Episodes
-
Datamaskiner kan bli bedre ved at vi lager kunstige organismer og putter inn i maskinene. Men hva om disse organismene begynner å utvikle bevissthet, og hva om de får sin egen vilje? Gunnar Tufte forsker på framtida, og tenker høyt om maskiner og etikk.
Hva liker du best ved å være menneske? Folk på gata fryder seg over små og store begivenheter.
De unge menneskene som slutter seg til IS er overbeviste om at hvis bare IS får ta over kommandoen i verden, så blir alt bra.
Vi har bestilt time hos psykologen, for vi lurer på hva det er som gjør at folk går seg vill i tankene sine. Psykologen sier at dette gjør vi alle sammen, heldigvis i litt mindre alvorlige saker - som regel.
I helga ble familien Abbasi arrestert og sendt ut av landet. Folk i Trondheim har et dypt engasjement for de tre søsknene som nå er på vei til Afghanistan.
Sarita Sehjpal er hindu, og vigsler ektepar i Kristiansand kommune. I fjor vigslet hun en muslim og en kristen. - Vår felles religion er kjærlighet, sier Sarita.
Vi har vært ute og kikka på norges eldste trykte bok. Den knirker. Det er ikke så rart, for den er 500 år gammel -
Har du hatt en åndelig opplevelse? I forbindelse med pinsa har vi vært på gata og spurt folk om det.
- Skal du ha begge dukkene, eller vil gi den ene til venninna di som ikke har leker? Avgjørelsen har preget livet til Maria Engås Halsne fra The Voice på TV2.
Hvorfor kvier mange muslimer seg for å ta opp boliglån med rente?
I studio: Lise Sørensen og Camilla Tjønn Thingvoll. -
Episodes manquant?
-
Elvene ved Strindheim skole har sett serien "Lik meg" på NRK Super. Den handler om utestenging.
Vi har snakka med elevene - og en forsker
- Id-feiring er like stressende som julefeiring, sier Noman Mubashir. – Man skulle tro at det var snakk om en slags prøve, men vi sitter jo bare blant våre egne! Slapp av og spis kjøttkaker og store, kongelige risretter, sier han. Id er slutten på ramadan
Universet utvider seg, og vi aner ikke hvorfor. Ben David elsker å sitte og observere og lage matematiske formler som stemmer med det han ser, for å finne utav dette her. Og han er en av ganske få i matematikk-verdenen som mener at det er en gud som står bak. -
Vi har møtt Tania Michelet. Som barn fikk hun beskjed om å marsjere i kommunismens navn, under paroler som "Ned med Nixon" og "Mao er vår helt". Men Tania ville heller gå på søndagsskolen.
- Den norske matpakken skaper forskjeller, sier Silje Elisabeth Skuland. Hun har intervjuet minoritetsbarn og barn fra fattige familier. - Mens vi voksne ofte kjøper ting for å skille oss ut og skinne, gjør barn det de kan for å passe inn, sier forskeren.
Camilla har vært på Rockheim på utstillinga Soli Deo Gloria. Konservatoren på museet for pop og rock synes kristen musikk har fått for lite oppmerksomhet. Nå har de ordnet på det.
Og vi har vært på gata og spurt folk om hvordan de sørger for å nyte våren. Og om hvordan de tror det gikk for seg da Jesus for opp til Gud. -
Nå kan du kjøpe melk, brunost og bunad på matbutikken. Hvorfor er det så viktig for mange at en festdrakt har en historie? Er en matbutikk-bunad mindre verdt enn en som er sydd på husfliden?
- Da David Bowie døde, skvatt jeg, sier Anders T. Andersen. Han har regi på Bowies musikal Lazarus på Det norske teatret. - Jeg kunne gå inn og høre på musikken hans og få en slags trøst. Det føltes som et klapp på skuldra; det er greit, det er andre som føler sånn som deg. NRK P1, Mellom himmel og jord, søndag klokka 14
Aksel Tjora har blitt mer oppmerksom etter at han parkerte smarttelefonen. Nå ser han de grønne vårbladene på treene i skogen og alle fingeravtrykkene på vinduet når solen skinner inn i stua.
Loven om helligdagsfreden er like gammel som slaget om kristendommen. Trenger vi en slik lov i vår tid?
Vi tar en prat med Unni Irmelin Kvam, Bunadspoddens mor., om bunad som kampvåpen og ankerfeste -
Ateisten Didrik Sønderlind mener han har blitt et rausere menneske etter at han begynte å faste med muslimene under ramadan.
Komiker Espen P.A Lervaag er kristen, men det holder han for seg selv når han hilser på nye mennesker.
Ane Dalsnes Storsæter har en boks med kjærlighetsbrev mellom besteforeldrene hennes. De møttes under krigen.
I studio: Lise Sørensen og Camilla Tjønn Thingvoll. -
Knut Størdal spilte flygel så mannen på kirkebenken gråt. Mannen ville ha mer av Knuts musikk. Nå har det blitt en konsertserie med "stille toner"
Vi spør ekspertene på gata; - Trives du med stillhet?
Har Game of Thrones paralleller til vår tid? Vi har møtt tre studenter som sier ja.
Fem på gata: Hva er hytta for deg? Hva skjer med deg når du kommer på hytta?
Verdens største demokrati er inne i verdens lengste og dyreste valgprosess. Rundt 200 millioner indere er muslimer. Den sittende presidenten blir beskyldt for å være hindunasjonalist. Joar Hoel Larsen forteller om hva trua på reinkarnasjon kan gjøre med folk, om kastesystemet og om den livgivende kua. -
Om ku-ambulanser. Om kastesystem og tanken om en indisk "renhet". Og om at trua på gjenfødelse kan føre til passive holdninger.
-
Truls var en av de første personene i Norge som konverterte til islam på 1950-talet. Hvordan har det vært for han og sett religionen etablere seg i landet i disse 60 årene?
Gunnar utvikler en app som kan redde spedbarn som har fått en vanskelig start på livet. Men gründeren han på seg selv som en superhelt?
Kari har doktorgrad i gudsbilde. Hvordan blir blide av Gud satt sammen?
I studio: Ove Gundersen og Camilla Tjønn Thingvoll -
Hele intervjuet med Stilson (Noe av dette intervjuet er del av podkast-episoden fra 1.april. )
-
Fotballsesong og motorsykler, to sikre tegn på at våren er på vei! Og vi snakker om begge i denne utgaven av Mellom himmel og jord.
Hvorfor er det ikke homofile spillere i toppfotballen? I Ranheim fotball ønsker spillerne homofile hjertelig velkommen i klubben. Og de mener at det er gode holdninger til mangfold i deres miljø. Michael Stilson har kjennskap til garderobekulturen, og er enig med spillerne. Han sier at problemet må jobbes med tidligere i løpet, i barne- og ungdomsfotballen. - Det er der det er tøft å være annerledes, sier han.
Golanhøydene - guds gave til jødene? Hanne Eggen Røislien hjelper oss å forstå at noen jøder i Israel kan begrunne annekteringa av Golanhøydene i Mosebøkene.
- Å kjøre motorsykkel er meditasjon, sier Asbjørn Tiller. Han har hatt MC-interessen siden ungdommen. -
- Vil du snakke med en sykehusimam, en prest eller kanskje en buddhistmunk? Viss du havner på sykehus en gang i fremtiden, kan det hende at du får dette spørsmålet. Universitetet i Oslo skal utdanne profesjonelle samtalepartnere fra høsten av.
Den siste tiden har de unge demonstrert for klimaet. Hva engasjerte ungdom før i tiden seg for?
Er doggybag på vei inn i Norge?
I studio: Ove Gundersen og Camilla Tjønn Thingvoll. -
Hva er tid, hvordan forholder vi oss til den? Gratistime med "PT i nærvær", sykehusprest Tor Magne Handeland.
Linn Skåber holder andakt i NRK P1 denne uka. Hun vil snakke om ensomhet, for å bygge et fellesskap rundt nettopp det.
-Kristendommen tok landet med sverd, nå vil vi ta Norge tilbake med sverd. Slik tenkte ungdommene som sto bak kirkebrannene på 1990-tallet. Handlingen i filmen Lords of Chaos er lagt til satanistmiljøet på denne tida. Kan historien gi nytt liv til de destruktive tankene, eller er vi et annet sted nå?
Mange lærere har hatt sterk innvirkning på noen av sine elever. Vi har vært på gata og henta rosende ord om lærere.
Ole Dalen lå hardt skadd på sykehuset da Åge Aleksandersen ringte for å fortelle at han hadde skrevet en sang til ham. Han forteller historien bak Trondheimsnatt. -
Michael Winger blir kontakta av privatpersoner og politi, fordi han mener å kunne finne folk som har blitt borte på uforklarlig vis.
- Jeg kan føle det de følte før de døde, sier Michael.
Adrian og Helene faster for å bli bedre utgaver av seg selv.
Fem på gata om favorittmannen - og om favorittkvinnen.
Marie Kondo og Shintoismen. -
En av de mest utskjelte rollemodellene, Barbie, fyller 60 år. - Det er synd Barbie har så dårlig rykte, vi tenker ikke over hvordan dukka ser ut, sier barn som leker med 60-åringen.
Hvorfor faster noen kristne nå? Prest Karl Gervin forklarer.
Rebecca Shirin Jafari og Kristoffer Gaarder Dannevig tok med seg familien og flytta fra byen og inn i skogen. - Vi opplever en ny type hverdagslykke, sier de.
I studio: Ove Gundersen og Camilla Tjønn Thingvoll. -
Elin Östlund leverer råvarer til en Michelin-restaurant, og har et nærmest religiøst forhold til det å dyrke jorda. Grønnsaker og dyr gir henne følelsen av å høre til. Og det var akkurat den følelsen hun mangla for noen år siden. Elin kan leve med en psykisk lidelse så lenge hun får leve i samspill med naturen.
Når det ikke er fullt så stilig med trange bukser lenger, og man sliter litt opp trappa til timeter'n, da kommer gjerne tankene om tida som går. Kjartan Brügger Bjånesøy har skrevet bok om det.
Det fins pakke-tilbud med gravferd uten seremoni. Hva synes folk på gata om en slik avskjed ved livets slutt?
Nord i landet sier man helvete og skylder på satan, i sør ber man om nåde og sier gurimalla.
Ruth Vatvedt Fjeld har studert hvordan man banner i ulike deler av landet, og mener at hun kan forklare hvorfor det er forskjell. -
Universet før lyset braut gjennom - kva var før Big Bang?
Frå konge til lidande menneske - Jesus har blitt framstilt på mange måtar gjennom historien.
Kvifor har vi idol? Kan vi ikkje berre vere oss sjølv?
I studio: Camilla Tjønn Thingvoll og Ove Gundersen. -
Tanken om nirvana finnes både i buddhismen og hinduismen. I disse dager bader millioner av hinduer bort egne og forfedrenes synder, i elva Ganges
Mange skoler viser film eller nyheter mens skoleelevene spiser matpakka si, men er det greit at de ser på en tv-skjerm i lunsjen?
Femte trinn ved Åsvang skole i Trondheim er ikke i tvil om hva som er best!
Dåpstallene i Den norske kirke går ned, samtidig går rundt 1000 ungdommer til dåp før konfirmasjon. Vi har vært med på ungdomsdåp i Byåsen kirke. -
Svenske Greta Thunberg har satt igang en en klimabevegelse blant ungdom rundt om i verden. Filosof Lin Olderøien mener at vi alle har potensial til å skape endring. Men da må vi ta oss sjøl på alvor.
Fem på gata: Hva ville du si om du fikk anledning til å holde en tale til alle menneskene i verden?
Ny rapport fra Pew research center viser at folk som er aktive i en menighet også er mer aktive i samfunnet ellers. Og at de er litt tykkere.
Konspirasjonsteorier har god grobunn i hiphopmiljøene. Øyvind Holen forteller.
Hva vet femteklassinger i dag om samer? Vi har snakket med noen, og her er det både kunnskap og vranglære.
Hvordan dør en religion? Vi hører om manikeismen, en verdensreligion som døde ut.
Filmen Blade Runner er fra 1982, men handlinga er lagt til 2019. Den stiller spørsmål om hva et menneske er. Har vi kommet nærmere svaret i dag, enn da filmen ble laget? -
Religionsvitar meinar at det bør vera større skilje mellom religion og politikk.
Då Berlinmuren fall var det 15 grensemurar i verda. I dag er det 77. Treng vi eigentleg alle desse murane?
Kva skjer om vi oppfører oss på Tinder-måten i det verkelege liv?
I studio: Lise Sørensen og Camilla Tjønn Thingvoll. - Montre plus