Episodes
-
I barndommen i Nepal var ikke Alan den beste eleven, men heller ikke den dårligste. Hun var god muntlig, men de skriftlige prøvene hennes kom tilbake med rød penn overalt. Etter at hun ble voksen og flyttet til Norge fikk hun vite hvorfor. I dag er hun glad for at det ikke var fokus på dysleksi-diagnosen mens hun gikk på skolen.
-
Simen Iddeng (28) slet med dysleksi på skolen og savnet informasjon om vansken sin. Da han studerte endret det seg, og han fant mestring i å knekke studiekoden.
-
Episodes manquant?
-
Magnus Nohr er førstelektor i IKT og læring ved Høgskolen i Østfold. Som barn kjente Magnus selv på hvordan dysleksi gjorde at ikke var helt som de andre. Nå jobber Magnus for bedre teknologisk kompetanse blant lærere, noe som kan gjøre livet til alle elever enklere.
I denne episoden av Påddkast får vi høre om hans egen skolegang med dysleksi, interessen for data og han deler sine tips til elever, studenter og lærere. -
Dysleksien preget Johanna Martinsen Brygfjelds skolegang. Hun kjente ikke på mestring i noe fag, så hun stirret for det meste bare ut av vinduet. Selv beskriver hun seg som et stille problembarn. Den dag i dag viser hun fortsatt fingeren til skolen hver gang hun kjører forbi. I denne episoden av Påddkast forteller Johanna om skolehat, åpenhet, sosiale medier og kreativitet.
-
Jarle Steinberg motiveres av utfordringer. Nå jobber han for å kunne lande på månen. I denne episoden av Påddkast snakker vi med Jarle om romfart, utfordringer og fordelene ved dysleksien.
-
Hvordan skal man få leseglede hvis man strever med lesing? Og er noen bøker mer ordentlige enn andre? Gerd Berget har forsket på universell utforming for lesere med dysleksi og utviklingshemming. Hun ønsker at man skal slutte å bruke begrepet lettlest, og at alle former for lesing bør likestilles.
-
Maaike Visser har dysleksi, hun har en far med dysleksi og to barn med dysleksi. Vi blir med Maaike på eselvandring for snakke om arvelig dysleksi, språk og drømmer.
-
Gina Wilhelmsen (22) har spesifikke språkvansker (DLD), dyskalkuli og dysleksi. Selv om hun ble meldt inn til PPT da hun var fire år, tok det lang tid før hun fikk diagnosene.
Nå er hun tilbake på videregående for å få studiekompetanse. Gina mener åpenhet er viktig for å ikke føle seg alene. -
Mads Clemmetsen (26) er håndverker og influenser. Han mener vi bør slutte å rette på hverandres skrivefeil.– Å rette på feilene mine er som om jeg skulle reist hjem til deg når du nettopp hadde pussa opp, og gå rundt og pirke på det du har gjort, sier Mads.
-
Bli med hjem til Anna Fiske! Anna har dysleksi, men likevel endte hun opp som prisvinnende forfatter. Nå skriver hun bøkene hun ville hatt selv: bøker med lite tekst på hver side, uten at det går utover den gode fortellingen.
-
I denne episoden får du bli med inn i det enorme atelieret til kunstneren Nikolai Gyllenhammar, best kjent som Nix fra kunstnerkollektivet Broslo.
Nix slet med både dysleksi og mattematikk på skolen, og han utviklet et hat mot skolesystemet og samfunnet. I grafittimiljøet opplevde han noe som skolen ikke ga han: mestring og selvtillit. I dag jobber han som kunstner. -
Hva er sammenhengen mellom spesifikke språkvasker og psykisk helse?
I denne episoden blir du kjent med Marit Bakkli (26). Marit har spesifikke språkvansker (DLD) og er kjent for sine humoristiske bilder og videoer på Instagram. Marit forteller om hvordan lærerne oppfattet henne som lat og dum, og hvorfor det er så viktig å få diagnose tidlig. -
I denne episoden blir du kjent med programleder og komiker Janne Rønningen!
Da Janne begynte å jobbe i radio, gjemte hun og makulerte manusene sine. Etter hun ble utdanna lærer, ser hun på dysleksien sin med et helt nytt blikk. -
Ahmed Mamow er komiker og har både dysleksi og mattevansker. Han mener det har hjulpet han på standupscenen. Hvordan? Det skal du få høre i denne episoden.
Ahmed forteller også om hvordan hjelpemidler for dysleksi ga han mye negativ oppmerksomhet på skolen, og hva slags kunst han hang opp på veggen etter han fant ut at han hadde mattevansker. -
Hva er sammenhengen mellom dysleksi og toppidrett? Det skal du få høre om i denne episoden.
Morten Thoresen (25) er europamester i bryting. Morten har også dysleksi. Han forteller om hvordan dysleksien har lært han å sette pris på de små seierene – for det er også viktig når man driver med toppidrett. -
Magnus Rajka deler sin historie med dysleksi.
-
Begrepet for diagnosen Spesifikke språkvansker (SSV) er skrotet til fordel for begrepet Utviklingsmessige språkforstyrrelser - som forkortes DLD etter det engelske begrepet Developmental Languange Disorder.
Rita Lie og Guro Bergseth tar en prat om bakgrunnen for endringen og hva dette egentlig vil bety for både de med diagnosen, og apparatet rundt som skal oppdage og tilrettelegge på best mulig måte. -
I denne dobbelepisoden skal vi se nærmere på de mest nyttige hjelpemidlene for personer med dysleksi og/eller språkvansker.
Vi følger 19 år gamle Nora Alvsaker, nylig diagnostisert med dysleksi, når Dysleksi Norges Vidar Waaler gir henne en gjennomgang av hva som finnes av nyttige hjelpemidler.
Vidar tar også en prat med Dysleksi Norges medlemsrådgiver Line Yri, for å få svar på det de fleste lurer på ifm. hjelpemidler.
Les mer om hjelpemidler her: https://dysleksinorge.no/datahjelpemidler/ -
I denne dobbelepisoden skal vi se nærmere på de mest nyttige hjelpemidlene for personer med dysleksi og/eller språkvansker.
Vi følger 19 år gamle Nora Alvsaker, nylig diagnostisert med dysleksi, når Dysleksi Norges Vidar Waaler gir henne en gjennomgang av hva som finnes av nyttige hjelpemidler.
Vidar tar også en prat med Dysleksi Norges medlemsrådgiver Line Yri, for å få svar på det de fleste lurer på ifm. hjelpemidler.
Les mer om hjelpemidler her: https://dysleksinorge.no/datahjelpemidler/ -
I denne episoden får du vite hva som kjennetegner en dysleksivennlig skole. Og du får bli med til Levanger ungdomsskole, der faglærer og spesialkoordinator Anne Margrethe Steen forteller om hvordan skolen arbeider med tilrettelegging for sine elever.
Du kan kjøpe Dysleksihåndboka for lærere her: https://www.universitetsforlaget.no/boker/skole-og-utdanning/pedagogikk
Hvis du vil vite mer om sertifiseringsordningen Dysleksivennlig skole, besøk https://dysleksivennlig.no for mer informasjon. - Montre plus