Episodes
-
Amy-Jane Gielen is politicoloog en expert op het gebied van gedragsverandering. Wat haar vooral bezig houdt is het maken van positieve impact. Haar laatste project gaat over de ongelijkwaardige positie van vrouwen, onder de noemer 'Fix het systeem, niet de vrouw'. Hoe breng je die verandering teweeg? Welke rol speelt intuïtie hierbij, en hoe kan het bijdragen aan duurzame verandering?
-
We kunnen en willen tegenwoordig zoveel, dat het steeds moeilijker wordt om de juiste keuzes te maken. Zoveel opties, trends en veranderingen: hoe weet je wat echt belangrijk en de moeite waard is? Tegenwoordig zijn logica, deductie en analyse leidende principes, maar nadenken alleen brengt ons niet altijd verder. We vergeten vaak een hersenhelft mee te nemen in onze beslissingen, een instrument dat geraffineerder is dan we denken: je intuïtie. Want denken + voelen = weten.
In seizoen 3 van 'Ongeboren Leiders' geven we onze gasten de ruimte om het over intuïtie te hebben. Want onbewust rust er onder leiders nog steeds een groot taboe op beslissingen maken op gevoel. We zoeken antwoord op vraagstukken als, "wat is intuïtie?", "wanneer gebruik je het?" en "kun je jouw intuïtie ook trainen?". We laten leiders aan het woord, die zichzelf misschien niet zo snel als leider zouden omschrijven, maar dit zeker wel zijn. Wanneer maakten zij gebruik van hun intuïtie? En hoe verschilt dit binnen diverse werkvelden? Luister nu naar het derde seizoen van 'Ongeboren Leiders' met presentator Pieter van der Wielen.
-
Episodes manquant?
-
Marit Bouwmeester is de meest succesvolle vrouwelijke Olympische zeilster ooit. Ze heeft meegedaan aan de Olympische Spelen in 2012, 2016, 2021 en 2024 en won daar respectievelijk zilver, goud, brons en weer goud. Alsof dat nog niet genoeg was werd zij onlangs ook nog genomineerd voor de titel 'Sportvrouw van het jaar'. Hoe gebruikt zij haar intuïtie tijdens wedstrijden, waarin beslissingen binnen een split second worden gemaakt? Marit leerde gaandeweg te vertrouwen op haar intuïtie door dit jarenlang te trainen en te voeden. In deze aflevering vertelt zij hoe ze hier naartoe heeft gewerkt.
-
Sandy Verkooijen is al jarenlang trainer bij de Baak. Intuïtie is een thema dat vaak de revue passeert tijdens haar trainingen. In deze speciale aflevering geeft zij meer duiding aan het begrip intuïtie, wat ze omschrijft als het 'onbewust weten'. Sandy geeft een aantal waardevolle tips over hoe je jouw intuïtie het beste kunt gebruiken en hoe je het kunt trainen.
-
Donald Pols is de directeur van Milieudefensie. Tijdens zijn jeugd in Zuid-Afrika ontstond zijn liefde voor de natuur maar ook zijn strijd voor een rechtvaardige samenleving. Zo leken grote vervuilende organisaties een lange tijd overal mee weg te komen, maar de rechtszaak van Milieudefensie liet zien dat ook zij niet onaantastbaar zijn. Hoe kijkt Donald naar leiderschap? En welke leiderschap is er volgens hem nodig voor een rechtvaardige samenleving?
-
Erik Wegewijs gaf jarenlang leiding aan de Special Forces van het Korps Commandotroepen. Onder het motto 'practice what you preach' stapte hij na meer dan twee decennia uit zijn eigen comfort zone, verliet Defensie en werd ondernemer. Nu deelt hij zijn ervaringen uit de wereld van Special Forces om anderen te inspireren het beste uit zichzelf te halen. In Ongeboren Leiders gaan we met Erik in gesprek over de kracht van leiderschap. Wat is volgens Erik de essentie van krachtig leiderschap en wat is daarvoor nodig?
-
Renske Leijten is als voormalig kamerlid is altijd trouw gebleven aan haar idealen. Zo bleef zij zich strijdlustig inzetten voor de slachtoffers van de toeslagenaffaire. In Ongeboren Leiders gaan we met Renske in gesprek over de kracht van integriteit. Hoe blijf je integer en je eigen koers varen; ook wanneer de omgeving daar weinig ruimte voor biedt?
-
Je kent Marissa van der Sluis van De Podcast Psycholoog. Met haar podcast heeft Marissa mentale gezondheid en de taboes die daarbij horen naar de Nederlandse huiskamers gebracht. In Ongeboren Leiders gaan we met Marissa in gesprek over de kracht van leiderschap. Ziet zij zichzelf eigenlijk als een leider? En welke kracht zit er verscholen in kwetsbaarheid?
-
Demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag heeft aangekondigd afscheid te nemen van de Nederlandse politiek. Als minister heeft zij veel te verduren gekregen, wat ver buiten het gebruikelijke van het ambt reikte. Hoe blijf je in deze situatie krachtig als leider? En wat hoopt Sigrid voor leiderschap in de toekomst?
-
Edson Sabajo is een van de twee oprichters van het streetwear merk Patta. In die tijd was streetwear nog vrij onbekend en was Edson er vroeg bij. Toch bleef hij geloven in wat hij doet. Inmiddels is Patta wereldwijd uitgegroeid tot een van de grootste streetwear merken en is het merk veel meer dan een trend. Nu probeert Edson met verschillende initiatieven, zoals de Patta Academy, kennis door te geven aan jongeren en terug te geven aan de community. Hoe kijkt Edson naar leiderschap? En wat is zijn unieke kracht?
-
Özcan Akyol – ook wel bekend als Eus - is columnist, televisiepresentator en schrijver. Onlangs verscheen zijn derde boek Afslag 23. Eus is een uitgesproken Deventenaar en iemand die geen blad voor de mond neemt als het aankomt op jezelf zijn. Je zou hem eigenzinnig kunnen noemen. In deze aflevering gaat Pieter van de Wielen in gesprek met Eus over de kracht van leiderschap. Is eigenzinnigheid een belangrijke eigenschap voor een leider?
-
Voor leiderschap is kracht nodig. In Ongeboren Leiders gaat Pieter van der Wielen in gesprek met leiders die ieder op hun eigen manier worden gekenmerkt door een sterke drive. We stellen hen de vraag: wat is de kracht van leiderschap?
-
Angelo Bromet is hoofd educatie bij Plusplusone en medeoprichter van Prospect Eleven, twee organisaties waarmee hij ruimte maakt voor nieuw, jong en divers talent in de creatieve wereld. Hoe ziet hij de toekomst voor zich met betrekking tot diversiteit? Welke stappen kan men nu al zetten om tot zijn visie te komen en wat voor leiderschap is daarvoor nodig?
-
Madeleijn van den Nieuwenhuizen is mediacriticus, rechtshistoricus en oprichter van Zeikschrift. In deze aflevering gaan Pieter van der Wielen en Madeleijn van den Nieuwenhuizen in gesprek over feminisme en leiderschap. De feministische strijd is er een die van juridische gelijkheid verplaatst is naar abstractere verandering—sociaal, cultureel, taalkundig. Welk leiderschap van vrouwen heb je nodig in zo’n strijd?
-
In deze aflevering van de podcast serie Ongeboren Leiders gaat Pieter van der Wielen in gesprek met journalist, ondernemer en presentator Sander Schimmelpenninck over kansengelijkheid en de steeds groter wordende welvaartskloof. Wat voor leiderschap gaan we de komende 75 jaar nodig hebben om de kloof te dichten? Luister nu naar Ongeboren Leiders - de podcast.
-
In deze aflevering van de podcast serie Ongeboren Leiders gaat Pieter van der Wielen in gesprek met Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat & Energie bij Greenpeace, over duurzaamheid. Hoe kunnen huidige leiders ons inspireren om het beter te gaan doen? En welke kwaliteiten van leiders gaan we de komende 75 jaar nodig hebben?
-
Je kan Hajar kennen van haar rol als jeugdvertegenwoordiger bij de VN (2018-2020). Op het moment doet zij onderzoek naar leiderschap en generatie Z. Hoe was het om ambassadeur te zijn van generatie Z tussen de “oude garde” van de VN? En hoe ziet zij het leiderschap van Generatie Z?
-
Na 75 jaar weten wij van de Baak één ding zeker: je kan de toekomst niet voorspellen, maar je kan je er wel op voorbereiden. Aan de hand van de thema's feminisme, diversiteit & inclusie, kansengelijkheid, duurzaamheid en generatie Z kijken wij met de leiders van vandaag naar morgen en stellen we hen de vraag: wat voor leiderschap gaan we de komende 75 jaar nodig hebben? Luister nu naar Ongeboren Leiders de Podcast.