Episodes
-
Les finals de la competició sardanista van arribant i van tancant la lliga. Aquesta setmana repassem com va anar la gran final de Balaguer per a les colles sènior del campionat. Més de mig miler de sardanistes van situar-se a la plaça del Mercadal de la capital de la Noguera per celebrar un concurs com feia anys que no es veia.
També parlem del Càntut de Cassà, dels Premis Capital de la Sardana, del 10è aniversari de la Berga Jove o bé d'una primera mostra de cultura popular a Reus. -
El mes de novembre passen moltes coses. Entre elles, van acabant-se les lligues de les diverses categories de sardana esportiva. També és moment del Festival Càntut, a Cassà de la Selva, el festival de la cançó de transmissió oral. Però atenció, que toquen les fires i festes arreu de la ratafia. En aquest cas, a Igualada i de Santa Coloma de Farners. I no ens oblidarem de la campanya "Som València", amb un munt de músics d'arreu dels Països Catalans.
-
Episodes manquant?
-
La Colla Sardanista Mare Nostrum, de Barcelona, s'embutxaca el seu desè campionat. Ho ha aconseguit a Girona, en el tradicional concurs de les Fires de Sant Narcís. Avui la sardana esportiva té pes al programa. Com en té, també, encara a Girona, la Fundació Cultural el Foment, de la qual us volem explicar objectius i continguts, o bé els 25 anys de la revista Caramella, tot un referent.
-
Setmana de Tots Sants i setmana de Fires a Girona. Aquest "Mans" quedarà tacat per tot plegat, passant per les fires de la castanya de Viladrau, el seu ball de bruixes, o al Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra, que arriba a la 25a edició. A més, no ens deixarem de parlar de moltes activitats del cap de setmana que, amb permís de Sant Pere, s'escamparan pel País.
-
És evident que la Fira Mediterrània ens ha marcat les darreres setmanes i ara toca fer-ne valoració. Després 27 edicions, el reconeixement internacional és un fet, i la seva aposta per la relectura del llegat, desacomplexadament i amb tota la contemporaneïtat, és un fet.
A més de valorar i sentir protagonistes, us parlem de tres festivals que hi ha al país aquest cap de setmana: Terrer, del Priorat; TeMúDa, a Sant Climent de Llobregat; i Arrela't, a Esplugues de Llobregat. -
Àngel Llàcer està preparant un programa per trobar el "català més català", on 100 persones s'enfronten a proves i exàmens de coneixements sobre el país, les tradicions o la gatronomia, entre d'altres. Amb ell parlem de com es presenta el càsting i les proves que cal fer.
Però no oblidarem que som en plena Fira Mediterrània, on l'arrel serveix de pretext per a la creació més contemporània. -
Som en cap de setmana de Concurs de Castells, un espectacle competitiu que només passa cada dos anys. Amb l'analista i periodista casteller David Prats repassarem com arriben les colles a les dues jornades previstes per a aquest cap de setmana així com analitzarem la jornada anterior a Torredembarra. I bateria de propostes dels primers dies de la Fira Mediterrània, amb Arnau Tordera com a pòrtic i tot un repertori que fa, de la fira, l'aparador de les arts d'arrel més gran del món (també).
-
El Pla d'Impuls de la Dansa d'Arrel, engegat ara fa quatre anys, és una línia de treball que ha permès que entitats, associacions, artistes, ballarins, coreògrafs i creadors en general desenvolupin propostes artístiques que en aquesta propera Fira Mediterrània veuran la llum. Seran, entre d'altres, els esbarts Maragall, Sant Martí i Ruyra, per exemple. Però també es podran veure les propostes que lideren Sara Cano amb Les Archipiels o bé Sònia Gómez, totes dues amb joves que pretenen arribar a la dansa professional. I, sense deixar la dansa, anirem fins a Andorra per parlar de la quarta edició del Festival Contradans, que acollirà la Massana.
-
Aquest cap de setmana 3Cat estrena "Únics", una transmissió en directe de les principals festes d'arreu del país i, sobretot, dels moments més emblemàtics. La proposta, liderada per Espartac Peran, esquitxarà la programació de Televisió de Catalunya cada vegada que arribin algunes de les principals festes del país. També ens farem ressò de dues novetats editorials al voltant de l'Obra del Cançoner Popular a Figueres i a la Conca de Barberà, i també repassarem festes i presentacions musicals.
-
De festes majors que arriben per tancar l'estiu, n'hi ha moltes. Avui ens fixarem en dues de les capitals, Santa Tecla a Tarragona i la Mercè a Barcelona. A través d'algunes de les entitats més actives, ens farem ressò d'aniversaris i activitats que s'hi duen a terme, entre els quals els 600 anys dels gegants a Barcelona o els 40 de la Mostra de Folklore Viu a Tarragona. Altres activitats del cap de setmana i algunes aproximacions a la Fira Mediterrània seran també contingut del menú d'avui.
-
Programa de tancament de temporada regular. Aquesta setmana repassarem algunes de les activitats de la cultura popular d'aquest cap de setmana, festes majors i de l'associacionisme en general. Farem aturada a la diada dels raiers de la Pobla de Segur i al Festival Enceses del bestiari festiu d'Artesa de Segre.
Però farem aturada forta en les principals propostes de l'estiu, començant pel FIMPT a Vilanova i la Geltrú, seguint pel festival 7 Inferns, l'ÉsDansa, el So de Cobla, cap de setmana del Diatònic i, finalment, aterrem a la Fira Mediterrània, prevista per a l'octubre, i que aquesta setmana ha presentat programació. -
Que les propostes que veuen de la tradició són capaces de convertir-se en festivals no és cap novetat. Per mostra, unes quantes coses que passaran aviat: el De Llegendes, a Sant Martí de Tous, l'ÉsDansa a les Preses o l'Aplec Internacional a Presov (Eslovàquia). També repassarem propostes de festivals de música, com l'(A)phònica a Banyoles o el Desfolca't a Calaf, sense oblidar que comença l'Undàrius a Girona. A més, aprofitant Sant Pere, us parlem de l'Esbart de Rubí, que viu un canvi a la direcció del grup.
-
Aquest cap de setmana, més que mai, de Fraga a l'Alguer i de Salses a Guardamar, Sant Joan és una aturada festiva al Calendari que obre les portes a l'estiu i enceta la veda de la festa al carrer. Un recorregut per festes, cremes, falles, haros i faros. I derivats. Passant per la Flama del Canigó. I també propostes de festival de música, com l'Aphònica a Banyoles o el Desfolca't a Calaf.
-
A les portes del solstici d'estiu, arriba un dels grans moments del Pirineu, ja sigui a l'Aran, a la Vall de Boí o en molts altres llocs. Avui us parlem d'una tradició que engloba les terres occitanes i circumdants en una manifestació única, les falles dels Pirineus. I són falles, halles, faros, brandons... i tot el que vulgueu afegir-hi, que porten ja 9 anys de proclamació de patrimoni de la humanitat. Parlarem de la nova Federació d'Associacions Fallaires, que engloba les d'aquesta setmana i les del solstici d'hivern. També parem a la Vall d'Aran, per la Hésta d'Aran com a festa nacional així com per una de les seves tradicions més atàviques, les danses araneses.
A més, al "Mans", passem per la Fira del Món Geganter de Balsareny; per Blanes, la 30a Vila Gegantera de les Comarques Gironines, i per la plantada de l'arròs de Deltebre. -
A les portes de Sant Joan, el Pirineu es prepara per viure un dels moments més màgics de l'any, les baixades de falles, amb el reconeixement de la Unesco com a patrimoni de la humanitat. Una baixada que obre temporada a la Vall de Boí, concretament a Durro. També us hem d'explicar la multitudinària trobada que representarà la nova edició de la Fira del Món Geganter a Balsareny, així com la renovació que experimentarà el portal de referència sobre festes i costumisme al nostre país, el Festes.org.
-
Aquest 4 de juny se celebra el Dia de l'Associacionisme Cultural. Seran centenars d'activitats que s'allarguen d'aquest cap de setmana a l'altre per posar de relleu el teixit cultural i associatiu al nostre país. Un teixit únic, potent i dens que neix del poble i és per al poble, i on la cultura d'arrel s'hi sent més còmoda. En aquesta línia, també, qui celebra 40 anys és la Federació d'Ateneus de Catalunya, que aquest diumenge commemora el primer aplec a Santa Coloma de Cervelló. O bé visitem el 1r Mercat de la Dansa de Calaf.
-
Catifes de flors, carrers engalanats, festes de les enramades, ous que ballen, Patum i molta cultura popular. Són les moltes maneres de viure la festa de Corpus al nostre país. D'algunes de les representacions en parlarem, d'aquestes mostres d'art efímer que persegueix ser Patrimoni de la Humanitat, així com de la Patum berguedana, que ja ho és. També farem especial atenció a la Final de la Sardana de l'any, el concurs a la popularitat sardanista.
-
Aquest setmana, amb l'aniversari del naixement de Jacint Verdaguer, Folgueroles comença la celebració de la Festa Verdaguer, que s'allargarà fins al juny. Un cap de setmana amb activitat molt popular que serveix de pòrtic per a unes quantes jornades de treball que volen indagar i conèixer més com Verdaguer influeix, encara avui, artistes i creadors dels nostres dies. I moltes festes arreu del país, passant per les moltes celebracions de la Pasqua Granada, de Festa patrimonial de Sant Feliu de Pallerols, Amposta, Aitona o Rubí, entre molts d'altres. Finalment, us parlem de Trifàsic, la proposta de concert per a cobla i guitarra elèctrica que presentaran a la final de la Sardana de l'Any Xavier Pagès i Arnau Tordera.
-
Festes de primavera, festes de Sant Anastasi i festes majors que s'engalanen arreu del país. Aquest cap de setmana ens aturem a la festa de Tàrrega, on han recuperat un ball que va sortir als carrers durant els actes de celebració per la victòria contra l'exèrcit napoleònic (el maig del 1814), i que es va anar ballant amb certa periodicitat fins al 1895. Ara, 129 anys més tard, l'Esbart Albada el tornarà a posar al carrer, formant part de l'Eixida, el protocol de danses festiu de la Vila.
Al "Mans" també repassarem festes i festivals de música que, com la primavera, floreixen arreu. Amb permís de la pluja.
-
A mitjans del segle passat els aplecs de sardanes (multitudinaris) tenien un punt de resistència cultural que anava més enllà del merament sardanista. Molts d'aquests esdeveniments es convertien en un espai, tot i que controlat, de reivindicació i contacte de la dissidència.
Aquest és el cas de l'aplec de la Selva del Camp, l'Aplec de Paretdelgada, on van arribar a tallar el micròfon al cardenal Arriba y Castro perquè va fer el discurs en castellà.
Avui en parlem perquè aquest diumenge torna l'aplec a la Selva del Camp.
I, és clar, repassem moltes més activitats del cap de setmana, entre les qual destaca la Fira de Titelles de Lleida, el Recercat o bé els Premis Morratxa. - Montre plus