Episodes
-
Het gebeurt niet elke dag dat Zalando deelneemt aan een interview, maar voor deze gelegenheid schoven ze met plezier aan in de nieuwste aflevering van Paying Attention. Het resultaat? Een gesprek met open vizier over de snelheid waarmee een multinational mobiele betaaloplossingen omarmt.
-
Mobiel betalen kent anno 2022 heel wat verschillende toepassingen. Een QR-code scannen in de winkel is de bekendste, maar je kan ook online een QR-code scannen, je kan je gegevens toevoegen aan een app van een leverancier om haast automatisch te betalen, je kan vrienden terugbetalen, enzovoort.
Gaat mobiel betalen voor veel mensen te snel?
We legden de vraag tijdens een podcastdebat voor aan Wim Van Edom (hoofdeconoom van winkelfederatie Comeos), Lieven Cloots (juridisch adviseur studiedienst van de zelfstandigenorganisatie Unizo) en Nathalie Vandepeute (CEO van Bancontact Payconiq Company)
“Wat mobiel betalen is, is voor veel mensen nog onduidelijk”, bijt Wim Van Edom de spits af. “Het gaat om betalingen met de smartphone en bijvoorbeeld niet om de contactloze betalingen met de kaart.” Lieven Cloots valt hem bij in de mening dat er qua bekendheid van mobiel betalen nog ruimte voor verbetering is. “Als we deze podcast moeten starten met uitleggen wat mobiel betalen juist is, dan wil dat zeggen dat het een tijdje te snel is gegaan”, klinkt het. “Wie hier niet actief mee bezig is, kan niet voor de vuist weg vijf vormen van mobiel betalen opnoemen.”
Nathalie Vandepeute wijst van haar kant op de gangbare evolutie. “Gewoontes veranderen niet altijd snel”, vindt ze. “Als het aankomt op elektronisch betalen duurt een gedragsverandering gemiddeld zeven jaar, weten we. We gaan nu door een fase waar kaartbetalingen ook zijn doorgegaan. Maar eens een gebruiker mobiel betalen leert kennen, zijn we vertrokken.”
Gemoedsrust
In het debat beperkt ons drietal zich niet enkel tot het inschatten van de status van mobiel betalen. Twee andere stellingen passeren de revue:
De overheid had de verplichting om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden veel sneller moeten invoeren.Veel bedrijven kunnen via mobiele betaalsystemen hun administratie en facturatie veel efficiënter laten verlopen.
Toelichting bij die laatste stelling krijgen de panelleden van POM (Peace of Mind), het bedrijf achter de QR-codes op verkeersboetes. -
Episodes manquant?
-
Online eten bestellen en elektronisch betalen met één klik. Soms zelfs zonder kaart, kaartlezer of andere zaken die je niet bij de hand hebt. Het kan en maakt betalen heel eenvoudig. In aflevering 3 van Paying Attention bespreken Fatma Taspinar en digitaal expert Dado Van Peteghem vier voorbeelden van ‘frictieloos betalen’. Betalen zonder dat je het merkt: makkelijk of toch opletten geblazen?
-
Veel muziekfestivals schakelden de voorbije jaren over op cashless. Bonnetjes betalen met cash geld is er geen optie meer. Gilles De Decker, organisator van het dancefestival Paradise City, vertelt in de tweede aflevering van Paying Attention over het succes van cashless, maar ook over de kinderziektes.
-
Een nieuwe wet op elektronisch betalen, hoezo? Alle handelaars, maar ook vzw’s of vrije beroepen, moeten voortaan minstens één elektronisch betaalmiddel aanbieden. In de eerste aflevering van Paying Attention voelen we minister van Financiën Vincent Van Peteghem aan de tand over de nieuwe regels.