Episodes
-
I denne julespesialen leder tidligere radiovert og far til Mind-Body Labs egen Henrik, Hans-Petter Jacobsen, en samtale med Silje Endresen Reme og Henrik Børsting Jacobsen. Sammen utforsker de temaer som ofte blir ekstra aktuelle i juletiden, slik som forventninger, stress og tro.
Vi er tilbake med nye episoder allerede i januar.
God jul så lenge!Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagsbibliotekets podcaststudio. -
Kan man bli frisk fra langvarige utmattelsessyndromer, og i så fall hvordan? I dagens episode ser vi nærmere på hva som faktisk fungerer i behandlingen av tilstander som Long Covid, ME og utbrenthet, og hva man kan gjøre selv for å få det bedre.
Som en fortsettelse fra forrige episode inviterer professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme igjen overlege og postdoktor Maria Pedersen, samt doktorgradsstipendiat og tidligere ME-pasient Live Landmark, til en samtale om langvarig utmattelse.
Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagsbibliotekets podcaststudio.
-
Episodes manquant?
-
Langvarig utmattelse er en av hovedårsakene til økningen i sykefraværet i Norge. Diagnoser som slapphet og tretthet har økt kraftig, men hva er egentlig denne slitenheten, og stemmer det at man kan tenke seg frisk fra utbrenthet, Long Covid eller langvarig utmattelse?
Professor i helsepsykologi ved universitetet i Oslo og psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus, Silje Endresen Reme, har besøk av to spennende gjester som begge jobber med forskning på og behandling av ulike utmattelsestilstander: doktorgradsstipendiat ved universitetet i Oslo og tidligere ME-pasient, Live Landmark, samt overlege på barneavdelingen ved Rikshospitalet og postdoktor ved universitetet i Oslo, Maria Pedersen.
For mer informasjon om en av studiene som nevnes i episoden, og hvordan du kan delta, trykk her: https://www.ntnu.no/psykologi/kurs-for-cfs-me
Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Can wearables really unlock the secrets of your health? In this episode, we delve into the science behind heart rate variability (HRV) and the growing impact of wearable devices on health and personalized medicine. The discussion covers how wearables track metrics like HRV to assess stress, sleep, and recovery while also examining both the benefits and the challenges of interpreting this data accurately.
Todays host, Henrik Børsting Jacobsen, is joined by three experts in the field of wearables and HRV: Marco Altini, a researcher and founder of HRV4Training; Dan Quintana, an associate professor in health psychology at the University of Oslo; and Fredrik Mentzoni from Olympiatoppen where he integrates wearables into elite athletic training. Together, they break down how these devices can provide useful insights but also caution against common pitfalls in interpretation.
Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Mange mennesker lider av kroniske smertetilstander som ikke synes å ha en klar fysisk årsak. I nyere tid har hjernen sin enorme rolle i opplevelsen av smerte blitt mer og mer anerkjent. En ny og lovende behandlingsmetode for kroniske smertetilstander, kalt Pain Reprocessing Therapy (PRT), har blitt utviklet. Men kan kronisk smerte egentlig kureres?
I denne episoden har psykologistudent Maria Frøseth Rosenblom og professor i helsepsykologi Silje Endresen Reme besøk av fastlege og spesialist i allmennmedisin Andreas Pahle! Andreas arbeider daglig med behandling av langvarige smerter og har i flere år brukt PRT i møte med pasienter. I tillegg skal han straks begynne på en doktorgrad om dette temaet.
Her er noen ressurser knyttet til det vi diskuterer i episoden:
Boken "The Way Out" av Alan Gordon finner du her Appen Curable finner du her Les om studien på PRT av Yony K. Ashar, Alan Gordon, Howard Schubiner og kollegaer herDenne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo
Episoden ble spilt inn i Realfagsbibliotekets podcaststudio.
-
Hva er hypnose? Er det forskjell på klinisk og show-hypnose? Hvor godt fungerer hypnose som behandling for smerte?
I dagens episode forteller professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme om hypnose som konsept og behandlingsform. I tillegg ser vi nærmere på en studie Mind-Body Lab har gjennomført med hypnose blant brystkreftpasienter.Ressurser og lenker:
REVERI: En app som tilbyr guidede hypnose-lydfiler. Sjekk den ut her Hypnose-lydfil: Mind-Body Lab har også lagt ut hypnose-lydfiler. Sjekk de ut her Mind-Body Lab studie: Les mer om vår forskning på hypnose før brystkreftkirurgi her Amerikansk studie referanse: Les om studien som inspirerte vår forskning herDenne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Hvordan vet du egentlig hvor stresset du er, og finnes det enkle triks for å redusere stressnivået?
I denne episoden fortsetter Maria, Silje og Henrik samtalen fra forrige episode og går dypere inn i ulike metoder for å måle stress. Vi ser blant annet på testing av kortisolnivå, bruk av pulsklokker og subjektiv opplevelse. Videre diskuterer vi forskjellige måter å redusere stress på, og vurderer hvor effektive biohacks som meditasjon og isbading faktisk er for stressreduksjon.Vi nevner også to studier som du kan lese mer om her:
Studie hvor Henrik undersøkte kortisolnivåene til personer med langtidssykemelding for utmattelse.
Jacobsen et al., 2014Studie av David S. Yeager m.fl. som viser hvor viktig et åpent mindset om stress er for stresshåndtering.
Yeager et al., 2022Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Vi vet alle hvordan det føles å være stresset. Pulsen øker, svetten renner og en indre uro brer seg utover kroppen. Men hva er det egentlig som gjør at vi blir stresset? Hva skjer i kroppen når vi blir stresset? Og er stress så farlig som mange skal ha det til? Dette er noen av spørsmålene du får svar på i denne episoden.
Med seg har i studio har Maria Rosenblom professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme og førsteamanuensis og psykologspesialist Henrik Børsting Jacobsen. Begge forsker til daglig på sammenhengen mellom stressfysiologi og psykisk helse i ulike situasjoner.
Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Velkommen til første episode av Mind-Body Podden! I denne episoden blir du bedre kjent med forskergruppen bak podcasten – Mind-Body Lab – og de spennende temaene de forsker på. I studio har Maria Rosenblom med seg lederne av gruppen: professor og psykologspesialist Silje Endresen Reme og førsteamanuensis og psykologspesialist Henrik Børsting Jacobsen. Silje og Henrik forteller også om en ny og lovende behandling de har utviklet for Long-Covid!
Mer info om Mind-Body Lab finner du her
Denne podcasten er produsert av Mind-Body Lab ved Universitetet i Oslo.
Episoden ble spilt inn i realfagbibliotekets podcaststudio. -
Hør hva du har i vente i første sesong av podcasten!