Episodes
-
Er det grønt at fælde skov i f.eks. Baltikum eller USA for at brænde det af i Danmark, så vi kan få el og varme? Nej, mener stadig flere forskere og organisationer, heriblandt Danmarks Naturfredningsforening. Biomasse er en klimapolitisk hovedpine, som bør have en hurtig slutdato.
Natur og Miljø, september 2024.
-
I Island nyder man godt af de enorme mængder energi, der kommer fra den aktive undergrund, hvor varme kilder bogstavelig talt springer op af jorden. I Danmark er det knap så dramatisk, men vi kan faktisk også hente varmt vand fra undergrunden til vores varmeforsyning. Vi skal bare bore noget dybere – og potentialet er stort.
Natur og Miljø, september 2024. -
Episodes manquant?
-
Globalt bliver der investeret i solceller, vindmøller og andre vedvarende energiteknologier som aldrig før. Men hvor langt er verden med omstillingen fra sort til grøn energi, når det kommer til stykket? Og har vi grund til optimisme?
Natur og Miljø, september 2024.
-
Fantastiske skabninger: Spindelvæv er et af naturens mest forunderlige materialer. Silketrådene er så imponerende, at forskere vil efterligne edderkopper og bruge spindet til en lang række formål. Det er dog ikke nemt, men nu er forskerne måske ved at få et gennembrud.
Natur og Miljø, september 2024.
-
Kunst kan vække vores nysgerrighed og forbinde os med naturen. Mød kunstner og skovarbejder RUNE BOSSE,der eksperimenterer med naturens egne værker. Videnskaben dokumenterer, at vi skal handle – kunst giver os lyst til at handle.
Natur og Miljø, september 2024. -
Danmark er et af få lande i Europa, der ikke overvåger bestanden af SOMMERFUGLE. Det vil projektet ’Danmarks Dagsommerfugle’ lave om på. Konkret viden om sommerfuglenes ve og vel er nemlig ekstremt vigtig, når man skal finde ud af, hvordan det står til i naturen.
Så nu vil Anne og Heidi tælle Danmarks sommerfugle – og du kan være med.
Natur og Miljø, september 2024. -
EU har sat en ambitiøs kurs for natur, miljø og klima de sidste fem år. En kurs, der dog fremstår hårdt presset forud for den 9. juni, hvor vi skal stemme danske politikere ind i EU-Parlamentet
Natur og Miljø, juni 2024
-
Rundt om i verden føres et stigende antal retssager i naturens og klimaets navn. Bare ikke i Danmark. For mens 149 lande har skrevet naturen ind i deres forfatninger, står Danmark uden for det gode selskab. Vi vil ikke give naturen grundlovssikrede rettigheder. Grundloven fylder 175 år – er det på tide med en ændring?
Natur og Miljø, juni 2024
-
Vi står midt i en tid med flere alvorlige, grønne kriser. Naturen på land er presset, vores fjorde er ramt af iltsvind, CO2-udledningerne er alt for høje, og der findes stadig flere rester af pesticider i vores drikkevandsboringer. Det kalder på politisk mod og handlekraft, og særligt en sektor rummer løsningerne: Landbruget.
Artiklen er en del af temaet: 'Et nyt landbrug', fra Natur og Miljø, juni 2024.
-
Siden sidst i 1700-tallet er dansk landbrug blevet mere og mere effektiviseret, så det i dag fylder meget i areal, men kun ganske lidt i antallet af beskæftigede. Den grønne omstilling kræver, at vi ændrer den måde, vi driver landbrug på, fundamentalt.
Natur og Miljø, juni 2024
-
Vi skal gentænke den måde, vi driver landbrug på, så det sker i respekt for både natur og klima. Er regenerativt landbrug en af måderne? Mød tre regenerative jordbrugere, der har fortalt deres historie til journalist RIKKE BOLANDER.
Natur og Miljø, juni 2024.
-
Flere og flere jordbrugere får øjnene op for det såkaldte regenerative landbrug. De mener, at metoden både kan skabe mere frugtbar jord og dermed mere robuste planter, bidrage til biodiversiteten og gøre jorden mere modtagelig for store mængder regn og tørke. Men det regenerative kan kun fungere, hvis det står på skuldrene af økologien, mener eksperter.
Natur og Miljø, juni 2024.
-
Ny forskning har løftet sløret for biernes hemmelige – og forunderlige – indre verden. Og den byder på langt flere menneskelignende egenskaber, end vi hidtil har troet.
-
Alene på en øde ø. Sådan har kunstneren Jens Gregersen og hans kone boet i 42 år på den fredede ø Vorsø i Horsens Fjord. Det var Jens Gregersens helt særlige evne til at klatre i træer og registrere fugle, der gav ham adgang til at leve på øen. Han finder en særlig ro i naturen og lever i dag af at tælle, tegne og skrive bøger om Danmarks fugle, årstider og natur.
Natur og Miljø, juni 2024.
-
Forestil dig et liv med færre biler og mindre forurening. Hvor vi spiser grønt, flyver mindre, deler mere og skruer ned for forbruget. Lyder det tillokkende – eller uoverkommeligt? Et bæredygtigt liv kobles ofte med afkald på alt det, vi holder af. Men hvad nu, hvis vi begynder at tale om det grønne liv med omsorg og begejstring? Kan det hjælpe de grønne valg på vej?
Artiklen er en del af et tema om det gode grønne liv, fra Natur og Miljø, marts 2024. -
Midt på Sjælland ud mod Roskilde Fjord ligger Lejre Kommune, måske mest kendt for sine istidslandskaber og sit jernaldermuseum. Men kommunen gemmer også på et væld af grønne initiativer – fra bæredygtige bofællesskaber til repaircaféer og regenerative gartnerier. Her spirer ’det gode grønne liv’.
Artiklen er en del af et tema om det gode grønne liv, Natur og Miljø, marts 2024. -
Det kan være både ensomt og udmattende at kæmpe alene mod klimaforandringerne med sit forbrugsmønster som eneste våben. Langt mere nyttigt er det at kæmpe sammen med andre mod de strukturer, der står i vejen for, at vi for alvor kan leve mere bæredygtigt. Den erkendelse deler klimaaktivist ESTHER MICHELSEN KJELDAHL og forfatter CARSTEN JENSEN, selvom de står hver sit sted i livet.
Artiklen er en del af temaet det gode grønne liv, Natur og Miljø, marts 2024.
-
Kan man elske tøj – og stadig brænde for klimaet? Ja, mener Tina Werborg, der står bag tøjbyttekonceptet ’Another Closet’. Hun vil skabe et alternativ til den fast fashion, der lokker os til at overforbruge tøj – og som har sendt produktionen af tøj på himmelflugt, mens klima og miljø betaler prisen. Chefpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Mette Hoffgaard Ranfelt, sætter ord og tal på tekstilbranchens enorme aftryk på både natur, miljø og klima.
Lyt med og bliv inspireret til, hvordan kan vi elske tøj - og passe på klimaet samtidig.
-
Rumforskning skal give et sug i maven og kaste lys over universets og vores klodes skrøbelige skønhed, så vi forstår alvoren. For vil vi redde Jorden, må vi starte med kærlighed, mener astronom Klaus Pontoppidan. Han har viet sit liv til rumforskning og var den første til at se langt ud i universet og tilbage i tiden, da han hentede de nu berømte billeder fra James Webb-teleskopet.
-
ÅLEN er truet og er samtidig et af de helt store naturvidenskabelige mysterier. Men i nogle fabriksbygninger i Hirtshals forsøger forskere at liste hemmeligheder ud af den underlige ål. Det endelig mål er på sigt at kunne avle ål, men fisken snor sig. Det kræver stor tålmodighed.
- Montre plus