Episodes
-
Acht jaar geleden verdwenen twaalf gouden munten uit het Begijnhof in Kortrijk. Hoe waardevol zijn die munten? Heeft het onderzoek iets uitgehaald? En zullen ze ooit nog ergens opduiken? Filip Ledaine van Radio2 in West-Vlaanderen zoekt het voor je uit!
-
Overal in Vlaanderen liggen er kleine ijzeren voorwerpen met 2 ringen onder de grond. Om de haverklap worden ze gevonden door metaaldetectoristen. Niemand lijkt te weten wat ze zijn en waarvoor ze ooit gediend hebben. Hobby-archeologen noemen ze UFO’s: Unidentified Found Objects. Jana Smeets van Radio2 in Vlaams-Brabant & Brussel probeert voor eens en voor altijd te achterhalen wat die voorwerpen zijn en hoe het komt dat ze overal opduiken.
-
Episodes manquant?
-
Wil je iets vreemds zien op Google Maps? Zoom eens in op de gemeente Evergem in het Gentse havengebied. Tussen de deelgemeentes Rieme en Ertvelde duikt er plots een gehucht op dat ‘BKR’ heet. Niet meteen een gangbare plaatsnaam, zelfs voor een absurd land als het onze... Hoe komen die letters daar? En vooral: waarvoor staan ze? Wouter Landuyt van Radio2 in Oost-Vlaanderen ontdekt dat er achter het mysterieuze BKR wellicht meer dan honderd jaar geschiedenis schuilgaat.
-
Archeologen vonden in 2009 een speelgoedschat in een afvalput in Turnhout. Door tijdsgebrek is de vondst blijven liggen, maar nu gaat Els Broekmans van Radio2 in Antwerpen samen met hen op zoek naar antwoorden.
Hoe geraakten in de jaren ‘70 speelgoedautootjes onder de grond? Heeft het kind van toen de autootjes weggegooid? Of was het een volwassene die de autootjes destijds begraven heeft? Misschien was het wel een vader of moeder die ze als straf verstopte? -
Moest het racecircuit van Zolder bij Terlamen eigenlijk in Terlanen, Overijse, gebouwd worden?
Want ook in de Vlaams-Brabantse gemeente zouden er plannen zijn geweest voor een racecircuit. Er zou zelfs al één weg van het circuit zijn aangelegd! Maar waarom is het er dan nooit van gekomen? En waarom is er wel een circuit gekomen in een dorp met maar 1 letter verschil? -
Als je bij de frituur een frikandel bestelt, dan is de kans heel groot dat die in Limburg geproduceerd werd. Hoe groot is de frikandelindustrie in Limburg, en hoe komt het dat alle grote bedrijven in of rond Limburg gevestigd zijn? Bjorn Verhoeven van Radio2 in Limburg dompelt zich vrijwillig onder in de wereld van de frikandel.
-
De Graaf de Smet de Naeyerbrug is een van de bekendste bruggen van Oostende. En tóch kent bijna niemand in Oostende de brug onder die naam. Iedereen noemt hem ‘Tettenbrug’. Waar komt die bijzondere naam vandaan? En waar zijn de ‘tetten’ gebleven? Filip Ledaine van Radio2 in West-Vlaanderen zet er zijn tanden in!
-
Een jong meisje is al vele jaren het uithangbord van een wegrestaurant in Waasmunster. Onvermoeibaar knipoogt ze naar iedereen die de E17 neemt van Antwerpen naar Gent. De duim nog steeds omhoog, bijtend in haar eeuwige hamburger. Wie is ze? Hoe oud zou ze vandaag zijn? En wat heeft ze te maken met een van de oudste snelwegrestaurants van ons land? Wouter Landuyt van Radio2 in Oost-Vlaanderen neemt je mee op een zoektocht die duizenden kilometers van Waasmunster eindigt.
-
In de jaren ‘50 had wellicht elke Antwerpenaar de Poeders Mann in huis. Een pijnstillend, maar blijkbaar ook verslavend geneesmiddel. De poeders werden bereid door een apotheker aan de Jan Van Rijswijcklaan in Antwerpen. De apotheek heet nog altijd Mann en er hangt nog steeds een affiche ‘Dr Mann stilt de pijn' aan de gevel. Hoe zorgde de apotheker er destijds voor dat iedereen zo in de ban raakte van dat ‘wonderbaarlijke poeder’? Els Broekmans van Radio2 in Antwerpen gaat op onderzoek.
-
Voor het vierde jaar op rij gaat Radio2 ook deze zomer op zoek naar antwoorden op merkwaardige en onverklaarbare mysteries in Vlaanderen. Over UFO’s onder de grond, de frikandelindustrie in Limburg, een vergeten racecircuit, een gestolen muntschat, het meisje van de E17-snack, verslaafde Antwerpenaren in de jaren ‘50 en een gehucht op Google Maps dat niemand kent...
-
Cathérine Vandoorne praat met mensen die erbij waren toen er belangrijke dingen gebeurden: de Noordzee die bevriest in de winter van 1962-1963, de leeuwin die ontsnapt in dierenpark Planckendael, het pausbezoek aan België of de sluiting van de laatste steenkoolmijn in Zolder. Hoe hebben zij dit beleefd? Zit mee op de eerste rij bij gebeurtenissen die misschien nog in je geheugen gegrift staan.
-
Mysteriejager Sam De Meulder gaat een uitdaging aan. Kan hij de wereldberoemde trappist van Westvleteren namaken? Is het recept van het beste bier ter wereld -de Westvleteren XII- ergens te vinden? Kan hij een brouwsel maken dat precies hetzelfde smaakt? Met andere woorden: zal Sam de code kunnen kraken?
-
Er loopt een geheim treinspoor om goud te vervoeren onder Brussel. In oorlogstijden konden onze goudstaven zo in veiligheid worden gebracht. Tenminste… dat wordt verteld in de wandelgangen van de NMBS en een treinbestuurder tipte Radio2. Het zou gaan om een onderaardse treintunnel die vertrekt in de kelders van de Centrale Bank en aansluit aan de Noordzuidverbinding in Brussel. Is hier iets van aan? Mysteriejager Ward Schouppe zoekt het uit.
-
Een Radio2-luisteraar en zijn buren uit Sint-Amandsberg vinden al jaren blauwe aarde als ze de tuin omspitten. Waar komt die felblauwe kleur vandaan en is het gevaarlijk? Mysteriejager Ward Schouppe trekt op onderzoek uit en komt heel wat te weten over de wijk waar luisteraar Gert-Jan woont.
-
Arthur Merghelynck is een excentrieke jonkheer van adel. Hij besluit in de 18e eeuw de ruïne van het kasteel in Beauvoorde te restaureren naar het 17de-eeuwse lusthof dat het ooit was. Bij zijn dood beloofde de overheid zijn werk verder te zetten. Maar hoe zag het er eigenlijk precies uit? Kan het nog exact hetzelfde gerestaureerd worden? Ward Schouppe van Radio 2 is de mysteriejager van dienst in Beauvoorde.
-
In 2017 vond Lisa Dewulf tijdens renovatiewerken een liefdesbrief in haar huis in Dendermonde. De brief, met hitlerpostzegels op, was verstopt achter drie lagen behangpapier. De briefschrijver is Jacques Triffaux die tijdens de oorlog verplicht tewerkgesteld was in Leipzig. Hij schrijft naar Irène Biesemans uit Molenbeek. Waarom verdwijnt een schijnbaar banale liefdesbrief 70 jaar lang achter behangpapier? Staat er een geheime boodschap in? Mysteriejager Ward zoekt het uit.
-
In 1974 kwam cafébaas Kamiel De Nef om het leven in Mechelen. Zijn dood is nooit grondig onderzocht en is geklasseerd als een ongeval. Toch geloven enkele familieleden dat het moord was. De man stierf in het ziekenhuis in Mechelen en had verschillende verwondingen. Waarom is er nooit naar een dader gezocht? Onze mysteriejager Sam gaat voor Radio 2 op jacht naar meer duidelijkheid.
-
Komt er echt bloed uit de bloedende hostie van Herkenrode? Om dat te weten gaan we terug naar 1317. De kapelaan van Lummen werd toen geroepen bij het ziekbed van een stervende. Op het ogenblik dat de priester de biecht afnam, begon de hostie te bloeden. Een mirakel! De hostie werd meteen naar de abdij van Herkenrode in Hasselt gebracht. Kan een hostie bloeden? En als dat niet kan, waarom dit verhaal verzinnen? Mysteriejager Sam De Meulder van Radio2 gaat op onderzoek.
-
Rik Gielen hoorde dat er een Minerva in zijn tuin begraven ligt. Dat verhaal houdt hem al jarenlang bezig. Zou het waar zijn dat de vorige eigenaar een auto heeft begraven en waarom? Heeft het iets te maken met de oorlog toen wel meer mensen kostbare goederen probeerden te verstoppen? Maar een hele auto begraven…? Wie doet nu zoiets? Rik zette zijn kleinkinderen aan het werk om hem al gravend te zoeken, maar ze vonden niks. Rik roept de hulp in van Mysteriejager Sam De Meulder.
-
Op een aantal oude verlaten graven in Borgloon legt iemand met Allerheiligen witte chrysanten neer. De gemeente wil van de graven af, want ze zijn verzakt en vallen uit elkaar. Maar in Borgloon geldt de regel dat een graf pas geruimd wordt als er met Allerheiligen geen bloemen meer op staan. Wie wil dat de graven onaangeroerd blijven en waarom moeten ze bewaard blijven? Mysteriejager Katrien zoekt het uit.
- Montre plus