Episodes
-
De podcast “Mannen willen maar één ding en vrouwen ook” van Astrid en Marcel bespreekt de verschillen in communicatie tussen mannen en vrouwen en hoe deze verschillen kunnen leiden tot misverstanden, maar ook tot wederzijds begrip in relaties. De centrale boodschap van de podcast is dat hoewel mannen en vrouwen vaak anders communiceren, hun onderliggende intenties vaak hetzelfde zijn. Het gaat erom hoe deze boodschappen worden overgebracht en begrepen, wat soms tot misinterpretaties kan leiden. Ze benadrukken dat wederzijds begrip, waarbij je rekening houdt met hoe het brein van de ander werkt, essentieel is om harmonie in een relatie te behouden.
Astrid vertelt over haar achtergrond in NLP (neurolinguïstisch programmeren) en haar interesse in hoe taal en het onbewuste brein functioneren. Marcel, met zijn kennis over de biologische werking van het brein, deelt hoe het mannen- en vrouwenbrein anders zijn. Samen hebben ze een masterclass ontwikkeld waarin ze dieper ingaan op hoe mannen en vrouwen elkaars taal beter kunnen leren spreken. Ze bespreken de natuurlijke neigingen van mannen om oplossingsgericht te communiceren en de neiging van vrouwen om meer te reflecteren en verbindingen te maken in hun communicatie.
Een belangrijk punt dat naar voren komt, is dat mannen vaak directer zijn en problemen snel willen oplossen, terwijl vrouwen eerder praten om hun gedachten en gevoelens te delen, zonder per se een oplossing te willen. Dit verschil kan tot frustratie leiden in relaties. Ze geven als voorbeeld dat mannen vaak moeite hebben om hints te begrijpen en directe instructies nodig hebben, terwijl vrouwen vaak meer tussen de regels door communiceren.
Astrid en Marcel benadrukken dat deze verschillen voortkomen uit zowel biologische als neurologische factoren. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meer verbindingen in hun brein en zijn daardoor beter in het onthouden van details en het maken van verbanden tussen gebeurtenissen. Mannen daarentegen zijn meer gericht op actie en vooruitkijken, wat hen vaak minder vatbaar maakt voor overdenken en zorgen. Dit verklaart waarom vrouwen zich bijvoorbeeld vaker zorgen maken en gebeurtenissen uit het verleden kunnen oproepen, terwijl mannen zich meer op het heden en de toekomst richten.
De podcast laat zien dat, hoewel mannen en vrouwen vaak op verschillende manieren communiceren, deze verschillen elkaar kunnen aanvullen. Ze benadrukken dat wederzijds begrip en communicatie-aanpassing in relaties essentieel zijn om misverstanden te voorkomen en om een gezonde, duurzame relatie te onderhouden. Ze geven het voorbeeld van het dragen van een zware wasmand, waarbij een vrouw verwacht dat haar partner de impliciete hint begrijpt om de mand naar boven te dragen, terwijl de man gewoon ziet dat de mand in de weg staat. Zulke verschillen in interpretatie kunnen makkelijk worden opgelost door betere communicatie en begrip van elkaars perspectieven.
Astrid en Marcel delen ook inzichten over hoe mannen en vrouwen verschillende verwachtingen hebben in relaties en wat ze aantrekkelijk vinden aan elkaar. Ze hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat wat mannen denken dat vrouwen aantrekkelijk vinden, niet altijd klopt en vice versa. Dit kan leiden tot verkeerde aannames bij het aangaan van relaties.
Tot slot benadrukken ze dat verliefd blijven in een relatie niet per se hard werken is, maar meer draait om oprechte interesse in elkaar en het leren begrijpen van het systeem van de ander. Ze moedigen stellen aan om nieuwsgierig naar elkaar te blijven en om te investeren in wederzijds begrip om een du
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
In dit interview spreekt Marcel met Herma, een succesvolle privédetective, over haar opmerkelijke carrièrewisseling. Herma vertelt hoe ze van haar baan bij een verzekeringsmaatschappij overstapte naar haar droomberoep als privédetective, geïnspireerd door haar interesse in spanning en het oplossen van mysteries, die al in haar jeugd begon.
Herma legt uit hoe een conflict op haar werk bij de verzekeraar haar juist motiveerde om deze stap te zetten. Dit conflict, dat aanvankelijk negatief leek, bood haar de mogelijkheid om financieel stabiel haar eigen detectivebureau op te zetten. Marcel prijst haar voor het omzetten van een moeilijk moment in een positieve levensverandering.
Het interview belicht ook de diversiteit in het werk van een privédetective. Hoewel veel mensen denken dat dit beroep vooral draait om overspelzaken, heeft Herma zich juist beziggehouden met complexere zaken zoals vermissingen. Een van haar meest indrukwekkende casussen was de langdurige vermissing van Elke Wevers in België.
Herma bespreekt ook de ethische en emotionele uitdagingen in haar werk, zoals het omgaan met bureaucratie en regelgeving, en hoe deze haar werk soms belemmert. Verder reflecteert ze op maatschappelijke thema's zoals de rol van vrouwen in haar vakgebied, grensoverschrijdend gedrag, en de impact van de cancelcultuur.
Tot slot delen Marcel en Herma hun gedachten over persoonlijke ontwikkeling, patronen uit het verleden, en de kracht van inzicht om positieve veranderingen teweeg te brengen, zowel in werk als in het persoonlijke leven. Het interview eindigt met wederzijds respect en een oproep om altijd open te staan voor groei en zelfreflectie.
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de podcast, of ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Episodes manquant?
-
In deze aflevering van de podcast bespreekt Marcel Bos, auteur van "Hersenwetten als bouwstenen bij het opvoeden", het belang van taal en de invloed daarvan op ons brein en ons gedrag, vooral in de context van opvoeding. Marcel benadrukt dat opvoeden begint vanaf de geboorte, aangezien kinderen van jongs af aan het gedrag van hun ouders kopiëren. Hij legt uit dat het gebruik van negatieve termen zoals "trauma" en "belemmerende gedachten" schadelijk kan zijn, omdat deze woorden negatieve hormonale reacties veroorzaken. In plaats daarvan pleit hij voor het gebruik van positief geladen woorden die bijdragen aan een gezonde ontwikkeling en geluk.
Marcel gaat ook in op de rol van ouders in het tonen van veerkracht en verantwoordelijkheid. Hij stelt dat het belangrijk is voor kinderen om imperfectie bij hun ouders te zien, omdat dit hen voorbereidt op het omgaan met uitdagingen in hun eigen leven. Verder bespreekt hij hoe ouders hun kinderen geleidelijk autonomie kunnen geven door kleine stappen te zetten, wat uiteindelijk bijdraagt aan een gezonde en evenwichtige ontwikkeling.
Tot slot benadrukt Marcel dat gelukkige kinderen voortkomen uit gelukkige ouders. Hij wijst erop dat ouders eerst hun eigen balans en geluk moeten vinden om dit effectief aan hun kinderen te kunnen overdragen. Het samenbrengen van gevoel en intelligentie is volgens Marcel de sleutel tot succesvol opvoeden en het creëren van een gezonde gezinsdynamiek.
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in dit deel van de podcastserie het effect van ouders die in balans zijn op het toekomstige geluk van hun kinderen.
De podcast behandelt de invloed van onbewust ouderlijk gedrag op kinderen, waarbij opvoeding gezien wordt als het programmeren van hun gedrag. Kinderen imiteren namelijk het gedrag van hun ouders, wat het belang van positief voorbeeldgedrag onderstreept om kinderen correct te beïnvloeden. Daarnaast wordt de complexiteit van het definiëren van 'goed' en 'fout' gedrag aangekaart, evenals het belang voor kinderen om te leren omgaan met tegenslagen en ouderlijke fouten. Specifieke aandacht gaat uit naar het voorbeeldgedrag van ouders met betrekking tot drugs, alcohol en het gebruik van mobiele telefoons, en de directe impact daarvan op de ontwikkeling van kinderen. De podcast benadrukt ook het cruciale belang van balans bij ouders; kinderen voelen dit aan en worden hierdoor beïnvloed in hun streven naar geluk. Er wordt gesteld dat veranderingen in de opvoeding altijd mogelijk zijn en dat het essentieel is voor ouders om zelf balans en geluk te zoeken. Tot slot wordt het belang van taalgebruik en de keuze van woorden besproken, waarbij positieve woordkeuze een significante rol speelt in hoe kinderen situaties ervaren en ervan leren, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een positieve of negatieve mindset.
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in de podcastserie spraakmakende onderwerpen. Onderwerpen waar een taboe op rust gaat hij niet uit de weg. In deze aflevering gaat het onder andere over woorden zoals lastig gedrag, opvoeden en je kwetsbaar opstellen.
Mensen zijn woord gestuurde wezens. Aan woorden hangen emoties vast. De emotie die vasthangt aan een woord heeft o.a. invloed op de gezondheid van je kind en die van jezelf. Wanneer kinderen (en ouders) langdurig onder invloed staan van negatieve hormonen (gevoel) heeft dat serieuze gevolgen die leiden tot verschillende ziektes.
Bovendien verhinderen deze negatieve woorden ook dat je kunt gedrag kunt veranderen. Ouders willen graag dat hun kinderen zich ‘netjes’ gedragen maar zijn vaak zelf, onbewust, de oorzaak van dat lastige gedrag. Misschien komt dat wel door de emotionele lading van het woord lastig.
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos gaat in dit deel van de podcastserie dieper in op het gedrag van pubers en het onderwijssysteem.
Ouders vinden dat pubers vaak lastig zijn. Ze willen niet luisteren, doen niet was ze zeggen, huiswerk maken is een ramp, laat staan de kamer opruimen. Door de wet van relevantie toe te passen en te begrijpen wat de biologische functie van de pubertijd is wordt het een stuk gemakkelijker. In ieder geval wordt het een stuk gezelliger thuis.
Als ouder heb je een heel belangrijke taak om te zorgen dat je puber zich kan ontplooien. Dat doe je niet door idiote eisen te stellen en enorm streng te zijn. Hoe strenger je doet des te meer ze uit de band zullen springen.
Ook het schoolsysteem sluit niet aan op de biologie van de pubertijd. Doordat hun hormoon huishouding volledig op z’n kop ligt zijn pubers druk bezig met het uitzoeken wie ze eigenlijk zijn. Dat is prioriteit nummer één. Hun biologische systeem is helemaal niet klaar voor de belangrijkste periode uit hun schoolcarrière.
Daarnaast zien we dat het schoolsysteem onvoldoende rekening houdt met de wet van relevantie. Alles wat je kunt opzoeken wil het brein simpelweg niet onthouden. Maar teveel schoolsystemen gaan er vanuit dat het leren voor een proef- of eindexamen juist heel belangrijk is. Het examen of overhoring mag niet gemaakt worden met het lesboek erbij. Dat terwijl juist bewezen is dat met het leerboek erbij de lesstof veel beter en langer blijft hangen.
Heb jij ook goede ideeën over wat er beter kan? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl en laat jouw idee of suggestie achter.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 13 van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos gaat o.a. over de negatieve effecten van de onrealistische facebook levens en de negatieve gevolgen daarvan op de jeugd. Wil je dat voorkomen? Dan is het belangrijk om je kind weerbaar te maken i.p.v. hen een onbezonnen jeugd te geven.
Kinderen zij uniek. Ze komen voort uit 50% mama en 50% papa. Door de samensmelting van het eitje en het zaadcelletje ontstaat een uniek kindje. Dat betekent dat de opvoedregels die ouders gebruiken het best afgestemd kunnen zijn op de uniekheid van hun kindje. Maar wat gebeurd er in de praktijk? Ouders gebruiken de regels die zij van hun ouders hebben geleerd voor de opvoeding. En deze regels passen vaak niet bij het kind. Sterker nog, heb je twee of meer kinderen dan weet elke ouder dat elk kind anders is en dus ook andere regels nodig heeft. Wat bij het ene kind wel werkt, werkt vaak bij het andere kind niet. Hoe ouders ‘hun’ opvoedregels gebruiken staat vaak haaks op wat hun intentie van hun opvoeding is. Zij willen het beste voor hun kindje. Maar het beste is NIET wanneer zij de regels gebruiken die zij hebben van hun ouders mee hebben gekregen.
Proberen om je kinderen een onbezorgde jeugd te geven werkt averechts. Het is belangrijke dat kinderen leren om met bijvoorbeeld tegenslagen om te gaan. Dus i.p.v. curling ouderschap toe te passen kun je beter je kind een ‘rijke’ opvoeding geven met mooie momenten en met tegenslagen. Vanuit de maatschappij krijgen kinderen het verkeerde voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan alle facebook levens die ze zien. Iedereen is zogenaamd nog gelukkiger dan de andere. Vervolgens proberen ze dit ‘succes’ te kopiëren en worden intens ongelukkig of raken in een depressie. Zij zijn totaal niet meer weerbaar.
Ze leren om grenzen te stellen in een poging om hun weerbaarheid te vergroten. Het probleem is dat door het grenzen stellen de weerbaarheid alleen maar afneemt. Wil je precies weten wat je wel doet doen? Luister dan naar de volgende podcast of ga naar braincollege.nl
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in dit deel van de podcastserie het spraakmakende onderwerp van gender identiteit. Steeds meer jongeren twijfelen aan hun gender identiteit. Klopt het dat steeds meer kinderen in het verkeerde lichaam geboren zijn of komt de toename voort vanuit een maatschappelijke druk?
Het is een gevoelig onderwerp waarbij de emoties soms hoog kunnen oplopen. Groepen staan vaak, op dit maar ook andere onderwerpen, lijnrecht tegenover elkaar. Polarisatie en agressie nemen hand over hand toe. Maar het is belangrijk om deze onderwerpen en met name het gesprek erover niet uit de weg te gaan. De consequenties kunnen namelijk zeer groot zijn.
Ook vanuit de hoek van hulpverleners die zich gespecialiseerd hebben op het onderwerp van gender identiteit klinkt steeds luider de noodklok. Maken zij zich terecht zorgen? Steeds meer kinderen worden op een jonge leeftijd al met dit onderwerp geconfronteerd. Hoe verstandig is dat? Hoe ver gaat het kinderbrein om mij de groep te willen horen en hoeveel kinderen worden onnodig in vertwijfeling gebracht?
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in dit deel van de podcastserie een actueel thema. In de huidige maatschappij hebben jongeren het best zwaar. Keuzestress en burn-outs op een jonge leeftijd is schering en inslag.
Vaak wordt gedacht dat dit te maken heeft met onvoldoende weerbaar zijn en een laag zelfbeeld. Deze twee zaken hebben inderdaad veel met elkaar te maken maar op een andere manier dan de meeste mensen denken.
Het begint eigenlijk al met het begrip van zelfbeeld. Het zelfbeeld ontstaat door de mate waarin iemand voldoet aan de eisen van anderen en hier kritiek op krijgt. Zelfbeeld is dus eigenlijk geen zelfbeeld maar een anderbeeld. Het wordt immers door iemand anders gevormd. Het eigenbeeld wordt door het volwassen brein gevormd. Een eigenbeeld is het beste verdedigingsmechanisme tegen keuze stress en burn-out. Maar hoe kom je tot een eigenbeeld? Kan iedereen dit leren? En hoe verhoudt zich dat tot weerbaar zijn in deze nietsontziende maatschappij?
Ben je ook benieuwd naar deze onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in dit deel van de podcastserie een actueel thema. Hoe kun je ongewenst gedrag het beste beïnvloeden. Is dat straffen, iemand cancelen of zijn hier andere methodes voor die veel beter werken?
Het wordt ons met de paplepel ingegoten: wanneer een kind (of een volwassenen) iets doet wat niet mag of hoort volgens de maatschappelijke norm moet die persoon gestraft worden. De ervaring leert echter dat straffen vaak niet werkt of onvoldoende beklijft. De vraag is natuurlijk waarom straffen niet zo goed werkt voor het brein. Bestaan er misschien technieken die veel effectiever zijn?
Pubers kunnen door de ouders soms als ‘lastig’ ervaren worden. Ouders realiseren zich misschien onvoldoende dat pubers het nog moeilijker hebben met hun eigen gedrag. Waar komt het eigenlijk vandaan dat pubers zo ‘lastig’ kunnen zijn? En vooral hoe kun je daar op een positieve manier mee omgaan zonder meteen te gaan straffen?
Iedereen heeft wel eens gehoord van het overlevingsinstinct. Dit oerinstinct is heel erg sterk verankerd in mensen en dieren. Bestaat er in ook een oerinstinct die daar een tegenhanger van is? Is die tegenhanger minstens net zo sterk als het overlevingsinstinct? Zou je daar gebruik van kunnen maken om gedrag effectief te beïnvloeden?
Ben je ook benieuwd naar deze onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos behandelt in dit deel van de podcastserie drie belangrijke thema’s. Waarom grenzen stellen niet werkt, hoe je pesten wel effectief kunt voorkomen en bestaat ADHD eigenlijk wel?
In de vorige uitzending heb ik stilgestaan bij de biologische functie van de pubertijd. De meeste pubers zoeken in deze periode het uiterste van de grenzen op. Straffen biedt vaak niet het gewenste resultaat. Nog strengere regels stellen ook niet. Maar wat dan wel? Duidelijke grenzen stellen misschien?
Het thema van grenzen stellen is een hedendaags thema wat ingezet wordt om ‘grens overschrijdend’ gedrag te beteugelen. Ik leg uit waarom het stellen van grenzen het risico op ongewenst gedrag alleen maar groter maakt. Maar wat werkt dan wel?
Pesten is ook een belangrijk thema. Niet alleen kinderen maar ook volwassenen kunnen hier de dupe van zijn met alle gevolgen van dien. Vanuit de biologie leg ik uit waarom er gepest wordt en hoe dit effectief bestreden kan worden.
Het derde thema gaat over ADHD. Vaak een onderwerp wat tot heftige emotie kan leiden tussen de voor- en tegenstanders. Wetenschappers uit verschillende landen zijn het over dit onderwerp vaak niet met elkaar eens. Is het slikken van pillen de enige oplossing of zijn er ook andere mogelijkheden?
Ben je ook benieuwd naar deze onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in dit deel van de podcastserie het spraakmakende onderwerp van hooligans. Hoe komen steeds meer jongeren tot dergelijk gedrag? Misschien nog wel belangrijk wat kun je er aan doen wat wel effectief is.
Wanneer weer een voetbal wedstrijd verstoort is door hooligans is de reactie vrij voorspelbaar. Men spreekt er zijn afschuw over uit, is boos en verantwoording en kondigt nog strengere maateregelen af. De ervaring van de afgelopen 30 jaar (en langer) laat zien dat deze reactie onvoldoende zijn vruchten afwerpt.
Maar hoe komen mensen tot dit gedrag? Speelt drugs en alcohol hierbij wel een rol of zijn er andere oorzaken? Het is belangrijker om te begrijpen hoe dergelijk gedrag ontstaat. Door te begrijpen dat het overtreden van een aantal belangrijke hersenwetten leidt tot sabotage gedrag kun je voorkomen dat jouw kind later ook een hooligan wordt.
Ben je ook benieuwd naar dit onderwerpen? Luister dan naar de volgende podcast, ga naar braincollege.nl of mail mij via [email protected] met jouw ideeën of mening.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 10 van Marcel's podcastserie gaat over de bagage die mensen met zich mee slepen en weer overdragen op de volgende generatie. In essentie zijn mensen plagiaatmonsters. Regels, normen en waarden worden van generatie op generatie automatisch overgedragen. Mensen zijn dus maar zelden zichzelf en veel vaker een samensmelting van verschillende generaties. Geen wonder dat zoveel mensen zich ongelukkig voelen. Het meest opmerkelijke is wel mensen vast blijven houden aan deze regels ondanks dat het hen soms ongelukkig maakt. Sterker nog, ondanks dat het hen ongelukkig maakt geven ze het ook nog eens door aan de volgende generatie. Waarom leren we niet om deze regels te herkennen en hoe we kunnen toetsen of we er wel of niet gelukkig van worden? Waarom leren we niet om regels zo te kunnen aanpassen dat we er wel gelukkig van worden. Wil je precies weten hoe het zit? Luister dan naar deze podcast of ga naar braincollege.nl.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in deel 11 waarom goed kunnen luisteren een ware kunst is en welke rol het stellen van de juiste vragen speelt bij breinvriendelijke communicatie.
Louis van Gaal geeft in een les aan leerlinge van de lagere school aan waarom hij zo goed is. Hij stelt zichzelf namelijk altijd de vraag of hij het goed heeft gedaan en wat hij beter had kunnen doen. Hij is van mening dat je je mening luid en duidelijk moet uiten en in jezelf moet geloven. Maar het brein denkt daar heel anders over. Wanneer je te stellig bent kan dat leiden tot een gebrek aan ruimte voor anderen om hun mening te uiten. Het kan juist mensen afschrikken die dan niet meer hun mening durven geven. Mensen zeggen misschien wel JA maar ze doen Nee. Een breinvriendelijke manier van communiceren is dus belangrijk. Breinvriendelijk communicatie vereist het stellen van de juiste vragen en anderen serieus nemen. Het is nog niet zo eenvoudig om de juiste vragen te stellen.De juiste vragen stellen is moeilijk maar goed luisteren is ook een probleem voor het brein. Het brein is eigenlijk helemaal niet toegerust om goed en objectief te kunnen luisteren. Ons brein heeft de neiging om informatie te vervormen en in het eigen gelijk te gaan staan. Wil je goed en effectief communiceren en luisteren? Dan is het belangrijk om de hersenwet van oprechtheid te volgen, mensen serieus te nemen en een andere mening als toegevoegde waarde te zien. Een discussie of een gesprek met tegenargumenten zorgen namelijk voor meer geloofwaardigheid. Mensen die veel aan zichzelf twijfelen vinden een andere mening vaak lastig en voelen zich snel aangevallen. Wil jij weten hoe je minder snel aangevallen kunt voelen of minder snel boos wordt? Luister snel naar de volgende podcast of ga naar braincollege.nl
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Breindeskundige Marcel Bos bespreekt in deel 9 een wijd verspreid fenomeen. Veel mensen hebben geleerd dat je met denken je gevoel en je beslissingen kunt aansturen. Dat is technisch niet mogelijk. Real-time breinscans hebben ons het inzicht gegeven dat het start bij het aanmaken van hormonen. Dit gebeurt op basis van een referentiekader. Deze hormonen geven een bepaald gevoel. Dit proces vindt plaats in het onderbewustzijn en is niet altijd even betrouwbaar. Je intelligentie probeert het gevoel, de hormonen, te interpreteren. Er bestaat een groot risico dat je intelligentie dit niet correct doet. De interpretatie van de hormonen is een onderdeel van je denken. De uitkomst van je denken bepaalt je gedrag. Wil je gedrag van mensen of van jezelf aanpassen dan zul je ervoor moeten zorgen dat er andere hormonen worden aangemaakt? Hoe je dat doet? Luister snel naar de volgende podcast of ga naar braincollege.nl
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Het achtste deel van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos gaat over een aantal zeer interessante onderwerpen. Om in balans te komen is het belangrijk om te weten wie je bent als mens. Een deel van wie je bent wordt bepaald door de opvoeding die je hebt gehad en de rol die je ouders bij dit proces hebben gespeeld. Het is een erg interessante oefening om je eigen ouders te interviewen over hoe hun jeugd is geweest en hoe jouw opa en oma waren. Dat helpt je om inzicht te krijgen hoe familiewaarheden onbewust worden doorgegeven zonder dat je je ooit hebt afgevraagd of ze wel voor je werken. Wanneer deze regels teveel tegen je werken is dat gelukkig aan te passen. Marcel legt uit hoe gedrag is opgebouwd en hoe je het kunt aanpassen. Een belangrijke rol daarbij is het concept van schuld. Schuld houdt je gedragsverandering tegen. Je zult ook, om je gedrag aan te kunnen passen, je intrinsieke motivatie moeten activeren. Marcel legt uit hoe je dat het beste kunt doen.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 7 van de podcast serie met breindeskundige Marcel Bos gaat over Hersenwetten. Hersenwetten bepalen het gedrag van kinderen en hun ouders. Door hersenwetten in te zetten wordt iedereen thuis gelukkiger; minder ruzies en minder conflicten. Zorgen maken is een typisch menselijk trekje. Veel ouders maken zich zorgen als het over de kinderen gaat. Het vreemde is dat de zorgen vrijwel nooit uitkomen maar wel verantwoordelijk zijn voor tal van aandoeningen en ziektes. Dus wat is het nut van je zorgen maken? Marcel legt in de podcast uit dat je ervoor kunt zorgen dat tegenslagen niet zo hard binnenkomen. Met name is dit een van de belangrijkste levenslessen die jij je kinderen kunt meegeven. Maar hoe doe je dat dan? Moet je als ouder de lat voor je kinderen juist extra hoog leggen of is het belangrijk om je verwachtingen te temperen? Marcel legt uit waarom het heel logisch is dat kinderen naar boven vluchten als je over school of over huiswerk begint. Gelukkig geeft hij ook tips hoe je het anders kunt doen.
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 6 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over de vraag of je wel een vrije wil hebt. Dat is belangrijk om te weten, want anders denk je dat je ergens goed over nagedacht hebt terwijl het tegendeel waar is. In de podcast leer je dat je brein gemakkelijk te manipuleren is maar ook hoe je dat kunt voorkomen.
Sommige mensen gaan prat op hun geheugen. Niet alleen je vrije wil is beperkt maar ook je geheugen laat je vaker wel dan niet in de steek. Het is dus belangrijk om te leren hoe je omgaat met je vrije wil, gebeurtenissen en je herinneringen . Je loopt namelijk een groot risico om in disbalans te raken wanneer je niet geleerd hebt hoe je hiermee omgaat. Marcel legt uit waarom het brein gelooft in het concept van 'de waarheid' en hoe dit in de weg kan staan om je balans te houden.
Veel jongeren hebben het in deze tijd het lastig. En dat is niet zo verwonderlijk. Er zijn teveel maatschappelijke eisen die simpelweg niet stroken bij de biologische eisen van het brein. Marcel legt op heldere wijze uit wat hier tegen te doen is. Wil je meer weten? Bezoek dan de website opvoedhersenwetten.nlDit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 5 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over het karakter. Veel mensen vragen zich af wat karakter precies is. Ben je nu eenmaal zoals je bent of is je karakter wel degelijk in staat om zich aan te passen? Marcel legt uit waarom je karakter een essentiële onderdeel is van je overlevingsinstinct.
Veel pubers hebben last van angststoornissen. Marcel legt in deze podcast uit wat de mogelijke oorzaak hiervan is en hoe je hier op een andere wijze mee kunt omgaan. Hebben pubers het zo zwaar omdat de verwachtingen van ouders te hoog gespannen zijn of zijn er andere oorzaken aan te wijzen? Hoe zit het eigenlijk met tradities, zijn die goed of juist slecht voor het brein? Waarom willen mensen toch zo graag vasthouden aan oude gewoontes of is dat nu eenmaal hoe het brein werkt? Wil je meer weten? Bezoek dan de website opvoedhersenwetten.nlDit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
-
Deel 4 van de podcast met breinkennis deskundige Marcel Bos gaat over het verschil tussen instinct, intuïtie en gevoel. Hoe komt het dat vrouwen een beter ontwikkeld intuïtie hebben dan mannen of is dat een fabeltje? Bestaat er zoiets als een zesde zintuig? Vanuit de westerse cultuur leer je dat het belangrijk is om doelen te stellen, het maximale uit het leven te halen en ervoor te gaan. Maar leidt dat niet tot onnodige stress, teleurstellingen of een burn-out? In deze podcast legt Marcel uit wat de biologische definitie van succes is . Wanneer je beter begrijpt wat je startpunt is wordt het veel gemakkelijker om je gelukkig te voelen en ben je weerbaar voor tegenslagen in het leven. Weerbaarheid en zelfbeeld zijn aan elkaar gekoppeld. Marcel geeft een unieke kijk op wat je zelfbeeld werkelijk is. Wil je meer weten? Bezoek dan de website opvoedhersenwetten.nl
Dit is Opvoedhersenwetten.
De podcastshow van breindeskundige Marcel Bos.
Wilma Out interviewt Marcel Bos in deze reeks van podcasts
over de universele wetten van het brein.
Het gebruiken van de hersenwetten zorgt voor gelukkige en evenwichtige kinderen èn hun opvoeders.
Luister naar de spraakmakende podcastshow over Hersenwetten bij opvoeden.
- Montre plus