Episodes
-
Verdens sidste Audio$var. Kunstneren Goodiepal, der er dukket op flere gange i Podcast for Samtidskunst, har lavet det sidste og endelige Audio$var i serien, der har været i gang siden starten af 2010’erne. Audio$varene rundes af i anledning af Spor festivalen i Århus og dette sidste Audio$var.
Find Podcast for Samtidskunst episode nr. 37 for en generel introduktion til Goodiepals Audio$var.
Produceret af Jan Høgh Stricker
-
I denne episode introducerer museumsinspektør og kurator Magnus Kaslov serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. De fem kunstnere, der har skabt artist books i form af lydbøger er:
Ursula Reuter Christiansen
Rolf Nowotny
Jeuno Kim
Marie Kølbæk Iversen
Erik Thygesen
Fire af de fem lydbøger – som allesammen kan findes i podcast-strømmen allerede nu – er skabt særligt her til Podcast for Samtidskunst. Den femte lydbog – den der hedder PLUS – en roman i tid er et ældre lydværk fra Museet for Samtidskunst arkiv skabt af kunstner og forfatter Erik Thygesen i 1969.
‘5 lydbøger af 5 kunstnere’ er støttet af Statens Kunstfond.
-
Episodes manquant?
-
Annabell von Finckenstein af billedkunstner Ursula Reuter Christiansen (f. 1943 i Trier, Tyskland) er en selvbiografisk fortælling sat i scene på en ruinøs røverborg et sted i middelalderens Sydtyskland. Gennem skikkelsen Annabell von Finckenstein er bogen et tilbageblik på Reuter Christiansens eget liv som kunstner, mor og hustru set fra livets sidste kapitel. Den morsomme og grumme historie opruller hovedpersonens opvækst og liv med hovedvægt på alderdommens ensomhed og opgør med verden. Selv betragter Reuter Christiansen bogen som en magisk fortælling og et testamente. Det er derfor heller ikke uden betydning, at bogen er skrevet og indlæst af Reuter Christiansen selv på hendes modersmål tysk. Bogens efterskrift består af et kort resume på dansk samt en samtale mellem kunsthistoriker Mai Dengsøe og Ursula Reuter Christiansen om, hvordan hun fik adgang til at skrive historien om sit eget liv ved at opfinde et middelalderligt alter ego.
Uddrag fra bogens (oversat til dansk):
“Selv dengang, som en ganske lille pige, voksede Annabell op på borgen med den dybe kælder. Dernede lugtede det af gæret vin, dråber sivede ned ad væggene. Den lille pige slikkede dråberne op, (de gærede dråber), med nydelse, mere! Her blev kimen til hendes fordærv lagt.”
“Annabell studerer sig selv i spejlet. Huden føles som en gammel garvet ko. I dag vælter regnen ned igen. Det er august men allerede efterår. Farvel, i dejlige sommerdage, hvor min legekammerat Beatrice, med møje og besvær bugserede mig ned til den lille slotsdam. Vi badede nøgne, mellem åkander og frøernes kvækken. Annabell er så træt af livet, men at dø er heller ikke nogen løsning.”
--
Billedkunstner Ursula Reuter Christiansen er født i 1943 i Trier i Tyskland. Hun er uddannet fra Kunstakademiet i Düsseldorf som elev af Joseph Beuys. I starten af 1960’er flyttede hun til Danmark og har siden da skabt en kunstnerisk praksis som indbefatter både film, skulptur og performance, men altid har maleriet som det centrale medie. Reuter Christiansens kunstneriske univers trækker stærkt på den tyske romantik og de tyske traditioner for overleverede fortællinger og eventyr.
Denne lydbog er en del af serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. Serien er støttet af Statens Kunstfond.
Forfatter: Ursula Reuter Christiansen
Redaktør og samtalepartner: Mai Dengsøe
Optagelse: Magnus Kaslov
Redigering og produktion: Kasper Vang
-
Abrahamstrup af billedkunstner Rolf Nowotny (f. 1978) er en blanding af feltoptagelser og indtalt monolog fra et både virkeligt og spekulativt Jægerspris. Historien er både en transmission fra en husket hjemstavn og en kanalisering af et andet hjemsøgt Jægerspris fanget i et non-lineært ormehul, omkranset og afgrænset af et dybt mørkt ingenting.
Jægerspris sogn og dens omkringliggende samfund er i Nowotnys fortælling inddelt i forskellige hierarkier med hver deres pligter og roller: Landerslev, Kulhuse, Nyhuse, Venslev, Overdråby Strand, Lyngerup, Kyndby, Dalby, Gerlev. I midten af byen stråler Jægerspris Slot; det gamle Abrahamstrup, og så langt lyset når, så langt rækker Jægerspris – og mere er der ikke.
--
Rolf Nowotny er født i 1978 og tog afgang fra Kunstakademiet i 2009. Nowotny arbejder både med skulptur og performance, og har de seneste skabt kunstneriske universer, der virker som en art bagsider af nationalromantikkens idyl. En slags Frilandsmuseums-horror, hvor samfundets regler og traditioner binder kroppene fast og et kæmpe klaustrofobisk mørke ulmer i alting.
Denne lydbog er en del af serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. Serien er støttet af Statens Kunstfond.
Tekst, indlæsning, optagelse og redigering: Rolf Nowotny
Musik: Victor Gogly
-
Lydbogen IO I af billedkunstner Marie Kølbæk Iversen kobler sig til hendes længerevarende kunstneriske projekt Io/I (2015-) og udvider den fysiske bogudgivelse med samme titel udgivet af Antipyrine i 2019. Projektet Io/I tager sit udgangspunkt i månen Io, der kredser om Jupiter. Derfra spiralerer projektet gennem associationer og fejloversættelser videre til at handle om mytologi og videnskab, moderskab og kunstner-jeg’et. Lydbogen rummer både uddrag fra Marie Kølbæk Iversen og Katinka Fogh Vindelevs opera Moonologue fra 2018 samt digte af Ida Marie Hede, et essay af Yann Chateigné Tytelman og Marie Kølbæk Iversens egen tekst Moonologue.
“Io: Jupiters inderste måne, som blev opdaget i 1610 af den italienske astronom Galileo Galilei og opkaldt efter præstinden Io, der – efter at have været forført af Jupiter – blev forvandlet til en hvid kvie for at skjule hende for sin jaloux kone, Juno. Juno gennemskuede imidlertid bedraget, og sendte en hestebremse for at bide Io hver gang hun stoppede for at hvile. Således var Io dømt til rastløse vandringer, ligesom en måne kredser om sin planet. Ved hjælp af det italienske førstepersons pronomen, 'io', - 'I' på engelsk - er Ios mange identiteter sammenfaldende og frembringer et hybrid transversalt måneselv, der omfatter præstinden, koen, Galileo, månen, du, mig…”
--
Billedkunstner Marie Kølbæk Iversen er født i 1981 i Herning, og bor og arbejder i dag i København og Oslo. Hun er uddannet fra Kunstakademiet i 2008 og arbejder ofte med kunstprojekter som trækker på en stor research, der går på tværs af både videnskab, mytologi, historie og tro. Hendes arbejde manifesterer sig både i videoværker, installationer, tegninger, bøger og senest også som sange.
Denne lydbog er en del af serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. Serien er støttet af Statens Kunstfond.
“IO I” af Marie Kølbæk Iversen, 2021
Udgivet af Museet for Samtidskunst, 2021 på baggrund af den fysiske bog med samme titel udgivet af Antipyrine, 2019.
Sprog: Engelsk, dansk og italiensk
Tekster:
“Jeg kigger på IO / Io sto guardando IO / I’m looking at myself” (2015) af Ida Marie Hede
Optaget og indtalt på dansk af Ida Marie Hede, 2021
Optaget og indtalt på italiensk af Francesca Astesani, 2021 (på baggrund af Chiara Sartors oversættelse, 2015)
Optaget og indtalt på engelsk af Tom Hale, 2021
“Moonologue” (2016) af Marie Kølbæk Iversen, frit efter Lynn Madsen, Aeschylos, Galileo Galilei og Wikipedias side om Io (måne).Indtalt på engelsk af Marie Kølbæk Iversen, 2021
“Untitled (moon with many eyes)” (2018) af Yann Chateigné Tytelman
Optaget og indtalt på engelsk af Yann Chateigné Tytelman, 2021
Musik:
Uddrag fra “Moonologue—For Our Suns”, 2018
Komposition: Katinka Fogh Vindelev
Libretto: Marie Kølbæk Iversen
Sopran: Katinka Fogh Vindelev
Kontratenor: Morten Grove Frandsen
Optaget på The Lake Studio
Komposition og lyddesign af Katinka Fogh Vindelev, 2021
Cover af Marie Kølbæk Iversen, 2021, baseret på grafisk design af Louise Hold Sidenius, 2019
-
Billedkunstner Jeuno Kims lydbog Movements That Matter udspringer af en performance, der tematiserer levede erfaringer i overlappet mellem krop, race, seksualitet, identitet og tilhørsforhold. Kim beskriver bogen således:
A text written as part of a performance score.
A performance score that focuses on the body.
The body in relation to the power dynamics of race, sexuality, identity and (un)belonging.
Identity and (un)belonging of a diasporic body.
A diasporic body that speaks in translation.
Translation that hides and reveals the fragility of social structures and nebulous relations.
Bogen er indtalt på engelsk af kunstneren selv.
Uddrag fra bogen
“A text about coming out can become a text about hiding.
A text about coming out can also become a text about looking.
A text about coming out can be a text about observing the world around her and the people she looks at but is not necessarily in contact with.
A text about coming out can be a text about things she doesn’t want to know.”
--
Kunstner Jeuno Kim er født i Seoul i Sydkorea i 1977. Hun er uddannet fra Oberlin College in Ohio, fra Harvard university og fra University of Illinois, Chicago og bor og arbejder i dag i København. Hun har en baggrund i musik og radio og feministisk teologi, og hendes praksis er ofte fokuseret på lyd, performance, video, spil og tekst.
Denne lydbog er en del af serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. Serien er støttet af Statens Kunstfond.
Tekst og oplæsning: Jeuno Kim
Redigering og lyddesign: Pejk Malinovski
-
Erik Thygesens lydbog Plus. Ægteskabeligt forløb. Roman i tid blev lavet i 1969 som en del en serie på 10 lydværker udgivet på spolebånd af foreningen Ung Dansk Kunst. En serie af lydværker, man kunne bestille per postordre og få tilsendt direkte til sin postkasse. Et af de originale spolebånd fra 1969 findes i Museet for Samtidskunsts lydarkiv.
Bogen er et formeksperiment i bedste 60’er stil, og det helt afgørende formspørgsmål, som Thygesen afsøger er tid: Lydbogen som et tidsbaseret medie, og stemmens mulighed for at etablere billeder gennem fragmenter og gentagelser, gentagelser med variationer og udvidelser.
Uddrag fra bogen
“Det er min historie. Det er mig, der fortæller den. Jeg kan ikke få det hele med. Jeg forstår ikke det hele. Jeg kan ikke få det hele med. Det er mig, der fortæller den. Der er min historie. Det er mig, der fortæller den.”
--
Forfatter, dramatiker og kultur-personlighed Erik Thygesen (1941-99), var i slut 60’erne en central del af grupperingen af kunstneren omkring Eks-skolen, der var det københavnske epicenter for eksperimenterende kunst. Thygesen var involveret i en lang række af kunstprojekter, film, tidsskrifter og performances og arbejdede også eksperimenterende med radio. Han skabte bl.a. i 1974 en skandaleomsust fiktiv radiomontage til Danmarks Radio om en arbejdsulykke på Lindø værftet.
Denne lydbog er en del af serien ‘5 lydbøger af 5 kunstnere’. Serien er støttet af Statens Kunstfond.
Tekst og oplæsning: Erik Thygesen, 1969.
Oprindeligt udgivet af foreningen Ung Dansk Kunst som en del af Ung Dansk Kunsts Tapeserie. Findes i dag i Museet for Samtidskunsts Arkiv.
-
Denne episode opsummerer og samler fragmenterne fra den tredje del af udstillingsserien GAMES, der havde titlen ‘Infinite Seats of Power’.
‘Infinite Seats of Power’ så tilbage på vores nutid fra en forestillet fremtid, længe efter pandemien forandrede verden for altid. Fra fremtiden prøvede udstillingen at forstå en tabt æra, hvor sociale interaktioner som fx LARP (live action role-play) var muligt og udbredt. Forskellige arkæologiske fund og rester af fortidens rollespil var samlet i udstillingen, der prøvede at finde hoved og hale i, hvordan fortiden inden pandemien så ud.
Udstillingen var skabt af Mark Durkan og Francis Patrick Brady, der er en del af Union Group, som er et tværnationalt netværk, der udforsker skæringspunkterne mellem kunst og rollespil gennem eksperimentelle sociale praksisser.
Episoden præsenterer et udvalg af fragmenterede samtaler om ‘Infinite Seats of Power’-verdenen og de separate lydværker, der indgik i udstillignen. Episoden rummer bidrag af Nina Runa Essendrop, Una Hamilton Helle, Áron Birtalan, Nadja Lipsyc, Klara Rotvig fra Rollespilsfabrikken og Daniel Würtz Møbjerg fra Wonder Studios.
På www.samtidskunst.dk/isp kan du også finde en PDF af publikationen Limited Hangouts #0, som ledsager udstillingen 'Infinite Seats of Power'. Udgivelsen samler en række forskellige materialer fra udstillingen og fra samarbejdspartnere, der arbejder i grænselandet mellem LARP, kunst og sociale praksisser. Publikationen Limited Hangouts støttes af Rollespillesfabrikken.
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Denne episode er en samtale mellem kunstner Lene Adler Petersen og museumsinspektør Magnus Kaslov om billedlotteriet med titlen '1975'. Til spiludstillingen GAMES har vi genoptrykt spillet, som Adler Petersen oprindeligt skabte til en udstilling i 1975, så man både kan man spille det i udstillingen og købe et spil med hjem – nøjagtig som man kunne i 1975.
Tak til Lene Adler Petersen og museumsinspektør og seniorforsker Birgitte Anderberg, SMK.
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Til GAMES i Podcast for Samtidskunst har kunstner Miki Skak lavet værket 'DJ Sloppy Alien – Gamers Delight Megamix'. Det er ifølge Skak et blik udefra, en alien undersøgelse af gamersteming, der ikke drager nogen konklusioner, men peger mikrofonen mod gaming og DJ'er en masse forskellige lydkilder sammen som en art hyldest til gaming. Man kan både bruge lydværket som baggrundslyd til at game eller fx lytte til det, når man cykler, så ens cykeltur bliver gamificeret med lydeffekter og opmuntrende tilråb som "Relax and play your game" og "You got this!"
Credits:
DJ Sloppy Alien – Gamers Delight Megamix af Miki Skak feat. Eli Harris (voice), Federico Maestro (voice), Miho Ishii (voice), Pierre (accordion), Johanne Anastasia Stoffersen (keys), Deborar (voice), Sofie Lorup Arildsen (voice & illustration)
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Being in Fluxus er en guidet lydoplevelse og audiowalk for to personer. Tag en ven under armen og bevæg jer gennem Roskilde by guidet af kunstnerne og rollespilsdesignerne Nilas Dumstrei og Kamilla Askholm Jørgensen.
Being in Fluxus var oprindeligt et rollespil for 6 personer, der fungerede som et værktøj til at lave sanselige og æstetiske oplevelser sammen. Under Lockdown ændrede muligheden for at interagerer fysisk med andre. De to kunstnere har derfor omarbejdet rollespillet til at tage højde for, hvordan man nu kan skabe interaktive oplevelser mennesker imellem. Projektet kom derfor ikke kun til at handle om, hvad der opstår, når vi interagerer sammen, men også om hvordan vi kan interagerer, når vores sociale berøringsflade begrænses.
Værket inspireres af Festival of Fantastics, der blev afholdt i Roskilde i 1985 og var den kunstbegivenhed som satte skub i planerne om at etablere et Museums for Samtidskunst i Roskilde. På festivalen blev forskellige aktiviteter og events afholdt rundt i hele byen af en række prominente fluxus-kunstnere. I Being in Fluxus bevæger deltagere sig ind og ud af forskellige handlinger og aktiviteter, på deres rute rundt i byen og forandrer byen som et sted for leg og oplevelse.
Der følger et kort med til audiowalken, som kan hentes på museet inden man starter eller downloades her: https://www.samtidskunst.dk/docs/BeingInFluxusKort.pdf
-
Denne episode er en podcast-opera skabt kollaborativt af syv musikere ved at spille Portal Game i et musikstudie. Portal Game er et brætspil udviklet af kunstner og komponist Arthur Carlander med det formål at generere partiturer eller forlæg til at skabe improviseret musik udfra. Hør Arthur forklare om spillet og indspilningen i introduktionen i den foregående episode.
Podcast-operaens syv spillere, musikere og komponister er:
Joalane Mohapeloa, Jens Aagaard Hertz, Sufie Elmgreen, Holger Hartvig, Oliver Laumann, Mija Milovic, Arthur Carlander.
Indspillet i Jens Benz’ studie
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Hør kunstner og komponist Arthur Carlander introducere brætspillet Portal Game, som han har skabt. Portal Game har til formål at skabe et foranderligt partitur at improvisere musik ud fra. Som man spiller spillet, genererer konfigurationen af brikkerne på spillepladen et sæt af instruktioner, roller og regler, som styrer den musikalske udfoldelse. I den næste episode kan du høre resultatet af én gennemspilning af Portal Game optaget i et lydstudie.
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Mija Milovics musikdrama 'Spillefuglen og Spillemaskinen' er skabt særligt til GAMES i Podcast for Samtidskunst. Det 25 minutter lange værk foregår i en verden befolket af spillegale fugle, hvor melodier er valuta. Værket består af 12 musiknumre samt et manuskript og en spillemaskine i form af en syngende enarmet tyveknægt:
Manuskript: www.samtidskunst.dk/singingslot/spillefuglen_og_spillemaskinen.pdfSyngende enarmet tyveknægt: www.samtidskunst.dk/singingslot
De 12 musiknumre er:
1. Robbed Spine/Breed (starter ved 0:00)
2. Birds Theme, part 1 (starter ved 0:39)
3. Birds Theme, part 2: Hanging in Suspended Animation (starter ved 2:13)
4. Unison (starter ved 3:29)
5. Meeting Bird 2 and the X (starter ved 3:54)
6. The Crack Cocaine of Gamblin (starter ved 5:09)
7. Singingslot/Time On Device (starter ved 7:12)
8. The Zone (starter ved 10:47)
9. Whatever is Gone Now Has Created a Bank (starter ved 14:45)
10. Lady Fortuna (starter ved 16:06)
11. Birds Lament/I Am Spacious Singing Flesh (starter ved 18:18)
12. Birds Theme (full length) (starter ved 22:01)
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
Hør kunstner og musiker Mija Milovic introducere sit værk 'Spillefuglen og Spillemaskinen', som du kan finde i den næste episode af denne podcast.
-
“Skakspillet er en labyrint. Ingen brikker kan bevæge sig i en hvilken som helst retning. Hvis man er dygtig, kan man med det samme se alle murene, og alle åbningerne, rundt om hver brik. Alle brikkernes råderum.”
I denne episode kan du høre tekstværket 'Der burde være flere heste / jeg bruger min brors strategi', der er skrevet og oplæst særligt til GAMES i Podcast for Samtidskunst af forfatter Lea Marie Løppenthin.
Yoko Ono skakværk med titlen 'Play It by Trust', som optræder i teksten, kan ses og prøves i GAMES – En spiludstilling i fire runder, der åbner så snart vi kan på Museet for Samtidskunst i Roskilde.
GAMES i Podcast for Samtidskunst er støttet af Statens Kunstfond.
-
“Foran jer ser I en kæmpe klode, en sfære, som har en krans af søm. Mange mange lange søm.”
I denne episode kan du møde kunstner Albin Werle, der genfortæller et rollespil, han har skabt. Et rollespil, hvor det at skabe kunst måske ikke er så harmløs en affære, som man kunne tro... Find papir og blyant frem og lad dig suge ind i spillets verden. Komponist og tonemester Anne Gry Friis Kristensen har skabt musik og lyddesign.
-
Billedkunstner Alexander Tovborg og kurator Magnus Kaslov mødes i The Lakes radiostudie til et spil Magic: The Gathering. Undervejs bliver det også til en portrætsamtale om Tovborgs inspiration fra Magic, om billedmagt og reproduktionens farer, om karakteropbygning og rollespil. Hvem vinder: de lyse plains eller de dystre swamps?
-
Jesper Ejsing er én af de kunstnere, der illustrerer spillekortene til Magic: The Gathering. Hans malerier pryder millioner af kort verden over, og nu kan hans originale akrylmalerier for første gang ses udstillet i Danmark som en del af udstillingen 'Planeswalkers', der er første runde af 'GAMES – en spiludstilling i fire runder' på Museet for Samtidskunst.
I denne episode kan du høre udstillingens kurator Magnus Kaslov og Jesper Ejsing udvælge de billeder, der skal med på udstillingen og høre om hvordan det foregår, når man maler portrætter af troldmænd, orker, kæmpemonstre og landskabsbilleder fra fiktive verdener.
-
Komponist og musiker Clarissa Connelly har skabt soundtracket med titlen 'GUILD' særligt til udstillingen 'Planeswalkers', der er den første udstillingsrunde af 'GAMES – en spiludstilling i fire runder'. Udstillingen handler om kortspillet Magic: The Gathering og soundtracket er specifikt komponeret til at spille Magic til. Find dit deck frem og brug soundtracket som baggrundsmusik, eller lyt bare til musikken og lad dig give hen til 'GUILD'.
- Montre plus