter -
Vi firar 2 år!!! Temat var The Heroine´s journey, boken av Maureen Murdock. Det blev snarare berättelser om oss själva och våra egna svårigheter med att förstå oss på hur vi hamnat i, och fortfarande sitter kvar, i mönster och beteenden som grundlagts tidigt. Föraktet för det feminina. Rädslan för vår inneboende kraft. Hur blev vi våra egna värsta fiender och väktare åt det maskulina? Kan vi läka gamla sår och komma ut starkare ur The Dark Night of the Soul?
Under samtalet nämns:
The Heroine's journey, Maureen Murdock Rocket man, film om Elton John RobCast, avsnittet om The Heroine's Journey (avsnitt 328) Hjälten med tusen ansikten, Joseph Campbell Kali -
Om vikten av balans mellan livets två principer, det mentala och det materiella och det maskulina och feminina (som inte har ett dugg med kön att göra utan som är något som verkar i alla). Vi pratar om vad principerna betyder och varför både vi och planeten kan läka om vi rättar till obalansen som uppstått.
I avsnittet nämner vi:
Meningen med Livet - svensk serie på ViaPlay Ulf Lundells hela låtkatalog, typ De gnostiska evangelierna - Elaine Pagels -
Om prestation, perfektion och strävan att vara fullkomlig. "Vad jag avskyr uttrycket till 100%".
Under avsnittet nämns:
Tomas Tranströmer - Guldstekeln Simone Weil - Tyngden och nåden Svenneagrammet - ett svenskt instagramkonto om enneagrammet Buddha at the gaspump (Batgap) - intervju med svenska Emelie Cajsdotter Rocket Man - filmen om Elton John RobCast - podd med Rob Bell Kärlekens gärningar - Sören Kierkegaard -
Om skillnaden mellan att vara auktoritär och att ha auktoritet. Vi pratar också om den tro vi hade på oss själva som barn. Varför tappade vi den? Vad hände? Och varför längtar vi så mycket efter någon som kan bestämma?
Under avsnittet nämner vi:
Rob Bell med podden The RobCast Tomas Tranströmer och dikten Guldstekeln Sri Ramakrishna Richard Rohr -
Den här gången pratar vi om hur man kan förvandla den grå vardagen till något levande. Vi kommer fram till att allt kokar ner till nuet och det som händer i stunden. Men hur gör man för att nå dit? Vad är det som egentligen hindrar och vad är nyckeln för att komma loss?
Citatet vi pratar kring den här gången: ”Lär dig först koncentration utan ansträngning, förvandla arbetet till en lek; gör varje ok du accepterar skonsamt och varje börda du bär lätt.”
Under samtalet nämner vi:
Tarotmeditationer: en resa in i den kristna hermetismen, av Johannes Ora et Labora
JNANI, film om Ramana Maharshi som finns på YouTube
Maharishikaa Preeti, andlig vägledare som har många klipp på YouTube
Lev kreativt: Hur du utvecklar ditt skapande i 12 steg, Julia Cameron
The playful leadership - Montre plus