Episodes
-
Het is de laatste week van december en dus raken we als vanzelf in een retrospectieve stemming. Wat voor jaar hebben we achter de rug? Hoe staan we ervoor? Maar ook: hoe gaat het verder? Adjiedj Bakas, stamtafelgast in de 50ste editie van Ongehoord Nieuwscafé, heeft daar als geen ander verstand van. De ‘Trendwatcher des Vaderlands’ ziet het ‘klimatisme’ oprukken – en wordt daar niet vrolijk van. “Het is een witte doodscultus. Ik zie bijvoorbeeld bij Greenpeace nooit zwarte mensen.”
-
Ongehoord Nederland ligt onder vuur. De omroep zou herhaalde malen “onjuiste informatie” hebben verspreid en zich schuldig hebben gemaakt aan schending van de journalistieke code van de NPO. Onzin, vindt jurist, filosoof en emeritus hoogleraar Paul Cliteur. “Het publieke omroepbestel heeft helemaal geen bestaansrecht meer als Ongehoord Nederland zou verdwijnen.” Samen met tv-presentatrice Raisa Blommestijn is Cliteur stamtafelgast in de 49ste editie van Ongehoord Nieuwscafé.
-
Episodes manquant?
-
Predikanten en theologen hebben in Nederland een linkse reputatie. Simon van Groningen, stamtafelgast in de 48ste editie van Ongehoord Nieuwscafé, is uit heel ander hout gesneden. Dat “wokereligie” en “klimaatreligie” de kerken zijn binnengedrongen, bevalt de baptistenvoorganger in het geheel niet. “Er is een heel ánder doel in het leven dan alleen maar zorgen dat de aarde over duizend jaar niet twee graden is opgewarmd of afgekoeld.”
-
Pakjesavond is achter de rug en de kerstinkopen staan voor de deur. Het zijn de jaarlijkse hoogtijdagen voor de datailhandel, maar hoe moet dat, nu het consumentenvertrouwen een historisch dieptepunt heeft bereikt? In de 47ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé is retailexpert Hans van Tellingen te gast. Hij ziet de toekomst zonnig in (“de inflatie gaat sterk dalen”), maar is sceptisch over het regeringsbeleid (“het kabinet zit mkb’ers in de weg”).
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Roelof Bouwman. -
Vandaag in Ongehoord Nieuwscafé Tom de Nooijer. Het gaat over de cultuuroorlog die in Nederland lijkt te woeden, over de aanstaande Statenverkiezingen, over het gebrek aan samenwerking op rechts en over nog veel meer actuele onderwerpen.
-
In de Tweede Kamer zitten maar liefst 20 fracties, kabinetsformaties duren een eeuwigheid en nog nooit is het in Nederland gebeurd dat er ná verkiezingen een regering kwam waarin geen partij zat die daar niet ook al vóór de verkiezingen in zat. Onze parlementaire democratie, kortom, lijkt voor verbetering vatbaar. In Ongehoord Nieuwscafé gaan we het daar vandaag over hebben met Dennis de Witte. Hij studeerde geschiedenis en publiceert over politieke en andere actualiteiten, onder meer op de site van EW, voorheen Elsevier. Bovendien werkte hij als fractiemedewerker van de BoerBurgerBeweging in de Tweede Kamer en heeft hij dus in de keuken van Caroline van der Plas gekeken. Ook daar weten we natuurlijk alles over weten.
-
Deze week in het Ongehoord Nieuwscafé: De inflatie is hoger dan ooit tevoren, de werkloosheid begint op te lopen op en veel meer. Wat is er aan de hand met onze economie en hoe overleven we al deze misère? Vandaag bij ON! aan de stamtafel een man met buitengewoon veel verstand van economische zaken, namelijk financieel expert en adviseur Ab Flipse.
-
Wat is er aan de hand op Nederlandse werkvloeren? Kijken we nog naar iemands capaciteiten of zijn ándere criteria tegenwoordig doorslaggevend - zoals je pigment of je lidmaatschapskaart van een politieke partij.
We gaan het er vandaag over hebben met managementconsultant Ennio Senese, iemand die als gerenommeerd en doorgewinterd managementconsultant dagelijks met deze materie heeft te maken. -
Het is Nationale Klimaatweek – en dus horen we deze week extra veel opinies over de klimaatcrisis en wetenschappelijke consensus daaromtrent. Maar Marcel Crok, de stamtafelgast van vandaag, ziet juist geen crisis. Crok studeerde scheikunde, is wetenschapsjournalist en mede-oprichter van CLINTEL - een onafhankelijke stichting die objectief probeert te berichten over klimaatverandering en klimaatbeleid.
-
Steeds vaker gaat het in Nederland over “ons koloniale verleden”. Bijna altijd gaat het dan over Suriname of over voormalig Nederlands-Indië. Onze láátste kolonie in Zuidoost-Azië lijkt iedereen te zijn vergeten. Dat was – tot 1962 – Westelijk Nieuw-Guinea. Kort nadat Nederland het gezag had overgedragen aan de Verenigde Naties, werd Westelijk Nieuw-Guinea in 1963 opníeuw gekoloniseerd, nu door Indonesië.
Vader Bernhard Kaisiepo en zoon Menase Kaisiepo zijn de stamtafelgasten van vandaag.Zoals altijd zorgt columnist Arthur van Amerongen ook deze week weer voor een passend slotwoord.
De presentatie is zoals altijd in handen van Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
Deze week in het Ongehoord Nieuwscafé:
In Iran is nu al drie weken een protestgolf gaande. Het begon met demonstraties na de vermoedelijke moord op de 22-jarige Mahsa Amini, overleden nadat ze door de politie was opgepakt omdat ze haar hoofddoek niet ‘correct’ droeg. Het is inmiddels uitgelopen op massaal anti-overheidsprotest tegen het islamitische leiderschap van het land.
Hoe gaat dit aflopen? Hoe kunnen we de Iraanse demonstranten helpen? En waarom vinden sommige Nederlandse politici het zo moeilijk om zich solidair te verklaren met de strijd voor een seculier en democratisch Iran?
Presentatie in handen van Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing
Zoals altijd zorgt columnist Arthur van Amerongen ook deze week weer voor een mooi slotwoord. -
Deze week in de 39ste Ongehoord Nieuwscafé. Te gast: de voormalig directeur van de NOS, oud-commissaris van de KLM, oud-wetenschappelijk medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen en voormalig beroepsofficier Bauke Geersing.
Conclusies die niet op feitelijk materiaal berusten worden door onze gast genadeloos onderuit gehaald. Hoelang nog voor t gezonde verstand het wint van de woke-beweging?
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening.
Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
Topeconoom en voormalig vicepremier Eduard Bomhoff woont en werkt alweer achttien jaar in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Maar Nederland, zo bewijst hij in de 38ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé, heeft zijn belangstelling niet verloren. “Het is heel moeilijk om een beleidsterrein te noemen waar het kabinet competent bezig is.”
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening.
Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
De nieuwe transgenderwet waarover de Tweede Kamer binnenkort gaat stemmen, is volgens Renske Verheul van de feministische stichting Voorzij een gevaar voor de privacy en veiligheid van vrouwen. Als stamtafelgast in de 37ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé legt ze uit waarom. “De farmaceutische industrie verdient hier miljoenen aan.”
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening.
Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
Exploderende gasprijzen, recordinflatie, kelderende koopkrachtcijfers, personeelstekorten, reusachtige woningnood, steeds meer immigranten, razendsnel stijgende hypotheekrente en natuurlijk de zogenoemde ‘stikstofcrisis’: om problemen zit Nederland niet verlegen. “De wal gaat het schip keren,” denkt Opiniez-redacteur Rutger van den Noort, stamtafelgast in de 36ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Over ruim een half jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen en daarna misschien ook wel vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Dan krijgen we hopelijk een rechtse coalitie die orde op zaken gaat stellen.”
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
Moeten Nederland en Vlaanderen ‘herenigd’ worden en één land gaan vormen? De twee Vlaamse stamtafelgasten in de 35ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé vinden het een interessante gedachte.
Schrijver en filosoof Wim van Rooy is principieel vóór, maar signaleert ook dat Vlamingen en Nederlanders de laatste jaren van elkaar zijn vervreemd. Zijn zoon Sam van Rooy, voorman van Vlaams Belang, wil graag een confederatie. “Zo kunnen Vlamingen en Nederlanders, die zowel sterke overeenkomsten als significante verschillen hebben, ook hun eigenheid behouden.”
Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman. -
Parool-columnist Theodor Holman geeft in de 34ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé schrijfles. “Je moet een goeie persoonlijkheid hebben en een goeie techniek, dan is er kans op kwaliteit.” Minstens zo belangrijk: trotseer heersende opinies. “Daar moet je tegenaan gaan hangen. Al die voor de hand liggende meningen, geef ze een trap.” Zoals gebruikelijk neemt Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.
-
Een koopkrachtcrisis, een gascrisis, een stikstofcrisis, een asielcrisis, een wooncrisis, een personeelscrisis – Nederland lijkt om te komen in de problemen. Maar met het woord crisis moeten we voorzichtig zijn, waarschuwt SGP-fractievoorlichter Menno de Bruyne in de 33ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Het kan voor de overheid ook een manier zijn om nog meer bevoegdheden naar zich toe te trekken. Dat hebben we gezien bij de coronacrisis.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.
-
De Tweede Kamer telt inmiddels twintig fracties, in de Eerste Kamer zijn het er zestien. Maar dat is helemaal niet erg, vindt senator Paul Frentrop (ex-Forum voor Democratie), stamtafelgast in de 32ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Je kunt beter twintig partijen hebben dan drie of vier die alles onderling bedisselen.” Wat volgens Frentrop wél een probleem is: de groeiende macht van actiegroepen, ngo’s en de ambtenarij. “Zo gaan we in de richting van steeds meer regelgeving, steeds meer uniformiteit en steeds meer grootschaligheid.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.
-
Pensioenfondsen zitten veel beter in de slappe was dan ze ons voorspiegelen. Onder dwang van De Nederlandsche Bank hanteren ze in hun jaarrekeningen een te lage rekenrente, waardoor het resultaat en het eigen vermogen tientallen miljarden euro’s te laag uitvallen. De vermaarde bedrijfsonderzoeker en fraudebestrijder Pieter Lakeman vertelt in de 31ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé hoe hij aan die praktijk een einde wil maken. “In deze zaak heb ik 17 miljoen geestverwanten, want iedereen heeft er belang bij dat De Nederlandsche Bank een tik op de vingers krijgt.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.
- Montre plus