Episodes
-
In het licht van het naderende afscheid van Commissaris van deKoning Jaap Smit spreken wij met hem in deze bonusaflevering overpolarisatie. Wij vragen naar zijn ervaringen met polarisatie in desamenleving en wat wij als provincie nu al hiertegen doen. Wat doenwe al goed, wat kan er beter? Wat heeft hij geleerd van deafgelopen jaren? Wat wil hij meegeven aan zijn opvolger (WouterKolff) inzake polarisatie?
-
Hoeveel polarisatie is er werkelijk in Nederland, en specifiekin Zuid-Holland? Welke kwesties verdelen de inwoners? Het zijnvragen die aan de orde kwamen in het onderzoek dat de faculteitGovernance & Global Affairs van Universiteit Leiden in 2023 inopdracht van de provincie Zuid-Holland uitvoerde.
In deze aflevering spreken wij één van de onderzoekers, LarsBrummel, die uitlegt dat het met de feitelijke(meningen)polarisatie eigenlijk nog wel meevalt (uitgezonderd grotethema's als klimaat en migratie). Vooral de ervaren polarisatie isgroot. De provincie
Zuid-Holland en de Universiteit Leiden zijn overigens nog langniet klaar met polarisatie: ten aanzien van dit onderwerp zijn zeeen zesjarige samenwerking aangegaan.
Vervolgens spreken wij Bert Wijbenga, burgemeester vanVlaardingen, over de verscherping van de maatschappelijkeverhoudingen gedurende de afgelopen decennia. Vlaardingen kwam inoktober 2023 nadrukkelijk in het nieuws: kort na de terroristischeaanslagen van Hamas op Israël en het daaropvolgende Israëlischeoffensief in Gaza, besloot Wijbenga de Israëlische vlag te hijsen -iets waar veel Nederlandse gemeenten huiverig tegenover stonden.Een politiek gevoelige daad, ook omdat Vlaardingen de grootstePalestijnse gemeenschap van Nederland herbergt. Wij blikken terugop deze casus en bespreken welke lessen hieruit te trekkenzijn.
-
Episodes manquant?
-
Wanneer we het woord platform gebruiken, denken we al snel aanplekken op het internet waar we elkaar kunnen ontmoeten, spullenkunnen (ver)kopen en ons werk kunnen doen. Veel platformen in onsdagelijks leven zijn door de markt ontwikkeld en hebben eencommercieel doel. Maar hoe ontwikkelen publieke platformen zich enhoe stellen we publieke waarden en belangen voorop? Wat betekentdit voor de overheid en de samenleving?
In opdracht voor de Provincie Zuid-Holland heeft KennisZuid-Holland een toekomstonderzoek laten uitvoeren waarin vieromgevingsscenario's zijn geschetst waarin zo breed mogelijk isgekeken naar sociale en technologische trends en ontwikkelingen.Van de Plein1 bijeenkomst op 4 april j.l. is een audioverslaggemaakt, om een indruk te geven van deze dag en de bijdragen vanenkele belangrijke sprekers. Zo vertelt Bodil Jurg (Futureconsult)over de ontwikkeling van de beelden die horen bij de scenario's.Daarnaast hoor je reacties van aanwezigen zoals Cora Smelik (LidRaadvan Bestuur Kadaster), Nitesh Barhosa (Hoogleraar GovTech TUDelft), Veronique Klaasen en Arjan Spruijt van het Jonge ambtenarennetwerk FUTUR die zelf ook toekomstbeelden hebbenontwikkeld.
-
Brede welvaart wordt vaak als belangrijk aspect voor eenveerkrachtige toekomstige economie genoemd. Het gaat daarbij omzowel de economische als de ecologische en sociaal-maatschappelijkeaspecten van welvaart. Maar het is nog niet makkelijk te vertalennaar concrete acties. Veel datasets en monitors zijn nog op eenvrij grove korrel (gemeente of regio) uitgewerkt. Hoe kunnen we deimpact van de discussie over brede welvaart vergroten endoorvertalen naar de buurten van Zuid-Holland? Hoe kunnen we dekennis van nationale, regionale en lokale overheden samenbrengenvoor de maatschappelijke opgaven in Zuid-Holland? Hierover gaatonze host Tim de Beer in gesprek met onderzoekers Helmut Thoele enWijnand van Smaalen. Daarnaast schuift gedeputeerde Meindert Stolkaan om zijn visie op Brede Welvaart te geven.
In opdracht van de provincie Zuid-Holland is eentoekomstonderzoek uitgevoerd om te kijken hoe de provincie metbrede welvaart aan de slag kan gaan. Wat zou kunnen veranderen inhet maken van beleid wanneer er wordt gekeken naar economische,ecologische én sociale waarde? We ontdekten dat we als organisatieeen technocratische cultuur hebben opgebouwd, waarin voorbeleidsafwegingen een slimme, politiek neutrale oplossing wordtnagestreefd. Kijkend naar de scores van Zuid-Holland op diversedimensies van brede welvaart is ons duidelijk geworden dat we metdeze werkwijze aan het vastlopen zijn (of dat snel zullen doen). Wezullen steeds vaker in onze adviezen de uitruil tussen economische(financiële), ecologische en sociale waarde volgend opbeleidsvoorstellen expliciet moeten maken. Het kijken naarvraagstukken vanuit het perspectief van waarden, biedt kansen vooreen écht integrale werkwijze. Niet door ambities te stapelen, maardoor telkens met één bril naar een vraagstuk te kijken en teontdekken wat de verschillende beleidsdomeinen kunnen bijdragen aande oplossing.
-
Provincie Zuid-Holland liet onderzoeken hoe de voormaligeprovinciale bestuurders handelden in de periode van slavernij en deaanloop naar de periode van contractarbeid. In deze afleveringdeelt dr. Karwan Fatah-Black de uitkomsten van het onderzoekGeketend voor Hollands Glorie: Slavernij in degeschiedenis van de provincie Zuid-Holland. Dit onderzoek isdeel één van een reeks waarin zowel het slavernijverleden, als degevolgen op de huidige samenleving, onderzocht worden. Wil je meerweten over de vervolgonderzoeken? Bezoek dan onze website. Neembij vragen gerust contact op met [email protected].
-
Hoeveel vertrouwen hebben inwoners van Zuid-Holland in demaatschappij en in hun eigen toekomst? Hoeveel vertrouwen hebben zein de overheid? Kunnen ze mee met veranderingen in de samenleving,bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt of bij de energietransitie?
In deze aflevering hoor je Gwendolyn van Straaten over deuitkomsten van haar onderzoek naar transities en maatschappelijkvertrouwen in Zuid-Holland. Daarnaast bezoekt producer Michiel dewijk Dreven en Gaarden in Den Haag, waar opbouwwerker NanderKrapels en vrijwilligster Aïcha El Kadiri hem meenemen in de groteveranderingen die de wijk te wachten staan. Wat betekent dit voorde bewoners?
Wil je meer weten over maatschappelijk onbehagen en inclusievetransities of andere onderzoeken van Kennis Zuid-Holland? Bezoek dan onzewebsite.
-
Discriminatie op de Zuid-Hollandse woningmarkt. Hoe groot is hetprobleem? Wie treft het en hoe werkt het? En wat kan ertegen gedaanworden? In opdracht van de provincie onderzocht RIGO Research &Advies daarom in welke mate er sprake is van discriminatie op deZuid-Hollandse woningmarkt en welke bevolkingsgroepen erdoor wordengetroffen. Deze podcast is gebaseerd op het onderzoek Discriminatie op de woningmarkt in Zuid-Holland:een brede verkenning in verschillende sectoren. Wil je meerweten over hoe we onze provincie zo inclusief mogelijk kunneninrichten? Bekijk dan onze themapagina Inclusiviteit.
-
De kwaliteit van leven in het hier en nu en voor toekomstigegeneraties: hoe hiermee om te gaan? Tijdens een wandeling in de Ecokathedraal in de Groningse wijk Lewenborg leidt Alies Hoitsma,beleidsadviseur brede welvaart binnen de provincie Groningen, onsdoor dit bouwwerk van mens en natuur. Samen leggen wij een steenvoor de brede welvaart van nu en die van onze kinderen. Wat zijn dedo’s en de don’ts bij de implementatie van brede welvaart?Daarnaast spreken we Heike Delfmann, senior-onderzoekster in hetteam brede welvaart bij het sociaal planbureau Groningen, overbrede welvaart. Hoe gaat het daarmee, in deze door deaardgasproblematiek geteisterde provincie? En wat valtop?
WebsiteKennis Zuid-Holland
-
Sturen op brede welvaart is steeds vaker een belangrijk wenkendperspectief voor een veerkrachtige toekomstbestendige maatschappij.Maar hoe navigeer je met dit voor velen nog onbekende kompas? In deoude textielstad Tilburg gaan we in gesprek met Joks Janssen,professor of practise brede welvaart in de regio aan TilburgUniversity. Hij vertelt ons hoe zowel economische, als ecologischeen sociaal-maatschappelijke aspecten binnen brede welvaart eenplaats dienen te krijgen. Want hoe giet je brede welvaart inbeleid? En hoe geef je handen en voeten aan het begrip metinitiatieven van onderaf?
WebsiteKennis Zuid-Holland
-
Hebben we voldoende zicht op de financiële gevolgen van decoronapandemie voor inwoners van Zuid-Holland? En hoe vangengemeenten deze problematiek op? Om antwoord te vinden op dezevragen deed Panteia in opdracht van de provincie onderzoek naararmoede in Zuid-Holland.
In deze aflevering deelt onderzoeker Paul Vroonhof de resultatenen bezoeken we het stadhuis van Rotterdam om in gesprek te gaan metde wethouder van armoedebestrijding en schuldhulpverlening MichielGrauss. Hij vertelt ons over de Rotterdamse armoedeaanpak: watwerkt wel en wat niet? Armoede in Zuid-Holland: komen we inrustiger vaarwater? Of moet de echte storm nog oplaaien?
WebsiteKennis Zuid-Holland
-
Meer menselijke maat in de dienstverlening: hoe pas je dit alsgemeente goed toe? Een loket voor oplossingen is alvast een eerstestap, aldus Robbert-Jan van Duijn, burgemeester van Nieuwkoop. Weluisteren naar zijn ideeën over het contact tussen burger enoverheid. Hoe vermijd je de beruchte paarse krokodil? We horendaarnaast over de ervaringen van Addie Stehouwer, ombudsman van DenHaag. Kunnen we blind vertrouwen op algoritmes? Of schuilt er eenverborgen kracht in de bureaucratie?
Host: Tim de Beer (PZH)
Meer weten over ons kennisnetwerk? Kijk dan op kennis.zuid-holland.nl.
-
Kun je het vertrouwen van bewoners in het openbaar bestuurversterken met participatietrajecten? Saskia Bisschops heeft dit inopdracht van Provincie Zuid-Holland onderzocht: zij deelt deresultaten, waarna Willeke Moerkerk vertelt over hoe de gemeenteGoeree-Overflakkee hier in de praktijk mee omgaat.
Host: Tim de Beer (PZH)
Wil je het onderzoek lezen, of meer weten over onskennisnetwerk? Kijk dan op kennis.zuid-holland.nl.
-
Kennis Zuid-Holland onderzoekt de toekomst van Zuid-Holland. Ditdoen we door trends te signaleren, thema’s te agenderen en kenniste produceren met bijvoorbeeld onderzoeken. Wij werken samen metpartners als onderzoeks- en onderwijsinstellingen. Zo ondersteunenwij het beleid van de toekomst. Maak samen met ons impact metkennis en neem contact op.