Episodes
-
Yıllar yılı Metropolitika'da neleri konu edindiğimizi konuşuyoruz.
-
İstanbul'la özdeşleştirilmiş sembolik yapılardan biri olan İstanbul Boğazı'nın filmlerde, kitaplarda, sanatta ve daha birçok başka boyutta ne şekilde temsil edildiğini, Boğaz'ın ve çevresinin farklı disiplin ve bağlamlarda nasıl alımlandığını konuşuyoruz.
-
Episodes manquant?
-
Gözyaşları Düşerken filminden Chung King Express'e, Aşk Zamanı'ndan Shanghai Blossoms'a, Wong Kar-Wai'in zaman ve mekânlarını konuşuyoruz.
-
“Kentin Sineması, Sinemanın Kenti” programında bu hafta yönetmen Umur Turagay ile filmlerini ve müzik kliplerini konuşuyoruz.
-
İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Bienali'nin direktörü Bige Örer ile İstanbul Bienali'ni ve mekânlarını konuşuyoruz.
-
Araştırmacı Deniz Türker mizah dergileri ve grafik romanlarda kent temsillerini anlatıyor.
-
Seval Şahin, Serdar Soydan ve Eda Yiğit ile Suat Derviş'i ve İthaki Yayınları’nın desteğiyle Sanat Kritik’in ev sahipliğinde gerçekleşen “Ben Yazar Suat Derviş’im” sergisini konuşuyoruz.
-
Konuğumuz Fuat Dündar, 1856'dan günümüze Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin göç ve göçmen politikalarını anlatıyor.
-
Prof. Mustafa Özbilgin ile Londra'da "kuraklık" ilan edilmesi üzerine konuşuyor, Britanya'da 40 yıldır yaşanan neoliberal dönüşümün bugün yaşamı nasıl şekillendirdiğini tartışıyoruz.
-
"Geceyarısı Çocukları" romanı özelinde Salman Rüşdü edebiyatını ve parçalanmış kimlikleri, çifte aidiyetleri, tarihin 'turşulanmasını" konuşuyoruz.
-
Konuğumuz kent araştırmacısı Volkan Altınok ile son dönemin gündemi 'kira göçü'nü konuşuyoruz.
-
Metropolitika'nın "Kentin Sineması, Sinemanın Kenti" köşesinde İzmir'in Basmane Semti'nde yeni açılan Sanathane Açık Hava Sineması ve Gösteri Sanatları Merkezi'ni konuşuyoruz. Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nden Teodora Hacudi ve Abdullah Tunalı, Sanathane'nin İzmir kent belleğinde ve sanat dünyasındaki yerini anlatıyor.
-
Onur Bütün ile feminist tarih yazımı, feminist edebiyat tarihi ve henüz okurla buluşan kitabı "Evdeki Meleği Öldürmek: Feminist Edebiyat Eleştirisi ve Feminist Eleştiri Yazıları" çalışmasını konuşuyoruz!
-
Dünya Edebiyatı Enstitüsü'nü (The Institute for World Literature), yaz programını ve içeriğini konuşmaya devam ediyoruz. Bu kez Vietnam asıllı Amerikalı yazar ve akademisyen V Nguyen'nin "Refugeetude" adlı kavramını tartışmaya açıyoruz. Bu kavram ışığında göçmenlik ve mültecilik deneyimleri, kuşaktan kuşağa aktarılan ortak mültecilik yaşam bilgisi hakkında konuşuyoruz.
-
Harvard Universitesi ve Johannes Gutenberg Universitesi işbirliği tarafından düzenlenen ve edebiyat, kültür çalışmalarının önde gelen isimlerinin bulunduğu Dünya Edebiyatı Enstitüsü'nü (The Institute for World Literature), program içeriğini ve önemini, dünya edebiyatı ile kentler ilişkisini konuşuyoruz.
-
Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik ile Sivas Katliamı'nın 30. yılında toplumsal ile bireysel hafızanın ilişkisini incelikle ele alan psikolojik gerilim filmi 'Kaygı'yı (2017) konuşuyoruz. Ayrıca yönetmen, birkaç yıldır üzerinde çalıştığı 'Cadı Üçlemesi'ni: 13+ (kısa metraj kurmaca) , 15+ (belgesel film) ve 18+ (kurmaca uzun metraj) anlatıyor.
-
Siyaset bilimci Deniz Türker ile 'Gotik Edebiyat'ın canavar figürlerini, Frankestein, Dracula ve Dr. Jykill, Mr. Hyde'ı konuşuyoruz. Bu karakterlere 18. yüzyıldan itibaren ortaya çıkan modern korku ve endişelerin metaforları olarak bakıyoruz.
Gotik canavarları, muhafazakar eleştirinin yansıması oldukları kadar aydınlanmanın ötekilerinin temsili olarak da düşünebilir miyiz? -
Felsefeci Ferda Keskin ile kitapçılarda bu hafta yerini alan Christian Laval ve Pierre Dardot'nun "Bitmeyen Kabus, Neoliberalizm Demokrasiyi Nasıl Ortadan Kaldırıyor" kitabını konuşuyoruz. Ferda Keskin çevirdiği bu kitabı bize anlatırken neoliberalizm'i tarihselleştirerek yeni dönemde otoriterleşen varyantının analizini yapıyor.
-
Konuğumuz Defne Suman ile edebiyat, kurmaca, yüzleşme ve mekan hakkında konuşuyoruz. Kişisel ve kolektif hafıza, yitirilen mekanların hafızası ve anlatının gücü arasındaki katmanları aralıyoruz.
-
Konuğumuz yönetmen Leyla Yılmaz ile filmleri "Bir Avuç Deniz" ve "Bilmemek"i konuşuyoruz.
- Montre plus