Episodes
-
Met Barry Peute (praktijkhouder huisartsenpraktijk “Bij de Ringoven” in Panningen) en Max Andriessen (Innovatiemanager bij Coöperatie VGZ).
In de ziekenhuiszorg is het steeds gebruikelijker om patiënten te monitoren terwijl ze thuis zijn. 16 huisartsenpraktijken vroegen zich af of dit ook zou kunnen werken voor hun patiënten. In een thuismeet-pilot meten patiënten zélf hun bloeddruk, geven de waarden door via een app en zo worden ze op afstand in de gaten gehouden.
In deze aflevering bespreken we:
Wat levert telemonitoring op voor huisartsenpraktijken én voor patiënten?Wat vinden patiënten en medewerkers ervan?Welke adviezen hebben Barry en Max voor andere huisartsenpraktijken?Wat is er nodig om succesvol te kunnen opschalen.Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Met Gerdi Diepeveen (strategisch manager bij Plasmacure) en Stephanie Daleweij (Innovatiemanager bij Coöperatie VGZ).
Plasmacure kreeg in 2024 de award voor “Zorgvernieuwer van de toekomst” voor de elektrische pleister PLASOMA. Met dit hulpmiddel kunnen complexe wonden sneller worden genezen.
In deze aflevering bespreken we:
Hoe koud plasma, een koudere en gecontroleerde vorm van het natuurverschijnsel bliksem, kan helpen bij het genezen van wondenWat de opbrengst is voor patiënten, zorgmedewerkers, zorginstellingen én zorgverzekeraarsWelke weg er wordt afgelegd van interessant idee, naar toepassing op een kleine groep patiënten naar vergoeding uit de basisverzekeringReacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Episodes manquant?
-
Met Inge Janssen – Stikfort (Manager volwassen- en ouderenpsychiatrie bij GGZ Oost-Brabant) en Erwin Hol (Transformatiemanager Coöperatie VGZ).
De wachttijden in de GGZ blijven een groot probleem. Hoe kunnen we mensen sneller en effectiever helpen voordat ze vastlopen in het systeem?
In deze aflevering bespreken we:
Hoe het verkennend gesprek patiënten helpt om eerder de juiste zorg te krijgen.Waarom een verwijzing naar de GGZ niet altijd de eerste stap hoeft te zijn.Wat de ervaringen zijn met deze aanpak en hoe ook jouw organisatie ermee kan starten.Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Na 23 jaar stopte @Olga Commandeur in 2023 als het gezicht van het tv-programma 'Nederland in Beweging'. Bewegen doet ze echter nog volop. Zo geeft ze workshops in verpleeghuizen en in de Soepel en Sterk Coach app van VGZ. Maandelijks doen ruim 12.000 kijkers actief met haar mee. De (gratis) app zit vol met oefeningen en is ook erg geschikt voor mensen die beperkt zijn in hun gezondheid. De reacties zijn hartverwarmend.
Te gast in deze podcast zijn:
Olga Commandeur, ex-presentatrice van Nederland in Beweging, en instructrice in de VGZ Soepel en Sterk coach appLizette Wassink, transformatiemanager bij Coöperatie VGZReacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Met Leontien Molenaar (Medisch directeur Gezond.nl) en Iris Timmermans (innovatiemanager Coöperatie VGZ).
Kan digitale huisartsenzorg de toegankelijkheid van huisartsenpraktijken vergroten? En tijd vrijspelen voor datgene wat echt belangrijk is: tijd en aandacht voor patiënten die dat nodig hebben.
Hoe kunnen we digitalisering zó inzetten dat we de voordelen benutten en de nadelen zoveel mogelijk voorkomen? In de medisch specialistische zorg zien we steeds meer succesvolle voorbeelden. Maar digitale huisartsenzorg? We bespreken ervaringen uit de praktijk in de nieuwste aflevering van de podcast ‘Nieuwe blik op zorg’.
Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Overal in Nederland werken partijen van binnen en buiten de zorg samen aan plannen om de zorg toekomstbestendig te maken (het Integraal Zorgakkoord); met als doel dat mensen in de toekomst nog de zorg kunnen krijgen, die ze nodig hebben Een duurzame transformatie van de zorg vereist lef en brede samenwerking aan een integrale aanpak voor de hele zorgketen. Het bewustzijn groeit dat er nu echt wat moet veranderen, omdat steeds meer mensen zorg nodig hebben en er steeds minder zorgprofessionals zijn om die zorg te kunnen bieden. Partijen met impactvolle plannen hebben transformatiegeld ontvangen voor de realisatie van deze plannen en de goede voorbeelden worden gekopieerd in andere regio’s. Wat gaat al goed, waar zitten bottlenecks en wat moet nog beter?
Te gast in deze podcast zijn:
Aiko de Raaf, landelijk kwartiermaker bij het ministerie van VWS voor het IZA in de regioCharlotte Oldenburg, strategisch manager regio & netwerk bij Coöperatie VGZReacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Met Hanneke Hofman (directeur-bestuurder Goudenhart) en Marika Verbeek (innovatiemanager bij VGZ)
Is revalidatiezorg voor ouderen nog passend? Zorgverleners zetten zich in om de patiënt zo goed mogelijk te helpen tijdens revalidatie, maar hierbij verliest de patiënt ook eigen regie. Hanneke Hofman denkt dat het anders kan: ze pleit ervoor om revalidatietrajecten te ‘de-professionaliseren’. En de patiënt en naasten meer regie te geven tijdens de revalidatie. Marika Verbeek en Hanneke gaan samen op zoek naar manieren om de revalidatiezorg te vernieuwen. Het uitgangspunt daarbij is: opname in een kliniek als het moet, maar thuis revalideren als het kan.
Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Noaber Foundation en Coöperatie VGZ willen vernieuwing van de gezondheidszorg in Nederland een impuls geven via Health Impact Investeren. Noaber deed hiermee afgelopen tien jaar ervaring op. Een speciaal team binnen VGZ gaat nu met een budget van 60 miljoen euro op zoek naar veelbelovende initiatieven om in te investeren. Noaber en VGZ willen jonge bedrijven helpen om relevante oplossingen op het gebied van zorg en gezondheid versneld mogelijk te maken.
Te gast in deze podcast zijn:
• Matthijs Blokhuis, CEO van Noaber Foundation
• Leoni Delsink, senior portfoliomanager bij VGZ en oprichter van het VGZ Voorop in Zorg Fonds
Meer informatie:
https://www.cooperatievgz.nl/cooperatie-vgz/zorg/duurzaamheid/health-impact-investeren
https://www.noaber.com/nl/participaties
Reacties zijn van harte welkom via [email protected]
-
Sociaal arrangeren: brug tussen zorg en ondersteuning
Thuis. Dat is waar veel mensen het liefst blijven wonen, ook als ze ouder worden. Voor ouderen groeit op een gegeven moment de vraag naar ondersteuning of zorg. Maar wat is de juiste plaats voor hun hulpvraag? Sociaal werkers kunnen niet altijd iets doen en hulp van huisarts of wijkverpleging is ook niet altijd nodig. In Nijmegen bedachten ze de oplossing om het gat tussen ondersteuning en zorg te overbruggen: sociaal arrangeren.
Te gast in deze podcast zijn:
Lizzy van der Horst – Programmacoördinator Lentl en sociaal werker bij Sterker Sociaal WerkJenneke Ouwersloot – Transformatiemanager ouderenzorg bij Coöperatie VGZReacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
1 op de 5 mensen is niet digitaal vaardig. Expertisecentrum Pharos werkt aan het verkleinen van gezondheidsverschillen om iedereen gelijke kansen te geven op een gezond leven. Ook op het gebied van digitale zorg. Samen met zorgverleners en ontwikkelaars werkt Pharos om digitale zorg toepassingen voor iedereen toegankelijker te maken. Ook actief in de transformatie van de zorg is Digizo.nu. Zij toetsen en waarderen digitale toepassingen om dit breder in te kunnen zetten. Hoe kunnen Pharos en Digizo.nu samen werken aan het ideaalbeeld dat iedereen die digitale toepassingen wil gebruiken dat ook kan gebruiken?
Te gast in deze podcast zijn:
· Thea Duijnhoven, strategisch adviseur en projectleider bij Pharos· Niels van Gorp, digitaal strateeg bij Coöperatie VGZ en van daaruit actief in Digizo.nu -
Ziekenhuizen van het samenwerkingsverband Santeon experimenteren met digitale monitoring op afstand. Verpleegkundigen in een hybride medisch servicecentrum monitoren patiënten met bijvoorbeeld hartklachten of diabetes die ‘gewoon thuis’ zijn. Dit bespaart zowel zorgpersoneel als patiënten onnodige controle-afspraken in zorginstellingen. Tegelijk kan direct en gericht worden ingegrepen als tijdens het monitoren een afwijking wordt gesignaleerd. Dit initiatief heet ‘Zorg bij jou’ en wordt gesteund door de grote zorgverzekeraars, waaronder Coöperatie VGZ.
Te gast in deze podcast zijn:
• Eva Deckers, programmamanager ‘Zorg bij jou’ en verantwoordelijk voor digitalisering van de zorg in het Catharina Ziekenhuis Eindhoven.
• Nathalie van de Louw, innovatiemanager bij Coöperatie VGZ
Meer informatie:
• Transformatieplan Zorg bij jou
• Website Zorg bij jou
Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Steeds meer ziekenhuizen proberen de overgang naar vegetarisch of plantaardig eten te stimuleren. Een vegetarisch ziekenhuismenu bespaart kosten, is goed voor het klimaat en nog gezonder ook.
De Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder loopt voorop en wordt ook wel het vegetarische ziekenhuis genoemd. Liefst 70% van de maaltijden die patiënten bestellen is inmiddels vegetarisch. Coöperatie VGZ heeft deze aanpak verkozen tot goed voorbeeld en helpt om dit initiatief meer onder de aandacht te brengen. Wat is het geheim achter dit succes?
Te gast in deze podcast zijn:
• Marco van Stenis, facilitair manager bij ‘Noordwest’
• Hemmo IJzer, kok bij ‘Noordwest’
• Inge Schepens, huisarts in opleiding & voormalig medewerker bij VGZ
Meer informatie:
• Vegetarisch en patiëntgericht koken FIT-initiatief - Vegetarisch en patiëntgericht koken (vgz-zorgkantoren.nl)
• Noordwest locatie Alkmaar start met gezonde en duurzame voeding vanuit eigen keuken (nwz.nl)
Tip: Vond je dit onderwerp interessant? Luister ook de podcast ‘gezonde leefstijl’ met Marjolijn Duijvestein (maag-darm-lever-arts in Radboudumc) en Britt Huijbregts (beleidsontwikkelaar duurzaamheid bij VGZ).
Reacties zijn van harte welkom via [email protected].
-
Liefst 7 procent van de CO2-uitstoot in Nederland wordt veroorzaakt door de zorg. Om hier iets aan te doen is een Green Deal Duurzame zorg afgesproken. Het ministerie, zorginstellingen, zorgprofessionals en zorgverzekeraars willen de zorg groener maken. Thuiszorgorganisatie Omring bouwt momenteel een groen verpleeghuis op Texel en laat zien dat werken aan duurzaamheid mogelijk is én bijdraagt aan bedrijfsmatig gezonde organisaties.
Te gast in deze podcast zijn:
• Frido Kraanen, bestuurder bij Omring en bedenker van Het Groene Verpleeghuis
• Jojanneke Goedings, Chief People and Sustainability Officer bij VGZ en verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid
-
Een gezondere leefstijl en een groter bewustzijn van de link tussen zorg en klimaat zijn belangrijk om de zorg duurzamer te maken. Dit vraagt niet alleen verandering van patiënten, maar ook van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en natuurlijk van onze maatschappij. Zowel het Radboudumc als zorgverzekeraar VGZ spannen zich hiervoor in en zien vele kansen om samen Nederland gezonder en de zorg duurzamer te maken.
Te gast in deze podcast zijn: Marjolijn Duijvestein, maag-darm-leverarts in Radboudumc en Britt Huijbregts, beleidsontwikkelaar duurzaamheid bij Coöperatie VGZ.
-
Het tekort aan personeel in de zorg is actueler dan ooit en neemt verder toe. . Momenteel is er al een tekort aan 40.000 zorgprofessionals en als we zo doorgaan dan hebben we in 2033 nog eens 200.000 extra professionals nodig. Onder de mensen die met pensioen gaan, is echter een groeiende groep die iets kan en wil betekenen voor anderen. Dát is de sleutel van de zogenoemde ‘voorzorgcirkels’: ouderen die elkaar hulp bieden, zodat ze minder snel een beroep hoeven doen op de zorg.
Te gast in deze podcast zijn Henk Geene, de geestelijk vader van de voorzorgcirkels, en Marjo Vissers, bestuursvoorzitter van VGZ die dit initiatief van harte ondersteunt.
-
Financiële zorgen zijn voor veel mensen moeilijk op te lossen. De druk neemt vaak toe wanneer instanties zich slechts op de incasso focussen. Het Instituut voor Publieke Waarden bedacht daarom de ‘Doorbraakmethode’: oplossingen in concrete individuele situaties in plaats van energie steken in systeemverandering. Coöperatie VGZ is enthousiast en gaat hier actief mee aan de slag.
Te gast in deze podcast zijn: Eelke Blokker, Instituut voor Publieke Waarden en Marianne van Thiel, directeur van het cluster “Moeite met Betalen” bij Coöperatie VGZ.
-
Binnenkort start Coöperatie VGZ met de podcast 'Nieuwe blik op zorg’. Hierin gaan we op zoek naar gedeelde drijfveren, inspirerende voorbeelden, geleerde lessen, maar ook onderlinge spanningen. Om van te leren en te inspireren voor een gezonder Nederland en de zorg van de toekomst.