Episodes
-
Vi har i Maries Rum en ambition om at gøre samtale om tro og eksistens relevant, nærværende og genkendelig. Derfor er vi taknemmelige for vores gæsters bidrag, der med deres historier, livserfaring og ærlighed har været med til at sætte fokus på eksistentielle temaer, der udfordrer forståelse af tilværelsen.
Vores nytårskavalkade er helt enkel: En af vores faste lyttere og to af vores faste præster har hver især peget på to klip fra årets løb, som har givet dem en særlig grund til refleksion.
Derfor får du her et nytårsprogram med følgende overskrifter:
- Det her kraftedeme ikke nogen legeplads.
- Når vi ikke tør binde os til relationer.
- Når den svære livsudfordring er vejen til det gode liv.
- Kan det onde menneske forandre sig?
- Bøn: når vi ikke kan finde ordene.
- Skilter vi for meget med vores sårbarhed?
- Hvad med os, der ikke får en åbenbaring?
- Når der ikke er plads til noget, der er større end dig selv.
Gæst i programmet er redaktør for TVA-Live, Jens Østergaard -
4. søndag i advent - Fra kælderen under godset Rønnebæksholm peger gæstepræst Simon Kangas Larsen fra Aarhus på en nyhed fra verdensscenen, der har gjort et stort indtryk på ham.
Åbningen er Notre Dame har været 5 år undervejs - men er det rigtigt fra et kristent synspunkt rigtigt at bruge så mange penge på en kirke, når man kunne have brugt pengene nødhjælp eller mennesker i nød?
Ja, mener Simon Kangas Larsen. Den lokale præst Pernille Nærvig er derimod lidt mere splittet. Vi tager debatten ligesom vi ser frem mod den tekst fra Det Nye Testamente, som landets 2.000 præster skal prædike over 4. søndag i advent.
-
Episodes manquant?
-
3. SØNDAG I ADVENT - Vi kommer i dette samtaleprogram om tro og eksistens både fordi den nu afdøde sangskriver Johnny Madsen, Machareus-fæstningen i Jordan, Fanø og Johannes Døberen.
Og så fortsætter diskussionen i vores adventsserie om, hvorvidt det er vigtigt, at præsten selv giver udtryk for sin egen tro fra prædikestolen - eller om præsten i højere grad skal se sig selv som formidler af tro.
Gæstepræst er Helle Poulsen fra Frederiksberg i København.
I vores adventsserie nørder vi også lidt. Vi tager fat på den specifikke tekst fra Det Nye Testamente, som landets 2.000 præster skal prædike over på søndag, 3. søndag i advent.
-
ANDEN SØNDAG I ADVENT - Denne gang er det Ole Buhl Nielsen fra Brahetrolleborg på Fyn, der som vores gæstepræst har fundet vej ned til Marie Tofts gamle andagtsværelse i kælderen under godset Rønnebæksholm ved Næstved.
Vi har bedt ham sætte eksistentielt lup på nyhedsstrømmen i 2024 ved at udpege én nyhed fra året der gik, der har givet ham særlig grund til eftertanke.
I vores adventsserie nørder vi også lidt. Vi tager fat på den specifikke tekst fra Det Nye Testamente, som landets 2.000 præster skal prædike over på søndag, 2. søndag i advent - en tekst, der taler ind i de første kristnes forventninger om dommedag.
-
FØRSTE SØNDAG I ADVENT - Forud for hver søndag i advent sætter vi i fire særprogrammer eksistentielt lup på nyhedsstrømmen i 2024 samtidig med, at vi sætter fokus på den specifikke tekst fra Det Nye Testamente, som landets 2.000 præster skal prædike over i løbet af adventssøndagene.
Derfor får vi til hvert program besøg af en gæstepræst, der har fået en særlig opgave: at vælge en nyhed fra det seneste år, som rummer et eksistentielt tema, der taler ind i den tid, vi lever i.
I det første program er det Gitte Meyer Jørgensen fra Vor Frue Kirke i Svendborg, der har fået vej ned til Marie Tofts gamle andagtsværelse i kælderen under godset Rønnebæksholm.
-
ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY - forfatter, udkom i oktober med den anmelderroste roman "Tempel". Her foregår handlingen i tiden omkring Jesu fødsel og læserne bliver taget med til Judæa og nabatæernes mægtige hovedstad, Petra i Jordan.
Som 20-årig er Anne-Cathrine Riebnitzsky på besøg hos sine forældre på Sydfyn. Pludselig oplever hun i bryggerset noget, der ændrede hendes liv.
- Jeg hører en stemme, som taler til mig. Det var som om det fysiske rum forsvandt i det øjeblik. Der var en oplevelse af overvældende kærlighed, lattermildhed og en sammenhæng i universet, fortæller den i dag 51-årige Anne-Cathrine Riebnitzsky, der siden har været troende.
- Det ændrede fuldstændigt mit liv, fordi det gav mig forståelsen af, at du behøver ikke at leve i mørke, siger forfatteren i programmet.
-
BODIL EL JØRGENSEN - Børnebogsforfatter, kan stadig hente energi og livsglæde ved en stærk oplevelse, hun havde lidt uden for Herning for 50 år siden.
- Jeg er 13-14 år gammel og er jeg på vej til rideskolen på min cykel. Pludselig bliver jeg badet i et stærkt lys, der kommer oppefra. En bølge af glæde og livskraft skyller igennem mig," fortæller Bodil El Jørgensen og fortæller, at hele oplevelsen tog ca. 10 sekunder. Og så var det forbi.
Trods den metafysiske oplevelse i begyndelsen af teenageårene, så gør hun det klart i Maries Rum klart, at hun har svært ved begrebet "Gud". Hun kan heller ikke kalde sig troende.
Alligevel sidder oplevelsen dér på bakketoppen uden for Herning i hende som en livsforandrende begivenhed.
- Jeg fyldtes med en dyb vished om, at der er nogen eller noget, der passer på mig. Jeg er meget taknemmelig over oplevelsen. Jeg kan altid genkalde mig den, og jeg har fået lys inden i mig, som stammer fra dengang, fortæller Bodil El Jørgensen.
-
PER FRIMANN - Fodboldekspert og tidligere landsholdsspiller i fodbold, er gæst i denne episode af Maries Rum.
For Per Frimann blev en oplevelse i Idrætsparken som 8-årig livsforandrende. Han overværede en Europa Cup-kamp mellem AB og et af dengang verdens bedste hold, Anderlecht fra Belgien.
- Der var noget meget forandrende i at se den kamp. Jeg var fuldstændig overrumplet over det, jeg havde oplevet, fortæller den i dag 62-årige Per Frimann.
Oplevelsen plantede en drøm i ham, for kunne han selv blive en af de stjernespillere, der løb rundt nede på banen? 12 år senere ringede Anderlecht og tilbød ham en kontrakt.
-
GENHØR: BENT MELCHIOR - Et af de første programmer, vi udkom med i Maries Rum, var med tidligere overrabbiner Bent Melchior. Han besøgte os i kælderen under Rønnebæksholm fem måneder før sin død i 2021.
Her talte han blandt om vores sansers begrænsninger i forhold til at være ydmyg for, hvad det er i tilværelsen, vi ikke kan se.
- Vores evne til at fatte har sine begrænsninger. Vi kan kun høre toner indenfor en vis rækkevidde, vi kan kun se en vis distance frem - og hvordan der dufter inde hos naboen ved vi ikke rigtig meget om, sagde Melchior og fortsatte:
- Altså vores sanser har deres begrænsninger. Derfor har vores forstand også sine begrænsninger, sagde Bent Melchior og kom på den måde frem til en af sine mange pointer i programmet omkring liv og død: Der skal altså ting, vi ikke kan fatte, som vi måske får klaring på, når vi forlader denne verden. -
GORDON KENNEDYS SKELSÆTTENDE POLTERBABEND: Hvad gør man, når man pludselig får at vide, at ens bror ikke deler samme far som én selv? For skuespiller og komiker Gordon Kennedy blev den sandhed afsløret da han som 29-årig deltog i sin brors polterabend. "Det var virkelig livsændrende. At man kan gå i 29 år og tro noget, der viser sig ikke at holde stik", fortæller han.
Sognepræst Pernille Nærvigs erfaringer som præst er, at fortielser er mere udbredte, end vi måske tror: "Det handler mere om, hvordan man får levet med skeletterne - end om, at de ikke er der", mener hun.
-
KIM VILFORT - Vi kender ham fra EM i sommeren 1992, hvor han scorede til 2-0 i EM-finalen mod Tyskland og var med til at sikre dansk fodbolds største resultat nogensinde.
I denne episode af Maries Rum taler vi om glæde og taknemmelighed, men også om at leve med sorg. Kim Vilfort mistede sin 6-årige datter Line. Hun blev aldrig klar til at modtage den rygmarvstransplantation, der skulle helbrede hende for leukæmi.
Døden efterlod Kim Vilfort og hans kone i en sorg, de færreste kan forestille sig.
- Hvad gør man så, spørger programmets vært, Rasmus Birkerod.
- Man prøver at komme videre. Det var ikke nemt, men der er jo ikke rigtig noget alternativ, siger Kim Vilfort. Det var vigtigt for ham at få hverdagen til at fungere igen. - Du er nødt til at forholde dig til virkeligheden. En vis procentdel af ens liv er stadig det samme, og det er formentlig det, der er med til at holde en oppe. De ting der tidligere har fungeret godt, det er vigtigt at holde fast i dem, siger han.
-
ANNETTE HEICK - Hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig mere sårbar! Men ikke nødvendigvis stærkere. Sådan ser sanger og entertainer Annette Heick på tilværelsen her næsten 10 år efter, at hendes mand Jesper Vollmer brækkede nakken under en badeulykke i Thailand.
- Angsten for en ny ulykke forsvinder aldrig. Den venter altid lige rundt om hjørnet. Når man har prøvet at miste, så ved man godt, at det hele kan være væk på et splitsekund, siger 52-årige Annette Heick.
Annette Heicks mand overlevede, men er i dag 2/3 invalid. Det betyder i sagens natur, at familiens liv måtte lægges om. - For mig og børnene var det et farvel til den mand og far, vi havde kendt. Nu har vi har fået en ny mand og far, fortæller Heick, der ser sig selv som troende kristen. -
Dirigent for DR pigekoret: Jeg var stille og indadvendt. Charlotte Rowan kom fra en ikke musikalsk familie i Liverpool. Det var udefrakommende forventninger, der pludselig ændrede hendes livsbane. I dag dirigerer hun i DRs koncertsal foran 2000 publikummer. Nervøsiteten er helt forsvundet.
-
Tidligere OL-STJERNE Mark O. Madsen - Jeg tror på, at der venter noget godt på bagsiden af en skuffelse.
Mark O. Madsen var storfavorit til OL-guldet i 2008, men taber i første runde. OL var slut på 6 minutter, og hans verden går i stå.
Kort efter modtager han en bryllupsinvitation, som han normalt ville takke nej til på grund af sit fokus på træning. Men nu takker han ja. Ved festen møder han sit livs kærlighed. "Jeg tror på, at uanset hvor slemt noget er, så er der altid en dag i morgen".
Sportsligt fik Mark O. Madsen oprejsning, da han otte år senere vandt sølv i Rio de Janeiro. Siden var han en årrække MMA-kæmper, inden han lagde sin aktive karriere på hylden i januar 2024. -
JOHN F. KENNEDY har givet skuespiller Caspar Phillipson masser af arbejde på den amerikanske filmscene. Rollen som den amerikanske præsident gav ham det international gennembrud i 2016.
I Maries Rum fortæller han om en stærk metafysisk oplevelse for ni år siden i forbindelse med sin brors død.
- Jeg havde en meget tydelig oplevelse af, at han var hos mig kort efter sin død. Han kom om natten og sagde farvel.
- For mig er det med til at nære mit håb, at dem, vi har mistet, kan være nærværende på forskellig måde og med forskellig styrke. Det giver mig fornemmelsen af, at adskillelsen mellem vores verden og evigheden er meget mere stiplet, end vi umiddelbart tror, siger sognepræst i programmet Maj Havemand.
-
JOTAM CONFINO - freelancekorrespondent i Mellemøsten: Nogle gange synes jeg, at mine drømme er mere virkelige end virkeligheden.
Jotam Confino mistede sin mor allerede som 12-årig. Han fortæller i programmet, at han ofte møder hende i drømme, der føles meget virkelige.
- Hun er altid sig selv. Mange gange kommer hun tilbage, som om intet er hændt. Pludselig er hun der bare. Så siger hun noget almindeligt, som at “jeg har bare været ved købmanden”, eller “jeg er bare flyttet ind nede for enden af vejen”.
- Jeg oplever det som om, hun sender et signal om, at hun er derude et sted, og at vi skal ses igen. -
MARIA MILLAND - Fødselslæge i Al-Hol-lejren og forfatter til den anmelderroste bog "Født i helvedes forgård", en førstehåndsberetning fra den berygtede Al-Hol-lejr i det nordøstlige Syrien.
Her tilbragte hun 9 måneder på et hospital i lejren, der husede både flygtninge og IS-krigere med deres familier. Maria Milland var der for at hjælpe gravide kvinder i de ekstremt farlige omgivelser. -
TORBEN VILLEKJÆR - Ex-rocker efter TV2-dokumentaren, Den Sorte Svane: Samspillet mellem over- og underverdenen er en verden, hvor alle er sig selv nærmest. En verden hvor griskhed, grådighed og manglende moral lever i bedste velgående.
-
MORTEN HEMMINGSEN - Skuespiller, har været en del holdet, der gennem 10 år har leveret den populære tv-serie Badehotellet til halvanden million danske tv-seere. Badehotellet var mere end blot underholdning. Serien havde, mener Morten Hemmingsen, et budskab til danskerne: - Serien viste os, at selv i mørke tider har vi brug for at finde hinanden og finde ud af det med hinanden, siger han, der i serien taler nok med bred nordjysk dialekt - men på ingen måde selv er nordjyde. Han kommer såmænd fra Bogense-området på Nordfyn.
PRÆST: Annette Kruhøffer - VÆRT: Rasmus Birkerod -
ULLA VEJBY - Skuespiller på badehotellet: Slip kontrollen og en portion af ærgerrigheden og ambitionerne - og lad i stedet sanserne fylde mere. Det er for skuespiller Ulla Vejby en væsentlig livsforandrende erfaring, hun har gjort sig.
Et ophold på en teaterhøjskole gjorde det klart for hende, at ambitioner og ærgerrighed i virkeligheden også stod i vejen for at blive bedre som skuespiller.Sognepræst Esben Rom Ejsbøl Christensen fra Fensmark Kirke, er ny præst i Maries Rum. Han har en fortid som konstabel i forsvaret og genkender i mange af livets forhold vores behov for at give slip - men også i det helt konkrete som soldat. - Altså helt lavpraktisk. Hvis du ligger og skyder med en riffel og spænder for meget op, så rammer du ved siden af, siger Esben Christensen, der tidligere har været udsendt til Afghanistan med Livgarden.
PRÆST: Esben R.E. Christensen - VÆRT: Rasmus Birkerod - Montre plus