Connexe
-
Zoek je de podcast Dit Was De Radio? Tik "Dit Was De Radio" in je podcast platform en je hebt ons weer. Daar abonneren en je blijft alle nieuwe afleveringen ontvangen. Of zie hier: https://ditwasderadio.podbean.com/
Harm Edens, Arjan Snijders en Ron Vergouwen sluiten elke halve maand af met hun selectie van mooie en niet zo gelukte radio. Afgemaakt met de leukste bloopers. Plus als toetje een ontregelende audio collage van technicus en geluidsknutselaar Sybrand Verwer! -
Voorspelde Mozart (https://www.npoklassiek.nl/componisten/04ba4127-e1af-4d80-9c32-8eb115c62005/mozart-wolfgang-amadeus) zijn eigen dood? Waarom werd Haydn (https://www.npoklassiek.nl/componisten/64847882-cad9-4e62-977e-17c19871bcbd/haydn-joseph) postuum onthoofd? En werd Beethoven (https://www.npoklassiek.nl/componisten/14037108-31b5-4b4c-87b2-752b344c3304/beethoven-ludwig-van) vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Klassiek-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ duiken Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten. Vanaf seizoen 6 neemt Eloise Davis het stokje over van Rebecca.
-
'Verboden – Verjaagd – Vergeten' is een podcast-serie van de NTR & NPO Radio 4 in het kader van 75 jaar bevrijding. Over componisten die het slachtoffer werden van het naziregime.
Tijdens het naziregime in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw werd veel muziek verboden verklaard. Componisten van zogenoemde ‘entartete Musik’ belandden in concentratiekampen, of sloegen op de vlucht. Van hen die de oorlog overleefden, verdween een groot deel in de vergetelheid.
De podcastserie is gemaakt door Werner Herbers (dirigent van de Ebony Band, het ensemble dat al jaren de muziek van deze vergeten componisten opspoort en uitvoert), presentator Hans Haffmans en programmamaker Bas Hagemeijer. De podcast bespreekt de lotgevallen van elf componisten en hun soms onwaarschijnlijke vluchtroutes. -
At Muse Ecology, we hear voices and grooves of people and place as we make our way back to harmony with the song of life.
-
Van koffiezetten in het orgel tot 'the keys to paradise’. Je hoort erover in deze eerste orgelcast van NPO Radio 4. Ingegeven door de catastrofe van 15 april 2019: de brand in de Notre-Dame. De orgels staan nog overeind, maar wat de precieze staat is wordt nog onderzocht. In een kwartier praat Sander Zwiep je bij over de geschiedenis van koor- en hoofdorgel én hoor je anekdotes en beschouwingen van organisten en orgelkenners Harm Woltjer, Bert Rebergen, Merlijn Kerkhof en Aart Bergwerff.
-
Zonder Bagage is een podcast over Ramses Shaffy.
In de podcast ga ik - Steven Driehuis (26) - in gesprek met mensen die me meer kunnen vertellen over Shaffy.
Ik wil zoveel mogelijk Shaffy-verhalen verzamelen, om hem zo tot leven te wekken en de mythe rond zijn persoon te ontsluieren. -
Muziek tot Leven - Verhalen van musici in de oorlog. Leo Smit, Henriëtte Bosmans (https://www.npoklassiek.nl/componisten/1a0ab253-fc78-44f6-8f0d-6410c4eca7a8/henriette-bosmans), Frieda Belinfante, Mischa Hillesum en Sem Dresden: het zijn maar een paar van de Nederlandse componisten en musici die zijn vervolgd - en soms vermoord - in de Tweede Wereldoorlog. In het NPO Klassiek-programma De Ochtend tekent Margriet Vroomans hun levensverhalen op. Een audio- monument in 2020, het jaar waarin Nederland 75 jaar bevrijding viert.
Seizoen 2 van Muziek tot leven - Verhalen van musici in de oorlog duikt in het leven van componist Marius Flothuis (https://www.npoklassiek.nl/klassiek/75-jaar-bevrijding/c8130fd8-3417-4276-ab68-0962aa8c9334/flot-hoe-componist-marius-flothuis-de-oorlog-overleefde-door-muziek). Flothuis maakt carrière en is op weg een bekende naam te worden in de muziekwereld, tot de oorlog uitbreekt. Hij gaat in het verzet, wordt verraden en komt in concentratiekampen terecht. Daar houdt de muziek hem mentaal overeind. In Flot! tekenen Margriet Vroomans en Benjamin de Bruijn het meeslepende levensverhaal op van Marius Flothuis. Vanaf 13 oktober te beluisteren.
Deze radio- & podcastserie is tot stand gekomen in samenwerking met de Leo Smit Stichting, die kennis verzamelt en verspreidt over componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. -
Dan and Grant briefly recount significant pop culture and historic moments in the 1980s as they count down year by year to 1990. They talk about music, movies, toys, and more. Pure nostalgia.
-
Woodstock in het Kralingse Bos in Rotterdam. 50 jaar liefde, vrijheid en muziek. In deze achtdelige serie horen we de organisatoren, muzikanten, roadies, politie, fotografen én bezoekers van dit legendarische festival dat het eerste driedaagse popfestival op het Europese vasteland was. Het antwoord op Woodstock, dat een jaar eerder in Amerika had plaatsgevonden. Presentatie: Henkjan Smits.
-
In de podcast Het Verhaal van NPO Klassiek, de NTR en de VPRO hoor je de verhalen achter de muziek.
Nu in Het Verhaal: Planeet Opera - een driedelige serie van de NTR over La bohème.
In Planeet Opera nemen zelfverklaarde opera-gekken Hein van Eekert en Calmer Roos liefhebbers, nieuwkomers en zelfs haters van opera mee op een ontdekkingsreis. Want wat zeggen de grote meesterwerken van vroeger over ons in 2023? In de eerste drie afleveringen staat La bohème van Puccini (https://www.nporadio4.nl/componisten/e77336a9-6da0-4f83-8bf8-e59dc287c630/puccini-giacomo) centraal. Je leert alles over de magie van deze operaklassieker.
--
Luister ook:
Beluister in Het Verhaal ook de andere seizoenen: Hilversumse Muziekschatten (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/62504/1-hilversumse-muziekschatten-philomeen-lelieveldt-het-hoorspel-in-nederland-s03), Elektronische Muziekpioniers (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/70702/1-elektronische-muziekpioniers-isao-tomita-snowflakes-are-dancing-s06), Jacques Beers: musicus van de toekomst (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/69189/1-jacques-beers-musicus-van-de-toekomst-s05), 100 Jaar Matthäus (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/67852/1-100-jaar-matthaus-openingskoor-s04), Human Strings (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/60936/1-human-strings-dana-zemtsov-rimma-matioukova-s02), Sweelinck Nu (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/59167/luister-vanaf-17-september-naar-sweelinck-nu-in-het-verhaal), De pianist met één hand (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/84109/trailer-de-pianist-met-een-hand) en De Fredcast (https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal/95063/1-de-fredcast-welk-verhaal-wil-je-horen-s08)- een zesdelige serie over een bijzondere concertzaal, een luisteraar die verdween en de ongekende kracht van Schubert (https://www.nporadio4.nl/componisten/12cc9a33-5e9a-4bd1-9a47-ba0c5acba381/schubert-franz). -
Helen Dowling was een Russisch-Amerikaanse violist die als wonderkind overal concerten gaf, maar toch nooit zo is doorgebroken als haar jeugdvriend en collega Yehudi Menuhin. Waarom is dat? Hoe komt haar naam terecht op de gevel van het Instituut voor psychologische zorg bij kanker in Nederland? En waarom zijn er maar twee LP’s van haar verschenen? Hans Smit probeert het leven van Helen Dowling te reconstrueren door gesprekken met mensen die haar kenden, zoals een aantal oud-leerlingen.
Op zoek naar Helen Dowling is een vijfdelige NTR/NPO Klassiek podcast van Hans Smit in samenwerking met Marjolein de Moor. -
Bach moet van zijn voetstuk. Pas als we de man van vlees en bloed zien, gaan we zijn muziek eindelijk echt begrijpen.
Door Bach zijn we Johann Sebastian uit het oog verloren. Als we hem alleen maar zien als die strenge, afstandelijke, zware componist, vergeten we helemaal dat Johann Sebastian ook vol bravoure, zwoelheid en humor zat. In Altijd Weer Die Bach neemt de jonge dirigent Anthony Scheffer je mee in zijn fascinatie voor de Duitse componist (https://www.nporadio4.nl/componisten/e99952a5-46c4-49cc-9f79-224cd2765754/bach-johann-sebastian). Hij vertelt je over de jonge wilde jaren van Johann Sebastian, over zijn grote trauma en hoe de gevolgen daarvan revolutionair door heel zijn oeuvre heen klinken. Bovenal laat hij zien dat als we Bach weer als mens gaan zien, zijn muziek op een compleet nieuwe manier tot leven komt en misschien zelfs wel gaat klinken! -
Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Willem Mengelberg de Matthäus-Passion van Bach voor het eerst uitvoerde in het Concertgebouw in Amsterdam met het Concertgebouworkest en Toonkunstkoor Amsterdam. Het werd een jaarlijkse traditie. De uitvoeringen van de Matthäus-Passion in de passietijd leidden tot de grote Matthäus-liefde die in ons land nog steeds bestaat.
In zes afleveringen wordt het Nederlandse succes van de Matthäus-Passion verklaard vanuit het menselijke perspectief. Elke aflevering heeft een eigen thema dat uit twee delen bestaat.
In de eerste helft van elke aflevering spreekt dirigent Boudewijn Jansen met een aantal hoofdgasten: tenor Twan van der Wolde, hoofddramaturg van De Nationale Opera, Luc Joosten, bassist en componist Egon Kracht, bas-bariton Raoul Steffani en presentator Tijl Beckand.
In de tweede helft van elke aflevering komen koor- en orkestleden, mensen achter de schermen van het Concertgebouw en Matthäusgangers aan het woord.
Natuurlijk is er tussendoor ook veel muziek te beluisteren.
-
Een spiksplinterneije podcastserie over Brabantse dialectmuzikanten. Wat drijft ze, wat ontroert ze, wat schrijven ze en: warum dan toch in dè Brabants. Documentairemaker én singer-songwriter-in-het-Brabants Frank van Osch interviewt Gerard van Maasakkers, Björn van der Doelen, Lya de Haas, Hein Augustijn, Martijn Kuijten, Jos Kuipers, Patrick Marcelissen (WC Experience) en Zjef Naaijkens (RK Veulpoepers BV).
-
Terwijl er wekelijks treinwagons vanuit Kamp Westerbork naar de gaskamers in het Oosten rijden, vindt kampcommandant Gemmeker dat de gevangenen afleiding nodig hebben. Joodse artiesten en muzikanten mogen van hem - in ruil voor uitstel van deportatie - avonden vol cabaret organiseren. Maar dan, in juni 1944, schrijven en componeren deze Joodse gevangenen een echte opera, genaamd Ludmilla. Direct na de première verbiedt Gemmeker de opera en gaan de Joodse artiesten op transport.
In de vierdelige podcast ‘Ludmilla’ ontdekt journalist Frank Kromer dat er meer achter Ludmilla schuilgaat dan gedacht. Met gewaagde verwijzingen als ‘rookpluimen in het Oosten,’ een oproep tot onderduik en een einde waarbij alle personages sterven, lijkt Ludmilla een muzikale daad van verzet tegen de nazi’s en tegen kampcommandant Gemmeker, die tijdens de première op de eerste rij zat. Moesten de Joodse artiesten hun daad bekopen met de dood? -
Kings and Generals Podcast
-
Achtung! Achtung!
Comedian Al Murray and historian James Holland discuss all matters WW2.
WW2 Pod: We Have Ways of Making You Talk is a bi-weekly show exploring the war in close up. James and Al have a stunning knowledge of their subject, but don't expect a linear narrative. The boys love a tangent and a forgotten tale.
We Have Ways of Making You Talk roams down forgotten front lines, casts new villains and makes the case for unlikely heroes.
Send questions to James and Al via Twitter using #WeHaveWays or by email to [email protected]
Join our membership club for extra content, livestreams and ad-free listening: patreon.com/wehaveways -
Ruud de Wild stelt 30 minuten lang vlijmscherpe vragen aan een bijzonder persoon. De wekker wordt gezet, er wordt geen vraag geschuwd en het resultaat hoor je ongecensureerd in 30 MINUTEN RAUW!
-
Je hoort de SLAM! MixMarathon elke vrijdag vanaf 06.00 uur! Heb je de set van W&W gemist of wil je de set van Oliver Heldens nog een keer horen? Terugluisteren kan hier. De podcast wordt door liefhebber @dj_wouter bijgehouden. alle bestanden komen direct van de servers van SlamFM Meestal elke zaterdag ochtend rond de klok van 10:00 staan alle sets van de djs erop!
-
Maarten van Rossem en Gijs Rademaker geven je een nieuw beeld van dinosauriërs! Elke week worden er nieuwe dino's opgegraven en wordt er razendsnel méér bekend over deze dieren. In Dinocast bezoeken Maarten en Gijs de grootste dino-musea en dino-kenners van Nederland en België en stellen ze alle vragen die ze kunnen bedenken.
We bespreken gepantserde planteneters als Stegosaurus en Triceratops, slimme vleeseters als Tyrannosaurus rex of Velociraptor en langnekken zoals Diplodocus. Aan het eind van iedere aflevering bespreekt het Dinocast-team ook de Jurassic park films: wat klopt er van de dinosaurussen die we daarin zien verschijnen?
Dinocast is een vlotte en toegankelijke podcast, gemaakt uit liefde voor dinosauriërs en bedoeld deze dieren bekender te maken voor een breed publiek. Voor iedereen die vroeger al van dino's hield, en nu nog steeds een beetje!