Episodes
-
Även om tjänstepensionen i Sverige tillhör den bästa i världen finns det saker som pensions- och försäkringsbranschen kan bli bättre på. Det säger Tobias Brinck, globalt ansvarig för Compensation & Benefits på Kry som är gäst i Pensioner & Förmåner-podden.
Tobias Brinck berättar bland annat varför han tycker det är så roligt att jobba med förmåner, vad han lärde sig när han var med och upphandlade tjänstepensioner på Klarna och hur ett företag kan bli bättre på att öka intresset för pensioner. -
Att göra en manuell flytt av tjänstepension är krångligt, tar tid och kan ibland helt enkelt inte genomföras. Det vill insurtechbolaget Springville ändra på och erbjuder därför en tjänst för digitala flyttar. Mer om bolaget och vad som är på gång berättar Springvilles vd Paola Palacios i dagens avsnitt av Pensioner & Förmåner-podden.
-
Episodes manquant?
-
Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman som ger sin syn på bland annat Pensionsgruppens senaste besked om att utreda en gas i pensionssystemet och nivån på pensionsavgifterna.
-
Vilka är de könsmässiga skillnaderna i synen på entreprenörskap och risktagande -det har SPP undersökt och de har också tittat på synen på risktagande i sparandet.
Enligt en ny FN-rapport är Storebrand/SPP världens näst bästa företag när det gäller jämställdhet. Detta utifrån jämförelser av könsbalans i ledningen, lika lön och stöd vid föräldraledighet. Detta och mer berättar SPP:s vd Jenny Rundbladh och SPP:s sparekonom Shoka Åhrman om i Pensioner & Förmåner-podden där de också lyfter hur det ska gå att nå jämställda pensioner. -
Varför har kompensationsgraden ökat, vilka är det som gör en prognos hos Min Pension och vilka blir de stora pensionsfrågorna 2024? Det och många fler frågor diskuteras i Pensioner & Förmåner-podden där gäster är Min Pensions Dan Adolphson Björck och Kristina Kamp.
-
Allt fler pensionärer i Sverige är så kallade ”jobbonärer”, vilket innebär att man kombinerar jobb och pension. Det mesta talar för att trenden mot senare utträde ur arbetslivet kommer att fortsätta. Den genomsnittliga livslängden i Sverige ökar och därför behöver de flesta jobba längre för att få ut samma nivå på pensionsinkomsten som den äldre generationen.
Om jobbbonärer och hur det är att forska om pensioner berättar Johannes Hagen, docent i nationalekonomi på Jönköping International Business School, Jönköping University, gäst i Pensioner & Förmåner-podden. -
Nationalekonomen Annika Sundén och PTK:s pensionsexpert Dan Wallberg är denna veckas gäster i Pensioner & Förmåner-podden. De pratar bland annat om det senaste beskedet från Pensionsgruppen om att det ska gå att pausa tjänstepensionen, vad som eventuellt kan bli nästa besked från Pensionsgruppen, om kritiken mot förvalsbolagen och hur pensionssystemet kan stärkas och pensionsgapet mellan kvinnor och män kan minska.
-
Kristofer Dreiman, Länsförsäkringar: Finansiella sektorn har en viktig roll i omställningen
“Den finansiella sektorn har en otroligt viktig roll i när det gäller omställningen mot ett mer hållbart samhälle. Där har aktörer som till exempel Länsförsäkringar som erbjuder pensionssparande ett åtagande som på riktigt är långsiktigt”. Det säger Kristofer Dreiman, chef för ansvarsfulla investeringar på Länsförsäkringars kapitalförvaltning som är gäst i Pensioner & Förmåner-podden. -
Gäst i höstens första podd hos Pensioner & Förmåner är Jenny Rundbladh som tillträdde som vd för SPP för ett år sedan. Vi pratar bland annat om trender i pensions- och försäkringsbranschen, hur SPP vill växa inom sparande med garanti och varför Jenny Rundbladh gärna tillbringar tid i skogen.
-
Den här gången har vi Seyran Naib, makroekonom på Skandia som gäst. Hon berättar bland annat vilka positiva - men också vilka oroande tecken hon ser i ekonomin och vilken som är den vanligaste frågan hon får.
-
Enligt en studie från högskolan i Gävle som analyserat 43 vetenskapliga artiklar bidrar distansarbete till bättre produktivitet utan någon negativ effekt på kvalitet. Den här gången har vi Marina Heiden som är professor i arbetshälsovetenskap vid högskolan i Gävle som gäst i Pensioner & Förmåner podden.
-
Under åren har AP7 Såfa utvecklats till världsledande förvalsprodukt. AP7 har idag ett kapital på 900 miljarder, 5 miljoner sparare och investerar i cirka 3 000 bolag. Det säger Richard Gröttheim, vd för Sjunde AP-fonden.Richard Gröttheim avgår under våren som vd för AP7 och han kommer då ersättas av Pål Bergström, idag chef för stora företag och institutioner på Swedbank,Efter 22 år på Sjunde AP-fonden, varav tolv år som vd, är Richard Gröttheim mest stolt över hur produkten AP7 Såfa har utvecklats.
-
Kristin Kamp, pensionsekonom på Min Pension berättar mer om de kompensationsgradsrapporter som hon har ansvarat för, vad som har förvånat henne när det gäller pensionssystemet och den skarv som finns mellan att få garantipension och att få högre tjänstepension.
-
Charlotta Carlberg, vd för Folksam Tjänstepension, och med lång erfarenhet från branschen berättar om den resa som bildandet av Folksam Tjänstepension har varit. Hon berättar också vilka fördelar hon ser med det svenska tjänstepensionssystemet och hur Folksam ska underlätta för pensionsspararna att kunna jämföra bolag ur ett hållbarhetsperspektiv. Vi får också veta vad hon tillverkar i sin verkstad.
-
Svenskt Kvalitetsindex, SKI, har gjort branschundersökningar i 30 år. En bransch där kunderna har blivit allt mer nöjda sedan 1990-talet är försäkringsbranschen. Samtidigt finns det mycket som branschen skulle behöva bli bättre på. Lyssna på vilka goda råd SKI:s vd Johan Parmler ger till försäkringsbranschen.
-
Pehr Östberg chef för partskontakter hos Collectum, berättar om den pågående ITP-upphandlingen där Collectum har fått i uppdrag av Svenskt Näringsliv och PTK att upphandla förvaltare av tjänstepensionen ITP för perioden 1 oktober 2023–30 september 2028. Tre till fem försäkringsgivare inom traditionell pensionsförsäkring kommer att väljas ut och tre till fem inom fondförsäkring. Pehr berättar om kriterierna och passar också på att avslöja en del myter.